bir dükkana veya tamirciye girerken "acaba bu da dolandırıcı mı" şeklinde içeri girerseniz, ya da sürekli "daha ucuza (bedavaya) nasıl işimi hallettirebilirim" diye bisikletçilere giderseniz, yazılan sıkıntıları yaşamanız bence normal.
neredeyse herkes yazmış ya, "internetten daha ucuza alırım" "internetten öğrendim kendim de hallederim". Evet bazı durumlarda haklısınız da, "küçük esnaf" dediğimiz bu bisikletçilerden hiçbir şey almayıp, "internetten" öğrendiklerinle kendi çapında ayar/düzeltme yapmaya çalışıp ancak beceremeyince bisikletçi/tamirciye giderseniz bu adam taş mı yiyecek?
kendi hikayem şöyle, bisikleti bir dükkandan aldım. mevcut bisikletimi de bi internet sitesine koyar ordan satarım diyordum... (triban 500, ben de 2. el olarak 1000 tl'ye almış ve 1yıldan uzun bir süre kullanmıştım, yine aynı fiyata satarım diyordum, aynı ayardaki bisikletler 1000-1250 arasına gidiyor). Satmadan önce de, yeni bisikleti aldığım dükkana bir son bakıma verdim. O zamana kadarki bakımları da kendilerine yaptırmıştım. Bi sıkıntısı varsa görelim, gerekirse düzeltelim yada alıcıya söyleyelim şeklinde. Acelem olmadığı için bisikleti bırakıp 2-3 gün sonra alırım dedim. Dükkandaki arkadaşlar da sağolsunlar, benim evde 2 bisikleti koyacak yerim olmadığını bildiklerinde, satana kadar istersen bizde kalsın, müşteri çıkarsa gelip bizden görsün dediler (hafta içi şehir dışında çalıştığım için müşteri çıksa bile bana sıkıntı olacaktı, bu da işime geldi). Fiyata karışmıyorlar, sadece onlarda bir süre duracak. Daha sonra benden onay alarak, 2. el reyonuna koymayı da teklif ettiler. Ben de benim istediğim fiyatı biliyorsun, bana o kadarını ver ne kadara satarsan sat dedim. Bu durumda ikimiz de karlı olacağız...
Bi 10-15 gün geçti, bu arkadaştan bana şöyle bir teklif geldi. Bize sürekli kiralık yol bisikleti için geliyorlar, senin bisikleti ben alıyorum, kiralık olarak kullanmayı planlıyoruz. benim istediğim fiyat üzerinden anlaştık. Yine ikimiz de kazanmış olduk...
Ben zaten ordan gelen kısım ile yeni bisiklet için bir kaç aksesuar (yeni forma, ayakkabı, pedal, kal vs.) alacaktım. Yine kendilerinde o paranın büyük bir kısmını harcadım... Yine kazanan ikimiz olduk...
Ben küçük ihtiyaçlarımda da, bakımlarımda da hep aynı yere gidiyorum.
bazen sırf selam vermek için önünden geçiyorum, içeri girip sohbet edip çıkıyorum.
Muhabbet ederken de kendileri, artık iş gereği mi, göz alışkanlığı mı bilmem, bisiklete bakıyorlar. El alışkanlığı lastiklere bakar, havası inik gibiyse şişirir veya uyarır, dükkandaki pompa ile kendim şişiririm. Neredeyse her gittiğimde zincirlere bir bakar, gerekirse "dur ben şunu bi yağlayayım" şeklinde bisikleti elimden alır.
Bazen zorlu yollara gir çık yaptıkça veya hava değişimi/mevsim değişimi diyelim, vites ayarı için de kendilerine giderim... lastik patlatır yine oraya giderim.
Her yaptırdığım küçük iş için de "borcum ne" diye sorarım... genelde bu tür küçük işlerde karşılığı " bi ara bi çay ısmarlarsın ödeşiriz" şeklinde oluyor...
Lastik patlattım, yeni iç lastik istedim (yama yapılamayacak durumdaydı), fiyatı sordum. Ona bile aynı cevabı aldım.

Tabi sonra ücretini ödeyip bir çift iç lastik aldım...
Ben her türlü küçük işimde de, bakım temizlik işimde de oraya gidiyorum... birşey alacaksam oradan alıyorum yada fikir soruyorum. Bazen klasik bir şekilde bir ürünün ucuz olanı işimi göreceği için onu soruyorum (geçici olarak kullanacağım için en ucuzu da işimi görebilir), fiyatını ve kalitesini söylüyor... Ama geçici kullanacaksan boşuna alma, decatlonda daha ucuza idare edecek olanı da var, ben olsam oradan alırdım diye yönlendirebiliyor.
Farklı şehirde bisikletinin bakıma ihtiyacı olan bir arkadaşın bisikletin durumunu kendisine anlattık (2 yıldır depoda atıl şekilde duran bir yol bisikleti). Görmeden birşey diyemem, dedi... Bisikleti ben aldım kendisine götürdüm, ön inceleme ile yapılacakları bisiklet sahibine anlattı... Tek tek her kalem için bir fiyat verdi, arkadaşın istediklerini yaptı. Bakım sırasında arka frenlerin artık düzeltilemeyecek kadar kötü olduğunu farketmiş, mevcut frenle yola çıkarsa kaza yapabileceğini söyledi. ama bunun fiyatını önceden vermediği için kendi elindeki bir 2.el freni ücretsiz bir şekilde bisiklete taktı ve uyardı, yeni daha kaliteli bir fren almasını tavsiye etti. Lastiklerin çok kötü durumda olduğu (balon yapan yerler vardı) bilgisini verdi. Elinde şu an için bisiklete uygun (eski model bir bisiklet olduğu için) tek 1 model lastik olduğunu ve fiyatın biraz yüksek olduğu söyledi. İsterse talep edip uygun fiyata lastik bulabileceğini ama biraz beklemesi gerekeceğini söyledi. Ya da beklemeden başka bir yerden de temin edebileceğini de söyledi. (yani zorla pahalı ürün satma derdi hiç olmadı).
Şimdi benim bu bisikletçi ile olan ilişkim bu şekilde, ben ondan alışveriş yapıyor ve ona kazandırıyorum. Bazen müşteri de kazandırıyorum. O da benim işlerimi, hem düzgün hem de uygun fiyatla yapıyor. Ki yanlış anlaşılmasın, başka müşterilerine de aynı şekilde davranıyor. (bana biraz daha özenli davranıyor olabilir). Fiyat konusunda önceden uyarısı da yapar, gerekirse telefon veya whatsapp üzerinden yardımcı olmaya da çalışır. Sanırım herkesin böyle bir bisikletçiye ihtiyacı var.
Biz bu dükkanlara/tamircilere uğramazsak, ya da "bi civata sıktı bi de para istiyor" şeklinde yaklaşırsak tabi adamlar da karşılığını isteyecek. Klasik bir laf olacak ama, adam o civatayı sıkmak için belki 10 senesini vermiş... Siftah yapamadan kapanan bisikletçiye gidip bir de "bi vites ayarı yaptın para istiyorsun" dersen adam da haklı... dişçiye gidip "10 dakikada dişimi çektin, bi de para istiyorsun" diyeniniz var mı? Hakkını ver, işini düzgün yapan bisikletçiyi destekle (kötü niyetli olanı da ifşa et) ki hem biz kullanıcılar, hem onlar kazansın...
saygılar...