Yapılan en zor branş.

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
Bu bir soru,sizce yapılan en zor branş hangisi,acaba 100m koşusumu? yoksa ultra maraton mu? veya paraşütle atlamakmı,serbest dalışmı? kayaklı koşumu? bisiklet turlarımı? buyrun siz ne düşünüyrosunuz?
yani değerlendirme yapmak gerek,yarışmanın sürdüğü alan,süresi,kullanılan enerji kaynakları?kullanılan aletler,giyilen malzemeler?geliştirilebilirlik oranı ve sizin başka değerlendireceğiniz parametreler.
 
Scudo
Kayıt
9 Eylül 2010
Mesaj
17
Tepki
20
Şehir
Istanbul
@Fırat Dizman

Aslinda buna cevap verebilmek icin once zorluk kavramindan ne anlasildigi konusunda mutabik olmak gerekir. Misal, basarili olmak icin gereken cabanin cokluguna bakarak karar verilecekse bu karari vermek zaten bize dusmez. Ama benim sahsi fikrim dayaniklilik uzerine kurulu sporlarin zor oldugu yonunde.

Maratonlar, uzun mesafe yuzme ve tabiki ozellikle de triatlon... Boyle dusunmeme sebep olan ise su: Butun sporlar antreman evresinde yorucu ve yerine gore sporcuyu psikolojik bir savasa iten yapida olsa da triarlon turu sporlarda is yaris sirasinda da tam olarak boyledir. Bir 100 metre kosucusuyla tiratloncuyu karsilastirmam, cunku hic spor yapmayan ama saglikli herhangi biri 100 metre kosabilir. Ama bir olimpik mesafe triatlonu tamamlayamaz bile. Bundandir ki bu tarz sporlarda yarisi bitirmek bile cogu insan icin basari gostergesiyken, 100metre kosusu gibi bir sporda derece yapmadiginiz surece kostugunuz yarisin hic bir kiymeti yoktur. Tabi bakis acisina gore asil zorlugun burada oldugu da soylenebilir. Yukarda da belirttigim gibi zorluk kavramina bakis aciniza gore degisecektir bu durum.
 

Levent Topcu

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Şubat 2005
Mesaj
549
Tepki
504
Şehir
Istanbul
Bence dünya üzerindeki en zor yarışma kesinlikle RedBull X-alps.

Avusturya'dan Monaco'ya kadar sürüyor.

Bahsettiğin bütün herşey var, koşullar çok sert. Mesafe uzun, süre uzun. Her sene binlerce başvuru arasından 15 takım seçiyorlar. Klasörler dolusu teknik hazırlık yapılıyor. Fiziksel hazırlık esnasında antreman olarak iki tane maratonu üstüste koşanlar var. Kendini ispatlayanları yarışa kabul ediyorlar.

Sadece bu yarışa katılabilmek bile büyük başarı... Çok isterdim gerçekten...
 
  • Beğen
Tepkiler: lightningstrike

Soner Sarihan

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2005
Mesaj
3.888
Tepki
8.301
Şehir
İznik
Bisiklet
Cannondale
Bence en zor branş, sevgili abimiz Erden Eruç'un yaptığı ( outdoor bölümü içinde konusu mevcut ) okyanus kürekçiliği.

Sadece fiziksel olarak değil, manevi ve mental olarak da katlanması çok zor.

Erden Eruç, dünyada 3 okyanusu da tek başına kürek çekerek ( kas gücü ile ) geçen tek insandır.

okyanusta en uzun süre tek başına kalmış insan rekoru da O'na aittir.

Aynı zamanda , kuzey amerikayı bisikletle geçmiş ve Kuzey amerikanın en yüksek zirvesi denali ye kas gücü ile tırmanmıştır.

