Yol bisikleti ile şehirlerarası tur - 2 (istanbul - yalova - bursa - bandırma - kapıdağ yarımadası)

Fatih ÇT

Forum Demirbaşı
Kayıt
8 Nisan 2014
Mesaj
583
Tepki
567
Şehir
İstanbul - Ataşehir
Bisiklet
Scott
Herkese merhaba,

Bir önceki tur başlığımın beğenilmesi, beni bu turu da sizlere sunma konusunda cesaretlendirdi.

Öncelikle yeni aldıgım sele borusu ve kadro bağlantılı bagaj ile ilgili kısa bir inceleme yazısı yazdım. İsterseniz (link)okuyabilirsiniz.

(link)

-Tur-

Çanakkale ve Balıkesir(Ayvalık) turlarından önce, daha kısa turlar ile yol ve tur tecrübemi artırmak niyetindeydim. Başlangıç olarak (link) turu ile başladım. Kısa ama keyifli bir tur olmuştu. Şimdi sıra bir kademe daha uzunu olan Yalova,Bursa üzerinden Kapıdağ yarımadası turundaydı.

Hazırlıklar, bisiklet bakımları geceden özenle yapılmıştı tabiki. Gece geç saatlerde yatmama rağmen, Pazartesi sabah erkenden Pendik yalova feribotuna binmek için yola çıktım.

IMG_3365.JPG

IMG_3367.JPG

Ümraniye - Pendik yolunu katederek, 08:15 feribotuna bindim, 09:00'da Yalova'ya ayak bastım.
Asıl tur benim için fiilen buradan başlamış oldu.

Yalova'dan sonraki ilk konaklama yerim Bursa olacaktı. Önce Yalova-Orhangazi yokuşu ile bir ter attık. Fakat tur bir kere başlamıştı ya, yokuşlar bile hiç olmadığı kadar keyfliydi. Bir de yollar güzel olunca :)

IMG_3368.JPG

IMG_3370.JPG

Bazen durup anın keyfini yaşamak ve turda olduğumu hissetmek için durdum, km saatine çok bakmamam gerekiyordu, performans odaklı olmamam gerekiyordu. Bu motivasyona gerçekten ihtiyacım vardı. Çünkü ileride strava linkinde de göreceksiniz, turun ilk günü yine kendimi kaybetmişim :)

IMG_3377.JPG

IMG_3379.JPG

Orhangaziye iniş yine her zaman ki gibi keyifliydi. Bir de karın acıkmış, akla köfteci yusuf düşmüştü tabi. Ne kadar bozuldu artık deseler de, kafa gitmişti bir kere yusufa. O yokuş hızlıca inildi ve bir porsiyon köfte yendi.

IMG_3381.JPG

Aralarda irili ufaklı yokuşları saymazsak eğer, yol Dürdane tepesine kadar düzdü diyebiliriz.
Dürdane tepesini ilk defa çıkıyordum, aslında rakımın ne kadar oldugunu bile bilmiyordum, ama tek hissettiğim artık beynimin kaynamaya başladığı ve bu yokuşun bir türlü bitmeyişiydi. (Sıcaklığa dikkat :naslyany:)

IMG_3383.JPG

Köfte falan kalmadı zaten midede,nasıl tekrar acıktım hatırlamıyorum bile
Üniversiteden arkadaşım ve bir süredir Almanya'da çalışan Şefik ve ailesi beni evde bekliyordu, çok da geç kalmayayım diye, uzun mola vermeden sürekli pedal çevirdim. Kısa molalarda kaskıma ve kafama su döküp, evde hazırladıgım enerji barlarından yiyip devam ediyordum.

Sonunda duş alındı ve tüm gün çok keyif aldıgım bir gün başladı Bursa'da.

IMG_3384.JPG

Bursa'da heryerde herkes grevi konuşuyordu. Normaldi aslında, kimle konuşsam mutlaka herkesin bir yakını, bir şekilde ya bu sektörde, ya da bu sektör ile direk bağlantılı bir işte çalışıyordu.
Hangi fabrikalarda grev ne durumda, nerelerde yeni grev başlayabilir, heyecanla dinledim. Sendikaların nasıl işlediğini, grev ve sendikalar ile çok farklı görüşleri birinci ağızlardan dinlemek keyifliydi.

