Scudo Sports

...Yol bisikleti hakkında bilinmeyenleri paylaşalım...

@Tuncay Üner

Bence SIZE 54 size uyar . 52 olmaz hem boyunuza uymaz ; hemde kilonuz var . fazla öne eğilemezsiniz . 176 cm boyda 107 kilo kendini belli eder zaten :) .

SIZE 54'ün head tube boyu size daha uygun . Ha şunu da söyleyeyim sizin boyunuzda olupta 52 kadro kullanan pro bisikletçide gördüm (sizin burdaki 52 geometrisinde ve ölçülerine yakın idi), tabii adam 60 kilo ve daha esnek :)

Gidon genişliği de 44 cm olmalı bence ... Pedal boyu 172,5 veya 175 olsa daha iyi ... denemek lazım

Tabii ki bunlar ilk izlenimlerim ,...

Belki 12 cm gidon boynu takma ihtiyacı hissedebilirsiniz . Benim boy 170 cm, kilo 75kg , kadro 52 cm ,üst boru 535 mm ; 11 cm gidon boynu kullanıyorum . Oldukça memnunum . 12 cm bile denemek istiyorum

Scudo
Peki gidon boynu uzadıkça konforda düşüş olmaz mı? Sonuç olarak uzadığında daha ileriye uzanmam gerekecek sanırım.

@Tuncay Üner

Senin boyunda birine tahminim 12 cm uyar ama ilk başlarda 11 cm kullanabilirsin . Konfor elbette biraz da esneklikle alakalı . Bisiklette çok önemli bir şey esnek olmak . Çoğu insan buna dikkat etmez . Aynı boyda , kiloda , aynı vücud yapısında 2 insan farklı geometrilerde bisikletlerde rahat edebilir .Çok şahit oldum . Bunlar hep gözardı ediliyor.

Sırt , omuz ve karın kasların çok kuvvetli olmalı . Çok şey fark ettirir bunların güçlü olması . Senin konforu hissetmen birazda kaslarının esnekliği ve gücüyle alakalı . Ama kast ettiğim body building sporuyla ilgilenen birinin kas gücü değilde bir 5000 - 10000 metrecinin kas gücü , esnekliği gibi bir şey . Bilmem anlatabiliyor muyum ?

Fitness , pilates ve core training bunlarla muhakkak ilgilen . Haftada 3-4 gün yarımşar saat yapmaya çalış . "Plank" süper bir hareket , hiç kaçırma 60 sn x 2 set yap

• Beğen
Tepkiler: Fys ve Gökhan Ö.
merhabalar, ayna dişlilerdeki pedalın bağlandığı kolun uzunluğu ne ile alakalı oluyor? birde kaç çeşit uzunluğu var acaba?kullanıcının bacak boyumu yoksa kullanım tarzımı ilemi alakalıdır?

@yucel gulesenoglu
boy ve bacak boyu ile ilgili . Ölçüleri yazdığınızda hem kadro hem ayna kol uzunluğunu bulabiliyorsunuz. Dikkate alınan değişkenler bunlar
(link)

• Beğen
Tepkiler: Aydın Diricanlı
Yol bisikletinde pedal boyunu bir üst uzunlukta alırsanız verim açısından daha iyi olur . Örneğin 170 mm çıktı , siz 172,5 mm alın . Bilimsel olarak bir üst pedal boyu daha az yorgunluk yapıyor . Kaldıraç mantığından da bunu bulabilirsiniz . Kaldıraç boyu uzadıkça , uygulanan kuvvet daha az oluyor . Tabii ki çok da uzun seçmek , bacak boyu yetersiz olduğu için verimi düşürür

peki benim ölçülerime göre aynakol uzunlugu 175 mm. Çıkıyor piyasada daha uzunuda bulunuyormu?

@yucel gulesenoglu

Avrupa'da var ama Türkiye'de bilemem ...

Muhakkak bir üst uzunlukda pedal kolu kullanın demiyorum ama denemek de yarar var . Ben denedim , memnun kaldım

@Hakim Arslan

http://www.radioshacknissantrek.com/sites/default/files/styles/full/public/picture-gallery/Roulston_4.jpg

Görüntü olarak kesinlikle sorun çıkmıyor.
Hatta, şu an kullandığım Specialized Tarmac'da 100mm gidon boğazı var. Asıl o kötü görünüyor. Ek olarak 2-3cm de kısa bana.
O nedenle, eve döndüğümde önce 120mm, sonra da 140mm deneyip kendime uygun boğazı bulacağım.

Ama muhtemelen 140mm uygun olacak, en alt seviyede ve aşağıya dönük olarak.

@Gökhan Toros

Görüntü çok önemli değil zaten , önemli olan rahatlığınız . Fakat ani uzunluk değişimleri sorun çıkarabilir . Dikkatli olun . Şöyle ödünç gidon boğazı bulma imkanınız varsa onlarla artırıma gidip nihayi sonuca ulaşın . 10 - 11 - 12 - 13 cm gibi , tabii zor olacak ödünç bulmak , denemek . En ideali deneyerek ....

Vücudunuz esnek değilse öyle hemen aşağı doğru açılı gidon boğazı almayın ! Boy , kilo durumunuz nasıl ?

Şu tarz bir şey istiyorsunuz herhalde

(link)

• Beğen
Tepkiler: Gökhan Toros
@Cem Unden

Şu an bisikletimde 10cm ve -16 derece boğaz takılı.
Elimde 140mm boğaz var fakat 120'den emin değilim. Bulmak da sorun değil, ödünç alabilirim arkadaşlardan birinden.

Boy yaklaşık 81, kilo ise 63 falan olmalı (Polonya'ya geldiğimden beri tartılmadım). Kısacası oldukça zayıf bir yapım var.

Yaptığım ölçümlerde bana uygun üst boru + gidon boğazı uzunluğu 68,5 - 69,5cm olarak yazılıydı. Kollarım vücuduma göre biraz uzun.

Kadrom 56cm Specialized Tarmac. Üst borusu yatay olarak 56,5cm. Kısacası kullanmam gereken gidon boğazı 12-13cm. (Bundan önce bana küçük gelen 54,5cm TT kadro ile 14cm boğaz kullanıyordum. Gayet memnundum)
14cm denemek istememin sebebi, elimde hazır olması. Belki çok rahat edeceğim, belli değil. O nedenle şu şekilde olacak denemelerim.
Önce 12cm deneyeceğim, çünkü 10cm kısa geliyor.
Daha sonra 14 deneyeceğim.

Eğer 12 kısa, 14 uzun gelirse 13cm bir boğaz alırım. Çevremde kullanan yok çünkü, deneme şansım yok.

@Gökhan Toros

Bende 13 cm tahmin etmiştim . Tabii denemek de yarar var . Polonya bisiklet ülkesi , orda parça bulmak zor olmayacak sanırım .Herhalde 175 - 177 ,5 cm pedal boyları da size iyi uyar .

Head tube yüksek mi oluyor Spec. Tarmac bisikletlerde? -16 derece gidon boynu kullanmanız bundan sanırım . Daha agresif olmak amacındasınız. :)

Kullandığınız marka , model nedir ?

Pro , eğimi çok optimal bence
(link)

Cadel Evans 'ta -17 derece gidon boynu kullanmış geçmişte
(link)

• Beğen
@Cem Unden

Parça bulmak pek zor değil açıkçası, fakat fiyat olarak her zaman uyguna bulunmuyor. Ne olursa olsun Türkiye'ye göre daha ucuz, fakat bazı parçalar diğer avrupa ülkelerinden daha ucuza alınabiliyor.

(link)
Geometri bu şekilde. Aşağı doğru kullanmamın sebebi, head tube'de gidon boğazından önce yaklaşık 3cm kadar spacer var. Gidon boğazım ise Specialized'ın Multi Position boğazı. İçindeki bir parça yardımı ile açısı ayarlanıyor. Yani ters- düz takılmıyor boğaz.
O nedenle en üstte kullanmak zorunda kalıyorum.

Yeni kullanacağım gidon boğazını belirledikten sonra pozisyonunu da belirleyeceğim. Muhtemelen en alt olacak (esnemeyi de azaltmak için) fakat emin değilim daha. O nedenle maşayı kesmeden önce gidon boğazına karar vermek istiyorum. Gidonun uzaklığı kadar yüksekliği de oldukça önemli çünkü.

http://img21.imageshack.us/img21/8099/imgp7396.jpg
Elimdeki 140mm gidon boğazı ise bu.
+-10 derece olmalı.

En alt seviyede, -10 derece olarak kullanırsam en agresif pozisyonu verecektir bana.

arkadaşlar ne kadar çok şey biliyorsunuz bisiklet hakkında maşaallah ya:)
ben hiç anlamıyorum:)

düz biniyoruz:)

ne boy. ne post.

salcano istanbul aldım. yol bisikleti olarak vücut yapımla uyumlu mu acaba:) bilmiyorum bile:)

@Gökhan Toros

Maşayı kesmeni tavsiye etmem .... Bırak pay kalsın , zararı olmaz . En azından hepsini kesme . Zaman zaman gidon boynunu aşağı veya yukarı alarak sırtındaki , kollarındaki baskı noktalarını değiştirirsin . Aynı şey sele içinde geçerli . 1 cm'lik bir limit içerisinde aşağı , yukarı veya öne arkaya almakda yarar var .

Özellikle sezonbaşı ; pro bisikletçiler farklı kasların çalışması için sele boyuyla oynarlar ... Etap içinde bile sele boyunu yukarı aşağı aldıklarını gördüm .

Üst gövde uzunluğunuz nasıl bilmiyorum ama Sele borusu offset'i verdiğiniz linkte sıfır gözüküyor . Eğer şöyle 20-25 mm offset olan bir sele borusu takarsanız , seleyi merkezini kaçırmadan daha geri alabilirsiniz . Böylece 12-13 cm gidon borusu kullanmak sorun olmaz . Ayrıca vücudunuzun ağırlık merkezi , bisikletin ağırlık merkezine daha yakın olur . Daha dengeli olursunuz .

Fakat 56 cm Spec. Tarmac için verilen gidon boynu (10cm) ve crank length(172,5 mm) çok kısa geldi bana . Diğer bisiklet geometrileriyle karşılaştırmak lazım

• Beğen
@Cem Unden

Maşanın hepsini kessem bile yine de 1cm spacer takabilirim. Maşanın sonu her şekilde gidon boğazının içinde kalıyor çünkü. 1cm oynatmada sorun olmaz. Ama muhtemelen ben 5mm spacer kadar boşluk bırakmayı düşünüyorum. Bu sayede en alttan 5mm ve 10mm şeklinde boşluk bırakabilirim.

Linke tekrar baktım, Specialized sele borusunu değiştirmiş. Muhtemelen maliyet düşürme amaçlı. Benim sele borum offsetli zaten. 1cm'lik yukarı aşağı oynama konusunda da, haberim olmasa da böyle bir uygulamadan ister istemez yapmak zorunda kalıyordum. Sele borusunu her çıkartıp taktığımda, +-5mm pay bırakıyorum kendime ayarlama konusunda. Ana çizginin o kadar altı ve üstünde ayarlarsam tekrar düzeltmiyordum. Bu nedenle yıl içinde sürekli sele boru yüksekliğim değişti.

Krank olarak 172.5 ile memnunum ben. Hatta daha önce okuduğum bir makalede, bacak boyu ne olursa olsun daha kısa aynakol kullanmanın daha verimli olduğu yazılıydı, test sonuçları da öyle gösteriyordu. Bulabilirsem atarım onu. Ek olarak, rahatsızlık çekmediğim için değiştirmeyi düşünmedim hiç.

Son olarak; bisikletim bu şekilde şu an.
(link)
BÜYÜK BOYUT İÇİN FOTOĞRAFA TIKLANABİLİR

ekleme; sele fotoğrafta öne eğik şekilde duruyor. Onu farkettiğimde düzelttim hemen, şu an paralel yere :)

konu başlığı için teşekkürler forumun böylesi paylaşımlara ihtiyacı olacaktır her zaman
tırmanışçılar için genelde smoll kadro önerirler benim bildiğim ancak yinede boya göre kadro kullanmaktan yanadır görüşüm
kısa boğaz kullanımı yani 10 / 12 cm civarı sprinter bir yapıdaysanız bisiklete sprint esnasında daha hakim olmanızı sağlıyor bu kendi adıma tecrübe ettiğim birşey herkes için doğru olmayabilir bir başka ayrıntı ise uzun mesafeli antrenmanlarda boğazın kısa olması (sizin gidonu alttan kavrayıp kullandığınızı kabul edersek) öne doğru çok fazla uzamamanıza olanak sağladığından sele üzerinde daha normal kabul edilecek bir eğimde oturmanıza bağlı olarak belinizinde fazla ağrımaması anlamına geliyor

Dediğim gibi daha önceden çok pro bisikletçinin , bisiklet geometrilerini incelediğim için her türlü alternatifi gördüm . Aslında bisiklet olayında 2 + 2 = 4 diye bir mantık yok . Küçük kadro kullananda var , uzun gidon kullanan da . Önemli olan rahatlık . Deneme yanılma yöntemi de masraflı olsa da en emin yöntem ...

@Carlos Sastre

Örneğin Carlos Sastre ; Cervelo S3 51 kadro kullanıyormuş , boy : 173 cm , 54 kadrodan 51'e inmiş . Pedal stili ve vücut yapısı için daha uygun bir kadro boyu kullandığı belirtiliyor . Pedal boyu 172,5'tan 170'e inmiş . Böylece kadansta 10 artış olmuş . Farklı görüşler var tabii ama tam tersi yazılarda var . Ben kendi tavsiyelerimi belirttim

(link)

• Beğen
boyun hakkinda ne yaparsaniz yapin ama

(link)

(bayagi eglenceli bir blog konunun ne oldugunu 2-3 fotoda anlarsiniz zaten :) )

Benim de çok merak ettiğim bişey var, gidon boğazının yol yada MTB ye göre türleri nasıl oluyor? Kaç derece kullanmak verimli..?

Geri