@emrah9700
Emrah bey konunun tamamını okumadım normalde ortalama hız muhabbetlerine girmeyi istemem ama şu mesajınızı okuyunca bu olayı ciddi şekilde değerlendirdiğinizi düşünerek hem mtb hem yol bisikleti kullanıcısı olarak bildiklerimi yazayım umarım faydası olur.
öncelikle ortalama hız çok göreceli bir kavramdır kesinlikle takılmamanız gereken noktadır.Hava rüzgar sizin antreman durumunuz dinlenme durumunuz beslenme hatta psikolojinize kadar o kadar çok değişken vardır ki say say bitmez .Ben yazacaklarımı tüm şartların eşit olduğunu var sayarak birşeyler yazacağım.
Öncelikle yol bisikleti geometrisi hız için tasarlanmıştır fakat uygun pozisyonda sürmeyip gidonun üst tarafından yada stı kolların üstünden tuttuğunuz zaman üst vucud rüzgarı fazla alacağından yol bisikletinin bu nimetinden faydalanamazsınız ama başka nimetleri de vardır

yol bisikletinin ince ve yüksek psı hava basınçlı lastikleri mtb nin (29 er de olsa aynı ıncelikte lastik takamazsınız) kalın lastiklerine göre asfalt yolda çok daha akıcı ve hızlıdır buradan epey bir artı kazanırsınız.
yol bisikletleri mtb bisikletlere göre daha hafiftir buda size eğimlerde avantaj sağlayarak ortalamanızı arttıracak bir etkendir.
yol bisikletinin dişli oranları daha büyüktür bu da uygun eğimi ve hızlanmayı aldığınız zaman hızınızı daha uzun süre idame ettirmenizi sağlayarak yine ortalama hızınızı arttırır.
gelelim mtb ye şahsen antremansız bir yol bisikletçisini 26 er bisiklet ile antremanlı bir bisikletçi geçebilir.Kişileri de aynı saydığımız için 29 er bir bisiklete sabit maşa ince asfalt lastiği v 48 li bir aynakol hatta yol aynakolu taktığınız zaman yol bisikleti kadar olmasa da ona çok yakın ortalama cıkarmak mumkundur.
şimdi birde yol bisikletinin işe gidip gelirken bana göre zararlarını yazayım.Trafikte frenlemesi zayıftır. ani manevra yeteneği mtb kadar değildir.ufak çukurlarda veya kaldırımda insanı rahatsız eder.Yani ben sadece işe gidip gelmek için alabileceğim en hızlı bisiklet araştırması yapsaydım flat gidonlu sabit maşalı bir şehir tur bisikleti tercih ederdim.Tabi bu tercih meselesi pek çok arkadaş da yol bisikleti ile her yere gidileceğini mtb ile asfaltta gezilebileceğini söyleyebilir bu tamamen kişinin ekonomık durumu ve tercih sebebine bağlıdır.
şimdi gelelim başlıktaki soruya bundan yıllar önce eskişehirden inegöle köfte yeme turları yapardım 26 jant ince yol lastikli bisiklet ile ve 230 km sonunda ortalama hız 28-29 olurdu yol bisikletine de ilk geçtiğim yıl aynı köfte turlarını 30-32 ortalama ile bitirmiştim tabi bunlar antreman yapmayıp sadece hafta içi mesaiye git gel haftasonu uzun mangal turlarına git gel zamanlarım.Buradaki 2-3 km ortalama hız farkı 230 km de yaklaşık 20 km fark yapar oda yaklaşık 40 dakıka eder ki 230 km de 40 dakıka cok da büyük bir fark değil.