Scudo Sports

Yol bisikletinde SPD pedal şart mı?

Scudo
Geri dönüp bakınca, konu ne olursa olsun bazen arkadaşlarımızın bilgi vermesi, paylaşması dürüstçe yaklaşımı beni mutlu ediyor.
iyi ki varsınız, dostlar

Orta yaş ve üzeri arkadaşlar...Kullandığınız bisiklet tür ve modeli ne olursa olsun,sağlıklı diz ve bacak yapısı ile yaşlansanız dahi hala bisiklet üzerinde olup bu tutkuyu yaşamak istiyorsanız daha fazla ertelemeden kilitli pedala geçiniz.
Genç arkadaşlar zaten değişime daha çabuk ayak uydurup entegre oluyorlar diye gözlemliyorum.

Kilitli pedal sevmiyorum. Ama bazi arkadaslar olmazsa olmaz, gerek yok spdsiz kullanmayin gibi ifadelerde bulunmuslar. Bu nedenle bisikletimi satmaya karar verdim. Full şimano beyler. Dusunen olursa özelden iletişime geçelim. Pazarlik sünnettir.

Ben ooo kadar eski yol bisikletçi değilim. Belki çoğumuz gibi hayatım neredeyse bisiklet üzerinde geçti ancak ben de sağlksız bisiklete bindiğimi sanmıyorum. O nedenle garip? de olsa sonuna kadar dayanacağım kilitsiz kilitsiz...

Bu işin biraz da abartı olduğunu düşünüyorum kendim için. Yarışa katılmıyorum aşırı tempolu sürüşlerim yok, 1-2 saatlik aralıksız ve tempolu sürmüyorum e bu durumda banenah?!! üstelik ayakkabı al, kal al, pedal al.... birazcık benim için kapitalizm gibi oluyor. Perfformans yapan arkadaşlarıma gereklidir belki.
Ben şehir içindeyim sürekli traiğe giriyorum. Biraz daha dışarıdan izlemek lazım.
Son fikrim olmazsa olmaz olmadığıdır.... bu söz biraz da fanatizm değil mi yahu?

Merakta olduğum mesele de ayakkabının çok rahatsız ettiği 43 giyiyorum abi sıkıyor, e 44 alıyorsun büyük...altı dersen taşş gibi olmak zorunda onu da anlaıdk da... bilmiyorum zorlayıp da alışmak mı gerek?

Proflar normal pedal amatörler spd pedal kullanır niyemi benmi daha iyi bileceğim yoksa benim ürettiğim bir ayakkabımı bilecek pedala nasıl basacağımı hadi bakalım :D:D:D

Bomba konu :D uzun zamandır bütçe yok diye alamadım spd ancak pazartesi Shimano R088 Spd-sl siparişi veriyorum.Sonra da pedal.Bakalım neler olacak :ssrtcbya:

Kilitli pedal + ayakkabı ikilisi çok keyifli.Alışma dönemi çok kısa sürüyor o yüzden kimsenin çekinmesine gerek yok ama işin şekli bisikletten inince biraz farklı oluyor.Yol ayakkabılarının altında kocaman kaller açıkta takılıyor ve yürürken yeni nal çakılmış at gibi tıkırtılar eşliğinde biraz da arkaya kaykılı vaziyette yürüyorsunuz.Plastikten imal edilen kaller her attığınız adımda biraz daha eriyor ve zamanla değiştirmek gerekebiliyor.Mtb ayakkabıların altında küçük metal kaller var ve ayakkabıların altı tam düz değil günlük spor ayakkabılar gibi dişli olduğundan yürümek hiç sorun olmuyor.Yine de görüntüsü yol bisikletleri için kaba kaçıyor. Bir kaç kez mola veriyorsanız ve bu arada yürümeye ihtiyacınız oluyorsa mtb ayakkabılar daha avantajlı oluyor.Yol ayakkabıları hissedilir derecede daha performanslı ama hangisini seçmek gerek derseniz kesin cevabı ben bilmiyorum.yol bisikletimde mavic zxellium sl + şehir bisikletimde Shimano PD T-400 pedalları kullanıyorum.Mavic pedallarım çok hafif ve kullanımından çok memnunum ancak altındaki kaller daha ilk 50 adımı attığımda deforme oldular.Uzun zamandır yamuk yumuk şekillerine rağmen işlevlerini yerine getirdiklerinden değiştirmeye gerek görmedim.Shimano pedallarımı kilitli pedallara alışma dönemimde aldım ve kolay takıp çıkarma özelliğinden (Click'r) cesaret aldım.Şehir bisikletimi yeri geldiğinde normal ayakkabı ile kullanmak için platformlu olması tercih sebebimdi.
Yolunuz hep keyifli olsun,tekeriniz hep düz bassın.

