Ben olsam o bütçe ile bisiklet toplama yoluna giderdim. Komple bisiklet alıp da jantları değiştirmek anlamlı bir hareket değil çünkü pahalıya gelecektir. Benim toplayacağım model Tarmac olurdu. Aynı sitede Tarmac Pro kadroset indirimde. Venge kadro ile aralarında neredeyse 3.000 tl var. Venge ile tamamen aynı seviyede ama farklı özelliklerde bir kadrodur. Tarmac kadro ile daha hafif ve daha konforlu bir bisiklet toplayabilirsiniz. Tabii ki zevktir, sırf çok beğendiğiniz için Venge almak isteyebilirsiniz. Göz önünde bulundurmanız gereken bir kaç konuyu size sıralayayım:
Venge kadronun hünerinin asıl odak noktası düz yolda ip gibi gitmektir. Kadronun aero yapısının rüzgar direncini azaltarak daha hızlı gitmeyi sağladığı iddia edilir. Ancak bilmelisiniz ki, bu kazanımlar 40 km üzeri gibi çok yüksek hızlarda anlamlı hale gelir. Ha, 25 km hızda da fark olmaz mı? Olur illaki ama minimaldir. Diğer yandan, bu dizayn bazı kayıplara sebep olur. Birincisi ek ağırlıktır. Diğer konu konfordan verilen tavizdir. Bence çok önemli diğer bir mevzu rijitliktir. Şimdi burada "bırak ya sallama" diyen fanatikler çıkacaktır. Şu testte tam da bahsettiğiniz kadronun güç altında esnemesinden şikayet ediliyor: (link)
Venge modelinde rijitlik konusunda verilen tavizi yanılmıyorsam zamanında Specialized da kabul etmişti. Tarmac modelinde kadrodaki tüm borular esnemezlik ve konfor gözetilerek şekillendirilir. Kadro farklı bölgelerde daralır, genişler, ovalleşir veya kare şeklini alır. Aero tasarımda buna pek imkan olmadığı için bahsettiğim kayıplar gerçekleşir. Bu yüzden, başıma bir şey gelmeyecekse şunu da belirtmek istiyorum; Venge hem daha ağır hem daha esnek olduğundan, yokuşlarda daha yavaş kalacaktır ve boşa harcadığı güç daha fazla olacaktır.
Lafın özü, şahsi görüşüm Venge gibi aero modellerin hobi kullanıcıları için fonksiyonel olmadığıdır. Düz yolda bir ileri bir geri yardırmayı düşünüyor olabilirsiniz tabii, o ayrı. Benim tavsiyem şöyle olacak;
Kadro: 5.500 tl (link)
Set: Gümrük vergisiyle beraber yaklaşık 2.000 tl. Bu sitenin stoğunda yok ama aşağı yukarı fiyatı bu (link)
Jant: Marka ve kalitesine göre büyük bir fiyat yelpazesinde modeller bulabilirsiniz ama gerçekten kaliteli karbon aero jantlar bayaaa pahalıdır. Bütçeyi aşacak ama benim çok beğendiğim bir model: Gümrüğüyle beraber yaklaşık 4.000 tl (link)
Sonuçta sele, gidon vb. malzemelerle 12.000 lirayı geçecektir muhtemelen ama sonuçta çok hafif, şurası da şöyle olsa denilemeyecek, türünün ciddi örneklerinden olan bir bisiklete sahip olursunuz. Hafif ve rijit kadrosu ve aero özellikteki ama oldukça da hafif jantlarıyla her koşulda muazzam performans alabilirsiz. Bütçeyi geçemiyorsanız da daha uygun fiyatlı jantlarla toplayabilirsiniz. Tabii bu bisikletin keyfini azaltacaktır.
Son olarak, böyle bir yola girerseniz, Specialized kadrolarda her aynakolun kullanılamadığını unutmayın. Orta göbek BB30 olduğundan, Shimano set kullanacaksanız setin kendi krankını kullanamazsınız (Bir takım adaptörlerle kullanılabiliyor gerçi ama bu tip uydurmasyon işlerin getirisinden çok götürüsü olur). Ya Specialized'in kendi üretimi BB30 krankları kullanacaksınız (tavsiye ederim), ya da BB30 krank üreten FSA, Rotor vs. diğer firmalardan bir model seçmeniz gerekecek (tavsiye etmem). Sram toplarsanız sorun yok, BB30 krank seçeneği mevcut. Campagnolo da en son BB30 uyumlu bir krank çıkarmıştı ama bu setlerde fiyatlar uçtuğundan hiç girmiyorum.