Scudo Sports

Yokuşlar hangisiyle kolay veya hızlı çıkılır? dağ, şehir, yol, katlanır.

@Mert Ahmet

ayna koldaki her bir dişli grubuna deniyor. bu resimdeki ayna kol üç yaprak mesela.
http://www.cekimbisiklet.com/image/cache/data/truvativ-x0-gxp-bb30-kurbel-3x10-fach-800x800.jpg

Scudo
@halil ibrahim duran

Göbekten vitesli yanılmıyorsam, 2:09'da gidondan çıkan 3 kablonun ikisinin arkaya gittiğini görebilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
@Mert Ahmet

mert bey dostum,
kartepede suadiye rampası ise ora 3-5 değil yalnışınız var kartepe maşukiyeden çıkışda ise durum farklı arkadaşımın göstergesinde eğimler 7-8 arasında değişiyor idi aletiniz yoksa anlayamazsınız olayı,yaprak derim ben ayna kolun üzerinde parçalara örnek mi örnek ben slx ayna kol kullanırım en üsteki dişler 44 tane bura birinci yaprak ,
16 km rampa suadiyededir orada eğim 7 dir arkadaşımın eğim ölçer aletinden .
evet 11 kez kartepede bulundum 12 ye adam bulamıyorum zoru gören kaçıyor kartepe sözün bittiği yerdir,
bisikletçiliğin ne olduğunun anlaşıldığı bir yerdir, kendisine bisikletçiyim diyen önce zorun helvasından yiyecek .
evet ben hem suadiyeden aldım kartepeyi hemde maşukiyeden avucumun içi gibi bilirim kartepeyi

@Serkan Mıstınoğlu

serkan götüreceğim seni bir gün suadiyenin 16 kmlik eğimi 7 olan rampalarına gören bilir atanlar çok burada biliyorsun ..
olayın ne olduğunu anlamamışlar o kadar fazlaki ,kimler ile ile pedal salladık anasını satayım aytekin erzan 400 km yi 19 saatte gitmiş bi adam, 450 km yi mtb ile 16.5 saatte yemiş tolga gürgün, hey gidi hey ,
yeni gelenlerin bundan haberi yok tabi ama öğreteceğiz bunları ve sahada göstereceğiz neyin ne olduğunu..
barışı kandıramadım kartepe için barış açık konuştu kurban arıyorsun kendine dedi evet kurban arıyorum :)

Acaba dünyanın en çok gezen insanı Heinz Stücke bu başlığa ne cevap verirdi merak ediyorum...
Katlanır bisiklet demeyeceği kesin. Çünkü şu an sponsor olduğu için katlanırla gidiyor ve
Katlanır bisikletle yokuş çıkmanın zor olduğunu söylüyor.

@mehmet ali bostan

1940 doğumlu bir adam'dan bahsediyorsunuz mehmet bey izin verde adam çıkmasın yani:) 73 yaşında artık adam onu zorlar elbet katlanır bisiklet diyeceğim ama gezmek dolaşmak ayrı bisikletci olmak ayrı bir şey.

@Oğuz kurt

Bence yaşa bakmayın. Almanya'da çoğu çıkış olan ve birincisinin 8 saatte bitirdiği bir yarışma izledim. 63 yaşında bisiklet binmeye başlamış ve 70 yaşında olan amcamız yarışı 11 saat gibi bir sürede bitirmişti. Yarışın büyük kısmının da yağmur altında geçtiğini düşünürseniz, yaşın hiç öneminin olmadığını görürüz. Bu arada yarışın sonuncusu olan teyzemiz (rahat 70 yaşında vardır) 13 saatte birinciden daha fazla alkış alarak bitirdi.

Not: Yarışmayı tv den izledim. Anlatırken canlı izlemişim gibi olmuş. :)

@Oğuz kurt

63 yaşında feridun tezbaşaran ,
eski erdemir spor bisiklet takımında idi onunla formulada tesadüf karşılaştık ve sitilinde çok sıkı bir yol bisikletçisi olduğunu anladım ufak bir tanışma sonrası ters yönde idik ve yollarımıza gittik bi anda uçtu ,ve bakakaldım ,hayran kaldım 63 yaşında bir adam helal olsun, örnek aldığım tek insan, koca istanbulda feridun tezbaşarandır ,zamanında ona 56 feridun derlerdi 56 ayna kolu çeviren bir çılgın, ne insanlar varda istanbul ahalisi bilmez tabi..beslenme üzerine konuştuk çok süt içerim dedi bende uygulama yapmayı düşünüyorumda bakalım ne olacak ..

(link)
(link)
(link)
(link)

@Kudret Kurtcebe

Süt meselesine sevindim. 2 haftadır süt içmeye başladım ve bisikletten indiğimdeki (ben sizler gibi uzun mesafe de gitmiyorum. Günlük 30-35 Km ) kas ağrılarım neredeyse kalmadı. Demek ki doğru bir iş yapmışım.

Doğrudur elbet olmaz olurmu 84 yaşında bir amca meşhur sahil yolunda ben dağ bisikletine biniyordum bir ara;bana denk geldi baktım yanımdan hızla geçdi altında eski klasik city bike bisikletlerinden çelik kadro ve ağır bir bisiklet taş çatlasın amcada 60-70 kg var yok.dedim dur şuna yetişeyim bide rampaya denk geldik.basıyorum amca uçuyor neyse yetişdim dedim amca maşallahın var dedi ''''evlat ben sizin gibi gençleri kahvaltıda yerim'''':))))dedim helal olsun yersin inanırım sonra durduk bu amcaya bir ballı yoğurt ısmarladım..tanışmış olduk var böyle adamlar yaaa olmazmı.

@alp değer tanrıverdi

1980 de norveçte 72 yaşındaki sıkı bir yol bisikletçisini yakalayamadım,
milde strode otuyor idi benim lisan okuluda orada idi ,hafta sonu ct günü otobüse atlıyor idim ,bergene bisiklet kiralamaya gidiyor idim, kışın değil tabi, karda nereye gidiyorsun, 2 metre kar oluyor idi..
evet dostum knüt ile basıyor idik,
ben o vakitler çok gençtim tabi,
nereye adam bi basıyor vın yok rampada vın,
allahtan finali biliyordum ,orada çoktan oturmuş beni bekliyor idi
dedimki kendi kendime yav bu adam bizim bütün 70 likleri ezer geçer yahu,,:)

@alp değer tanrıverdi

valla feridun üstatdan aldım tüyoyu artık içmece ,,

@mehmet ali bostan

Bir soru sorup,hemen ardından sorunun anlamını ya da anlaşılabilirliğini güçlendirmek için "Ya da şöyle söyleyelim" "Ya da şöyle soralım" eklemesi yapıldığında,o anlamı güçlendirmek için yazılan cümlenin,en azından ilk cümleyle ilişkili olması beklenir."Hangisiyle kolay çıkılır" sorusunun yanıtlanabilesi için bir ölçüt gerekir.Kendi ağırlıkları,çember çapları,lastik genişlikleri ve mekanik sistemleri farklı bisikletlerin,belirli bir kişi tarafından,ayrı ayrı,ölçülebilir bir mesafeyi,aynı kg/watt güç uygulamak koşuluyla test etmesi gerekir.Bu kadarla da kalmaz iş,çünkü hiç bir test,kendisinden önce yapılan test koşullarıyla yüzde yüz örtüşmeyeceğinden,bu testin standart sapmasının bile belirlenmesi gerekir.

Tek bir bisiklet için bile onlarca farklı çıkış seçeneği olduğu düşünülecek olduğunda,ortaya içindnen çıkılması zor bir kombinasyon çıkar.Aynı bisikletle,
23/39 vites oranı,70 kadans,daha az güç(ölçülebilir Kg/watt) uygulayarak X yolu Y zamanda alırsan,
13/39 vites oranı,aynı kadans,daha fazla güç ve yine ölçülebilir kg/watt uygulayarak X yolu Z,zamanda alırsın ki elbette Z ,Y'den daha küçük olacaktır.Bu bile hangisinin daha kolay olduğunu açıklamaz.

Yanılmıyorsam Rodriquez idi,soruyorlar neden yokuşlarda bu kadar hızlısın? Yanıtı şu: Acı bir an önce bitsin istiyorum.

Yani yokuş çıkmak hiç bir zaman kolay değildir.Kolay olan sadece birinin diğerine göre,o da kişiden kişiye değişen durumu'dur.

Anılar güzel. Konu sahibi arkadaş konuyu, acaba sonuca göre içine sinen bisikleti eline alıp gözüne kestirdiği bir yokuşu kolay ve hızlıca çıkmak için açmış merak ediyorum. Yoksa meraktan mı sadece? Bedenini kullanarak, yorarak çık da nasıl çıkarsan çık...

derya keçeciden alıntı,,

Yanılmıyorsam Rodriquez idi,soruyorlar neden yokuşlarda bu kadar hızlısın? Yanıtı şu: Acı bir an önce bitsin istiyorum.

kendini enteresan bir şekilde motive etme durumu ilginç çok hoşuma gitti,,:in:

Bacakların kuvvetli ise her bisikletle çıkarsın ama öncelik tabiki ince tekerli ve hafif olanın.

@Derya Keçeci

Teşekkürler Derya Bey, konu kapanabilir. :)

@alp değer tanrıverdi

Süd tirol yarışını izlemiş olmalısınız TRT HD de miydi yayın ?

Her spor dalında olduğu gibi, sayımızın artması için
bu sporunda normal bisikletler ile normal insanlar tarafından yapılabilirliği üzerinde
durmamız gerekiyor.

Bisiklete yeni başlayacak birisinin foruma girdiğini düşünün,
korkup kaçması işten bile değil.

Gram hesapları almış gidiyor, yağ / kitle endeksleri gözle bile görülebiliyorken,
lastik çapları ile ilgili ancak bin türlü testle elde edilen verileri, kadrolar hakkında ancak rüzgar tünellerinde ölçülebilen farkları
nasılsa sahil yolunda deneyimleyebilen arkadaşlar herkesi ürkütüyorsunuz.

Her bisikletle her yere çıkılır, herkes çıkar.

Önce zor sonra kolay, sonra daha kolay.

Xt olursa daha mı kolay olur ?
8 kg bisikletle 12 kg a göre kolay mıdır ?
vs vs

bunların cevabı evet fakat bunlar ön şart değil. tek şart değil. hatta işin ruhunu düşünürseniz
hiç önemli değil.

Bisiklet aşktır, aşık olan aşık olduğu kişiyi kristalize eder. Kusurlarını görmez.
Yürüyüşünü rüzgara, boyunu selviye, dudaklarını bal a benzetmesi bu yüzdendir.
Her hafta selesini değiştiren adam, sevgilisinin burnunu sürekli yaptırtan kişiye benziyor
benim şahsi fikrim bu.
kimseyle tartışmak için de yazmadım. :)
Bisiklete binen herkesi seviyorum, işin ruhunu ıskalamayanları daha çok.

@halil ibrahim duran

Muhtemelen şu rohloff tabir edilen vites sistemi var. Hiç öyle tek vites gibi durmuyor :)

Yazdıktan sonra fark ettim benden önce cevap verilmiş. Pardonize :)

pekala soruyu şu şekilde soralım:
aynı sporcu kişi, aynı üç yaprak aynakolla, aynı grup setle, hatta aynı bisiklet ağırlığıyla
hangi bisikletle yokuşlar daha kolay veya hızlı çıkılır?
yol, dağ, şehir, hibrit, katlanır, tepe iniş vs.
merak edenler için bu söyleyim konuyu şundan dolayı açtım
1- yokuşlardan bazen nefret ediyorum:)
2- bu soru alacağım 3. bisiklete temel teşkil ediyor

mehmet ali bostan dostum burada etken faktor sürücü , kas yapısı, anotomisi :)

http://l1311.hizliresim.com/1h/w/uzbyb.jpg

Geri