Scudo Sports

Yol bisikleti: Rekor mesafe mi? Hayır, Doğru antreman - Doğru teknik

@Fırat Y. Abi interval normal sürüşlerde ortalama hızınızı da artırıyor diye duydum, sürekli ekliyorsunuz üzerinize yani sadece yarışlar için değil normal kullanım için de faydalı diye düşünüyorum :harika:

Scudo
Teşekkürler elinize sağlık çok faydalı bilgiler.Konu takip :harika:

@Baki KAYAN
bugün bu programı bisiklet üzerinde deneyeyim dedim 120 kadansda baya bir efor harcanıyor ama 60 kadans en yüksek dişli oranında bile fazla zorlamadı beni bu durumda bisiklet üzerindeyken kadans olayını dikkate almadan dişli oranları ve max zorlanmamızı baz alarak bu programı uygulayabilirmiyiz,çünkü yol eğimleri de değişkenlik gösteriyor, benim anladığım 120 kadans da nefesimiz zorlanıyor , 60 kadans ta da bacak kaslarımız olayın mantığı bu şekilde ise eğer birinci sette çevirebileceğimiz en yüksek kadansda 1 dk lık bölümler 2. sette de en yüksek dişli oranında basabileceğimiz kadar basmak şeklinde uygularsak doğru bir iş yapmış olur muyuz

Zaten 60 kadans zorlama amaçlı değil, 60 kadans 120 de yüklenmiş bacakları rahatlatmak, intervalin amacı bu, vücudu 120 de uyarıp zorlayınca 60 da dinlendirmek, ben mesela 120 kadansı daha hafif viteste, 60 kadansı ise ağır viteste yapıyorum @Fırat Y.

@Baki KAYAN faydalı bilgi için teşekkürler :) İnterval antrenmanlarını zaten yapıyordum, edirne yarışında pelotonu hızlandırmayı deneyeceğim :)

@Baki KAYAN o zaman 2. 1*8 lik set tamamen dinlenme seti oluyor öylemi esas interval kısmı 1. set te yapılan yüksek kadans, o zaman set şeklinde yapmaya ne gerek var dinlenmeyi

@Emre Akkanat
Kısmetse peşinde olacağım, bırakmam yani :)

@Fırat Y.

Sizde interval kavramı yüklenmek diye anlaşılmış sanırım :) Komple bir bütün gibi düşünün, ilk önce nabız yükseltiyoruz sonra yavaşlatıyoruz, yukarıdaki antremanı dediğim gibi 60 kadansı ağır vitesle denerseniz daha faydası olacağını düşünüyorum.

@taner07

Bende ondan korkuyorum :D bakıcaz artık :)

Bu arada teknik kısmını atlamayalım :) Sürekli intervalden bahsettik ama teknik bilgi ve pratik de çok önemli...

Alanya yarışında inanılmaz bir rüzgar vardı. Pelotonun içinde rüzgar kaynaklı her bisikletçi birbirine daha yakın duruyor, su içmek bile imkansız bir hal alıyordu. O sırada Nevzat Kıral abimiz atak yaptı. Ne yapmaya çalıştığını bildiğimden beni şaşırtmadı ama grupta bu adam napıyor bu rüzgarda atak yapıyor diyenler oldu. Atak yaptı ve bir süre yüksek tempo giderek grubu hızlandırdı. Sonra yavaşladı ve grubun yetişmesine izin verdi. Sonra yine hızlandırdı, yavaşlattı, bunu 3-4 kez yapınca inanın grubun yarısı nefes nefese kalarak döküldü. Bunu yapma amacı interval antremanı olmayanları ayıklamaktı. Başardı da. Nabızları hallaç pamuğuna dönen bisikletçiler oldukça geri kaldılar.

dostum baki ,
bu gerçekten güzel bir teknik,rüzgara karşı atak ,kendini tavşan yaptı ve arkadakiler oyuna geldi,tavşanı yakalamaya çalışırken sonuçta interval antremanları olmayanlar döküldü çok zekice ,kartepe 218 km'lik etapta uyguladığım teknik gidişte 58 km 'de ve dönüşte 72 km 'de tabi 15 km eğimde çabası.