Bursa'dan ayrılma vakti gelmişti. Gecenin 2'sinde uyuyup, sabahın 5'inde uyanmak, ilk başta ne kadar zor olsa da, yola erken saatte çıkmanın, gün içinde çok faydasını görecektim.
Vedalaşmak üzereyken, son anda arkadaşım, Gölyazı'ya bir uğra istersen dedi.

Ulubat gölü kenarında olan bu köyün tabelasını gördüğümde sabahın hala erken saatleriydi. İlk başta bir tereddüt ettim, haritadan baktım, yoldan 6km içeride kalıyordu. Sonra bir daha ne zaman gelicem diyip döndüm köy yoluna, iyi ki de dönmüşüm.

Köye giden yol çoğunlukla zeytinlikler ile çevrili güzel bir yol.

IMG_3387.JPG IMG_3388.JPG

Köy bir yarımada ve onun ucunda küçük bir adadan oluşuyor. Bu iki karayı birbirine bağlayan küçük bir de köprüsü var.

IMG_3395.JPG IMG_3466.JPG

Köprüye bitişik olan kahvede, ağaçların gölgesinde ve manzara eşliğinde dinlenme vaktiydi.

IMG_3440.JPG

Daha once tanışmış olmana gerek yok, bir selamlasma yeter bisikletçiler icin, bir bakmışsın koyu bir sohbetin icinde bulmuşsun kendini.
Bursa'dan gelen sevgili Onur Yavuz (Yeşil pedal derneği) ve arkadaşları ile 1 saate yakın sohbet ettik ve simit peynir ile ikinci kahvaltımızı yaptık.

IMG_3420.JPG

Köyde tanıştığım çocuğun "bu bisiklet kaç vuru" sorusu ile tebessüm ettim, sonra anladım bu sorunun "kaç para eder" anlamını taşıdığını :)
Gölyazının google'dan resimlerine bakmanızı tavsiye ederim,ben pro bir fotografçı olmadığım için size buranın güzelliklerini kendi fotolarım ile anlatamam. Aslında görmeniz gerek. Hem tarihi hem de çok güzel bir manzaraya sahip. Balık veya gözleme yiyebileceğiniz,sahildeki kahvesinde oturup dinlenebileceğiniz, isterseniz sandal ile gölde tur yapabileceğiniz, adeta ulubat gölünün içinde, şirin küçük bir köy burası. Yakalayabildiğim güzel kareler;

IMG_3414.JPG IMG_3416.JPG IMG_3417.JPG IMG_3424.JPG IMG_3425.JPG
IMG_3426.JPG

Gölyazıdan ayrılma vakti gelmişti.

IMG_3449.JPG

Gölyazıdan çıktıktan sonra uzun mola vermeden Karacabeye kadar geldim. Karnım açtı ve yine tereddüt içinde Karacabey'e girip girmemeyi düşünüyordum. Son anda girmeye karar verdim.

Karacabey Bursa'dan sonra gelen ilk belde.
Merkeze doğru girdim, git git, uzun bir süre lokanta göremedim. Sonra solda Pideli Köfte - Bahar lokantası yazan küçük bir yer gözüme ilişti, ama güvenemedim, devam ettim, bir süre daha lokanta göremeyince ümitsiz bir şekilde, geri dönüp Bahar lokantasına girdim. Sağolsunlar çok sıcak karşıladılar.
Pideli köfteden yarım mı yoksa bir mi söyliyim diye düşünürken, bir baktım ikinci porsiyonu yemişim, tabak dibini sıyırıyorum. :D
Bir gün önce de köfteci yusufta köfte yiyen ben, mest oldum. daha önce yediğim tüm köftelerden çok daha lezzetliydi. (Pideli köfte: Tereyağı ile ıslatılan dilimlenmiş pidenin üstünde köfte,üstünde dometes sosu ve yoğurt ile servis edilir.)
Bandırma-Bursa yolundan geçen herkese Bahar lokantasını tavsiye ederim. Biraz salaş bir görüntüsü var. ama ustanın söylediğine göre, yoldan geçen olsun, diğer illerden gelenler olsun, sağlam müşterisi varmış. Ben oradayken de sürekli sipariş vardı ve yoğundu. Bu arada porsiyon 8 TL :harika:

IMG_3476.JPG IMG_3477.JPG

Pide, tereyağı ve köfteden aldıgım güç ile pedallara asılmış ve Balıkesir il sınırına gelmiştim artık.

