Scudo Sports

Yavaş yaşa

Scudo
@mehmetlevent Tamam sen kullanmayacağın özellikler için 4000 TL ver telefona. Kullanmadn da yorum yap. Kafan güzelmiş hayırlı olsun derler ya :)

@Yusufclp Çıkarttığı (ya da çıkartacağı potansiyel) sorunla verdiğin para arasında bir orantı kur o zaman tavsiyem :) Sorun çıkartmayacak diye 3-4 katı para vermek de ayrı bir hata olabilir.

@Ahmetgitar

15 temmuzda f16 lardan bilmem kaç tanesi tepemde uçtu 8 bomba hissettim. 6 sı yere atılan 2si ses hızını aşmacasına. ses hızı aşılınca salavat getirdiğimi hatırlıyorum. bekarım. ankarada yaşıyordum. annem ve babam 68, 71 yaşlarındalar ve izmirdeler. bombalamalar geçtikten sonra 21 gün kadar her uçak geçişinde tedirgin oldum. ailem de bırak işi gel demeye başlamışlardı. birşey olursa yanımızda olsun diyen annelerden benimkisi, tek çocuğum.

4 yıl evvel başlayan ve 3 yıl süren bir mobbing e kurban gittim üstelikte bir GSM şirketinde. geceleri çalışmama rağmen oradaki yöneticilere yaranamadım çünkü tek çocuk olarak ben yalakalık yapmaya ihtiyaç duymadım. o nedenle de 3 yıl benle kitabına göre uğraştılar.

işte 4 yıl evvel araba borcumu kapattım. 3 yıl evvel "borçlandırılmış insanın imali" diye bir kitap geçti elime ve o kitaptan sonra kredi kartını kapattım. 45 gündür ailemleyim. sabah kahvelerini yapıyorum, alışverişlerini yapıyorum, beraberce yiyip içiyoruz, kazandığım para yetmezken şimdi paraya ihtiyacım olmadığını, gerekenin sağlık ve huzur olduğunu anladım. dışardan yemek yerken ankarada izmirde ne pişerse onu yiyoruz ama az ama çok.

gsm den sonra patron şirketine girdim orda da dönen dolaplar midemi bulandırdı. 15 temmuz benim işime yaradı, patronun işleri sekteye uğradı ben de ailemle vakit geçirme şansı buldum.

kredi kartı yok, otomobil yok, bisiklet ve toplu taşıma var hayatımda. kıyafet mağazalarına girmem gerekmiyor zira şeklimi pazarlamak zorunda olduğum bir işim yok. birtek odtü kütüphanesine kitap bağışlamak için kitap alıyorum 875 kitap oldu şimdiden 1000 kitap olunca bırakacağım ve bir de geçen sene kalp krizi geçirip vefat eden liseden arkadaşımız için çydd ye aydan aya verdiğimiz bir burs var. 22 kızımızı okutuyoruz hasbelkader.

sistemin dışında olmak ürkütücü gözüküyor ama ben çıktım burda su sıcak ve boyu geçmiyor.

@Şükrü Güllüoğlu

benim aldığım en pahalı telefon GSM şirketindeyken indirimle 1450 liraya aldığım note4 ve hala onu kullanıyorum. o beni bırakmazsa benim onu terketmeye, yeni bir telefonla onu aldatmaya hiç niyetim yok.

@Şükrü Güllüoğlu Kullandığım beyaz eşya 7 yıldır diğer yerli markadan. Zamanında param yetmediğinden en ucuzlarını aldım. Vestel ile fiyat performans kıyaslaması yaptığımda ise vestele nal toplatır. Aynı markanın çamaşır makinesini bir yakınım 20 yıl sorunsuz kullandı.
Demek istediğim keşke biraz daha iyi olsalar da biz de gözümüz kapalı alsak.

@Yusufclp

ODTÜ elektirk mezunlarından izmir kökenli olanlar, ankarayı sevmezler ve okul biter bitmez vestelde çalışmaya başlarlar. yani bir kısmı. o arkadaşlardan dost ve samimi olduklarım vestelin yerli malı diye ürettiklerinin DAEWOO marka ürünlerin montajı olduğunu, yerli üretim olduğunu ama montaj olduğunu belirtirler. vesteldeki katı yönetimle bir çoğu ayrılıp ankara ve istanbul piyasasına geçti sonra bu kişilerin.

• Beğen
Tepkiler: Yusufclp
@Şükrü Güllüoğlu Beko ama arçelkle aynı. O dönemin en ucuz sayılabilecek modelleri. İlk aldığımda çamaşır makinesi yıkamadan sonra durulamaya geçmiyordu ve başlat tuşuna basmadan bekliyordu. Çağrı merkezindeki şahsın yönlendirmesiyle reset attık. Bi daha servisle işim olmadı. Babamın aldığı ve üst komşumun aldığı televizyonların arızasını servise ve çağrı merkezine kabul ettirene kadar akla karayı seçtik. Ancak bunlara rağmen vestel bana diğerlerinden sempatik gelir bana halen daha.

aldınmı alabileceğin beyaz eşyanın en iyisini almak lazım. en fonksiyonlusunu değil en kalitelisini. bakın mesela bizim eski sözde alman yapımı çamaşır makinesi bütün gömleklerimi deldi, tişörtlerimi yırttı 7. senesinde. Hanım delirdi 1 kere bile giyamediği kıyafetleri yalan oldu diye. Tamiri yeni model alt sınıf makine parasıydı. Söktük tamir ettik kendimiz ancak olan çamaşırlara oldu. Oysaki büyük kazanlı kore malı fırçasız motorludan alınabilseydi zamanında daha ucuza gelmiş olacaktı iki kat pahalı olsa da. otomobil de öyle. ikinci el elmalı. foto makinesini de öyle. zaten genelde alınıp kullanılmıyorlarki. çevreyi korumuş olursunuz ve tasarruf edersiniz. Bunu yapmak için zengin yada dar gelirli olmanında bir farkı yok amaç aynı olunca.

Vestel marka yeni nesil çamaşır makinemiz daha 6 aylık olmasına rağmen 3 kere servis gördü ve ne yaptılarsa makineyi toplayamadılar. Bi amortisörü değiştiremedi koskoca firma. Eski 10 senelik bosch çamaşır makinemiz taşınma esnasında zarar gördüğü için attık keşke atmasaydık. Yenisini alırken vestel f/p mantıklı görünse de kalitesiz mal ve deneyimsiz servis ile tam anlamıyla sınıfta kalmış oldu. Ben hiçbir zaman marka delisi olmadım görgüsüz tanıdıklarımdan ötürü ayrı bir hassasiyetim vardır hatta ama 3 defa f/p aldığım tabletler elimde patlayınca en son çöp olan 2 tabletimin maliyetine ipad alıp rahat ettim. Aynı şekilde bosch makina alıp 300-500 fazla vermiş olsaydım şimdi bu 2000 liralık çöple uğraşmak zorunda kalmazdım. Yerli konusuna dönersek piyasada lafı geçen hiçbir marka yoktur ki kapitalist dünyanın sermayesine bulaşmamış olsun. Bana 10 dolar fazla ver üstüne menşei olarak soyismini işleteyim içindeki parçanın politikasını yöneten ben olduktan sonra yerliymiş değilmiş boş iş bunlar.

@kadirboz

ipad çok iyi bir örnektir. ipad 2 ipad 1 in eksikleri tamamlanmış olan modelidir. bizde hala var ve hala kullanıyoruz. 2011 senesinde aldık. üzerine 4 5 model çıkarttılar. o yeni cihazlar böyle değil. programmed obsolescence denen kavrama inanıyorum. bu bilinçli olarak ürünlerin faydalı ömrünü kıstlamaya yönelik yanlış mühendislik felsefesi olarak açıklanabilir. mesela güç transistörlerini ısıyı iyi dağıtamayacakları bir yere yerleştirmek ve 2 3 sene sonunda arızalanmalarını beklemek gibi. bu mantığın henüz icad edilmediği dönemlerden gelen elektrik cihazlarınız varsa bunu gerçekliğini 30 sene sonra çalışan cihazlarda ve 2 sene sonunda illaki bozulan cep telefonlarında kendiniz de görebilirsiniz.
programmed obsolescence

@mehmetlevent

O olaya bende inanıyorum zaten şaşırılacak bir durumda değil yani kullanıcıyı doyuracak kadar kendini ispatladıktan sonra yeni modeli sattırmak ne kadar ahlaksız bir politika olsa da ucuz ama elde patlayan mal almaktansa daha ekonomik ve mantıklı oluyor. Hele ürün ile ilgili bi sorun yaşadığında marka malına sahip çıkıyorsa o benim için hepsinden öte gelir. Bu dediğiniz fikir aslında seri üretimin yaygınlaşmasıyla ürünlerde düşen kalitenin insanların geri tepkisi sonucu doğan bir komplo teorisinden ibaretken şimdi üstü kapalı bir gerçeğe dönüştü. Buna o kadar kaptıran arkadaşlarım var ki ürünü aldığından beri yazılım güncellemesi yapmayanını tanıyorum :krktm::D

@mehmetlevent

Sizin adınıza daha doğal bir yaşama geçmeniz açısından sevindim. Ama ben bu hikayede daha çok neye sevindim biliyor musunuz?
Anne babanızın yanına yerleşmenize.. Zira onların anne babaların modern zamanlarda yalnızlaştıklarını, tek başlarına ölümü beklemek zorunda kaldıklarını görüp kahroluyorum. Torunlar dedelerin/büyükanneleri o teskin edici, huzur veren nasihatlerinden, hikayelerinden uzakta büyüyor, dedeler/büyükanneler ise torunların hayata lezzet katan koşuşturmalarından cıvıldamalarından mahrum bir hayat sürüyor..

