Scudo Sports

Yokuş antrenmanı interval etkisi

furkanbr

Forum Demirbaşı
Tepki
393
Bisiklet
b'Twin
Merhabalar interval antrenmanlari hakkinda forumda bulabildigim butun kaynaklari okumaya calistim ve herkese tesekkur ederim. Ben cogunlukla firsat buldugum zaman yokus antrenmanlari yapiyorum (hatta baska antrenman yapmiyorum gunluk ulasim amacli suruslerim ve yokus antrenmani) gecenlerde de aklima yokus antrenmanlari ile ilgili bisey takildi ve eskiden stravayi pek kullanmiyordum bugünkü antrenmanimda acmaya karar verdim. Antrenman yaptigim yer 800 metre uzunlugunda %11.8 egimli bir yokus ve ben tekrar tekrar inip cikiyorum. Bugünkü hedefim 1000 metre irtifa idi fakat yagmur basliyordu birakmak zorunda kaldim. Sorum ise su yaptigim bu antrenman bende interval antrenman etkisi yaratir mi? Cunku yaklasik 5 dakika kadar gayet guzel bir guc uyguluyorum daha sonrasinda inise gecip cok az pedalliyorum ve bu boylece devam ediyor.

Neredeyse 2 aydir yokus antrenmani yapmiyordum ( 1 ay donem tatilinde hic binmedim ondan sonra da anca firsatim oldu) ama ondan oncesinde bu antrenmanlarin bana duz yolda bile buyuk getirisi oldugunu soyleyebilirim. Ilk basladigim zamanlarda 40 km lik sık sık gittigim yolu yaklasik 20 ortalamayla gidiyordum son zamanlarda 25 - 30 ortalama arasinda seyir ediyor. Bunun sebebi yaptigim bu antrenman sekli midir yoksa hergun bisikleti ulasim amacli kullanip kendimi gelistirmem midir?

*Antrenmanim 5. Kmden baaliyor ve 14. Km de son buluyor ilk ve son kismi okuldan cikip yurda donus guzergahim.

(link)

Scudo
@furkanbr zannediyorum tam bir interval antrenmanı sayılmaz bu. Daha çok ftp yi artırır. İnterval daha yüksek yoğunluklu olmalı. Atak ve dinlenme süreleri daha birbirine yakın ve grup grup uzun dinlenmelerle ayrılıyor.

İnterval 1 dakikalık da olabilir, 5 dakikalık da, 20 dakikalık da. Herbirinin amacı ve kazanımı farklıdır.

Yapılan antrenman 5 dakikalık VO2max antrenmanına benziyor. Genel olarak 3-5 dakika VO2max seviyesinde efor sonrası eşit süre dinlenme şeklinde 3-5 set şeklinde yapılır. VO2max-Ftp artırır.
Tek başına yapılması yeterli midir? 2x20 interval, Sweet Spot interval ve uzun antrenmanlarla kombine edilirse etkisi artar. Öncesinde aerobic temel oluşturmadan yapılması çok mantıklı değildir.

Cogunlukla isinma ile baslayip yaklasik 10 kez ciktiktan sonra soguyarak bitiriyorum ne gibi arti eksileri olur peki benim icin.

@furkanbr dinlenme evresi olarak kabul ettiğiniz bölgede muhtemelen inişleriniz oluyo ve pedal çevirmiyosunz. bir interval antrenmanında dinlenme bölgesinde mutolaka pedal çeviriyor hatta zone 2-3'de nabzınızın seyrediyor olması gerekli. birden maksimuma sonra minimuma düşmesi sağlıklı değl kardiyo vasküler sistem için.

Aynen dinlenme olarak kast ettigim bolge inis kismi yokustan sonra yaklasik 200 metre bir duzluk var kavsaga gidis ve donus seklinde oradan sonra neredeyse hic pedal cevirmiyorum diyebilirim bikac kez son hiz icin denedim ama vites oranim da yetmiyor zaten son viteste 100 kadans civarina kadar neredeyse hic zorlanmadan cikiyorum ve asiri hizlanmis oluyorum her iniste yapmak biraz riskli olabilir , interval icin pek uygun bir yer degil anlasilan ama bana ftp yonunden artisi olacaksa devam etmeyi dusunuyorum ciddi problemler olusturmayacaksa cunku kendim fark ediyorum ki hic azimsanmayacak kadar faydasi oldu bana suana kadar.

Geri