Scudo Sports

Yazın uzun turda bisiklet giyimi nasıl olmalı?

Umut SÜRÜCÜ

Aktif Üye
Tepki
173
Bisiklet
Focus
Tecrübeli arkadaşlardan bu konuda yardım rica ediyorum.

Yazın çıkacağım uzun bisiklet turu için ön araştırma yapıyorum.
Tur yaz mevsiminde olacağı için olası güneş zararlarına karşı önlem almak istiyorum.

1- Pedli taytlardan aldım. Bunun üzerine spor bir şort ya da eşofman üstü giymeyi düşünüyorum. uygun olur mu?
2- Üstüme kısa kollu bir koşu forması aldım (dechatlon). bunun altına güneşten koruması için uzun kollu beyaz termal bir içlik düşünüyorum. Termal içlikler sadece kışın mı kullanılır? içliği sadece güneş çok etkili olduğunda giymeyi düşünmüştüm.
3- Kafada kask olacağından altına yine güneşten koruması için bere ya da benzeri birşey mi olmalı ? ıslatılabilen birşeyler iyidir gibi geliyor bana?

saygılar sevgiler...

Scudo
1-uygun olmaz benim açımdan ama giyersen pişersin-pedli tayt yeter li olur sanırım sorun olmaz.
2-uygun olmaz benim açımdan o sıcakta zaten terliyeceğin için bir de termal içlik giyip bayılma istersen gene pişersin
3-uygun olur buff bandana alırsın
bkz:(link)

• Beğen
Tepkiler: Umut SÜRÜCÜ
@Orhanalkaya

1 ve 2 için tavsiyelerin nedir peki?

"üzerine şort veya eşofman giyme
forma altına termal içlik giyme"
mi diyorsun?
termal içlikler kış içinmi tasarlanmış giysilerdir ?

• Beğen
Tepkiler: Esatesat
Tayt üzeri şort olur, tişort altına termal içliğe gerek yok... Sıcakta pişersin...

• Beğen
açıkta kalan kollar için nasıl bir çözüm yapacağız o zaman güneş kremi vs mi? :)
yoksa uzun kollu bir forma daha mı edinmek lazım. çok fazla güneş için...

güneşin zararı olmaz derim ben sorun yapmayın bu kadar çok güneşi içine giydiğiniz şeyler yada üstünüze giydiğiniz şey sizi turda yorucaktır o kadar sıcakta çok su kaybedersiniz harap düşersiniz

• Beğen
Bir ay kadar önce Ankara-Alanya turu yaptım. Benim gittiğim zaman havalar tur için ideal sayılabilirdi. Sıcaklık 20-25 aralığındaydı.Pedli tayt aldığınızı söylüyorsunuz uzun tur için düşünülebilir veya ona gerek duymayacağınız bir boorks sele düşünebilirsiniz. Ben tur boyunca pedli tayt kullanmadım, gerekde duymadım. Hava sıkalığını düşünerek yüksek faktörlü bir güneş koruyucuyla açıkta kalan yerleri koruyun. Termal içliğe gerek yok, o zaten kışın kullanılacak bir giyecek. Kaskın altına güneşin durumuna göre buff takabilirsiniz. Zaten güneşin durumuna göre turu ayarlamanız lazım yoksa 12-15 saatleri arası pedal çevirmek pek mantıklı değil.Yaz turlarında da en önemlisi sıvı tüketimi, onu çok iyi ayarlamak lazım. Kılık kıyafet bir yerde ayrıntı.

Ben 2 defa güneş de kısa kollu forma ve bisiklet eldiveni ile toplamda 100 km tur yaptım.
Şu an kollarımda t-shirt-eldiven arası siyah, diğer taraflar ise beyaz :)
Eldiven olmadığı sürece çok sırıtıyor. Güneş kremi sürüyorum ama haliyle yandıktan sonra pek faydası olmadı. Şimdi renk değişimini yumuşatmak için eldiven takmayacağım, ellerim de kararsın, dengelensin :)

Cüneyt HOCAOĞLU bisiklet yerine kendime yatırım yapmayı düşünüyorum daha çok :)

Özgür Kılınç renk değişikliği de birazcık sorun ama benim asıl korkum güneş çarpması, güneş yanığı gibi geziyi zehir edebilecek konular.
bunların önüne geçmeye çalışıyorum. gezi saatlerini sabah erkene ve öğleden sonra güneşin etkisini azalttığı saatlere planlamak tabiki ilk buna başvuracağım ama elimizde olmayan nedenlerden dolayı (örneğin planda olmayan bir patlak veya arıza durumuyla olan bir gecikme vs.) güneşe kaldığımızda nasıl korunmalıyız bunun çözümlerini tecrübeli arkadaşlarımız nasıl yapıyorlar bunu merak ettim...

Kollar için şöyle bir ürün var
(link)
Değişik renkleri de mevcut. Başka sitelerden değişik modeller bulabilirsin.

