Yol bisikleti sağlığımızı mı bozuyor?

Yol bisikleti vücudun duruşunu bozar mı?


  • Toplam katılım
    209

ahmtayd

Forum Demirbaşı
Kayıt
2 Mart 2015
Mesaj
521
Tepki
389
Şehir
Istanbul
İsim
Ahmet
Bisiklet
Carraro
Bir süre bisikletten uzak kalıp tekrar başladığımda bir şey farkettim. Biz yol bisikletçileri; sürüş esnasında ciddi anlamda öne eğiliyoruz. Boynumuzu da yukarı kaldırıyoruz saçma sapan bir duruş içerisine giriyoruz. Bu duruş gençlik çağındakiler için belin duruşunu, dikliğini bozmaz mı? Normal hayatta dik durmamak olarak tabir ettiğimiz omuzların öne doğru düşük kalması hastalığına sebep olmaz mı? Çok sevdiğim sporumun vücudumun duruşunu; sağlamlığını bozar mı düşüncesi içinde gölgede kalması canımı sıkıyor. Ne dersiniz bu konuda?

124970
 
Scudo

N.ÖZKAN

Aktif Üye
Kayıt
13 Aralık 2012
Mesaj
188
Tepki
244
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Salcano
Droplardan tutarak bisikleti kullanırken, ileri bakmak için kafamızı yukarı doğru kaldırmak zorunda kalıyoruz ve bu yüzden boynun arka tarafında bir kasılma ve hafiften ağrı oluşuyor. duruş bozukluğuna sebebiyet verirmi bilmiyorum.

Kullandığınız fotoda örnekleme açısından güzel. Chris froomu'un kafası bir önüne bir ileriye bakarak belli bir ritimle hareket ediyor. Bazı kimseler bunu eleştiriyor yada sürekli power metre kontrolu yaptığı için sevmiyorlar, aksine ben bu hareketini boyunda ağrı oluşmaması açısından oldukça mantıklı buluyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06

a.latif

Üye
Kayıt
5 Kasım 2015
Mesaj
51
Tepki
50
Yaş
41
Şehir
ankara
İsim
latif bakır
Bisiklet
Mosso
Spor sağlıklı bişeydir ama yarışmacı sporculuk başka bişey. Bütün spor dallarında mesele yarışmaya geldiğinde vücudun limitlerini zorlarsınız. Sürekli limitlerde dolaşmanın sağlığa zararlı olduğu kesin. Diğer spor dallarındaki profesyonel sporculara bakın. Pek çok sporcuda meslek hastalığı diyebileceğimiz sakatlıklar var. Dolayısıyla yol bisikleti kullanırken ne seviyede kaldığınıza bağlı olarak sağlığımıza zarar verme ihtimalimiz mevcut. Bisikletçilerde bildiğim kadarıyla sadece omur rahatsızlıkları değil Varikosel görülme sıklığı da artıyor mesela. Futbolcularda kalp rahatsızlıkları ve kalıcı eklem harabiyetleri, boksörlerde sinirsel hastalıklar örnek verilebilir.
 

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.895
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
Çoğumuz için haftalık sürüş süresi 10 saat civarıdır. Hadi ben de sizin gibi abartayım; Tüm bu süre boyunca, sürekli aynı pozisyonda, sizin dediğiniz gibi "iki büklüm" olduğunuzu varsayalım. (Aslında durum bu değil, daha sonra açıklarım)
Peki haftanın geri kalan 150 saatinde siz, hiç mi televizyon izlemiyor, bilgisayar başında vakit geçirmiyor, hatta "iki büklüm" telefonunuzu kurcalamıyorsunuz? :)
Hiç telefona bakmaktan sakat kalan birini gördünüz mü? :eek:
Diğer bir gerçek: Çoğumuz telefona bakarak, bisiklet üzerinde geçirdiğimiz zamandan fazlasını geçiriyoruz haftalık. Aynı örneği TV için de, bilgisayar için de ayrı ayrı verebilirim.

Hepsini geçtim, dimdik oturabilen kaç kişi var aramızda? Otururken, yemek yerken bile çoğumuz kambur oturuyoruz zaten...

Endişenizi anlıyorum, fakat yersiz :naslyany: Çünkü, düşündüğünüz kadar iki büklüm gitmiyorsunuz bisiklette.