IMG_3484.JPG IMG_3487.JPG

Bandırma'ya vardığımda saat 16:00 olmuştu. Artık kalacak bir yer bulmam da gerekiyordu. Tabiki fiyat/performans olarak en mantıklı olan öğretmen evine attım kampı :p

Bir duş alıp biraz dinlendikten sonra, antrenman sonrası çok tavsiye edilen kelle paça çorbasına içmek üzere dışarı çıktım. Bandırma İdo karşısında nette gördüğüm olumlu yorumun etkisi ile Acar köşe çorbacısına gittim. Gayet güzel ve hesaplıydı.

Akşam gençlik festivali kapsamında bir halk konserine iştirak ettikten sonra, yatmak üzere öğretmen evinin yolunu tuttum. Turun asıl çekim noktası olan Kapıdağ yarımadasına gidecektim ve heyecanlıydım.

Sabah 09:00'da öğretmen evinden ayrılarak yola çıktım.
Bandırma sınır tabelası ve yarımadaya girişim ile içimi bir korku saldı. İlk defa yalnız olmaktan korktum, daha önce böyle hissetmemiştim. Yarımadaya girmek, ıssız ve eski bir eve yalnız girmek gibi ürpertmişti içimi. Keşke sizlerden birileri olsaydı dedim içimden. :krktm:

IMG_3489.JPG

Fakat ilk inişlerin ve çıkışların sonrasın başlayan doğa ile, hemen unuttum tüm korkularımı.
Korkuların yerini inanılmaz bir huzur ve mutluluk aldı.

IMG_3490.JPG IMG_3501.JPG IMG_3503.JPG IMG_3504.JPG

Erdek'i geçip ilerledikçe doğa ve orman sıklaşıyor, gürültü azalıyor, daha güzel oluyor yarımada.

Ocaklar cıvarı;
IMG_3509.JPG IMG_3521.JPG

Ocaklar'dan sonra ve ilhan köy civarı daha da bir güzel oluyor kapıdağ, yalnızca sizin sesiniz ve kuş sesleri kalıyor, nadiren araç geçiyor. Doğa, orman, deniz ve manzaranın eşliğinde pedallamanın keyfini anlatamam, yaşamak gerek.

IMG_3525.JPG IMG_3528.JPG
IMG_3537_2.jpg

IMG_3529.JPG IMG_3538.JPG IMG_3539.JPG IMG_3532_2.jpg

Bir ineğin de sahilde güneşlendiğine şahit oluyoruz :D

IMG_3541.JPG


İlhan köyünü 1-2 km geçtikten sonra yol aşırı bozuluyor. Yol yapım çalışması nedeni ile tüm yola mıcır dökmüşler denilene göre. Hedefim aslında Doğanlara gidip orada konaklamak iken, 23mm lastikler ile daha fazla ilerleyemeyeceğimi anlayıp geri dönmek zorunda kaldım.

Ocaklara dönüp orada bir otelde konakladım. Sonra ertesi gün bandırmaya dönüp, bostancı feribotu ile eve geldim. Dönüşü ne kadar hızlı anlattım değil mi?
Bilirsiniz dönüşler hüzünlüdür, uzatmaya gerek yok.

Sağlıcakla kalın.

Strava linkleri ile güzergahlarım;

1.gün: 100+ km
(link)

2.gün: 122 km
(link)

3.gün: 55.5 km
(link) (Kapıdağ yarımadası)
 