• Beğen
bende pedli tayt üstüne capri giyiyorum, foma olarak uzun kollu tavsiye ederim, buff yerine muadili aynı işi gören daha ucuz ürünler mevcut, uzun süre güneşte yolculuk yapacaksan yinede güneş kremi (yüz-ense-bacakların açıkta kalan kısmı)tecrübeyle sabit :) için tavsiye ederim

• Beğen
O zaman buradan çıkarttığımız ortak fikir şu gibi gözüküyor.

Öncelikle tur planımızı mola ihtiyaçlarımızı planlarken güneşin yoğun olmayan saatlerinde sürüş yapacak şekilde planlamaya özen göstermeliyiz.
Şartlar bu planlamaya müsade etmedğinde ve çeşitli nedenlerden dolayı plana sadık kalınamayarak güneş altında yapacağımız sürüşlerde ise

1- Bol su ve sıvı tüketilmeli
2- Kask altına buff ve muadili ürünlerle ıslatılarak da kullanılabilecek şekilde kafamızı güneşten korumalıyız.
3- Üzerimize forma tarzı ürünlerden giymeli ense ve kolları güneşten korumalıyız.
4- Yinede açıkta kalan kısımlar için yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanılmalı.
5- Göz sağlığımız için de amaca uygun bir gözlük kullanmalıyız..

Gözlük için link verebilecek arkadaşımız var mı acaba ? fiyat olarak çok uçmadan bir tavsiye ?

@Umut SÜRÜCÜ

Merhaba,

Turu nerede yapacağınıza göre de değişiklik gösterir nasıl hazırlanmanız gerektiği, kabaca yardımcı olmak gerekirse;

Pedli tayt üzerine şort giyebilirsiniz, hava sıcaklığına göre şorttan ya da tayttan vazgeçilebilir.Bazı outdoor spor markalarının(columbia, the north face) geliştirdiği kumaş türleri var, bu kumaşlar sıcak havada soğuk tutmak için tasarlanmışlar. Tabii ki fiyatları yüksektir bu kıyafetlerin, değerlendirmesi size kalmış.

Koruyucu kremler güneş yanıklarını önleyeceklerdir. Ben de tur yapacağım yazın. Her ne kadar öğle saatlerinde bisiklet sürmekten kaçınılsa da, güneş etkisiyle bronzlaşmanın önüne geçilemiyor. Güneşe kendimi hazırlamak adına, tura çıkmadan önce, güneşleniyorum ben. Yeterince bronzlaşıyorum ve böylece tur sırasında tişörtün izi vücuduma çıkmıyor ve güneş yüzünden acı da çekmemiş oluyorum :)

Kaskın altına bereden ziyade daha ince bir şeyler giyilebilir. Orhan Alkaya'nın da dediği gibi, buff iyi bir seçim olacaktır.

Gözlük olarakta btwin'in şu modelini değerlendirebilirsiniz, ben çok memnunum 4 değişik camı var. Beyaz,sarı,pembe ve lacivert olmak üzere. Decathlon mağazalarında bulabilirsiniz.

• Beğen
ucuz olduğu için önyargı oluşturan bu dechatlondaki gözlüklere pek sıcak bakmıyordum açıkçası..
elime alıp bakma fırsatımda olmadığından kalitesiyle ilgili yorum yapmakta zorlanıyordum.

kullanan arkadaşlar tavsiye ediyorsa bunlardan alabilirim o zaman..

ama daha süssüz olsa normalde yürürken gezerken falan da kullanabilsek de fena olmazdı sanki...

Baya eski bir konuymuş. Haydi hortlatayım.

Yukarıda da çeşitli cevaplar verilmiş ama ben yazın sıcağında, Temmuz'un ilk haftası İstanbul - Antalya turu düşünüyorum kıyı şeridinden. Ama güneş meselesi canımı da sıkıyor. Kısa kollu forma + güneş kremi kombinasyonu da pek içime sinmiyor.
Acaba bildiğiniz, kullandığınız, tavsiyesini duyduğunuz uzun kollu bir ürün var mıdır o havalarda giyilip güneşten koruyabilecek ?
Böyle bol gömlek tarzı da olabilir belki.

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
Benim yaptigim eski bir tisortu kollarindan baglayip kafama sarip ensemle birlikte kapatmak serin oluyor hele doguya giderken aksamlari gunesten korur sicak konusunda da kendinizi alistirin birden cikmayin yavas yavas yanin

Bende yazın tur düşünüyorum, sürekli krem sürmeyle uğraşılmaz gibi uzun kollu rahat bir gömlek düşünüyorum, ense içinde flar gibi birşey ayarlıcam

Eğer bütçeniz el veriyor ise The North Face ya da Columbia'nın gömleklerini tavsiye ederim. Gömleklerin kumaşı UV Korumalı olduğundan ekstra koruma sağlıyor. Ayrıca çabuk kuruma özelliklerinden dolayı hem giyim esnasında hem de yıkama sonrası çok hızlı kuruyorlar. Bu da çok ciddi kullanım avantajları sağlıyor. Şahsen, kamplı turlarda çantamda vazgeçilmezimdir bu gömlekler.

@ÖnerERKUT Çok teşekkür ederim bir göz atacağım. Belki indirimden filan bulabilirim birşeyler :) Umut işte :koptum:

Geri