Amerikadan - avustralyaya
ispanya dan - brezilyaya
avustralya dan - madagaskar a kürek çekmek ne demek ?!!!!!

ayrıntılar için (link)
 

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
Soner hocamın yorumuna katılmakla birlikte ben en zor branşın dağcılıkta çok yüksek ve uzun zirve(buzul) tırmanışı olduğunu düşünüyorum.
Ben burada zorluğu "hayati tehlike" ile beraber değerlendirdim.
Ölümün soğuk ve oksijensiz nefesi hep vücudunuzu yalar durur...:Skull-175 :Ahhh-1660
 

Yılmaz Uyar

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Nisan 2009
Mesaj
1.000
Tepki
758
Yaş
69
Şehir
Ankara
Marathon Des Sables

"The Marathon Des Sable is the hardest stage race in the World"
CNNWorld News

http://img10.imageshack.us/img10/2859/01sahara.jpg

http://img841.imageshack.us/img841/4714/02sahara.jpg

Youtube Link:
 

Salih Manavoğlu

Daimi Üye
Kayıt
18 Nisan 2005
Mesaj
396
Tepki
492
Şehir
Gemlik-BURSA
Bisiklet
Cannondale
Genel olarak dayanıklılık gerektiren spor müsabakalarının daha zor olduğunu düşünüyorum. Sporcunun fiziksel ve psikolojik olarak olabildiğince güclü olması gerekiyor. tabii bu görüsüm tamamen amatorce. Profesyonel ya da olimpik derecede sporlar ile iç içe olan kişilerde bunun icin bir kıyaslamasının olamayağını düsüncesindeyim. nedeni ise her bransın hazırlık ve müsabaka aşamalarında bir hayli acı, sabır ve disiplin gerektirmesi.

kişisel merağımdan dolayı, triatlon, hele hele bu işin ekstrem tarafı ironman yarışları gerek hazırlık, antrenman donemleri gerekse yarış süresi ve psikolojisi olarak tüylerimi diken diken edebilecek zorlukta..
 

mcanb

Forum Bağımlısı
Kayıt
16 Aralık 2008
Mesaj
720
Tepki
917
Şehir
İstanbul
Sanirim herseyi uc noktasinda prof. olarak yapmak zor, o noktalara kolay gelinmiyor. Asagida grafik koydum, grafigin demek istedigi (tabi ki bilenler vardir ama bilmeyenler icin) ilk evrelerde gelisim cok hizlidir ve cok zor degildir. Ama egrinin ust kisimlarina yaklastikca cok daha fazla zaman harcanir ama ilk zamanlardaki gelisme miktarindan cok daha kucuk gelismeler olur. Yani herhangi spor dalinda grafigin sonuna yaklasan kisi cok zor isler yapiyordur. Bence 100m yi 9 kusur sn de kosmak, Ironman i 8 saat altinda tamamlamak, okyanusu gecmek, colu kosarak gecmek, 8000m ye cikmak birbirleriyle zorluk konusunda karsilastirilamayacak seyler. Birbirleri arasindaki zorluk, bakan kisinin kafasinda. 100m yi 30 sn de cogu kisi kosar. Ironman i 5 gunde cogu kisi bitirir, onemli olan egrinin sonuna dogru gelebilmek.
http://www.softprayog.in/images/learning-curve.png

Bu arada okyanus kurekciligi cok acayipmis, simdi farkettim bazi seyler yukaridaki egri ile aciklanamiyor. Irade bazi branslarda denklemi bozuyor sanirim :)
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
evet zaten olay bu ,herkes çok güzel yaklaşmış,kim ne düşünüyor çok önemli,her açıdan farklı bir sonuç çıkıyor,hayati tehlike ,performans,para,zaman vs ..hepsi farklı yollara gidiyor,örn triahtlon zor branş,evet ama neye göre, yukarıda konusu geçmiş,100m koşusu ile karşılaştırılınca inanılmaz farklar çıkıyor,burada amaç sadece bitirmekmi? bitirmekse tabiki triahtlon ama 100m 10 sn altı koşulacaksa dünyada insanın tüm parmaklarını çok fazla geçmiyor,bitiren.
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
Dayanıklılık olarak bakarsak Ironman triathlon , bisiklet , marathon , 50km kayak mukavemet, kürek, biathlon benim hayranlıkla izlediğim ve sonuncu geleni bile takdir ettiğim müsabakalar.

Teknik olarak bakarsak aletli cimnastik, tenis , artistik paten , senkronize yüzme ve çok kolay gözükmesine rağmen olimpik binicilik(ata hakimiyet açısından) oldukça zor gözüken spor dalları .