Tırmanış rehberinde bu konuyu yazmıştım az da olsa. Önemli olan üst vücut kaslarını(sırt,omuz-boyun) kullanmamak, kasmamak, boşuna enerji harcamamak amacımız demiştim. Burada enerji tasarrufundan bahsediyoruz. Biliyorsunuz kas kasılması enerji gerektirir, karbonhidrat gerektirir. Ve bahsettiğim gibi üst vücudunuzu gevşek bıraktığınızda zaten sizin "iki büklüm" dediğiniz pozisyona ulaşırsınız.

Bonus:
Eğer vücudunuzun gerçekten iki büklüm olmasını istiyor, hatta bu hissi merak ediyorsanız bir Triathlon veya zamana karşı(TT) kadro alın, hatta 1 beden küçük alın ki üzerinde daha iyi büzülebilin :)

Biz çaylaklar, aslında yol bisikletinde tabiri caizse "yata yata" gidiyoruz :uyku:

Bonusun da bonusu:
Bisikletiniz gerçekten size göreyse, hoodlardan tuttuğunuzda sırtınız,boynunuz veya omzunuzda anormal bir kasılma hissetmezsiniz zaten. Bu kasları germek zorunda kalmaz, serbest bırakırsınız.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Bendeki o uyuyuş pozisyonlarıyla bozulmuyorsa, bisiklet sürerken hiçbir şey olmaz :D
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Çağımızda telefon kullanımı yüzünden "text neck" (mesaj boynu) gibi bi terim ortaya çıkmış durumda. Yani evet bilgisayar tv telefon vs.. boyun fıtıklarına düzleşmelerine sebep oluyo. İki büklüm olarak kastettiğiniz pozisyon bu düzleşmeyi tersine çalıştırıyo. Uygun bi bike fit le fayda dahi alırsınız. :)
 

Hevesli

Aktif Üye
Kayıt
10 Haziran 2017
Mesaj
168
Tepki
260
Yaş
34
Şehir
ank
Üç gündür belim, sırtım, boynum, el bileklerim, dizim ve ayak altım ağrıyor. Şehir bisikleti ile. Yinede fiziksel sağlıkta problem yok diyosanız akıl sağlığımda bi problem olmalı?!
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
İfade edildiği üzere yol bisikletine gelene kadar günlük faaliyetlerimizi gözden geçirmemiz daha faydalı olacaktır. Gelişen teknoloji ve masabaşı iş ortamının yaygınlaştığı bu çağın en büyük problemlerinden biri duruş bozuklukları. Ben de dahil çoğumuz uyurken kurbağa pozisyonuna giriyoruz ve uzmanlar bunun hatalı olduğunu ısrarla vurguluyor. Çevreme baktığımda birçok kimsenin kamburunun çıktığını veya omuzlarının aşırı düşük olduğunu görebiliyorum.
Diğer bir husus bisiklet alırken yine ben dahil çoğumuzun yaptığı cehalet şu ki, bedenimize uygun bisiklet yokken bir beden küçük veya büyüğünü alıp gidon boğazıyla oynayarak olayı hallettiğimizi sanmamız ya da daha da kötüsü büyük ya da küçük kadroyla binmeye alışmamız. Eski bisikletimde kadro bana göre büyük olduğu için, 1 saatlik bir sürüşte dahi boyun ve bel bölgemdeki baskıyı maksimum seviyede hissediyordum. Bu nedenle eğer imkan varsa mutlaka bike fit yaptırılmalı, popoyu duvara verip apış arasından topuğa bacak boyunu ölçmek gerekliyse de tecrübelerime göre maalesef tek başına yeterli olmuyor.
 

Ertan M.

