Scudo Sports

Yol bisikleti vites ayarı nasıl yapılır?

Tel ayarından kasttın aktarıyıca takarkenki gerginlikse evet, sıkıntı yok. Büyük dişliye atıyor. Sorun şu, 20 vitesteyken zincir ön aktarıcıya sürtüyor. Vites kablosundan sürtmeyecek şekilde ayarlıyorum. Bu seferde 1.vitesteyken sürtüyor. Sırf şunun için gidipte 100tl vermek istiyorum, vermeyeceğim zaten.
Tel gerginliği ve aktarıcının doğru monte edildiğinden eminseniz benim aklıma başka bir şey gelmiyor. Burada daha bilgili forumdaşlar var, belki onlar işi çözerler. Bundan sonrası beni aşıyor, yardım edebilmeyi isterdim 🤷🏻‍♂️

• Beğen
Tepkiler: -Skynet-
Scudo
Tel ayarından kasttın aktarıyıca takarkenki gerginlikse evet, sıkıntı yok. Büyük dişliye atıyor. Sorun şu, 20 vitesteyken zincir ön aktarıcıya sürtüyor. Vites kablosundan sürtmeyecek şekilde ayarlıyorum. Bu seferde 1.vitesteyken sürtüyor. Sırf şunun için gidipte 100tl vermek istiyorum, vermeyeceğim zaten.

Aynı vites sistemini kullanıyorum. Sadece ilk aldığım zaman yaptım ve hâlâ sağlam. Tavsiyem başka bir bisiklette de deneyimledim sık bozulmasının sebebi telin dış koruyucu plastik yüzünden rahat hareket edememesi olabilir. Ayarlama hususunda ise bende elle ayar vidası diye tabir edilen kısım bulunmakta. O ayar vidası ile o ses problemi gideriliyor. En azından ben öyle yaptım. Ayrıca bu video da tiagra grup set üzerinden anlatımı yapılmış.

• Beğen
Ayarın sık bozulmasının sebebi ile ilgili. Kabloları yeni mi taktınız? Yeni kablo taktiginizda vites telini, açıkta oldugu yerlerden elinizle fazla abanmadan sertçe çekip gerdirin. Kabloların yuvasına tam oturmaması, veya tel-kablo alışma sürecinde ayar azda olsa kayabiliyor.

• Beğen
Merhaba ; 105 R7000 ön vites ayarını öğrenmek istiyorum çünkü devamlı bozuluyor götürüyorum ayar yaptırıyorum tekrar üst dişliye geçmeme sorunu yaşıyorum. En azından kendim öğrenip yapmak istiyorum. Yukarda yazılanları okudum ancak bişey anlamadım. Ne yapmam lazım , ne okuyup ne izlemem lazım ki bunu öğreneyim ?

Merhaba ; 105 R7000 ön vites ayarını öğrenmek istiyorum çünkü devamlı bozuluyor götürüyorum ayar yaptırıyorum tekrar üst dişliye geçmeme sorunu yaşıyorum. En azından kendim öğrenip yapmak istiyorum. Yukarda yazılanları okudum ancak bişey anlamadım. Ne yapmam lazım , ne okuyup ne izlemem lazım ki bunu öğreneyim ?

'Trim'in ne olduğunu bilmeyen bisikletçiler düzgün vites ayarı yapamıyor. Ayrıca her ürünün kendi prosedürünü izlemeden genel ayar yöntemleri tam sonuca ulaştırmıyor.

105'in ayar aşamalarını anlatan orijinal doküman: (link)

Dikkat etmeniz gereken en önemli kısımlar:
- Attırıcı konumunun doğruluğundan emin olun
- Gerginlik çizgilerini kılavuzda anlatıldığı gibi trim konumundayken tam olarak hizalayın (dokümanda sayfa 18). Hizalanamıyorsa attırıcı konumu hatalıdır.

1703667321553.png
Not: Burada gerginlik ayar pozisyonuna almak için kolun küçük dişliden büyük dişliye geçerken aradaki trim noktasında bırakmayıp önce tam olarak büyük dişli pozisyonuna alıp oradan hafif küçüğe alma hareketi yaparak küçük tıkta bırakmanız lazım.

"Üst dişliye geçmeme" sorununun iki temel nedeni gerginlik yetersizliği ve sınır ayarı. Teli elle daha fazla çektiğinizde geçiyorsa gerginlik yetersizliği, çekseniz de atamıyorsa sınır ayarı hatalı.

Trim hakkında videolar:

• Beğen
Tepkiler: cryeyes
bende bilmiyorum

Geri