Öncelikle çok konuşulan bir yanlışa degineyim, bizde ithalat vergileri çok yüksek değil. Aksine, birçok AB ülkesinde vergiler daha yüksek. Satıcıya gitsen ağlar, abi Almanya da bu kadar, üstüne bizde bu kadar vergi var diye. Misal, sanki Salcano gidip zinciri Japonya da shimano bayisinden alıp çantaya koyup getiriyor. En yüksek sürümlü malda bile distribütör yüzde 30, bayi yüzde 20 kazanır. Bisiklet Türkiye de hafiften egzotik mal olduğundan, bu rakamı en az ikiyle çarpın.
Türkiye de bisiklet neden pahali ?
1. Bisiklet Türkiye de lüks sayılır. Bu yüzden, distribütör bayi ve servisten oluşan şer ucgeninin kafasında bisiklete binen yolunacak kazdır.
2. Bisiklet gibi ürünlerin satış ve servisini işini iyi bilen, düzgün insanların yapması gerekir,.çünkü basit görünse de aslında o kadar değil. Misal, 10 vites için üretilen zincir 11 e uymaz. Çoğu ilkokul mezunu bile olmayan adamın umurunda değil, mal istersen satar. Üstelik, bunlar genelde vicdansız adamdır. Mesela 10 yaşındaki çocuğa 55 kadro, çift amortisör mtbyi elinde başkası olmadığı için satar, çocuk dükkandan çıkınca da sevinir enayilerin parasını aldım diye. Yetişkin kullanıcı zaten kerizdir, adam olsa o paraya doğan görünümlü şahin alır zaten. Bisikleti satan da, servisini diye anasını bekleyen de toplumun en alt sınıfından gelir; zaten çocukken bisikleti olmadığı için sana giciktir baştan.
3. Türkiye, uyuşturucu parası ve kaçakçılık gibi nedenler sayesinde benzerlerine göre daha janjanli bir üçüncü dünya ülkesidir. Bu yüzden, çoğu insan için her aktivite, büyük oranda sınıf atlama ve kendini göstermeye ilgilidir. Mesela, 150 kiloluk abi, bastırır parayı Trek emonda alır. Türkiye'de hobi denen faaliyet genel olarak o aktiviteye ait ürünleri alıp satmak ve üstüne ahkam kesmekle ilgilidir. Çünkü malın kadar adam yerine koyulursun. Adam tourney grupsetle tour de france i kazansa, arkadasindan "kekoya bak tourneyle yarışa girmis” diye gülerler duran ace'le 3 metre gidemeyen adamlar.
Hal böyle olunca, distribütör de bayi de canı sıkılınca zam yapar, nasıl olsa alacaksın çünkü, sınıf atlamak için şart. Dünyada da olduğu gibi, lukse en çok orta sınıf para harcar. Zengin adam Lamborghini ye 3 dolarlık tshirtle biner, orta sınıf 150 dolarlık tshirtle belediye otobüsüne biner.
4. Doğal olarak aç bir toplumuz; 80 lerde bayağı komünist ülke gibiydik, paran olsa da alacak mal yoktu.
Kendimi de yakalıyorum: mesela ortaokulda fotoğrafa merak sardım ama o zaman basit bir slr bile araba almak gibi bir şeydi. Param ve zamanim olduğu ilk anda, gidip çok pahalı, profesyonellerin bile lüks bulduğu bir set aldım. Büyük hevesle birkaç ay hamal gibi malzeme taşıdım, sonra farkettim ki birseye benzeyen fotoğrafları ikinci makinam olan Sony nex ile çekmişim, çünkü hamallık yapmadan, ekipmanı kafaya takmadan fotoğrafa odaklanmışim.
Bisiklet de böyle. Çoğumuzun belki çocukken güzel bir bisikleti olsa, bugün hala 90 model Peugeot ya biniyor olurduk.
5. Bisiklet pazarı küçük. Almanya ile nüfusumuz aynı ama herhalde bisiklet satışı orda 10 kat fazla. Çok gelirle ilgili değil, kültürel ve şartlarla ilgili bir durum. Mesela silahsız olarak şehirler arası bir yola bisikletle gitmeye korkarım. Pazar küçük olunca da, kar marjı yüksek olmak zorunda, bunu anlayışla karşılamak lazım. Ki bence yine de fiyatlar ucuz. Mesela çoğu shimano parçası çoğu AB ülkesi ile neredeyse aynı. Evet, egzotik ürün ve markalarda uçurum büyüyor ama yarismayan insanların bence Dt swiss gobege ihtiyacı yok.
Bisiklet fiyatlarını hiç kıyaslamadim çünkü parça parça alıp toplamak daha çok hoşuma gidiyor daha pahalıya gelse de. Bence "bir emonda olmuş kaç para" diye dertlenmek gereksiz, zira Çin'de yirmide bir fiyatına harika karbon kadrolar var misal.
Bir de söyle bakalım olaya, biz misal Bianchi oltreye, Trek emonda ya binecek insanlar miyiz? Bunu hak ettiğimizi neden düşünüyoruz, kendimizi neden bizden üç kat fazla çalışan, işini kusursuz yapan, çok daha eğitimli bir Almanla japonla filan kiyasliyoruz? Ha, zaten o seviyede insanlar haline gelince buradaki Salcano da Trek seviyesine gelir, Alman da alir, biz de gururla bineriz (ucuza). Doların 4 TL etmesi de sadece siyasi filan değil. Medeniyete bulunduğumuz katkı ölçüsünde, hatta bana göre haksızlık derecesinde fazlasıyla, hakkımızı alıyoruz zaten.
Nexus 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi