Scudo Sports

Yine Tamirci(ler) Rezaleti

MAERKEK

Forum Bağımlısı
Tepki
1.945
İsim
MAERKEK
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Diğer
Arkadaşlar bugün başımdan geçen olayı anlatacağım . Olay Konya da yaşandı .

Eylül ayına geri gidelim , bisikletimin orta göbeği düz mil , iki tarafta bilyalı yani en basit göbeğe sahip bir bisiklet . Bu göbeği yapmak için aynakolu ve pedalı sökmek şart.
Bunun için çektirme lazım bu yüzden ucuzundan çektirme aldım fakat (halen Eylül ayındayım) işime yaramadı aynakolu sökemedim neyse o gün bir bisikletçiye gittim kızılay tarafında ona aynakolu ve pedalı 5 liraya söktürdüm sonrasında kendim yaptım göbeği .

Bugünde yine aynı göbek sorunu meydana geldi zaten olacağı 2 hafta önceden belliydi .
Bu sefer aynakolu söktürmek için bedestenin içinde dar sokakta bulunan bisikletçiler grubuna gittim . Soldan 3.dükkandaki iş yapmıyorum dedi ama kapısı açık birde 10 dk bekledim . Yandakine sordum ben sökemem dedi ona da tamam . Gelelim canımı sıkan yerlere güven bisiklete sordum çektirmem yok inşaat demiriyle sökerim dedi . Kalsın dedim .

Onun hemen sağındakine sordum :
Girdim güzelce bisiklet yapıyor buyur dedi .
-Abi aynakolu söker misin ?
-Niye sökeceğim dedi ?
-Göbek dağıtmış , bilyelerini değiştirecem.
-Sen nereden bildin göbeğin bozulduğunu , nasıl söktün mü baktın mı sen ne anlan ne bilin de kalkışın bu işlere . Yapmam ben bu işi
-Ağzımı eyerek tamam tamam dedim çıktım .
Ulen ... Kendini beğenmiş .... (Tanıdık varsa iletebilir . Müsait değildi müşteri vardı söyleyemedim.) Bir dinle . Ben önceden nasıl söktüğümü anlatmadan car car öttün . Ben senden daha iyi bisiklet tamiri yaparım len . İstediğimi yap sorgulama yahu .

Bu adama uğramayın hatta siz sakın oraya gitmeyin. Zararlı çıkmayın .

Daha sonra İstanbul caddesinde İlkay bisiklet var . Çırak var bir tane . Aynakol sökülecek dedim o ne dedi ?

Aynakolun daha ne olduğunu bilmeden nasıl tamir yapıyınon sen yahu .

Tamircilik seviyem şöyle
Ben 7 senedir bisiklet sahibiyim ve %99 kendim yaparım bakımını bilmediğim bir çok mevzuyu göbek bakımı , akort yapması , jant örmesini bile youtubedan izledim öğrendim . Yapıyorum birçok aletim var babam sağolsun .

Bir daha uğramam tamircilere isimlerini duydukça nefret duygum öyle bir kabarıyor ki . Hele o sen ne anlan diyen adam .

Scudo
Bende böyleleri sayesinde herşeyi öğrendim param hep cebim de kaldı sağolsunlar:)

aynı sıkıntıyı ben de yaşıyorum hocam.100 bin nüfusun altında bir şehirde sadece 2-3 tane usta olunca ne yazıkki afedersiniz bir yerleri kalkmış oluyor, bisikleti 1 gün bırakmamı istiyorlar,çok yoğunum yapamam,sen çok biliyorsunlar dan geçilmiyor.Evet benim gibi az çok bilenleri de hiç sevmiyorlar ne yazıkki.Kendim gerekli eşyaları toplayıp artık yavaş yavaş her şeyi kendim yapmak için beni çok iyi teşvik ediyorlar sağolsunlar

Dostum bu çok bilmiş bisikletçi vakasını ben de Ümraniye Motlas Bisiklet'de yaşamıştım. Arka jant göbeğini 1 adet alian ve 1 adet ise ingiliz anahtarı ile karşılıklı olarak sıkacak hepsi bu.
1 dakikalık iş için bisikletin geri kalanını evden getirmen gerekiyor, sorun başka yerden olabilir gibisinden zart zurt öttüler. Bunu yapan usta Suriye aksanı ile konuşuyor, Türk değil dedim diye ırkçı falan ilan edildim hatta. Gerçi ırkçıyım biraz yalan da değil :)

O kadar üst segment bisiklet kullanan - toplayan kişi herhalde bir şeyleri öğrenebilmiştir dedim; bu sefer de çok bilmiş ilan edildik :) Anlayacağın o ki esnaf ağzına etse de sen haksız çıkarsın bu halkın gözünde. Kendi işini kendin yapacaksın bu kadar basit. Herkes birbirini öpmenin peşinde.