Bence şart denebilecek kadar önemli. Hem sürüş güvenliği hem de performans açısından çok fark ediyor. Başlarda tereddütle yaklaşmış olsam da, kullandıktan sonra bir daha bırakamadım. Spd'yi debriyaja benzetebiliriz. Otomatik vitesten geçildiğinde unutuluyor, arada stop ettiriliyor ama alıştıktan sonra artık debriyaj işlemi beyinciğe aktarılıyor ve otonom olarak kullanıyorsunuz.

Bazılarımız düşme anında ya öyle takılı kalırsa diye tereddüte düşüyoruz. Ağır bir kaza yaşamadım ama yaşadığım birkaç ani düşmede spd pedalları çıkarmış olduğumu gördüm. Halbuki böyle birşey düşünmemiştim ya da çıkarttığımı hatırlamıyorum ama bahsettim ya iş artık beyincikde dönüyor ve metabolizma refleks olarak bunu yapıyor.

Yol bisikleti bir yana ben katlanır bisikletimde dahi spd pedal kullanıyorum. Hepi topu 3 ay olmuştur kullanmaya başlayalı ancak bırakın sıkışık trafiği, Kadıköy'ün sıkış tepiş insan kalabalığında dahi en ufak bir sorun yaşamadım. Belki Click-R kullanımı daha kolay olduğu içindir.

Ne var ki; Klasik giyindiğim vakit ayağımda sırıtmayacak ve aynı zamanda az da olsa yürümeye imkan veren bir ayakkabı bulmam gerekiyordu; Sonuç olarak Shimano SH-UT70 aldım, şimdilik her türlü işimi görüyor.

http://i65.tinypic.com/314z5sy.jpg

• Beğen
Tepkiler: rasitkoksal
düz pedalla sprint düşünemiyorum spd bisiklet ile bağınızı artırıyor yekpare olarak hareket edebiliyorsunuz

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci

Yazdığınız eksi, artıları zamanında bende düşünmüş ve yol bisikletine mtb spd almaya karar vermiştim. Pişman değilim, çünkü performanstan ziyade zevk sürüşü yapıyoruz.

• Beğen
Tepkiler: Yavuz S.
image.jpg Yol bisikletim ve spd pedalım. Normal spor ayakkabıyla binmek için de aparat taktırdım.

Spd şehir içinde ölüm,uzun mesafede ise yaşam demek

• Beğen
Tepkiler: Eroseros
yol bisikletini bilemiyorum ama sahibi oldugum sehir/tur bisikletime click-r pedal taktım. 16,4 kg bisikletin uzerinde 110 kg bunye ile dususum belki sorun olacaktır ama dusene kadar bu keyif bariz duz pedaldan daha ustun.
dusunce de alınan hasarın buyuklugunu buraya yazarım tekrar :p

• Beğen
Tepkiler: alper 76
Öncelikle yazımı normal pedalla 3000 KM yol gittikten sonra SPD SL' ye geçtiğimi belirterek başlayım.

Yol Bisikletleri için SPD Pedal kesinlikle şart mıdır ? Kesinlik Hayır ancak ihtiyaç yada gerekli midir Kesinlikle Evet. Pedal türlerini Düz Pedal yada SPD Pedal (SL) diye ikiye ayırdığımızda avantajları ve dezavantajlarını masaya yatırdığımızda SPD Pedal' ın ne kadar gerekli olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Tabii yinede tercihlerimizi kişisel görüşlerimiz belirleyecektir. Ayrıca konu başlığı "Yol Bisikletinde SPD pedal şart mı?" olduğu için Yol Bisikletlerinde SPD SL pedallar kullanıldığından kısaca SPD Pedal diye bahsedeceğim.

Normal Pedal :

Normal Pedal diye bahsettiğimiz düz pedalların aslında pedal olmasından başka hiç bir özelliği yada avantajı yoktur. Ama biz yinede Normal Pedalın avantajı olarak pratik yada kolay kullanım diyelim.

SPD SL Pedal :

SPD Pedal özelliklerinden bahsederken SPD Pedal tek başına kullanılmadığından SPD Pedal uyumlu Ayakkabı ile kullanıldığından SPD Pedal özellikleri(avantajları) ile SPD Uyumlu Ayakkabı özellikleri(avantajları) bir değerlendirmek zorunda kalmaktayız.

SPD Pedal hakkında ilk önce dezavantajların dan bahsedelim :

* Kullanılan Ayakkabıya kilitlenmesi sebebiyle sürekli durmak zorunda kaldığınızda kilidi açmaya çalışmak ve yola devam ettiğinizde tekrardan kilitlemek için uğraşmak ( Tabii bir süre kullanıldıktan sonra yaptığınız bu işlemlerin hepsi bir alışkanlık haline geldiğinden artık fark dahi etmiyorsunuz )

* Getirdiği Ek Maliyet

SPD Pedal Avantajları : SPD Pedalların ayakkabıya bir mekanik sistemle kilitlenmesi ve bu duruma bağlı olarak;

* Hem Pedal' a basarken güç üretiriz hemde pedalı çekerken güç üretiriz.

