Scudo Sports

Yol bisikleti ve doğu anadolu şehirleri

efaruk

Daimi üye
Tepki
343
İsim
Faruk
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Diğer
Arkadaşlar herkese merhabalar,
Bugün başımdan geçen bir durumdan size bahsetmek istiyorum. Yer: Erzurum.
Geçen yıl ağustos ayında hala severek kullandığım whistle guipago 1724 şehir bisikletini satın aldım.
Bisiklet bir yaşam biçimidir bana göre ve bu yüzden kasım ayı (11.2018)' ndan itibaren trainera yerleştirdiğim bisikletimle haftada 3 gün birlikte oluyoruz.
Neyse bahar geldi. Havalar ısındı ısınacak derken, (bisiklet hala trainerda bu arada) bugün, geçen sene bisikleti satın aldığım bisikletçime gittim.
- Selamun aleyküm,
- Aleyküm selam.
- Yahu satışlar açılmadı, yaz gelmedi henüz falan derken, Ahmet bey' e istediğim bisikleti gösterdim. Geçen yıl aldığım bisikletle takas yapabilir misiniz? dedim. Tabi yaparız dedi. Bisikletlere bakmaya gittik. Elinde olan 2 adet yarış bisikletlerinin başında konuşmaya başladık.
Ahmet bey bana ısrarla, benimkinin bir üst gömleği olan şehir bisikletini methediyor. Erzurum' da yol-yarış bisikleti alsan da binecek yol yok, asfalt ne gezer diyor.
Ben de ısrarla artık yol bisikletine geçmeyi düşündüğümü söylüyorum derken,
Ben çaresizce ikna oldum. Önde amortisör olmaması, ince lastikler, her küçük taşa değdiğinde yaşayacağım sarsılma..
Fakat hatırımda canlandı, geçen yaz Erzurum' da oturduğum semtte 2 yol bisikletli (specialized) görmüştüm.
Evet efendiler, durum bu şekilde. Şimdi düşünmekteyim ki, bu ne biçim bir çıkmazdır, aldığım bisiklete ağız tadı ile binemeyeceğim.
Şimdi kendi bisikletime bakıp bakıp, otur oturduğun yerde. Bak fazlası bu şehir için fazlaymış diyor, iç geçiriyorum. Sanırım bisikleti değiştimeden önce, bu şehri değiştirmem lazım..
Tavsiyeniz nedir? Önerisi olan, tecrübesi olan varsa dinlemeye, faydalanmaya hazırım. Saygılar efendim.

Not: Anlatıda ismi geçen şahıslar, gerçek isimleri değildir.
Bisikletimi de ekledim aşağıya.

Dosyalar

• 20180901_180800.jpg
    20180901_180800.jpg
    2,1 MB · Okunma: 157
Scudo
İzmir'de, İstanbul'da nerede olursa olsun güzel yurdumun dört bir tarafında Erzurum'dan farklı olarak kaymak asfaltta mı bindiğimizi sanıyorsunuz?Sadece asfalt olarak,fiziksel şartlar olarak da düşünmeyin,hiçbir yer bisiklet için uygun değil;ancak bir şekilde yapıyoruz.
Yeni aldığınız bisikleti en az zararla satın ve yol bisikletine geçin;zaman kaybetmeyin derim ben.İçinizde ukde kalmasın.

Son düzenleme:
Üzerinden çok zaman geçmediyse, geri götürün. Beğenmedim, değiştirmek istiyorum deyin ve istediğiniz model bisikleti getirtin.
Düzgün bir satıcı değişimi her zaman kabul eder. Hatta olmadı az bi miktar değişim farkı verin. İkinci el satmaya kalksanız çok zarar edersiniz.

Son çare olarak bir iki ufak modifiye ile bisikleti daha randımanlı hale getirebilirsiniz. Dış lastikleri değiştirmek çok farkettiriyor. Orta kalınlıkta schwalbe g-one dış lastik takmayı düşünebilirsiniz(ince olmasa bile ince tekerlere yakın düşük dönme direnci var ve bozuk yollarda ince tekerden daha hızlı gidiyor).
Amörtisör yerine karbon sabit maşa takmayı düşünebilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Hsynozky
@gezgin gezer

El becerim yok, maşa alıp takabilir miyim? hiç sanmıyorum. şimdi arka lastiği değiştirmeye bisikletçiye gidiyordum :/
Ama maşayı lastiği sipariş verip, taktırabilirim. Yalnız bu 14.7 kg lık kadroyu adam etmek kabil midir? bu dediklerinizle?
Önerileriniz aslında çok hoşuma gitti. Muhtemelen bu dediklerinizden biriyle yola devam edeceğim.
Bisikletçi bu bisikleti alıcak gibime geliyor. Ama önce ben bir ikna olmalıyım.(bu muhitte yol-yarış bisikleti mi yoksa şehir bisikletine devam mı?)

