@Cem Coşkun
Sram arka aktarıcılar 1:1 oranlı çalışır, yani teli çektiğiniz kadar hareket eder aktarıcı. Shimanolar 2:1 çalışır, yani çektiğinizin yarısı kadar hareket eder. Arka aktarıcılarının yayları da Shimanolara göre inanılmaz gergindir. Jantı çıkarırken kadro kulağını kırıcam sanırsınız, özellikle Wifli değilde kısa bacak aktarıcılarda. Üstüne doubletap gibi fantastik bir olayda eklenince, otomobilden örnek vererek anlatmak gerekirse; shimano cvt şanzımanlı toyota yaris hissi veriyorsa, sram civic type-r'ın kemikli net vites geçişlerinin hissini veriyor.
Benim kullandığım Apex ve Rival eskiydi yani 10'lu setlerdi. 11'li rival kollarının daha rahat olduğunu düşünüyorum. Sram'in kolları rahatsızdı, nasıl ayarlarsam ayarlayayım ideal pozisyonunu bulamadım ve fren kolunu kullanması çok zahmetliydi. Fren hissi de kötüydü, swissstop pabuçlara rağmen. isimsiz shimano 2100 kollar bile apex ve rivaldan çok daha rahattı ve fren yapmak çocuk oyuncağıydı. Fakat yine de sram'in vites değiştirme hisleri çok başka. İnsan özlüyor

. Bu piyasada da daha özleriz gibi

.
@Ahmet TOPAL vites yükseltmek aslında yavaş. Çoklu vites yükseltme diye bişey yok, her tık bir vites yükseltiyor. Küçültürken ikisi de tek seferde 3 dişli küçültebiliyor. Yine de kullanması çok keyifli. Yukarıda bahsettiğim gibi aktarıcının gerginliği ile birleşince çok başka bir noktaya taşıyor vites değiştirme hissini. Aslında bu bahsettiklerim daha çok rival için geçerli. Belki benim kullandığım rival kısa bacak, apex wifli bacak olduğundan böyleydi onu bilemiyorum ama rival çok keskin, net ve hızlıydı.
Mesajı defalarca editledim kusura bakmayın aklıma geldikçe yazıyorum 🙄. Bu arada orta aktarıcıda da shimanoyu tercih ederim. Arka aktarıcıda ve sert ve net hisler önemliyse orta aktarıcıda da bence bi o kadar yumuşak ve zahmetsiz hisler istiyor insan. Sramin orta aktarıcısını kullanmamak istiyorsunuz o kadar sert ve zordu.