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Şubat 2015
Mesaj
1.037
Tepki
1.438
Şehir
İstanbul /Göztepe
İsim
Ertan
Bisiklet
Merida
2 yıldan fazla yol bisikleti kullanıyorum ilk başlarda doğru ayarı bulamadığım için belim ve boynum ağrıyordu.Sonra kendime uygun kadro boyuna geçip doğru fiti uyguladığımda her hangi bir ağrı sızı duruş bozukluğu falan olmadı.Bu birazda kişiden kişiye değişen bir durum , froome ben bildim bileli böyle sürüyor kendi yapısı ile alakalı bir durum olabilir.O yüzden bir çok profesyonel kişileri referans olarak almamak lazım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Bisiklet Muptelasi

MuratHan

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Temmuz 2008
Mesaj
1.687
Tepki
2.287
Şehir
Alanya
Bisiklet
Scott
Öne eğilerek ağırlık merkezini bütün vücuda yayan başka bir bisiklet türü yok. Boyun,sırt vs ağrıları genellikle yanlış kadro seçimi,ergonomik ayar da ki hatalar ve kasların yeterince gelişmemiş olmasından kaynaklı. Duruş bozukluğu ya da kamburluğa yol açacağını sanmıyorum, aksine bisiklet üzerin de sakatlığı önleyen bir duruş şekli. Dik bisiklet sürmenin konfor olarak getirisi olduğu düşünülse de tümseklere bu pozisyonda yakalanmak belde ciddi sorunlara yol açabilir. Hangi bisiklet türü olursa olsun aslında ilk dikkat etmemiz gereken yer dizler. Sırtınız ağrır, boynunuz ağrır, kollarınız ağrır, buna göre çözüm arar, problemi çözersiniz ama dizler ağrımaya başladığın da genellikle iş işten geçmiş oluyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ozy ve Haluk Eke

Bilal07

Üye
Kayıt
21 Mart 2017
Mesaj
28
Tepki
29
Yaş
38
Şehir
Antalya
İsim
Bilal
Bisiklet
Merida
@Serkan Mıstınoğlu Bencede .. Bence Sürekli Değişik pozisyonlar ve bisikletin dogru ayarları ile hiç birşey olmaz. aksine Bisiklet sürmediğiniz zaman canınız çeker bisikleti. Ben öyle oldum açıkcası. :D
 

MAERKEK

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Eylül 2015
Mesaj
1.572
Tepki
2.010
Şehir
Konya
İsim
Mehmet Ali ERKEK
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Diğer
Eğer gelişme döneminde iseniz bozabilir , ergenlik dönemi vs . ileri ki yaşlarda vücut yapısı oturacağından bozmaz .
 

cazci

Dört Mevsim Pedal...
Yönetici
Kayıt
25 Kasım 2015
Mesaj
4.067
Tepki
17.272
Yaş
55
Şehir
BURSA
İsim
MEHMET CEM SAYGI
Başlangıç
1974—75
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Tüm sporların temelinde iyi bir "atlet" olmak vardır.Vücudumuzu düşünerek kas,eklem,kemik,tendon gibi bölgesel egzersizler gerekir.Basketbol la ilgilendiğim dönemde,yaz aylarında bir ay sadece kros ve fitnes yapardık.Topu elimize bile almadan vücudu hazırlardık.Eğer bireysel farklılıkları gözönüne alırsak,herkesin bisiklet kullanmadığı zamanlarda kendine özel bir antrenman yapması daha doğru olacaktır.
Pedallarken de olabildiği kadar duruş ve oturuş biçimini sıklıkla değiştirmek gerekir.Zaten bölgesel uyuşmalar aynı zamanda uyarı anlamını taşır.
Sağlıklı ve bisikletli bir yaşam dilerim..
 

Mehmet 38

Aktif Üye
Kayıt
26 Mart 2016
Mesaj
129
Tepki
172
Yaş
43
Şehir
İstanbul
İsim
Mehmet Alay
Bisiklet
Salcano
İlk yol bisikleti kullanmaya başladığımda ya bu sele ye nasıl alışırım diyordum bir ay sonra vücut:) alışmış ben farkında bile değilim yani vücut bir yerden sonra alışıyor insan farkına varmıyor. Yol bisikleti alırken farklı modeller var mesela safkan yol bisikleti , ilk başta bu model yerine geometrisi daha rahat sürüşe uygun bisiklet tercih edilebilir.
 

7800xt

Üye
Kayıt
27 Mayıs 2017
Mesaj
42
Tepki
48
Yaş
35
Şehir
Diyarbakır
Valla bende boyun düzleşmesi vardı. Yol bisikleti aldığım günden beridir ağrım kalmadı.
Aynı zamanda huzursuz bacak sendromum da vardı. Bu hastalık bacaklarınızı uzun süre hareketsiz bıraktığınızda ortaya çıkan hafif sızılara deniyor.
Bisiklet sürerken de sürekli bacaklarımı çalıştırdığımdan olacak,aldığım günden beridir kessinlikle ağrılarım azaldı. Önceleri bacaklarımdaki hafif sızılardan dolayı yatakta bir sağa bir sola kıvranırken;şimdi çok daha kaliteli bir şekilde uykumu alabiliyorum.
 