Bu arada futbol gerçekten beş para etmez bir spor , bunu da belirtmek isterim

Halka ve kulplu beygir gerçekten teknik olarak çok zor branşlar
http://i53.tinypic.com/o0copu.jpg

http://i55.tinypic.com/1zn4juo.jpg
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
@Cem Unden

cem yorumların ve foruma katkıların gerçekten çok güzel ,sadece bu yorumda futbol ile ilgili bir tespitte bulunmak istiyorum,futbol gerçekten böyle değildi,bu iddialar çıkana kadar,ben futbolu çok kirlettiğini düşünüyorum,futbol aslında dünyanın en zor branşlarından,nasılmı:travmatik olarak,en çok ölüm gerçekleştiği spor dallarından biri olarak,çok fazla asimetrik bir spor olarak,ve oyunda ayanızda top varken ,koşuyorsunuz,rakibiniz size savunma yapıyor veya siz yapıyorsunuz,o sırada satrançta olduğu gibi,bir anda çok fazla hamle düşünmek ve uygulamak zorundasınız,topu sürerken yandan gelen arkadaşınız yapacağı hameleyi düşünmek,onu topla buluşturacak beyin ve ayak koordinasyonu,diğer taraftaki savunma oyuncusunun yapacağı muhtemel hareketler ,yani çok fazla kombinasyon var,ama akıllı adam için ise çok basit,bir başka yanı: nabzınız 1 dk içinde 80*90 lardan 180 lere çıkıp çıkıp iniyor.forumda triatlon yapan ve bu foruma üye olan bir arkadaşın imzasında triatlon futbol kadar kolay olasaydı adı futbol olurdu gibi,kötü ve talihsizce yazılmış bir söz var,ne olursa olsun hiçbir branş küçümsenmemeli(bu senin için değil)sadece futbolu çok basit gören arkadaşlara sözüm ,onlar halı sahadan başka yerde futbol oynamadığı veya oynayamadığı için bu kadar basit geliryor, unutulmamalı ,nasıl ki a branşını yapan birine, arada eğlence için oynadığı futbol veya basketbol kolay ve basit geliyor ise,bu branşları yapan içinde, eğlence olarak bisiklete binmesi okadar basit gözüküyor.
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
@Fırat Dizman

Futbolu spor saymıyorum ,sayamıyorum ; ne yazık ki . Bir kere fiziksel olarak baktığımızda rugby bile futboldan daha az sakatlayıcı ve daha sağlıklı bir spor . Futbol , özellikle dizlere büyük baskının uygulandığı , ileri , sağa , sola koşuların çok fazla olduğu , bu nedenle vücudun belden aşağısına çok yük bindiren ve vücudu iflas ettiren bir spor .

Sosyal olarak bakarsak toplumları anarşiye sürüklüyor , en fazla vahşet ve negatif toplum hareketi bu sporda . Birde diğer spor dallarının kaynakları futbola aktarılıyor , bu da bende nefrete yol açıyor . Yıllarca futbol oynadım , hayatta futbol oynamak dışında hiçbir şeyden de pişman değilim .

Diğer hiçbir spor dalında anarşi yok .

nabzınız 1 dk içinde 80*90 lardan 180 lere çıkıp çıkıp iniyor
Bu dediklerinin hepsi basketbol , voleybol gibi sporlarda da var , Fırat kardeş ama medya ve politikacılar , bütün dünyada futbolu spor olmaktan çıkardılar.

Zaten basketbol ,voleybol gibi sporların teknik-taktik antreman dışındaki mantığı aynı ; kuvvet çalışmaları , uzun mesafe koşuları ile kondisyon kazanımı , oldukça bol kısa mesafe intervalleri . İşin yetenek kısmına gelirsek o da bir hikaye . Fenerbahçe Bayan Voleybol takımının antrenörü Jan ile yetenek konusunda konuştuğumuzda "10000 saat antreman yaparsan sende yetenekli olursun " dedi .

