Arkadaşlar 2 gün önce Camp.Zonda C17 jant seti geldi. Şu iki sürüş arasındaki bariz farkın sebebi Jant seti olabilir mi? Arada 3 Km/s'lik ortalama hız farkı var. Malum, sadece tek bir sürüş yaptım merak ediyorum.
(link) (Mavic Aksiyum jant seti ile)
(link) (Camp. Zonda C17 jant seti)
Hava ve yol şartları aynı.
Not: Eskinin, yani Mavic setin arka çemberi arkadan çarpma sonucu düzgüne çok yakın ayarlanmış halde sürüyordum.
Bir not daha ITT yazdığıma bakmayın. Kendimi eğlendiriyorum. 😄 İkisi de solo sürüş ama.
İki sürüşün arasında 4 atım nabız farkı var, yani yeni jantınızla olan sürüşte kendinizi daha fazla zorlamışsınız, çoğu segmente de yansımış zaten:
Yavaş sürüş nabzı:
Hızlı sürüş nabzı:
İkinci bir karşılaştırma ise "Kozbeyli Descent" segmentinden (1.2 km):
Bu karşılaştırmadan nabızlarınız iki sürüşte de tamamen aynı: 153/156 vs 153/155
Yavaş sürüşünüzde daha fazla pedal çevirmenize rağmen daha hızlı gidememişsiniz

Yavaş sürüş kadans 81 ortalama 101 max. Hızlı sürüş kadans 79 ortalama 89 max.
Ortalama hızlar arasında ise 3.4 km/h fark var! Yavaş sürüş 43.0 ortalama 49.3 max. Hızlı sürüş 46.4 ortalama 50.8 max.
43 km/h ile 46.4 km/h arasındaki güç farkı, sürtünme farkı gerçekten az değil. Bunu tek başına jant gerçekleştirmiş olamaz, kaldı ki yavaş sürüşünüzde daha fazla pedal çevirmiş olmanıza rağmen daha yavaşsınız.
Benzer bölgeden, kadanslarınızın ve nabızlarınızın aynı olduğu bir başka kesit (5.5 km):
Kadanslar neredeyse aynı, nabızlar neredeyse aynı, fakat ortalama hızlarda 4.8 km/h fark var

Bu işte kesinlikle rüzgarın bir parmağı var
Sonuç:
101 km'lik bu iki sürüş arasında temelde 3 fark var ve bu 3 fark, yeni jantlı olan sürüşünüzü 3 km/h daha hızlı hale getirmiş:
1- Daha yüksek nabız ve daha fazla güç üretmeye bağlı hız
2- Özellikle dönüş yolunda ilk sürüşe göre arkadan daha fazla rüzgar almanız
3- Daha üst seviye, daha kaliteli göbeğe, daha kaliteli çembere ve jant tellerine sahip, sıfır kilometre bir jant kullanmanız
Bu üç etken birleşerek sizi 3 km/h daha hızlı yapmış

Yeni jantın bu sürüşte size katkısının 1 km/h'den daha az olduğunu düşünüyorum. Fakat iki jant arasındaki tek fark kalite farkı değil. Yani bu bir aksium vs zonda kıyaslaması olamaz, çünkü zonda yepyeni, tertemiz ve tam yağlı, %100 performansta. Aksium ise kullanılmış, göbek akıcılıkları %100 performansta değil, üstelik tamir görmüş ve çemberdeki yamukluk düzeltilmiş. Bu fren performansında da kayıp demek. Aksium'un fren yüzeyinin de zonda kadar temiz olmadığını varsayarsak şu çıkarımı bile yapabiliriz, "bu iki jantın fren performansı arasında bariz bir fark var". Peki bu neden fark etsin ki? 0.1 0.2 km/h farkeder bu sürüşte. Çünkü Aksiumda fren yaparak yavaşlamak daha uzun zaman alacağı için daha erken yavaşlamaya başlayacaksınız, zonda ise daha yüksek fren performansına sahip olduğu için frenleme daha geç başlasanız bile viraja girene kadar hedeflenen hıza yavaşlamış olacaksınız. 101 km'lik bu sürüşte 30 kez viraj öncesi frenleme yaptığınızı varsayarsanız ve her bir virajda frenleme sayesinde 1 saniye bile kazansanız bu sürüş sonunda size 30 saniye olarak döner

(2 sürüş arasında 19 dakika zaman farkı var)
Bonus:
İrtifa farkının olmadığı ve uzun bir segmente de bakalım:
Nabız daha düşük olmasına rağmen 3 km/h daha hızlı, sürüşlerin yapıldığı günün rüzgar durumu kesinlikle farklıymış

Zaten bu en kolay maksimum hızlardan fark edilebilir. (35.3 vs 40.3) Strava, rüzgardan bihaber olduğu için 40 watt fark göstermiş bu segmentte (151w vs 191w) bu kesinlikle rüzgardan kaynaklı bir fark.