Yapılan en zor branş.

bikernomad

Daimi Üye
Kayıt
16 Kasım 2006
Mesaj
269
Tepki
234
Şehir
Dağlar
Ben spor yönünden almak istiyorum.değerli bisikletci dostumuz Mesut Girgiç hocamın kıyaslamasından yola çıkarak.İçinde olduğumuz için değil,gerçekten de öyle olduğu için bence mukavemet sporunun üst sınırı triathlondur.Onun da içinde Ironman'dir.Adrenalinin de,nabızın da,kabul edilebilir tehlikenin de alsı burada var.Bir inch den daha az bir yer teması ile çok yakından takip(drafting),Avutralya ironman yarışlarındaki dalgada yüzme yeteri kadar tehlikeli.eğer tehlike bir ölçü ise,gayrinizami harbte askerlerin yaptıları en tehlikelisi.everest filan hikaye kalır yanında.
herzaman savunduğum bir teori ile sonlandırmak isterim.Hiçbir spor etkinliğinin amacı vücuda zarar verecek düzeyde olmamalı.Sporun amacı bedeni ve aklı geliştirmektir.Bu sınır herkeste değişiktir ve gelebileceğimiz en uç nokta herkesin kendi sınırıdır.Bir Alman tanıdığım Everste çıkmak isterken ayak parmaklarını dondurup kaybetti.Yılmaz Sevgül hoca da başarıyla gitti çıktı geldi.
 
Scudo
Kayıt
12 Haziran 2008
Mesaj
86
Tepki
66
Şehir
Eskişehir
Genel olarak tüm postları okumamakla beraber bence genel olarak dayanıklılık sporlarının idman şartları ve fizyolojik olarak maksimum oksijen tüketiminden, kasılan kasların ozelliklerine kadar yetenek isteyen bir dal olduğundan bu tarz sporlara yeteneği olanlar açısından bakarsakl genel olarak en zor branş olarak nitelenmek zor olur.
Ancak anaerobik enerji yolunu sıkça ve anaerobik eşiğin çok üstünde kullanan ve bitiminde laktik asit birikimi muazzam olan 400m ve 400m engeldir en zor branş atletizm kafasında yaklaştığım vakit.
Sürekli olarak maksimal efor sarf etmenin vücudta yıpratıcı etkisi en çok, bizzat deneyim olarak yaşadığım için 400m koşarken yaşanıldığını düşünüyorum. Ancak şöyle bir gerçek var insan dayanıklılıgını zorlayan saatler ve günler süren triathlon,marathon, ultra marathon vs. gibi insan üstü dayanıklılık yarışmalarıda eminim bahsettiğim olaydan alta kalır yanı yoktur ve saygım sonsuzdur bu işle ilgilenen amator-profosyonel fark etmez herkese.
 
  • Beğen
Tepkiler: wakizashi

mcaliskan23

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Eylül 2006
Mesaj
992
Tepki
239
Şehir
Ankara
@Fırat Dizman

Boks normal insanlar tarafından yapılmaz çünkü insanlar bilir ki surata yumruk atmak hem can yakar hem yaralar, ama aynı insanlar büyük olsun küçük olsun uygun bir zemin bulunca güreşirler, bu hem eğlenceli hem de zorlayıcıdır. Bir yandan zeka çalışırken diğer yanda güç ve dayanıklılık gerekir. Hayvanlarda da benzer bir durum vardır birbirlerine zarar vermek istediklerinde pençe, diş, boynuz gibi sert uzuvları ile birbirilerine vururlar. Ama eğlendiklerinde ve kendi sporlarını yaptıklarında daha çok güreşir gibidirler. Ne de olsa ata sporu hiç gladyatör döğüşü ile aynı olur mu?:)
 

nahsen deniz yaşar

Aktif Üye
Kayıt
5 Ağustos 2009
Mesaj
197
Tepki
41
Şehir
ANTALYA
Kayaklı koşu zannediyorum en zor branş.Yüksek rakım az oksijen altında kilometrelerce gitmek hatta nefes almak bile çok güç. VO2 max kapasitesi en yüksek sporcuların kayaklı koşucular olduğu saptanmış.Bu sporcuların 0 rakımda kaç saatte maraton koşacaklarını hep merak etmişimdir.2:30 unu altını rahatlıkla göreceklerdir.
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
@mcaliskan23

biz zaten sporun ,iyi kötü ,doğru yanlış olanını tartışmıyoruz,vahşi ve estetik olanınıda.
olay yapılan en zor branş,bunun aslında tek cevabı yok .kategoriler halinde sınıflandırılabilir,ancak benim güreş yapmayı sevmemden çok, boksuda bir okadar izlemesi zevkli geliyor,ha iki kişinin birbirine vurması hiç normal bir şey değil,ama en zor kelimesi işin içinde ise normal bir şey aramak mantıksızlık olur,zaten fizyoloji ,anatominin sınırlarında hatta onu zorlayıp geçmekten bahsediliyor,yoksa bu insancamı,yoksa zaralımı olarak sorgulamıyoruz,yani açıkçası burada eğlenmek için ,zevk almak için yapılan bir durum söz konusu değil,amaç ayrı,sadece sağlık olarak spor yapmak isteyen kişi,bilardo,masa tenisi,oynasın ne bileyim sabah 30 dk yürüsün ,zaten doktorlar bundan başkasını önermiyor.toparlarsam iki kişinin birbirine vurması normal şartlarda normal değil,ama konu başka.zaten konu başlığınında boks olmadığını
hatırlatırım.daha öncede konu futbola kaymıştı ,hemen toparlayıp konuyu değiştirdik,bunuda öyle olmasını dilerim,
saygılarımla
 

mcaliskan23

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Eylül 2006
Mesaj
992
Tepki
239
Şehir
Ankara
Bilimsel ve mantıklı karşılaştırmalar normal koşullar altında mümkün olduğunca benzer veya yakın şeyleri ele alıp inceler, laboratuar dediğimiz şey de bir anlamda bunun içindir. Yani yapılan "en zor branş" bir karşılaştırma içeriyorsa bunu da alt başlıklar halinde gruplandırmak ve kriteleri belirlemek gerekir. Biri elma biri muz, biri balık biri kuş ne bileyim daha çok örnek verilebilir. Neye göre zor ? Herkes kendi düşündüğünü yazsın. İyi de en zoru niye soruyoruz o zaman? Eğer konu başlığı sadece "yapılan en zor branş" ise o zaman benimki gibi itirazları da hoş görmek gerekir.
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
@mcaliskan23

tabiki hoşgörülüyüz,eleştirilere açıkız,burası zaten bir bilimsel araştırma yapan site değil,soruyuda ben insanların bakış açılarına göre en zor branşı sordum,çokta güzel olduğunu ve güzel yanıtlar verildiğini düşünüyorum,bir sonuca ulaşmak yada bir sonuç çıkarmak değil amaç,böyle bir amaçta olamaz sanıyorum,bence sizde böyle bir sonuç beklememenizi öneririm
 

mcaliskan23

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Eylül 2006
Mesaj
992
Tepki
239
Şehir
Ankara
Ben sorulmasın demiyorum ama her dal kendi kategorisinde değerlendirilsin diyorum. Boks ile triathlonun, dağcılık ile masa tenisinin ne alakası var.
Dediğim gibi yapılan en zor branş nedir dendiğinde cevabı verilebilir bir soru olmuyor o zaman.
Son olarak fikrimi değiştirdim yapılan en zor branş bence Golf.
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
evet doğru aslında golf hiç kolay bir spor değil,illa fizyolojik olması gerekmiyor,beyin kas koordinasyonuna örnek çok zor bir oyun.
 

Aydın Hiçyılmaz

Daimi Üye
Kayıt
2 Eylül 2009
Mesaj
226
Tepki
129
Şehir
Ankara
Yeni başlayanlar için dayanıklılık açısından herkese genel olarak sporların tümü zor gelir. İstisnalar olabilir. O spor üzerine yoğunlaştıkça ve düzenli antremanları ihmal etmedikçe ve zorlamalı çalışmaları kademeli olarak arttırdıkça artık o spor size daha kolay gelmeye başlar. Ama neye göre; tabiki rakiplerle mücadele etme manasında. Yoksa bir insan daima kendisi ilede yarışabilir. Bu durumda yaptığınız işin sonu gelmez.

Tabi bu sporcu kendi branşında artık çok iyidir. Eğer yeni bir branşa geçerse yeni başlayan kadar zorlanmasada yine zorlanacaktır. Başladığı yeni spora hem ruhsal hemde fiziksel hemde mantıksal olarak alışması için belli bir süre gerekir. Tabi bu adaptasyon daha önce hiç spor yapmamışlara göre daha kolay olacaktır.

Bu durumda bir insana daha önce yapmadığı iş zor gelecektir.
 

Aydın Hiçyılmaz

Daimi Üye
Kayıt
2 Eylül 2009
Mesaj
226
Tepki
129
Şehir
Ankara
Tabi ki harcanan enerji olarak ve vucuttaki enerjinin verimli bir şekilde kullanılmasını gerektirdiğinden vede 3 ayrı branşı ( yüzme , koşu , bisiklet ) içerdiğinden dolayı triathlonun da gelişme süreci biraz sancılı olabilir. Bu açıdan zor olduğunu kabul etmek gerek. Ki bu 3 branşın birbiriyle pek alakası da yok. Sadece koşu ve bisiklet birbirini biraz destekliyor.

Bir branş yerine 3 branşda uzmanlaşmak gerek. O açıdan da zor tabiki.
 

Aydın Hiçyılmaz

Daimi Üye
Kayıt
2 Eylül 2009
Mesaj
226
Tepki
129
Şehir
Ankara
Şunuda eklemek istiyorumki dünyanın en iyi triatloncusu bile tek başına ne bisiklette ne yüzmede ne de koşuda birinci olamayabilir. Çünkü bir işde uzmanlaşmak genelde daha kolaydır. Ama bilemiyorum belki olabilirde. Eğer olabilirse ben o sporcuya dünyanın en mükemmel sporcusudur diyebilirim. Ama bence bu zor iş.
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
@Aydın Hiçyılmaz

triatlonu parça olarak düşünmeyin ,bu üç branşın birleşimi de olsa artık tek bir branş şeklinde düşünün,onlarda onda uzman,onların derecelerinide diğer branştakilerin çıkarma şansı yok. örn: 1500 yüzme rekortmeni,40km kriteryum bisikletini 10 bin m koşucusunun triahtlonda yarıştığını düşünün ,sizce sonuç ne olur?
 

Aydın Hiçyılmaz

Daimi Üye
Kayıt
2 Eylül 2009
Mesaj
226
Tepki
129
Şehir
Ankara
@Fırat Dizman

Evet o konuda haklısınız. Sadece koşucu şampiyonu, yada sadece bisiklet şampiyonu yada sadece yüzme şampiyonu gelse elbette triatloncunun yaptığını yapamaz. Bu konuda tamamen hemfikirim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Fırat Dizman

mustafa akman

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Ağustos 2010
Mesaj
2.361
Tepki
3.632
neden hep kas gücü ve mukavemet zorluk için değerlendiriliyorki
bence
sıralamada nerede yer alır bilmem ama
sırıkla atlama bu konuda değerlendirilmeli
sırıkla yüksek atlama diğer hiçbir spora benzemiyor
bu branşın sporcularına hayranımdır diğer başarılı sporcularada öyle elbet
Peter Nortug"un geçen sene 50 km kayaktaki son 200 metredeki sprinti hayalimden çıkmaz
annesi öldüğü gün şampiyon olan M schumaher"e ne demeli
8 dalda altın almak için
günde çift antrenman 5 yaşından beri çalışan
yüzücü phells...
tıpkı 2 dil bilen kişilere olduğu gibi
bu azmin önünde şapka çıkarılır


hız (hızla koşmazsanız kuvvet alamazsınız)
kuvvet (kendinizi yükseğe fırlatmanız gerekir)
denge (5 cm çapındaki bir sırığın ucunda durmak kolay mı)
cesaret 6 metreden sakatlanmadan doğru düşmek)
esneklik (o ne hareketler havada)
zamanlama (1 saniye önce bırak sırığı bak ne oluyor)
hepsi gerekli
http://coachr880.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/TRAN1.jpg
http://s2.hubimg.com/u/3632761_f260.jpg

kürekciler laktik asit seviyelerinin altında standart (saatlerce ) kürek çekerler ve başarılı da olurlar
triathlonda
birbirine ters çalışan kas gruplarını aynı anda güçlendirmeniz gerekir
bence bunlar zorluk için sadece bir faktör


ve son bir resim
belki de en zoru bu
http://2.bp.blogspot.com/_p6dHdjmWWhE/S5nMMn8saFI/AAAAAAAAC70/Wv4nVvBCqQs/s320/paralympics.jpg
http://media.nowpublic.net/images//8d/0/8d03722c170685066096caaddca129c5.jpg
 

Hato

Daimi Üye
Kayıt
23 Nisan 2010
Mesaj
303
Tepki
294
Şehir
antep
Futbola 5 para etmez bir spordur diyenlere sadece gülüyorum, sadece gülebiliyorum çünkü cevap veremiyorum. Benim bu sezon 8. sezonum oldu klüp bazında futbolda, sezon bitti şuan. Futbolda öyle duygular vardır ki, bunların değerini ve önemini anlamak için futbol ile içiçe büyümüş olmak gerekir. Futbola 5 para etmez bir spordur diyenlerin bunu anlamaması çok normal. Ama bu şekilde kesin bir dille futbolu eleştirmek anormaldir. Her sporun içinde, o spora ait özel duygular, özel anlar vardır. Bu forumda üyeyseniz, bisikletle uğraşıyorsunuzdur dolayısıyla sporcusunuzdur. Sporcu dediğin, bir spor dalını bu şekilde eleştirmemelidir, eleştiriyorsa da o insanın sporculuğundan şüphe etmek gerekir. Gerçekten çok şaşırdım futbolu bu şekilde eleştirenlere.
Unutmayın ''Futbol, asla sadece futbol değildir.''
 
  • Beğen
Tepkiler: lightningstrike

Çagatay Çimşit

Daimi Üye
Kayıt
24 Mayıs 2010
Mesaj
240
Tepki
277
Şehir
İstanbul
"En zor" kelimesinin bende uyandırdığı düşünce başarıya ulaşmadaki zorluk diyebilirim. Yani önüme bir hedef konuyor bunu yapabilir miyim diye kendime sorduğumda "zor" diyorum. Bu değerlendirmede bazı branşları dışarıda tutmak zorundayız sanki çünkü mesela 100 metreyi 10 sn altında koşabilmek için genetik olarak avantajlı olmak gerekiyor. Yani zor değil sadece imkansız.

Böyle bir zorluk listesi yaptığımda bu konu sayesinde öğrendiğim okyanus kürekçiliği herhalde en üstte olur (eğer daha çılgınca bir şey yok ise). Bu zorluğu kafamda bile canlandıramıyorum. Kuzey disiplini kayak, maraton, Ironman olağan şüpheliler zaten.

Sadece ortalama üstü VO2max değerleri ile yapılabilen sporlara fiziksel olarak zor demem mümkün değil. Takım sporları buna örnek.

Boks zor olabilir ama spor diyemiyorum ben ona. Futbolun sorunu da çirkin insanlar, tükürük saçan küfreden oyuncular. Sadece Barça diyorum :)
 

Oxsy

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
1.899
Tepki
2.003
Şehir
İstanbul
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Triathlon Futbol kadar kolay olsaydı , adı Futbol olurdu NOKTA...
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
@Oksal Özdöl
konu içinde futbol ile gereksiz bir durum olmuştu zaten oksal,horlatmanı anlayamadım ama ,zaten amacımız hiçbir branşı diğeri ile karşılaştırmak değil,hepsinin kendine göre zorlukları var ,bilhassa ülkemizde prof anlamda futbol oynayan kesimin durumu ortada,şu bir gerçek :yaptıkları işe göre çok ama çok para kazanıyorlar.inanılmaz bir adaletsizlik mevcut ,ama senin benden eğt ve spor yüksek okulu mezunu biri olarak bu kadar kestirip atman ve branşa böyle takman beni üzüyor ,aslında bizler her branşa aynı yakınlıkta olmalıyız.Yanlız bisiklet üzerine bir sitede bunu yazmak benim için doğru değil ama, bir kere imkan bulursan süperlig takımlarından biriyle bir çift kale maça çıkman ,inan görüşlerin değişecektir:)inan çoğu branştan çok daha zor olduğunu göreceksin.Bir branştaki zorluk sadece insan fizyolojisinin sınırlarını zorlamakla olmuyor.adı üzerinde futbol oyunu ,insanlar oynarken zevk alır.Tabi aslında yaklaşık 1998 yılından beri neredeyse hiçbir futbol maçı izlemeyen takip etmeyen biri olarak bunları yazdığımıda unutma.