Scudo Sports

Yol ve dağ bisikleti olanlar, aynı yoldaki ortalama hız farkınız % kaç oluyor?

:D Elbette biliyorum farklarını fakat konuda dağ bisikleti ile astronomik (en azından benim için) rakamlar verenler de var.

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
Scudo
@emre özbay onları bırakın kendiniz deneyerek öğrenin sonuçta bu forumda "yol bisikletini armavut kaldırımda sürersen biisiklet kırlır " diyen var.Yani deneyin öle görün.Yol bisikleti dağ bisikletini düzde ezer.Hafif eğimde birazdaha geçer gibi ama aşırı eğimlerde mtb daha seri çıkar ki zaten onun için tasarlanmıştır.Kendi yorumum bu arada kafanızda benim söylediğim şey %100 doğru damgası yemesin.

@mehmet ulaş "ama aşırı eğimlerde mtb daha seri çıkar" bu mantıklı gelmedi bana.
Şu nedenlerden
1. MTB daha ağırdır.
2. Aşırı eğimde, Yola paralel duruşa göre bisikletin yere uyguladığı kuvvet ekseni değişeceğinden bu ağırlık daha fazla olacaktır.
3. MTB'de ki 2.20'lik lastiğin sürtünme katsayısı, yol bisikletine göre daha yüksektir.

Bu nedenlerle ben bahsimi yol bisikletine oynardım :) Dağ yollarında ise her türlü MTB:)

@antecurs abiciğim 5 kiloluk yol ile 15 kilolul mtbyi karşılaştırmıyorum ortalama 9 kilo yol olsun mtbde 11 kilo olsun.Peki dişli oranları en büyük etmen o bence amorti konusu kitlemeli ise iyi değilse geri
Kalabilir.aslında denemek lazım ayrı rampayı ikisiyle denemek lazım.Benim yazdığım bu arada dişli oranlarına göre konuşmadır :)

@mehmet ulaş ben burda gördüğüm çok dik rampaların segmentlerinde yol bisikleti kullananlar açık ara önde hep ön sıradalar, kendimden örnek verecek olursam aynı segmenti eski 22-32-42 aynakolla çıkdığım hıza göre yeni bisikletimdeki 28-42 aynakolla daha yüksek hızla çıkmaya başlamışım yani pedal sert olunca kadans düşsede insan daha fazla güç vermek zorunda kalıyor,

birde dikkatimi çeken olay şu oldu, yol bisikleti olanlar daha çok rampalarda ayağa kalkıyorlar yada kalkmak zorunda kalıyorlar buda oturarak bi tempoyla miskin miskin çıkılmadığı için mecburen olan bi durum belki ama, ben şuna inanıyorum yol bisikletiyle ayakda daha uzun süre ve mesafe gitmek dağ bisikletine göre daha kolay gözüküyor, örneğin dağ bisikletiyle bi rampanın 500 metresini ayakda sürdürebiliyorsak yol bisikletiyle 800 metresini sürdürebiliyorlar, buda ister istemez rampalardaki ortalama hızı belirleyen etkenlerden biri oluyor..

• Beğen
Tepkiler: Eren D.
@emrah9700 uzun süreli kullanmadığım için bişey diyemeyeceğim ama öğrendiğim iyi oldu saolsın.

@emrah9700 Yol ile ayakta çıkmak banada daha rahat geliyor. Ama oturarak ta sorun olmadan çıkılabiliyor. Ayaktayken sürmek ile oturarak sürmek arasında ciddi güç farkı oluyor benim açımdan, oturarak 1x2 ile çıktığım yokuşta ayağa kalkarken vites yükseltmem gerekiyor

@Eren D. ayağa kalkmadan önce bende en az 3-4 vites artırıp öyle ayağa kalkıyorum, ama kadans ayakda mecburen çok düşüyor, ama verilen tork gücü artıyor, birde spd pedal varsa çekme kuvvetiyle daha fazla güç veriliyor..

• Beğen
ziyalar çoğalmış yine forumda :D:D

mtb ile yol antremanı arasında büyük fark var tabikide. kendimden örnek vericek olursam mtb ile çok kez çıktım igrup sürüşleri ve ferdi olarak 2x25 lastik 29 er bisikletim var grup olarak çıktığımız idmanlarda ben hep onlardan önce dönerdim çünkü yüksek tempoya bacaklar dayanamıyor ve ort hayli düşüyor 25 ve 27 arası ort değişir mtbde
mtb.png
yol.png

yol bisikleti ile idmanlarımız yüksek tempoda geçiyor yollar aynı inişli çıkışlı bir yol mtb ile yarısından döndüğüm yolun yol bisikleti ile tamamını gidiyorum altındaki bisiklet ok gibi , asfalt canavarı, hafif ,hızlı bu yüzden asfalt için yoldan başkasyı yalan :) f her iki bisikletin kulvarları farklı olduğu için arasındaki farkta büyük oluyor :)
tabi mtb ne kadar yorsada size bi okadar güç kazandırıyor bunu yapan birçok kişi tanıyorum klüpte güç kazanmak için mtb ile idmana çıkıyorlar :hhhhhh:

• Beğen
@mehmet ulaş o kadar ağır yol bisikleti olacağını sanmam ama olursada kanımca düşüş olur gibi :)

@Melih Çolak istatistikleri belgeleyerek net bir şekilde vermiş olmanız konunun en anlamlı örneği olmuş,

29er'iniz le yol bisikletiniz arasında kaç kilogram fark var,

iki turunuz arasında 4 ay zaman farkı var bu sürede kondisyonunuzda biraz gelişmiş olabilirmi, tabii kış dönemi olduğu için aynı kalmış veya düşmüşde olabilme ihtimali olabilir, siz kendinizi daha iyi bilirsiniz

Eğer aksi bi durum yoksa, mesafe uzamış olmasına rağmen arada %33 fark oluşmuş, oda gayet yüksek bi fark, birde 29er kıyaslaması, heralde 26 olsa %40 da olabilirmiş :D

@emrah9700 5 kg fark var aralarında kg'dan ziyade birazda sizde iş bitiyor :)
4 ay içinde kendimi geliştirdiğimi düşünüyorum hem mtb hem yol karışık idmana çıkarım tercihim yol ile idmandır mtb ile idman asfalt için sabırlı olmanız ve birazda güçlü olmanız lazım yol bitmez rampalar lastik gibi uzur , uzun gelir :) ama ort aynı oluyor sürekli değişmiyor mtbte değiştirebilecek varsa oda prof bisikletçilerdir :)

@Melih Çolak aradaki fark çoğu kişiyi mtb'yi satıp yola geçirecek kadar fazla :D

aceba diyorum dağla gitdiğinizde grupdan kopuk gitdiğiniz, ve aynı yolu yolla gitdiğinizde kopmadan grup içinde gidip geldiğinizdenmi fark bu kadar çok diye düşünüyorum,

eğer imkanınız varda iki bisikletede binebiliyorsanız aynı hafta içerisinde 20 ile 50km arası bir yolu strava ile hem yolla hem dağla tek başınıza yapıp paylaşma imkanınız olursa, yada şuanda elinizde bu şekilde bir istatistiğiniz var ise eğer onu paylaşırsanız, çok daha net bi yanıt almış olacağız, sonuçda 4 ay uzun bir süre..

Hız farkı olarak elbette yol Bisikleti daha hızlı bu arada benimki flatbar yol Bisikleti. Asıl fark, ayranci Ümitköy köprüsü arası eskişehir yolundaki mesafeyi dağ Bisikleti ile gidince donus bilhassa bilkent odtü arasında insanın gözünde büyüyor ama yol bisikletin de ise dönüş sorunu olmamakla birlikte eve vardığımda aynı yolu gitmek için içimde istek ve bacaklarımda daha fazla bir enerji hissi oluyor.

@Mehmet Levent sizinde elinizde rakamlarla veri istatistiği varsa paylaşırsanız, farkın yüzdesini bulmamıza yardımcı olursunuz..

@emrah9700 çok sert araziye girmiyorsanız yol bisikleti alın derim :)
mtb ile grupta ort da fark olurdu evet ama yol bisikleti kadar yüksek tempoda olmazdı
güncel kayıtlar bunlar yollar aynı mtb ile yine kısa kesmiştim çünkü çekilmiyor asfaltta bu meret :D
yollsa.png
mtbb.png

• Beğen
Tepkiler: Mumi08
@Melih Çolak bey öncelikle sağolun örnekleriniz çok güzel..

Bu sefer arada fark 1 ay olsada ortalama hız farkı %28, 1 aylık gelişim farkını, ağırlık farkını vs hepsini en fazla %8 çıksak,

yine arada en az %20 fark olsa bile gerçekden çok kayda değer bir fark,

ilk fırsatda bi tanede yol bisikleti aldırıcaksınız bize :D

• Beğen
Tepkiler: Melih Çolak
ben 19,5 kg alelade bir 26lık mtb'den 12,5 kg 28 lik 48lik aynakol tur bisikletine geçtiğim ilk günlerde neredeyse hiçbir fark göremedim.ancak,bisiklete alıştıkça max %10 gibi fark yakalayabildim.6 kg hafiflik,daha ince lastik ve dişli avantajı ile ancak bu kadar fark oluştu.yol bisikletinin bunlara ilaveten 3 kg ve lastik (sürtünme)avantajı var,yani az bi fark...dolayısıyla buradan %33 gibi bir farkın oluşması çok zor bence.Melih Çolak kardeşimizin iki değeri arasındaki 4 aylık fark düşündürücü bence...kilo ve lastik farkından bu kadar hız farkı oluşacağını savunuyorsak 25 kglık çok kalın lastikli KONYA bisikletleriyle 5 km ortalamayı geçememe gibi bir sonuç ortaya çıkar;oysa o hantal bisikletlerle 15 km ortalama yapıyor binenler.Kısacası,eğer yol bisikletlerinin benim anlayamadığım özel bir büyüsü ya da fiziksel avantajı yoksa aynı kilodaki mtb den %10 kadar avantaj sağlayabileceğini düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
Geri