* İnsan vücudunun bisikletle bir bütün haline gelmesi sürüş esnasında bozuk yol vb. arazi engellerinden dolayı yada yapılan sprint ile tırmanışlarda pedalın ayaktan ayrılmaması sebebiyle oluşan rahatlık, konfor ve güvenlik.

SPD Pedal ile Kullanılan ayakkabının getirdiği ek özellikler ise :

* Ayak Sağlığı : Çoğu SPD uyumlu ayakkabıda ya taban kısmında yada yan tarafta hava kanallarının olması, taban kısmının sert malzemeden oluşması bu duruma bağlı olarak pedala uygulanan gücün ayak tabanında bir bölgeye değil geneline yayılması ile ayakta nasır ve ağrı oluşumunun engellenmesi.

* Ayak Güvenliği : Ayak; Taban, Topuk, ve Burun kısımlarının dış kısımları sert malzemeler ile destekli olması bu kısımlardan alınacak darbelerin ayağa zarar vermesini engellenmesi.

* Ekstra güç üretimi : Sert, esnemez taban yüzeyi sayesinden vücudunuzun uyguladığı gücü direk olarak pedala iletmesi ile uygulanan yada üretilen güçten kayıp yaşamanın önüne geçilmesi.

SPD SL Pedal hakkında yanlış bilinen yada düşünülen bir nokta ise SPD SL Pedalın normal,düz ayakkabı ile kullanılamayacağının sanılması yada SPD SL uyumlu Ayakkabı ile SPD SL Pedalın kilitlenmeden kullanılamayacağı algısıdır. SPD SL Pedallar da kilit mekanizması tek yönlüdür, pedal yüzeyinin bir tarafında kilit mekanizması var iken diğer tarafı ise düzdür ve bu düz olan alan normal ayakkabı ile yada ayağınızdaki SPD SL uyumlu ayakkabı ile kilitlemeden kullanım için uygundur.

Ayrıca SPD Pedal kullanmaya başladığınızda pedal çevirme alışkanlığınızı da değiştirmeniz gerekmektedir. Klasik(Normal) Pedalları kullandığınız gibi kullanmaya devam ettiğiniz sürece SPD SL Pedal sizin için sadece ayakkabının pedalla kilitlenmesi anlamı taşıyacaktır. Ancak SPD SL Pedal kullanırken pedala hem basarken hemde çekerken güç uygulamanız gerekmektedir.

Belirtmek istediğim farklı bir nokta ise SPD SL Pedalların Performans sürüşü yapan kişilerin yani Amatör yada Profesyonel yarışlara katılan kişilerin kullanması gerektiği algıdır. Bu da kesinlikle yanlıştır. Herkesin performans düzeyi yada anlayışı farklıdır. Kimi 100 KM' yi 20 KM/S giderken kimi, 30, 40, 50 KM/S gidebilir. SPD SL Pedalın her sürüşte kullanıcısına ek değerler kazandırmaktadır. Bu faydayı düz yolda kullanırken bile rahatlıkla fark edeceksinizdir ama özellikle sprint ve rampa/yokuş/eğim tırmanışlarında ki fark çok çok daha fazla olduğunu hissedersiniz.

upload_2016-3-5_13-51-51.png

2-3 sene bisiklete ara verdim bazı sebeplerden dolayı. Önceki bisikletimde spd kullanıyordum.
Geçenlerde yeni bir bisiklet aldım. Malum, mevsim kış. Bu nedenden dolayı şu sıralar zaten çok fazla bisiklete binemeyeceğim için, bisiklete de 92 model şahin parası verince, haliyle bütçe de müsait olmadığından spd işini yaza bırakırım diye düşündüm. Velhasılkelam, yeni bisikletimle 30km kadar bir sürüş yaptıktan sonra eve döndüm ve hemen bilgisayarın başına geçip, Türkiye' de spd ayakkabı ve pedal pahalı olduğundan, yurtdışından bir spd ayakkabı ve pedal siparişi verdim. 10 gün sonra siparişim gelir gelmez pedalları değiştirip kendimi dışarı attım ve, "ohh be, işte bu", dedim :cool:

Korkan arkadaşlar da gereksiz korkuyorlar diye düşünüyorum. Eski bisikletime ilk taktığımda da hiç düşmemiştim. Birkać yıl bisiklete ara verdikten sonra da spd ile ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadım. İlk önce ayarını gevşetin. Zaten gevşekken, pedal çevirme yönü dışında, yalnızca topuğu değil, ayağınızı herhangi bir şekilde dışarı doğru oynatmaya çalıştığınızda bile çıkar..

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
@0zan Ayakkabının güzelmiş bence bir artisi da rüzgarı almıyor oluşu sanırım...

• Beğen
Tepkiler: 0zan
@alper 76 başka ayakkabı kullanmadığım için karşılaştırma yapamıyorum, ancak rüzgar alma problemi yok

Geri