• Beğen
Tepkiler: Levent_K
Tasarruf amaçlı yazılanların hepsine katılıyorum. Ben genelde indirim kovalayan biriyim. Aynısından 5 tane daha olan ayakkabı afişine bir gönderme yapayım. Geçenlerde Tchibo daha önce de böyle bir indirimden aynı fiyatlara 2 adet aldığım siyah iskarpin ayakkabıyı -ki kaliteli deri bir ayakkabıydı- 48 liraya indirdi. Yani neredeyse bir terlik fiyatı... O güne özel kargo da bedava olunca hemen bir tane daha aldım. Yaşım 50 ve gıcır gıcır 3 adet siyah deri ayakkabım var ve artık ömrümün sonuna kadar da yeni bir ayakkabı almam sanırım. (Sadece, şu an 24 yaşında kızımın bir gün evlenirse düğününde alacağım hariç diyeyim...:) )

@Yusufclp Sempatik gelmesi türkiye turuna sponsor olması ve uğraşıp bisikletim ve ben uygulamasını yapmaları olabilir mi? Bende etkisi büyük oldu :)

• Beğen
Tepkiler: Yusufclp
@M.Cevat Bayhan merhaba. İçimden bir ses yarın Tchibo ya da başka bir firmanın yeniden bir ürünü indirime sokmasıyla yeni bir ayakkabı daha alacağınızı söylemekte.

Kapitalizmin kandırmacası bunlar. Herkese ihtiyacı olmayan bir şeyi aldırmak.
İhtiyacınız yoksa neden alasınız ki?
İhtiyacınız olunca bu firmalar yine yapacak indirimi.

Bir de güzel bir taktik var, bazı lokantalar yapar. Aslında orada olmayan bir yemeği menüye koyar. Yanına da mesela 59 lira der.
Aşağıda gördüğümüz 25 liralık yemeklerin hepsi bize ucuz gelir.

İndirim denilen şey de aslında bu.
48 lira tek başına düşünüldüğünde zaten bir ayakkabının olması gereken fiyatı.
Ama nedense biz görünce bedava bulmuş gibi alıyoruz. Kâr ettiğimizi sanıyoruz. Sistem ise bize ihtiyacımız olmayan bir şeyi aldırmış oluyor.
İşleyiş budur.
Amacım yermek değil, yanlış anlaşılırsam üzülürüm. Sadece bir görüş bildirme diyelim.

Saygılarımla.

@Ahmetgitar
Kesinlikle haklısın ama bu kalitede bir ayakkabıyı 149 TL verip almadım. Fiyat oralardan buralara düşmüş. İhtiyaç varsa -ki benim ölçeğimde ve sık sık kumaş pantolon ve altına siyah iskarpin giyen gibi için- her zaman el altında olması gereken bir ihtiyaç bu. Yoksa aynısından veya benzeri 15 çift ayakkabısı olduğu halde farklı rengini de indirimde görüp alan bir kadın gibi değilim ben.

Bu arada stoklarda kalmış, bedenime uygun ve indirime girmiş tur bisikleti kovalıyorum. Bir katlanır ve bir de dağ bisikletim var ama bır de tur bisikletim olsun istiyorum. Yavaş yaşa mantığına göre fuzuli bir harcama ama ben yapmayı planladığım uzun turlar için elimdekileri yeterli görmüyorum. Sezonunda yüksek fiyattan almadım. Bulabilirsem biraz indirimli alacağım, bulamazsam acele etmem seneye bakarım. Ben olaya işte böyle bakıyorum...

Cep telefonuda artık vazgeçilmezimiz haline geldi. Düşünüyorum gerçekten gereklimi diye aslında değil.
Neyse bu telefon bozulsun almam kullanmam bidaha

@altinok tebrik ettim sizi ve adınıza sevindim insan aslında ihtiyacından fazlası için o kadar stres sıkıntı çekiyomuş dimi

@Ahmetgitar abi hayranlıkla takipteyim

• Beğen
Tepkiler: Ahmetgitar
Ille de almaniz gerekiyorsa su var, ucuz mal alacak kadar zengin olmayin. Millet vestel'i ove ove bitirememis. Cok ucuz olmamakla birlikte kalite de hak getire.
Bir de demis ki biri, 4 yil kullanilan telefon amiral gemisidir, bende bir htc desire var, 7 yil oldu hala tas gibi, pilini dahi degistirmedim. Sanirim o artik galaktik federasyonun ana kumanda gemisi oldu :)
Watsapp haric hersey gayet guzel calisiyor.
Bir de vestel alinca paran manisaya gitmiyor guzel kardesim. Vestel uretici degil montajci bir firmadir. Ve verdigin paranin cok buyuk bir kismi yurtdisina gider.

Geri