Evet 10000 saat antreman - spora 8-10 yaşında başlasanız senede 600-700 saat toplam antremandan 15 senede 10000 saat antremana ulaşıyorsunuz . Bu da şimdiki çoğu başarılı sporcunun yaş seviyesine sizi ulaştırıyor . 24-25 yaş gibi
 

Soner Sarihan

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2005
Mesaj
3.888
Tepki
8.301
Şehir
İznik
Bisiklet
Cannondale
Konunın kayması pahasına yazmadan edemeyeceğim,
Futbol Türk sporu üzerine çökmüş bir karabasandır. Diğer tüm branşları yoketmek üzeredir.

Etiyopyadan kayakçı çıkıyorsa ve sivastan ötesi 6 ay kar altında, nüfusun % 50 si 30 yaş altındayken kayakçı çıkaramıyorsan durum budur.

Diğer neredeyse bütün branşları üvey evlat mertebesine itmiştir.

Bende maç muhabbetine asla dayanamıyorum. Fiziksel olarak kusma geliyor , o derece :)

Takım tutmamanın ucubelik olarak görüldüğü bir toplumda yaşadığım içinde utanıyorum.

Ayrıca bu muhabbetleri yapanların çoğu, korner direği ne işe yarar bilmez, ceza sahası dışındaki yarım yay ne işe yarar bilmez, altı pas nedir bilmez, vs vs.

İzlemekle spor yapılmış olsaydı , yemek programları izleyerek doyardık.

kısaca
"kahrolsun futbol"

Bu kadar sert mi ? evet bu kadar sert.

Yoksa ne kış, ne yaz olimpiyatlarında esamemiz okunmadan yaşlanıp , öleceğiz.

Burada kasıt branşın kendisi değil elbette, Türkiye de "futbol" deyince akla gelen yavşaklıklar , şiddet, cahillik ve aptallıklar kastım.

Yoksa oturur, 86 dünya kupası finalini 50 kere izlerim. :)
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
@Soner Sarihan

Al bende de o kadar. TRT3 ampute futbol maçlarını yayınlıyor ya ben bile işkence çekiyorum o adamların halini görünce . Koltuk değnekleriyle koşturan tipler . O koltuk değnekleriyle yürürken bile koltuk altlarınız yara olur . Birde koşmanın verdiği baskı

Yani sanki başka spor dalı yok , sakat kardeşlerimiz bile futbol oynayacak

Birde bu kadar futbol konuşulur şu ülkede ama bu futbolun antreman bilgisi nedir , bu adamlar nasıl antreman yapar , ne yerler , ne içerler kimse bilmez .

Son olarak Chelsea'yi , Liverpoll'u , Barcelona'yı gördükten sonra saatlerce Türkiye Ligi hakkında konuşmak ne büyük manyaklıktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: M.Burak KARADAĞ

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
arkadaşlar 1998 yılından beri futbol maçı izlemiyorum sayılır,artık ne takımları nede sporcuları tanıyorum,bahsettiğiniz her türlü sorun ,sıkıntı vs doğru,ancak bu futbolu kötü yapamaz,suçlusu futbol değil,futbolu bu hale getirenler...benim şahsi ricam ,bu başlıkta, futbolun bu kadar konu içinde yer almaması dileği ile...sayın cem ,sadece şunu eklemek istiyorum,futbolun bende temiz olamdığını ve bu hale getirildiğini yazdım,ancak şu durum var,yetenek çalışılırak geliştirilmez,senin dediğin temel motorik özellik onlar.yetenek ,tekrar söylüyorum yetenek gelişmez,bu zamana kadar 100 lerce belki binlerce küçük yaşta sporcu ile çalıştım, dediğin anlamada gelişen yetenek değil. bence kaldığımız yerden konu başlığına devam edelim,güzel gidiyordu.bu arada benim efsanem alman rummenigge idi.gerisi hikaye.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cem Unden

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
(Radsport) Die Schweizer Triathletin Karin Thürig trainiert 25'000 Rad-Kilometer pro Jahr. Das entspricht einer Trainingszeit von knapp 1000 Stunden. Mit dem Lauf- und Schwimm-Training kommt Karin auf 3-7 Stunden pro Tag. Die totale Trainingszeit pro Jahr beträgt etwa 1800 Stunden.

İsviçreli triathlocu Karin Thürig senede 25000km bisiklete biniyor. Toplam 1000 saat bisiklet antremanı, koşu ve yüzme ile beraber toplam 1800 saat antreman yapıyor. