Yol bisikletinde SPD pedal şart mı?

Kayıt
12 Eylül 2011
Mesaj
5
Tepki
3
Şehir
İstanbul
Merhabalar. Uzun zamandır siteye girememiştim. Oldukça güzelleşmiş buralar. Neyse, soruma geleyim. Yeni sezonda bir yol/yarış bisikleti almayı düşünüyorum. (Konumuz bu değil ama düşündüğüm bisiklet Scott Speedster S20.) Kafama takılan bir konu şu, birçok yerde SPD pedal'e geçmeli miyim sorusuna artıları eksileri de belirtilerek "tabii ki geç, çok seveceksin" deniyor. Ben de oldukça ikna olmuş durumdayım. Ancak ben alacağım bisikleti hem uzun yol için hem de işe gidip gelmek için kullanmak istiyorum.

SPD pedalın avantajları çok çekici, ancak işe giderken SPD ayakkabı kullanmak çok kolay değil. Haliyle ayakkabıyı değiştirmek, normal bir ayakkabıya benzeyen bir SPD ayakkabı almak gibi öneriler gelecektir. Ama ne olursa olsun SPD ayakkabılar genelde göze hoş görünmüyor. Aslına bakarsanız yarım saatlik bir yolculuk için kendi ayakkabılarımdan vaz geçmek istemiyorum.

Anladığım kadarıyla yol bisikletine SPD-olmayan pedal takmak da mümkün. veya çift taraflı pedal da kullanılabilir. Acaba bahsettiğim şartları da göz önünde bulundurarak görüşlerinizi alabilir miyim?

Herkese selamlar.
 
Scudo

Okan Aydoğan

Daimi Üye
Kayıt
17 Ekim 2011
Mesaj
344
Tepki
92
Yaş
32
Şehir
Kayseri
Bisiklet
Scott
sadece işe gidip gelmekte kullanacaksanız bnce spd ye geçmeyin derim çünkü hem kısa mesafe hem şehir içinde sıkıntı olur spd:)fakat bi haftasonu şehir dışına gezmeye gidecek olduğunuzda spd tabiki çok faydalı olur :)
 
Kayıt
26 Haziran 2011
Mesaj
64
Tepki
19
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cannondale
Crank brothers in platformlu pedallarından alabilirsiniz.

Ulaşım için kullanacağınız zaman normal ayakkabınızı giyer platformları sayesinde yine güç aktarımınızı daha verimli yaparsiniz.

Ulaşım dışı kullanımlarda da spd ayakkabı alırsanız onunla kilitli olarak kullanabilirsiniz.

Candy ve Mallet serilerine bakmanızı öneririm. Ben Candy kullanıyorum ve platformu sayesinde hem kilitli güç aktarımında verim artıyor, hem de yoğun trafikte kilitsiz kullandığımda gayet faydasını görüyorum. Ama özellikle Mallet geniş ve tırtıklı platformu ile daha çok işinizi görecek bir seri gibi gözüküyor, hele de kösele ayakkabı da giymek zorundaysanız.

(link)

(link)
 

Özhan Akgöğ

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Temmuz 2010
Mesaj
624
Tepki
1.106
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Diğer
eğer uzun yol da yapacaksanız pedal için pedalın bir tarafını düz pedala çeviren diğer tarafını kilitli pedal halinde bırakan bir aparat mevcut
(link)
burdaki gibi ürünler mevcut...
 
  • Beğen
Tepkiler: Onur Güngör
Kayıt
3 Temmuz 2011
Mesaj
275
Tepki
87
Şehir
Balıkesir/Merkez
Bisiklet
Giant
ben yol yarış bisikletçisiyim eğer spd pedal + ayakkabı alırsan çok rahat sprint ve yokuş tırmanırsın

@sercancetin
spd yol bisikletçilerinin bisikletleri zorladıkları anda kilitli olup ayağının kurtulmamasını sağlayan sistem
 
Kayıt
8 Şubat 2012
Mesaj
78
Tepki
34
Şehir
İstanbul
Bu spd kullanmak herhalde bayağı bir alışkanlık gerektiriyor,özellikle yoğun şehir trafiğinden alışık olmayan için biraz kabus olabilir gibi gözüküyor,yukarıdaki açıklamalara bakılır ise. Ama şehir dışında ,performansın 2 ye katlanmasınada yardımcı oluyor gibi. ama şehir içinde hakikaten zor özellikle İstanbulda ,daha millet bisiklet ve bisikletliyi kabüllenmemişken.
 
Kayıt
19 Mayıs 2012
Mesaj
17
Tepki
5
Şehir
Istanbul
Ne kadar kullanacaginiza bagli, ben cift strapi ayakkabiya dar sarip da rahat kullaniyorum(40km de gittim, gunde en az 10km yol giderim)
 

kaanduro

Üye
Kayıt
11 Mayıs 2012
Mesaj
67
Tepki
14
Şehir
Istanbul, Atasehir
@Nüvit Becan

Alışkanlık gerektiriyor kesinlikle. Ben hala düşmemeyi başardım ama bir dalgınlıkla kendini yerde bulabilirsin.
Ama performansı kesinlikle ikiye katlamaz. %15 civarında bir performans artışı sağlar sadece.
Tamam kilitli pedal güzel birşey ama öyle gece ile gündüz kadar fark yaratmıyor
 
  • Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege

Tunç Tuncay

Forum Bağımlısı
Kayıt
24 Haziran 2007
Mesaj
653
Tepki
828
Şehir
Ankara
İsim
Tunç Tuncay
Bisiklet
Canyon
İlk önce boş yllarda yada arazida alışıncaya kadar bikaç kere durma spd leri çıkartma denemsi yapmak alışkanlık kazanmak için iyi olabilir direk trafik içinde daha riskli hale gelebilir alışmadan binmek
 

alper 76

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Mayıs 2014
Mesaj
1.780
Tepki
1.822
Yaş
48
Şehir
mersin
Bisiklet
Scott
Peki yeni yol biiskletim için düşünsem bu indirimlerde hangisi alınmalıdır sizce? bu modellere SPD ayakkabı da şartm mı? kusurabakmayın yeni öğreniyorum. Tamamen yabancıyım ayakkabı ve pdeal konusuna..
(link)
(link)
bu da tamamının listesi fiyatlar gittikçe pahalılaşıyor
(link)
 

Kuzey Ege

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Temmuz 2015
Mesaj
3.596
Tepki
10.277
Şehir
İstanbul
İsim
Murat Gökhan
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Sehir disinda yaptigim nonstop performans turlari haricinde spd pedal kullanmadim ve asla da kullanmam.
Geregi yok ki sehir icinde? Cok riskli. Ozellikle bu kadar gerizekali şoför ve mal gibi avanak avanak yürüyen yayalarin oldugu sehirlerimizde.
 

Tolga Çelebi

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Haziran 2013
Mesaj
2.735
Tepki
3.767
Şehir
Üsküdar / İstanbul
İsim
Tolga Çelebi
Bisiklet
Focus
@Kuzey Ege

Maalesef haklısınız. Şehir içinde bende spd ayakkabıyı takıyorum ama pedala geçirmiyorum,ne olacağı belli olmaz diye.
 

Zekeriya Çab

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2014
Mesaj
1.083
Tepki
1.657
Şehir
İstanbul
Hiç bir riski yok araba yada başka güvenlik gerektiren araçlar kullanırken belirli haraketler yapılır. Debriyaja basılır vitese takılır gaza basılır başlarda zor gelsede otomatik haraket haline geldiğinde hiç aksamadan yapılır ani durumda otomatik olarak yapılır. Gün içinde yaptığımız haraketlerden bir çoğünü düşünmeden yaparız. Hiç yürürken önce sağ sonra sol şimdi yine sağ ayak şeklinde düşündüğünüz oldumu. Abartmayın bukadar şehir içi şehir dışı hiç farketmez bir yerden sonra otomatikleşir.
Teknik olarak % 50 artış sağlar pedalları sadece saat 1 konumundan saat 3 konumuna doğru bastırarak kullanırız spd 4-6 arası yürümeye benzer ayak ve bilek haraketi 6-9 arası çekme ve 9-12 arası itme kuvvetleri eklenir. Tam ikiye bölersek itme ve çekme yapılır yani Paşa'yla sürekli güç aktarılır. Tabi baçak pedalı çekerken basarkenki kadar etkili olamaz açı ve farklı kas gurupları çalışır. Fakat herşeye rağmen basmaktan yorulmuş baçakları biraz fazla çekerek dinlendirip faklı kas guruplarını kullanıp normalde çıkılamayan yokuşlar ve menziller artar.
 

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
5.665
Tepki
13.463
Şehir
kayseri
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
pantolonu gösteren ütü yol bisikletini gösteren Shimano Pedaling Dynamics üdür.
 

nuruasakir

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Eylül 2015
Mesaj
703
Tepki
320
Yaş
33
Şehir
istanbul
İsim
recep
Bisiklet
Salcano
hocam sele ayarını da cok onemlı hala ayarlayamadım nerden farkettım dersenız seleyı gerıye cekıyorum bısıklet pedalı cekerken daha cok kuvvet verıyorum one alınca cekerken cekıyomuyum cekmıyomuyum anlamıyorum çözemedim işi rahat edemedim :acpsnr: bi yerde bi yanlış yapıyorum ama nerde
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Bisikleti ilk aldığımda spd pedallarım yetişmediği için 5 liralık gerek teknik gerekse görsel olarak niye üretildiğine anlam veremediğim pedalları yaklaşik bir hafta kullandım. Misafirliğe gidildiğinde, çorabın baş parmak kısmının delik olduğunu farkedip misafirlik boyunca onu saklamanın verdiği sıkıntıyı yaşattı bana.
 

Yusuf G.

Forum Demirbaşı
Kayıt
28 Ocak 2013
Mesaj
558
Tepki
716
Şehir
Ankara
Bisiklet
Cube
@alper 76 paylaştığınız linklerde fiyatlar kargo da dahil edilince pek de indirimli gelmedi bana. Türkiyede zaten 125tl civarı satılıyor. Hatta delta bisiklet de peşin 100tl civarı yanılmıyorsam kargo ücreti de yok.
(link)

Spd çok mu gerekli derseniz uzun turlar ve tırmanışlar için oldukça faydalı olsa da kısa sürüşler ve şehir içi kullanımda 25-30 liralık kalpiyeli pedal işinizi fazlasıya görür.