@Kudret Kurtcebe

@Kudret Kurtcebe abim, bunu çok yapıyorlar, aslında tuzağa düşmekten başka şansları yok, ya bırakıp geri kalacaklar ya da takip etmeye çalışacaklar. Zaten yarışa giren arkadaşlarda bunu 1-2 kere yapabilecek güç oluyor. Burada intervali zayıf arkadaşların diğer zayıf olan arkadaşlardan daha avantajlı bir duruma geçmeleri için o atak sırasında çıplak* kalmamaları gerek. Bunu yapabilirlerse 1-2 döngü daha dayanabilirler.

çıplak : önünde rüzgarını kesebilecek biri olması, yani başka birinin rüzgarına, arkasına sıfır teker girmek

Çok ilginç kaçan tek bir kişi koca bir grubu mahvedebiliyor ancak büyük yarışlarda böyle bir olaya şahit olmadım kaçanlar genelde yakalanıyorlar sanırım bu da yol bisikletinin bir ekip ve taktik işi olduğunu gösteriyor bize.

@ertanmrtz

Evet cevabı vermişsiniz. Federasyon master yarışlarında pek ekip anlayışı olmadığından amaç genelde rakibini ekarte etmek üzerine. Büyük yarışlarda ancak kaçış grubu olmadığı zaman yarışın sonlarına doğru sağlam ekipler kafayı alıp tempo arttırıyorlar. Ama orada çoğu bisikletçinin zaten intervali iyi olduğu için bizim yarışlardaki gibi dökülenler çok olmuyor :) Alanya'da kriteryum da ben de döküldüğüm için iyi biliyorum :) Oradaki tecrübelerimi de ayrı bir yazımda anlatacağım. O da baştan aşağıya taktik dolu ve kurbanlardan biri benim :)

Bu başlıkta @Cem Unden in ''Sürekli interval yapmanın bir hata olduğunu, intervalin bütün bir antreman programında, bazı dönemlerde ve günlerde yapılacak bir çalışma'' olduğunu anlatan yazısı vardı o nereye gitti?...o_O Aynısını Bisiklet Teknik Taktik Program kitabında Remmert Wielinga'da söylüyor. Ne zaman bir antreman konusu açılsa ''İnterval yap uçarsın'' cevabı hazır. Temeli olmayan, yokuş çıkamayan, hatta yeni başlamış birine bile bu cevap hazır. Temelsiz eve duvar ördürülüyor.
(Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam Nihat bilmem kime ait kitap tavsiyesi vardı...)

@MehmetAliB.

Biz zaten sürekli interval yapın demedik ki @MehmetAliB. bey :) Interval yeni başlamış birine çok faydalı bir antremandır. Yazımı okuduysanız teknik bilgi olmadan antreman yapmanın gereksiz olduğundan bahsetmiştim. Remmert Wielinga bisiklette idol yapabileceğiniz bir bisikletçi değildi. Bu nedenle eski bisikletçilerin kitaplarına pek takılmayın lütfen. Armstrong trainer beni yarış seviyesine getiriyor derdi ama yarış seviyesine getiren şeyler başka şeylermiş :) Interval ham vücudu toplar ve belli bir seviyeye getirir. İnterval antremanının antreman programında kesinlikle ve kesinlikle olması gerektiğine inanıyorum.

@Baki KAYAN Yok ben sizi kastetmedim. Siz şu anda zaten çok faydalı bir şey yapıyorsunuz. Zaten yarış koşan birisi elbetteki bu tür çalışmaları yapacak. Bu tür bilgi verici yazılarınıza devam edin lütfen. Benim kastım bisiklete yeni başlayana, kilo vermek isteyene, 10 km gidecem yorulur muyum diyene, bakkala, çakkala her önüne gelene başka hiç bir bilgi verilmeden interval yap denmesinedir.
Ayrıca intervalin temel yapacak kişinin programında olmadığı başka kitaplar da yazabilirim. Ancak bu sahada uzman biri değilim. Bu yüzden uzun konuşmam yersiz olur.

@MehmetAliB.

Estagfirullah, ne kadar çok kişiye ulaştırabilirsek yanlış yapılan bazı şeyleri doğruya çevirebiliriz. Bu konuda tecrübelerinizden faydalanmak isteriz.
Doğrudur, yeni başlayan arkadaşlarımız ilk etapta odaklanması gereken daha öncelikli konular var tabi ki. Teşekkür ediyorum hatırlatmanız için.

• Beğen
Tepkiler: canayaz0734
Geri