Scudo Sports

Yol bisikletinde sırt çantası sorun yaratır mı ?

uzun mesafelerde yaratır hem sırt ağrıları yaşar hemde terlersiniz forma arkaası cepler sizin için yeterli değilse sele borularına rahatlıkla monte edilen sele altı çantaları işinizi görecektir gereksiz yük taşımayın kısaca

Scudo
Şehir bisikletiyle sırtta çantayla bisiklet sürüyorum uzun yollarda, sırtımın çanta altında kalan kısmı çok terliyor ve çanta askıları omuzlarımda, çanta yükü de sırtımda ağrı yapıyor. Kalbe ve diğer iç organlara tam etkisi nedir açıkcası bilgim yok ancak olumsuz etkisi olduğunu tahmin ediyorum. Ben de en kısa zamanda arka bagaj düşünüyorum. Sırtta çantayla bisiklet sürmenin haklı görülecek bir yanı da yok.

Özellikle düşük yükler için birçok çözüm varken sırt çantası gibi bir eziyete katlanılmaz. Sele altı yetersizse, sele borusuna takılan bagajlar mantıklı. Yükünüz fazla ise de yol bisikleti değil, tur yada mtb alıp kadrodan destek alan bagajlara bakacaksınız.

decathlonda satılan küçük sırt çantaları var. Amacı dağ tırmanışı ve bisiklet. Bende 5 ya da 7 litrelik küçük bir modeli var. Onunla birlikte uzun süre sürüş yaptım yol bisiketinde. Yaklaşık 150km kadar. Terleme dışında çok da rahatsız etmedi. Camelbak bu işi yapan firma. Diğerleri de çakması onların. Hepsi aynı işi görüyor.

İçinde 1-2 kıyafet, biraz su ve çikolata, çakı, alyan, eldiven gibi malzemeler vardı.
Bu tarz bir şey alabilirsin.

Örnek resim;
http://image.made-in-china.com/2f0j00zSDTMIoqaEci/Bicycle-Backpack-SW-0407-.jpg

Bende de ufak bir çantam var 3-4 litrelik küçük mavi decathlon dan almıştam sıkısştırdığım zaman bir mont 2 tişört alır :) veya başka şeyler 2 gözlü ter bile küçük bir kısıma yapıyor çanta küçük olduğu için.. Yani böyle ufak çantalarda işinizi görür.. :)

yol bisikletinde vücut öne eğildiğinden çantanın ağırlık merkezi bozuluyor ve kollarınızı sarması gereken çanta padleri işlevini yerine getirmemeye başlıyor, çanta dengesizleşip en fazla ısı çıkşının olduğu sırtınızın üst kısmına yapışıp kalıyor. dahası, dengesizleşen padler, boynunuza falan sürtüp sizi rahatsız etmeye başlıyor..vb

jeansport, timberline, nort face gibi marka çantaların sırt bölümleri, çanta boşken bile bir formları vardır. bu tür çantalar yerine, apaçi işi diyebilceğimiz, sırtı desteksiz, yapısı yumuşak ve sadece içine kona yükün şeklini alan yapıdaki kumaş yapıdaki çantaları kullanırsanız,, mesela ben 20 yıllık asker çantası kullanıyorum;

bu türbir şey içine eşyalarınızı doldurur ve çantanın ipini olabildiğince gevşeterek çantayı kuyruk sokumunuza değecek şekilde konumlandırırsanız, yol bisikletinde öne doğru eğildiğinizde, çanta kuyruk sokumu üzerindeki vücudun kıvrılmayan bu bölümü çevresinde şekil almaya ve o bölgede istikrarlı şekilde tutunmaya başlar. bu pozisyonda yükünüzü hissetmezsiniz. aynı bisiklet formalarının arka ceplerine koyduğumuz yükleri hissetmediğimiz gibi.

15" lap top ya da büyükçe kitaplar olmadığı sürece yükünüzü hissetmeyeceksiniz.

sırt çantası çok terletiyor. kaşındırıyor. ben çok ağır olmasa da kullanıyorum bazen. sele altı çanta almayı düşünüyorum. ama yaza doğru uzun tur yapıcam o zaman mecburen sırt çantamı götürmem gerekecek..

bisiklette bazı detaylar ihtiyaçtan oluşmuştur. heybe ile gidersen büyük keyif alırsın. sırtın terlemez. omuzların tutulmaz. başını sağa sola rahatlıkla çevirebilirsin. belin bıkının ağrımaz. ancak virajlarda ve ani hareketlerde rahat edersin.

heybede tek sıkıntı, ani dönüşlerde bisikletin arkasının savrulması oluyor. ani hızlanamıyorsun bir de. ama uzunca bir yolda, yarışmayacaksan yükle, heybe en uygunu.

oncelikle şunu soyleyim genc dostum altındakini sen mi kontrol etmek istersin onun seni kontrol etmesinimi ben ilk secenegi tercih ettim seninde dediğin türden asgari şeyler taşıyacak isen kesinlikle sırt cantası kullanmalısın koala gibi 4 noktadan seni saran çantalar var ben alıştım onsuz ne tırmanış yapıyorum nede tura çıkıyorum tavsiye ederim alıştığım için rahat geliyo demek isterdim ama aksine çıktığım ilk turda 18 litreyi full doldurdum gün aşırı 240 kilometre çıkardım ertesi günde yine 230 km yaptım boşluk yapmayacak şekilde baglamalısın ayrıca en onemli tercih sebeplerimden biride düşmelerde omuriliğimin zedelenmesini ve felç kalmayı onlediğini düşünüyorum varsın azcık terletsin hayatım boyunca sakat kalmaktansa sana onereceğim kendi kullandığım modeldir yagmur korumalı ve kask taşıyıcılı mukemmel bir çantadır link adresinden inceleyebilirsin ama dediğim gibi 2-3 günlük tur ve gunu birlik parkurlar icin ideal cadır tulum gibi durumlar icin uygun değil kapasitesi
(link)

http://www.kutupayisi.com/UploadedFiles/Picture/28c7789e-7034-4df0-8044-93c5aab0103b.jpg
sırt çantası genelde yol bisikleti için bir külfettir forma arkası temel ihtiyaçlar için genelde yeterlidir ancak uzun mesafeler ve artan ihtiyaç sebebiyle farklı malzemelerinde taşınabilmesi ihtimaline bağlı olarak şöyle bir çanta kullanılabilir

• Beğen
Tepkiler: Korkut Sert
Ben yol bisikleti ve sırt çantası kombinasyonuyla bol dağlık yolda 60 km gittim. Sırt çantamda ayakkabı dahil oldukça fazla yük vardı ve yazın ortasında, öğlen sıcağında gitme gafletinde bulundum. 5. tırmanışın zirvesinde varacağım yeri gördüğüm halde gidemiyordum. Toplamda 3 buçuk saat süren yolun sonunda belim kopacak gibi hissediyordum.
Bisiklet üzerinde hiç bu kadar acı çektiğimi hatırlamıyorum.

1 yıl önce açtığım konu amatörlükten , olay oradan çok farklı yerlere geldi orada amacım farklıydı şimdi çok daha farklı zaten gerekli şeyler formaya sığıyor sırt çantası baya gereksiz olurdu, iyiki denememişim çanta falan :)

Abilerim bende tecrübemi paylaşacağım. Lisedeyim okula bisikletle gidenlerdenim şükür. 7 km civarı bir mesafe evden okul ve aşırı eğim yok diyebilirim. Geçen gün salı sanırım. Malum okullar yeni açıldı okuldan kitaplarımızı dagittilar. Hem ders kitaplari hem test kitaplari derken bayaa bi buyuk ve aşırı ağır bi çanta ile(kitaplari zor teptim cantanin içine) yola çıktım ve 7 km gibi kısa bir süre olmasına rağmen beni feci yordu. Çanta minik bi taşın üstünden gecerken bile ziplayip yere doğru sırtıma sertçe vuruyordu. Tumseklerde ayağa kalkmak zulüm o cantayla birde. Ve şu çok sorun oldu her minik tumsekte taşta vs canta ziplayip durduğu için benim toto seleye aşırı baskı yapıyordu. Ve canta ile birlikte normal halimden ağır olduğum icin de totom vucudum ile sele arasında sıkışıyor gibiydi. Çanta ile perf. Kayiplarini hiç saymiyorum. Feci totom acıdı bir. Bel ağrısı, sirt ağrısı... mecbur kalmadıkça yapmayın arkadaşlar fazla ağır çanta ile yola çıkmayın. Bu arada asıl olay şu oldu. Bisiklet 12 küsür kilo. Cantayi evde tarttim 13.2 kg çıktı :((.

Abilerim bende tecrübemi paylaşacağım. Lisedeyim okula bisikletle gidenlerdenim şükür. 7 km civarı bir mesafe evden okul ve aşırı eğim yok diyebilirim. Geçen gün salı sanırım. Malum okullar yeni açıldı okuldan kitaplarımızı dagittilar. Hem ders kitaplari hem test kitaplari derken bayaa bi buyuk ve aşırı ağır bi çanta ile(kitaplari zor teptim cantanin içine) yola çıktım ve 7 km gibi kısa bir süre olmasına rağmen beni feci yordu. Çanta minik bi taşın üstünden gecerken bile ziplayip yere doğru sırtıma sertçe vuruyordu. Tumseklerde ayağa kalkmak zulüm o cantayla birde. Ve şu çok sorun oldu her minik tumsekte taşta vs canta ziplayip durduğu için benim toto seleye aşırı baskı yapıyordu. Ve canta ile birlikte normal halimden ağır olduğum icin de totom vucudum ile sele arasında sıkışıyor gibiydi. Çanta ile perf. Kayiplarini hiç saymiyorum. Feci totom acıdı bir. Bel ağrısı, sirt ağrısı... mecbur kalmadıkça yapmayın arkadaşlar fazla ağır çanta ile yola çıkmayın. Bu arada asıl olay şu oldu. Bisiklet 12 küsür kilo. Cantayi evde tarttim 13.2 kg çıktı :((.
Ne kadar sorun olduğunu zaten anlatmışsın😀 keyif vermiyorsa kendine acı çekişmenin anlamı yok

Ne kadar sorun olduğunu zaten anlatmışsın😀 keyif vermiyorsa kendine acı çekişmenin anlamı yok
Aynen bidahakine artık çünki o zaman başka şansım yoktu :)

Birçoğu gibi bende başlangıçta decathlon' un küçük çantasıyla sürüşlerime çıkıyordum ama dayanılmaz bir şey . Hemde öyle 100km falan değil, 5km sonra sırtınız su gibi oluyor. Sonra arka bagaj ve güzel bir arka çantayla işi çözdüm, sonra yol bisikletine geçtim, ne kadar tezat olsa da yol bisikletime de bagaj çanta taktım çünkü belli şeyler var taşımak için ve çantasız olmuyor, sırt çantasıyla hiç olmuyor.

• Beğen
Tepkiler: el Cezeri
Ben de okula bisikletle gidip geliyorum, okulun ilk haftası kitapların dağıtılması filan derken normalden ağır taşımışsındır yanında. Normalden bi tık aşağıda gidip gelirsen sıkıntı çekmezsin diye düşünüyorum. Benim de gidiş 6.5 km civarı, ortalama 20km/h yapınca pek sıkıntı yaşamadım. Tümseklere de dikkat etmek gerekiyor, her yer kitap olur yolda :D

• Beğen
Tepkiler: el Cezeri
Yol bisikleti ile uzun yol yapacaksanız sırt çantası belli bir süre sonra eziyet olur. Eğer çok fazla bir yük taşımayacaksanız bikepacking çanta tercih edilebilir.
Aşağıda farklı modeller mevcut.
1631713378410.png 1631713414242.png

(link)

Bence şöyle çantalar kullanılabilir.

(link)

Ben uzun turlara çıkan biri değilim 40-50 km civarı sürüyorum bi rahatsızlık yaşamadım. Pompa, yama, levye, multitool, kilit, 2litrelik su torbası, rüzgarlık, cüzdan ve yiyecek bişeyler koyuyorum gayet kullanışlı.

• Üzgün
Tepkiler: Cemal Ç.
Geri