@efaruk

Yol bisikletinde tam olarak içinize sinmeyen,sizi tedirgin eden veya çekince olarak gördüğünüz ne var?Bu çekincelerinizin bulunduğunuz muhitle tam olarak ilgisi ne acaba?

Ön amartisör olmaması (sarsılma artacak),
kullanırken ince lastiğin sürekli patlayabilecek olmasının vermiş olduğu tedirginlik,
kalitesiz bir yol- yarış bisikleti yerine kendi bisikletime devam etmek daha mantıklı olması (2.000 tl lik yol bisikleti yerine 2.000 liralık kendi bisikletim daha iyidir düşüncesi),
yol- yarış bisikletine uzun süre bindiğimde ağrı oluşacak, uzun süreli binişler yapamayacak olmam.
Kilitli pedal zaten ilk etapta kullanmam,
Bunlar beni düşündürüyor açıkçası..
İlgisi ise, zemin bozuk. Çoğunlukla bozuk. İyi asfalt var ama şehirler arası yol olarak var. Bu da tenha asfalt bulmaya yönlendiriyor. Bu tip yol ise şehirde çok çok az.

@efaruk
Doğru basınçtaki yol bisikleti kolay kolay patlamaz.Zırhlı olmayan bir lastik kulllanmıyor olmama rağmen 4000 kmde bir kere patladı.
@efaruk
Süspansiyonlu bir şehir bisikletim var, yere ilettiğim gücü absorbe ettiği için devamlı kilitli.
@efaruk
Yol bisikleti ile 100 km civarı yol yapıyorum,üstüne üstlük esnek bir vücut yapım da olmamasına rağmen hiç ağrım sızım da yok.

@efaruk
Temiz ikinci el soralı,tiagralı bir yol bisikleti; 2000 liralık şehir bisikletinden çok daha fazla keyif verecektir.

• Beğen
Tepkiler: galen
@efaruk
1. soruya bakarsak zaten sizin yol bisikletini kullanacağınız alan belli. Adı üstünde yol ve o kadar sarsıntı olmuyor bozuk bir yola girmezseniz. Güzel bir bisikletiniz olursa titreşimleri bile emebiliyor bisiklet.
2. soru için zaten her bisikletli yanında mutlaka 2 iç lastik bulundurur ve patladığında değiştirir. Bu size sıkıntı yaratmasın.
3.olarak ağrı sorununu güzel bir pedli tayt ve sele ile çözebilirsiniz. Bence pek bir sıkıntı yok. Bilin ki geçtiğinizde gerçekten çok memnun kalacaksınız.

Sanırım ikna oluyorum :) teşekkür ederim.
Bu kadar çabuk ikna olacağımı bilseydim, başlığı bir kaç ay sonra açardım, daha bisikleti dışarıda bile süremiyorum :):harika:
Yarış bisikleti ben de istiyorum ne yalan söyliyim ama hanım ikna olmadı. Ne değiştirceksin diyor :/ O kadar deştikten sonra bunu söylemem gerekiyor sanırım :snzdglsn: neyse o kısmı da halledip bir an önce bisiklette değişiklik yapacağım..

@efaruk

* Kendi deneyimimi söyleyecek olursam. Geçen sene merida crosway 500 almıştım. amörtisörlü şehir bisikleti. Yolların çok bozuk olduğu yerde amörtisör yine darbeleri sıfırlamıyor. Bayaa bir hissediyorsunuz, yine. Takasla değiştirdim.
Daha sonra 25mm lastikli karbon yol bisikleti aldım. Asfaltta gerçekten rahat. Yol çok bozuk olmadığı yerlerde, şehir bisikletinden çok daha rahattı ama sürüş yaptığım yolların çoğu bozuk. Tatmin etmedi. Sattım değiştirdim.
En son gravel türe karar verdim. Bozuk yollarda ince tekerden daha hızlı ve konforlu. normal yollarda yol bisikletinden pek bi eksisi yok. Şu an 40mm schwalbe g-one lastik takılı olarak kullanıyorum ve daha iyisi olamaz diye düşünüyorum. kaliteli bir lastiğin titreşim azaltması ucuz bir amörtisörden çok daha iyi.
Şehir bisikleti ile 20-30km sürdüğümde bileklerimde ağrı başlıyordu ama yol ve gravel bisikletlerde 50km sürdüğümde bile o kadar ağrı olmadı. uzun mesafe sürüşte yol veya gravel her şartta daha konforlu oldu benim için.(belki aldığım şehir bisikletini kadro boyu uymuyordu bilemiyorum)
Şehir bisikletinden yol bisikletine geçtiğimde hızım pek artmadı. Ama uzun mesafede daha rahat ettim. Dahası gözüme daha güzel görünüyor :D

* Mümkünse değiştirip yol veya gravel türü bisiklet alın. Büyük ihtimal içinize daha çok sinecek.
* Son çare lastik falan değiştirirsiniz.(lastik değişimini her şartta yapacaksnız zaten. yol bisikletlerinin üzerinde gelen lastikler de genelde ucuz kalitesiz lastikler oluyor). Lastik değişince zaten çok farkediyor.

