yol bisikletinde zincir ömrü ne kadardır? Lütfen Bilgi!

savden

Üye
Kayıt
5 Kasım 2007
Mesaj
85
Tepki
26
Şehir
çanakkale
selam, bilen bir arkadaş varsa;

1. Yol bisikletinde zincirin kopması sebebiyle yolda kalmamak için, ne kadar km.yaptıktan sonra zinciri değiştirmek gerekir?

2. Zincirin yıprandığını nasıl anlarız?

teşekkürler.
 
Scudo

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Bisiklete ne kadar biniyorsunuz ?
Ne kadar antreman yapıyorsunuz ?

Mesela ''Ayda 500 Km biniyorum'' gibi bir değer verirseniz sağlıklı yanıtlar alabilirsiniz...

Fixed gear kullanan biri olarak her sene yenilerim zinciri.
 

tolgayalcin

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Temmuz 2009
Mesaj
849
Tepki
1.433
Şehir
İstanbul/Beşiktaş
selamlar,

şimdi bu sorunun cevabı çok yönlü olabilmektedir. Bİr keresinde 250 km de bir MTB de zincir değiştirilmesi gerektiğini söyleyen bir usta bile olmuştu bana. Ama şahsen bu çok profesyonel yarışçıların ve sponsoru olan yarışçıların yapabileceği bir şey.

Ben 1500 km de mtb min zincirini değiştirdim. Değişme zamanının geldiğini zinciri gözle kontrol ederek , elle pedalı geri geri çevirmek suretiyle , yağladıktan ve temizledikten sonra bile kapanma sorunu yaşıyorsa ve atlama yapıyorsa artık değiştirme vakti gelmiştir.

yol bisikleti mtb ye göre çamur toz toprak görmediği için eğer temizliği ve yağlaması düzenli olarak yapılırsa 2000 km sorunsuz kullanılır bence.. (şahsi fikrimdir) daha önce değiştirmek ve ya dahada kullanmak tercih meselesidir.

iyi sürüşler
 

Aydın Hiçyılmaz

Daimi Üye
Kayıt
2 Eylül 2009
Mesaj
226
Tepki
129
Şehir
Ankara
Birde zincirler için uzamadan bahsediliyor. Zincirler uzayınca zincir atmaları olabiliyor. En küçük aynakol dişlisinden orta göbeğin araya kaçıyorlar. Ayrıca zincirin uzaması çarklarada zarar vermektedir. Çarklar bir kere zarar gördümü yeni zincir taksanız bile bozuk çarklar yeni zincrinde daha çabuk uzamasına sebep verecek ve bir kısır döngüye düşmüş olacaksınız. Bu durumda tüm sistemin değişmesi gerekecek. Bu yüzden zincir değişimini ihmal etmemek gerek. Zincir kolay kolay kopmaz ama uzayabilir. Asıl buna dikkat etmeli.

Tabi zincrin uzaması ne kadar çok pedal ve ne kadar güçlü pedal çevirdiğinizle alaklı bir konudur. Bu yüzden bu konu ile alaklı çeşitli kilometre değerleri verilir. Mesela 750 ila 2000 km arası gibi. Ama bence değerleri km cinsinden vermek sağlıklı değil. Çünkü pedal çevirme miktarı ve gücü her zaman kilomere ile doğru orantılı değildir. İşte bu yüzden zincir ölçüm aletleri var. Onlardan bir tane alabilir veyahut bisikletçilere ölçtürebilirsiniz.
 

Raven_35

Forum Bağımlısı
Kayıt
23 Kasım 2006
Mesaj
2.340
Tepki
1.898
Zincir uzamansını ölçmek için basit bir yöntem:Zinciri aynakolun en üst dişlisine alın.Zincirin dişlilere temas ettiği bölgenin tam ortasından zinciri dişlilerden çıkarırcasına yukarıya doğru çekin.Diş dibi ile zincirin arasına 3,5-4 mm alyen girebiliyorsa zincir ölmüş demektir.
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.443
Şehir
Alanya/İstanbul
Zincir ömrünün yapılan km ile çok ilgisi yoktur, tamamen kullanım yoğunluğu ve şiddeti ile ilgisi vardır, mesela kuvvetli birisi şiddetli antrenman yapıyorsa 2-3 ayda değişebilir belki, ama zayıf kuvvetsiz birisinin zincir değişme süresi seneleri bulabilir, elbette zincirin kullanıldığı ortam da önemli, çamurlu tozlu ortamlarda kullanılan zincirler daha çabuk biter. Zincir ölçümü ise en uygun olarak bu iş için yapılmış zincir aşınma ölçümü aletleri ile yapılır.
http://www.rohloff.de/uploads/pics/caliber2_blue_01.jpg

http://www.chainreactioncycles.com/Images/Models/Original/5784.jpg