aracın kökeni bisikletten gelmiyor ki. ikisi de farklı icatlar. yani araç yapman için bisiklet yapmış olman gerekmiyor.
benzinli araç ziyandı. elektriğe geçilmesi çok iyi oldu. zaten benzinin 5 tlye satıldığı bir ülkede bu işi 100 yıldır yapan köklü markalarla mücadele edemezsin. yani kendi vatandaşın bile senin arıza yapan daha fazla yakan aracını almaz. çünkü o motorları 100 yıldır geliştiriyorlar bu firmalar, sen yeni başlıyorsun. ve bunu ihraç da edemezsin. mercedes, ford dururken senin aracını kim neden alsın?
elektrikli aracın ise üretimi daha basit. elektrikli motor dizaynı 100 yıldır neredeyse değişmedi nicola tesla sağolsun. bu motorlar sanayide yıllardır kullanılıyor, üretiliyor. hem motorda sürtünme, yanma, patlama gibi şeyler olmadığı için daha dayanıklı, hem de ulaşım daha ucuz. elon musk (tesla'nın kurucusu) bu araçların 1.6 milyon km yapabileceğini iddia ediyor. bunun yarısını alsak bile benzinlilerden çok daha uzun ömürlü. 800.000 km eder. bizde millet 200.000'e yaklaştıkça sayacı indirip duruyor.
ulaşım fiyatına gelirsek 100km'de orta sınıf bir benzinli 40tl yakarken, çok daha yüksek performanslı ve sessiz elektrikli araç 10 tl'nin altında yakıyor.
kirlilik de var. hem gürültü kirliliği, hem de hava kirliliği olmuyor. özellikle biz bisiklet severler için çok iyi. yanıbaşımızda ciğerimize karbon üfleyen araçlar olmayacak. iddia ediyorum şu ülkede bugün tüm benzinlileri dizelleri yasakla, insanların ömrü uzar. bu gaz vücudumuzu yavaş yavaş kirletiyor haberimiz yok.
fiyatı da 30.000 civarında tutarsalar ve kaliteli birşey yapabilirlerse bu araçlar kapış kapış gider. o yüzden ben bu projeyi sonuna kadar destekliyorum.