• Beğen
Tepkiler: Sinan Ceylan
@gezgin gezer

Peki bir yarış bisikleti almaya karar verdim ve bir kaç adet buldum. Biri Corelli kr100.
Bir de Carraro 011 var bayide. Sizce bunlardan birini mi almak, yoksa, internetten sipariş vermek daha mantıklı olur?
Fiyat olarak üstte yazdığım bisikletler 2.000- 2.300 tl kadar. Benim bisikleti 1.700 tl ye sayarlarsa,üstüne 500 tk falan vereceğim. Fakat sanki bunlardansa sipariş verip corelli kr300 ile mi başlasam? yoksa başlangıç için, corelli kr100 yeterli olur mu?
ilginiz için teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: caesar
@efaruk Dostum ben Artvin de yaşıyorum ve yol bisikleti kullanıyorum? Yolun birçok yerinde böbrek taşı düşürüyorum. Merkezin her yeri çukur neredeyse. Merkezden çıkana kadar jantı kadroyu kırmazsam şükrediyorum ? Erzurum buraya göre muhteşem bir yer. Kesinlikle düşünmeden al yol bisikletini derim.

Bence asla pişman olmamalısınız yol bisikletleri göründüğü kadar kırılgan değildir en azından ben öyle düşünüyorum içinize sinmedi ise bi bayi ile görüşün derim . Ülkede kaymak gibi asfalt çokta yok bence

ben istanbulda yaşıyorum avrupa yakasında. kaymak gibi yol burada bulmak bile pek mümkün değilken başka yerlerde de aramayın bence. güzel yollar da tümsek dolu zaten. 5 yıl tur bisikletine bindikten sonra yol bisikletine geçtim. çok daha önce geçmediğime pişmanım. önü çukur olan tümsekler var. ne kadar yavaş geçerseniz geçin hem ben hem de bisikletim duvara çarpmış gibi oluyor.

illa yol bisikleti almayacaksanız da gravel alın. daha ağır jantlı ve geniş lastikli olur. bozuk yolların etkisine daha az maruz kalırsınız. toprak yollarda bile rahatça sürebilirsiniz.

kron ccr1000 de düşünülebilir o fiyatlara.194373(link)
35mm lastikleri var. bozuk yolda çok rahatsız etmez.
Forumdan birisi kron ccr1000 almıştı. Gravel sayfasındaydı galiba. Bi ona sorun memnunmuymuş.
Gravel bisiklet sayfası

• Beğen
Tepkiler: caesar
Ben İstanbulda yol bisikleti kullanan bir Erzurumlu olarak bu sene kardeşimin dağ bisikletini İstanbul'a kendi yol bisikletimi ise Erzurum'a göndermeyi düşünüyorum satıcının nezaketsiz tavrı sizi uzmesin yönlendirmesin bisiklet fakir ulaşım aracı değil kültürdur maalesef şehrimizin yolları çok ama çok uygun olmasına rağmen kültür oluşturamadik . Biz bu işin tüccarı değiliz bizler pedaldasiz onun adına sizden özür dilerim. tekerinize taş değmesin. Yol bisikleti Erzurum için biçilmiş kaftan.

• Beğen
Tepkiler: efaruk ve caesar
Corelli kr100. Gittim aldım.
Artık Erzurum' da bir yol bisikleti daha yollarda olacak :harika: Stabilizeden uzak uygun yolları kollayacağım. Burda kullanan arkadaşlar var da işte çekincelerimi yıkmak istiyordum. Saolsun forumda konuşunca yıktım ve 2 günde gittim aldım :) teşekkürler hepinize pedaldaşlar..

Dostum hayırlı olsun ?

• Beğen
Tepkiler: efaruk
Bence istediğin bisikleti al. Erzurum da da gayet kullanan var. Üstelik geçitleriyle ünlü bir şehir. Çok güzel antrenman güzergahları var. Ancak şu bir gerçek bisiklet için zor bir şehir.

@Sıkıntılıbisikletçi
Hayırlı olsun ?

• Beğen
Tepkiler: efaruk
Geri