AktifPedal

Üye
Kayıt
14 Temmuz 2017
Mesaj
4
Tepki
9
Şehir
İstanbul
Merhaba arkadaşlar;

Herhangi bir bisiklet üstünde duruşunuz size göre ayarlandığı zaman hiç bir ortopedik bir sorun yaşamazsınız.

Bununla alakalı body geometry fit hakkında bilgi vermek isterim.

Retül ile Body Geometry Fit Uygulaması temel olarak kullanıcının vücut yapısı, deneyim seviyesi, şikayetleri, sürüş tarzı ve alışkanlıklarının incelenmesi, bunların sonuncuna göre hassas ölçümler yaparak bisikletin en uygun ayarlara getirilmesidir.
Bu uygulama mevcut bisikletiniz üzerinde gerçekleştirilebileceği gibi kendinize ait bir bisikletiniz yok ise Retül Müve SL bisiklet üzerinde de gerçekleştirilebilir. Retül Müve SL bisiklet üzerinde yapılan uygulama ile kendinize en uygun bisiklet ölçüsünü ve donanım özelliklerini tespit etmek mümkündür.
Retül ile Body Geometry Fit uygulaması tüm marka ve model bisikletlere uygulanabilmektedir.

Bike Fit Nedir? Retül ile Body Geometry Fit Nedir?

Son dönemde sportif anlamda bisiklet kullanan kişilerin sayısının hızla artması ile birlikte Aktif Pedal en iyi sürüş deneyimini sunabilmek amacı ile Body Geometry Fit uygulamalarına ağırlık vermeye başladı. 2016 yılında Retül ölçüm sistemleri ile güçlendirdiğimiz ve yenilediğimiz stüdyomuzda artık daha hassas ve yüksek kalitede servis hizmeti vermekteyiz. Peki ama Body Geometry Fit Nedir? Sıradan bike fit uygulamalarından farkı nedir? Retül ne işe yarar?
Temel anlamda bike fit uygulaması bisikletin kullanıcıya göre ayarlanmasıdır. Bu uygulama sırasında belirli kurallara göre sürücünün duruş pozisyonu, sele konumu ve gidon konumu ayarlanır. Body Geometry Fit uygulaması ise bu ayarlamaları sadece belirli kurallara göre değil aynı zamanda kullanıcının vücut yapısı, limitleri, sürüş tarzı ve sürüş alışkanlıklarını irdeleyerek bunlara en uygun pozisyonu oluşturmayı amaçlar. Bu sayede kullanıcı için teoride en verimli pozisyon değil reel olarak en verimli, rahat ve sakatlıklardan korunaklı pozisyon bulunmuş olur.
Body Geometry Fit uygulaması temelde 3 aşamadan oluşan ve bisiklet türüne göre 2 saat ile 3 saat arasında değişen sürede tamamlanan bir uygulamadır. Yol, dağ ve şehir bisikletleri ortalama 1.5-2 saat arası sürerken, zamana karşı (TT) bisikletlerde sökme takma ve ayar işlemlerinin uzun sürmesi ve parametrelerin daha fazla olması sebebi ile 3 saate kadar sürebilmektedir.

Uygulamanın ilk adımında kullanıcının şikayetleri, var ise mevcut sakatlık ve bilinen rahatsızlıkları, sürüş tarzı, sürüş yoğunluğu ve amacını keşfetmek amacı ile karşılıklı görüşme yapılır. Bu görüşme uygulama sırasında göz önünde bulundurulması gereken sağlık ile ilgili sınırları belirlememizi sağlar. Bu sayede uygulama sırasında mevcut sakatlıklar için önlem alabilir ve bisiklet sürüşleri sebebi ile şiddetlenmesinin önüne geçebiliriz.

Uygulamanın ikinci adımında kullanıcının vücut limitlerini, vücut hareket yapısını, basış şeklini ve anatomik özelliklerini anlamak, var ise belirgin vücut asimetrilerini tespit etmek için vücut analizi yapılır. Bu aşamada toplanan bilgiler uygulama sırasında göz önünde bulundurmamız gereken fiziksel sınırları ve gerek duymamız durumunda kullanacağımız ek destek ekipmanlarının (tabanlık, kal yükseltici vb) tür ve miktarını belirlememizi sağlar. Bu ekipmanlar mevcut rahatsızların giderilmesi ve yenilerinin oluşmasının önlenmesinde büyük fayda sağlarken, bisiklet üzerinde ki durmunuzu daha stabil hale getirebildikleri için verim ve performans artışı da sağlarlar.

Uygulamanın son aşasında iki farklı yol mevcuttur. Bunlardan bir tanesi kullanıcının kendi bisikleti üzerinde ölçüm yapılması diğeri ise Retül Müve SL hareketli bisiklet üzerinde ölçümlerin yapılmasıdır. Bu iki yöntem arasında tercih şu şekilde yapılabilir;
Kendi bisikletiniz var ve bu bisiklet üzerinde en iyi pozisyonu bulmak istiyorsanız mevcut bisikletiniz üzerinde ölçümleri alarak ayarlamalar yapılır. Ayrıca eğer şüpheniz var ise bisikletin size uygun olup olmadığı da bu sayede tespit edilmiş olur.
Kendi bisikletiniz yok ama almayı düşünüyorsanız ya da var olanı değiştirmeyi planlıyor ve size en uygun bisiklet ölçüsünü (marka modelden bağımsız olarak) tespit etmek istiyorsanız uygulamayı Retül Müve SL bisiklet üzerinde gerçekleştirerek sizin için en uygun bisiklet ölçüsünü hiçbir ölçüsel sınıra takılmadan tespit edebilir.

Uygulamanın son aşamasında pedal kallerinin ayarından başlayarak fren kollarının pozisyonuna kadar gerekli olan tüm ayarlamalar yapılır. Bisiklet üzerinde ki ayarlar yapılırken Retül Vantage V7 dijital ölçüm sistemi kullanılmaktadır. Bu ölçüm sisteminin statik ölçüm sistemlerine göre avantajı sadece dururken değil farklı güç ve kadans seviyelerinde, hareket halinde detaylı ölçüm alarak olabilecek her koşul için en ideal pozisyonu bulabilmeyi sağlamasıdır.
İlk iki aşamada toplanan bilgiler ve kullanıcının geri bildirimleri ışığında hareket halinde anlık olarak ölçümler yapılarak ayarlar tamamlanır. Ölçümler sırasında fark edilen ek durumlar (tutuş şekli, pedal çevirme şekli ve zayıf noktalar vb.) da sürücüye bildirilerek sürüş deneyiminin iyileştirilmesi amaçlanır.
Ölçümler tamamlandıktan sonra elde edilen ölçüler kayıt altına alınır. Bundan sonraki aşamada kullanıcının 30-45 süreyle gerçek yol koşullarında sürüş yapması istenir. Yapılan sürüşlerden sonra gerekli ise ince ayarlamalar ve düzeltmeler için bir kontrol randevusu organize edilir.

Daha detaylı bilgi için bize bodygeometryfit@aktifpedal.com adresinden yada şubelerimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
 

Çağdaş78

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Nisan 2016
Mesaj
2.317
Tepki
4.571
Yaş
45
Şehir
İZMİR
İsim
Çağdaş
@7800xt benzer faydaları ben de yaşadım.

@AktifPedal her şey güzel de o kadar açıklama sonrasında fiyatı da yazsaydiniz çok güzel olacaktı. Teşekkürler.
 

The UGUR

Forum Bağımlısı
Kayıt
24 Ocak 2015
Mesaj
2.272
Tepki
2.169
Yaş
28
Şehir
ankara
İsim
Uğur
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Salcano
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Çağdaş78 Araya daldım! Bike-fit aktif pedal'da 350 - 400 tl gibi bir şey olmalı.Yaptırmak için sormuştum, öyle biliyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Çağdaş78

bsklt07

Forum Demirbaşı
Kayıt
11 Aralık 2015
Mesaj
548
Tepki
821
Yaş
36
Şehir
antalya
İsim
tuğrul
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Salcano
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Antalya subeniz var mi