1 dakikalık iş için 1 gününü yemek isteyen, 1 dakikalık sorunu çözemeyeceği için 1 gün bekletip "Yanında sen yokken tamir etmek isteyenler", ürünü teslim ederken de fiyatı bir güzel şişirenler mi dersin; bu kafada olan çoğu esnaf öpme peşinde. Acıma "Benim gibi Semt - mağaza ismi" ile konu aç.

Tam takım tamir setim var, çok şükür internetim de var. Hem param cebimde kalıyor, hem sabrım taşmıyor.

@Gökhan Akkaya
Konya da Özceylan bisikletin yakinlarinda kendilerinin de calistigi bir tamirci var. Bir ariza icin gitmistim. Cok ilgilendi iyi bir tamirci isin duserse tavsiye ederim.

@MAERKEK

Bisikletin arka tekeri aniden kadroya sürtmeye başladı ( kadro dediğim arkada tekerin girdiyi kısım ) . Yolumun üstündeki bisikletçiye gösterdim . Göbek dağılmış dedi 70 -150 tl arası masrafı var dedi . Tamam ustam acelem var yap dedim . Adam işim var burak bir gün sonra alırsın dedi . Eve uzak olduğu için en iyisi eve yakın bisikletçiye görürüm ertesi gün alırım diye düşündüm . Elimde sürüye sürüye eve yakın ustaya götürdüm . İnanın adam hemen anahtarla yerinden gevşemiş somonları sıktı iki dakikada bir kuruş da almadı ...

Demem o ki tanımadığınız ustalara iş yaptırmayın . İşini beğendiğiniz usta varsa uzak da olsa gerekirse bisikleti elinizde götürün yine ona yaptırın .

Tüm forum ahalisi için söylüyorum bunun.
Bu kadar sevdiğimiz bisikletleri hiç tanımadığımız tabiri caiz ise "merdiven altı " tamircilere emanet edebilmenize hayret ediyorum.

@isamorgil
benim bulundugum yerde adam akıllı bir tamirci yok,carraro servisine bakan adam aslında bisiklet servis işini ikinci iş olarak yapıyor sadece montaj yaptırabiliyorsun, bakım ve diğer işleri için uğraşmak istemiyor ya da çok fiyat çekiyor ki başından savabilsin bizi.

Ben de mecbur o tamircilere gitmek zorunda kalıyorum gerçi yıl boyunca sadece akord ayarı için gidiyorum onun için de yapacak bir şey yok

@Desert Fox

Eğer gidecek adam gibi bir yok ise mecbur her şeyi kendim yaparım. yinede güvenmediğim adama elletmem.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
@isamorgil
haklısınız hocam da videolardan izleyerek yapmaya çalışsam elime yüzüme bulaştırıyorum örnek vites ayarları :)

@isamorgil
Bir çektirme alamayacak kadar dardayım şuan . İyisi 40-50 lira az değil benim için . Emanet etmem gözümün önünde yapmasını beklerdim 5 dk sürmeyecek iş

@Desert Fox
Yapmayı deniyorsunuz fakat nasıl bir problem oluyor . Telegram kullanıyorsanız oradan daha detaylı şekilde konuşabiliriz. Yardımcı olmaya çalışırım .

@Atasoy
Mehmet abi işini yabana atmaz Abdurrahman var kardeşi onu pek sevemedim .

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@samet42
Dede var bildiğim bisikleti çok sever baya melzemesi var yarın ona soracağım .

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
bisikletçilerin kazığını sağlam yediğim için wiggle dan alet çantası almıştım 2017 yılında. o günden beri bisikletçiye uğramıyorum. bir bisikleti tamamen söküp toplayabiliyorum. youtube dan izlediğim videolar sayesinde tamirciden eksik yanım kalmadı. herkese tavsiye ederim. tabi bisikleti tamir edecek zamanınız yoksa ve paranız çoksa tamircilere gidebilirsiniz. benim param çok olmadığı için bisiklet tamirinde uzmanlaşmak için biraz zaman harcadım

Ben sanayi ya da bisiklet tamiri için şöyle bir yöntem geliştirdim. Ustaya vereceğim parayla gidip ihtiyacım olan takımı alıyorum. Ve kimseye muhtaç kalmıyorsun bilmiyorsan zaten internet derya deniz tamircilerin %80 i traş

@samet42
Yakınımda bizim kafadan işini kendi yapan bir dede var bugün ona soracağım . Günün fotoğrafında birkaç kez paylamıştım . Bisikleti kırıldı tekrar topladı baştan aşağı şeklinde . Teşekkür ederim

Mevzuyu başka bir bisikletçiye giderek halletim . Başaran bisiklet Konya da kızılayın arkasında 2 dk da söktü . 5 lira verdim . Neden yapacağım da demedi . İstediğimi yaptı .

Geri