Scudo
Kayıt
23 Mayıs 2015
Mesaj
22
Tepki
12
Şehir
BURSA
Bisiklet
Carraro
2 hafta önce bende kapıdağ yarım adası turunu tamamlamıştım.
bir arkadaşım ile beraber bursadan araba ile yola çıktık arabayı bağfaş gübre fabrikasına bırakarak turumuza başladık aynı gun içinde yarım adayı tam çevresinden turlayarak 120 km sonunda bitirik geri döndük
sizin çıktığınız güzergahın tersine biz tatlısu tarafından başladık turun en guzel kısmı yol anlamında erdek ocaklar ilhanlar köyü arasında kalan kısım genelde stabilize turu yarım bırakmakta isebetli bir karar vermissiniz çünkü yolun kalan kısmıda derin su yarıkları var özellikle inişler yol bisikletine uygun değil ama şunu söyleyebilirim gerçekten her bisikletçinin denemesi gereken bir tur biz 1 gunde bitirdik o yüzden biraz yorucu oldu sanırım ilerleyen senelerde tekrar bu turu yapacağım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Fatih ÇT

vraptor

Daimi Üye
Kayıt
12 Nisan 2015
Mesaj
317
Tepki
240
Şehir
Kayseri/Denizli/Nevsehir
İsim
Serkan
Bisiklet
Salcano
Çok keyifli bir tur ve anlatım olmuş teşekkürler :hhhhhh:

Yol bisikletiylede TUR yapılacağını böylelikle garantilemiş olduk :komik:
 
Kayıt
21 Temmuz 2014
Mesaj
66
Tepki
169
Yaş
42
Şehir
istanbul - sakarya
İsim
Mustafa Z. YILDIZ
Bisiklet
Specialized
@Fatih Ç.T. maşallah Fatih, ayağına pedalına sağlık. Bisiklet hızında sindire sindire gezince insan daha bir aşık oluyor taşına toprağına....Seninle aynı zamanlarda biz de adapazarı-izmit-yalova-pendik-izmit-adapazarı yollarındaydık, paylaşmaya çalışacağım :), saygılar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Fatih ÇT

Cem Tunç

@bike33travel
Kayıt
5 Nisan 2010
Mesaj
370
Tepki
381
Şehir
Mersin
İsim
Cem Tunç
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Triathlon
@Fatih Ç.T. Hocam ayaklarına sağlık, harika, ben de aynından yapmak istiyorum. Tek sorum, o lastiklerle o yolculuğa çıkmak nasıl bir cesarettir ? :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Fatih ÇT

Fatih ÇT

Forum Demirbaşı
Kayıt
8 Nisan 2014
Mesaj
583
Tepki
567
Şehir
İstanbul - Ataşehir
Bisiklet
Scott
herkese teşekkürler.

@Cem Tunç kilom 63, bir de çok yük almayınca yanıma, 28 lik lastikleri takma ihtiyacı duymadım. Ama taksam daha konforlu olurdu. Çünkü şehirler arası yollar haricinde kalan kısımlar iri mıcırlı, bu yüzden fazla titreşim oluyor. Aşırı rahatsız edecek boyutta değildi. (Kötü örnek: iznik gölünün kuzeyinde kalan yol bir felaketti.)
 
  • Beğen
Tepkiler: Cem Tunç

erencaner

Forum Demirbaşı
Kayıt
23 Şubat 2007
Mesaj
406
Tepki
264
Şehir
anywhere
İsim
Eren Caner
Başlangıç
2007—08
Bisiklet
Dahon
Çok güzel görünüyor, bir solukta okudum. Bu arada lastiklerinizin genişliği nedir? Yoksa alet cyclocross mu?
 

Fatih ÇT

Forum Demirbaşı
Kayıt
8 Nisan 2014
Mesaj
583
Tepki
567
Şehir
İstanbul - Ataşehir
Bisiklet
Scott
@erencaner lastikler 23mm -120psi :)
cyclocross değil. normal yol bisikleti.
Kapıdağ MTB ile gitsen bile zor tamamlanan bir yola sahip, düz ve mıcırlı olsa yine biter, ama mıcırlı yolda inişler riskli, sürekli tekerler kayıyor.
 

erencaner

Forum Demirbaşı
Kayıt
23 Şubat 2007
Mesaj
406
Tepki
264
Şehir
anywhere
İsim
Eren Caner
Başlangıç
2007—08
Bisiklet
Dahon
@Fatih Ç.T. ben lastikleri 700-28'e cıkarmadan 700-23 olarak çıkabilri miyim diye dusundum de? geçenlerde 1 gecelik kamplı tur yaptımo da kamyon tekerleği gibi tekerleği olan mtb ile idi. :) 120psi 8.2 bar falan ediyor sanırım.
 

Fatih ÇT

Forum Demirbaşı
Kayıt
8 Nisan 2014
Mesaj
583
Tepki
567
Şehir
İstanbul - Ataşehir
Bisiklet
Scott
@erencaner 23 ile de çıkılır, fakat en büyük problem ağırlık ve sıcaklık.
uzun araştırmalarım sonucu bisikletçi (<75) ve yanında taşıdıgı yük( <15 ) fazla değilse, ve 25-28 derecenin altındaki sıcaklıklarda pek problem olmuyor.

Fakat ağılık ve sıcaklık arttıkça, 23 mm lik lastiklerin patlama oranı artıyor.
Bunu kurtarabilmek için de basıncı düşürmek ve lastik yanak genişliğini de artırmak gerekiyor.
Bendeki 23mm lastik min basıncı 105 psi, yeni aldıgım 28mm lastik min basıncı 70psi. En önemli fark bu aslında.

turcuların her biri yarım kilodan fazla olan lastikleri ile kıyaslamıyorum. Onlar tamamen farklı kategori.
Aldıgınız lastikte mutlaka patlak koruma katmanı olsun.
 
  • Beğen
Tepkiler: erencaner

Eren D.

Daimi Üye
Kayıt
3 Aralık 2014
Mesaj
308
Tepki
153
Yaş
27
Şehir
Kocaeli
İsim
Eren Demirbaş
Bisiklet
b'Twin
Lastiklerin modeli ne acaba? Tur için ben de lastik değiştireceğim ama patlak koruması olacak diye fazla ağır lastik kullanmak istemiyorum
 

Fatih ÇT

Forum Demirbaşı
Kayıt
8 Nisan 2014
Mesaj
583
Tepki
567
Şehir
İstanbul - Ataşehir
Bisiklet
Scott
@Eren D. vittoria rubino pro kullanıyorum. Forumdan Edip Dinçer bey önermişti. Çok memnunum.
İsterseniz şu başlıkta detaylar mevcut.
pro veya pro tech çok farketmiyor. Hangisini daha uyguna bulursanız onu almanızı tavsiye ederim.
Başlığa aldanmayın, konu sonradan rubino a dönüyor :harika:
(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: Eren D.

Ali Demir

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Eylül 2009
Mesaj
679
Tepki
1.572
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
Abi müthişsin vallahi.

çok güzel bir tur olmuş, ıssız olan yer dışında. ben de korktum:p
 
  • Beğen
Tepkiler: Fatih ÇT

Mondschein

Üye
Kayıt
5 Mayıs 2015
Mesaj
54
Tepki
54
Yaş
34
Şehir
wien
İsim
mondschein
Bisiklet
Salcano
Ayaklarınıza kuvvet, tek başına onca yolu pedalllemek büyük cesaret
 
  • Beğen
Tepkiler: Fatih ÇT

Ömer ÇOLAK

Daimi Üye
Kayıt
13 Eylül 2013
Mesaj
318
Tepki
210
Şehir
Kartal
Tebrikler, harika bir tur olmuş. Şimdiye kadar çokca geçtiğim bursa-balıkesir yolunda her defasında bir uğrasak mı deyip sonra önce varacağımız yere gidelim sonra bir ara gezmeye geliriz dediğimiz ve şimdiye kadar hiç uğramadığımız uluabat ve gölyazıya artık uğramak vacip oldu. Meşhur köfteciye zati diyecek yok ama karacabey de pideli köfte de listeye eklendi artık.
 
  • Beğen
Tepkiler: Fatih ÇT

Eren D.

Daimi Üye
Kayıt
3 Aralık 2014
Mesaj
308
Tepki
153
Yaş
27
Şehir
Kocaeli
İsim
Eren Demirbaş
Bisiklet
b'Twin
@Fatih Ç.T. Ekledim sepete. Fikir değiştirmez ya da uygun fiyata güzel bir jant seti bulamazsam eğer 1 hafta içinde sipariş geçerim herhalde :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Fatih ÇT

malemsteen

Aktif Üye
Kayıt
9 Şubat 2015
Mesaj
131
Tepki
87
Yaş
43
Şehir
ankara
İsim
Mesut
Bisiklet
Diğer
Öğretmenevinde bisikleti nereye koydunuz?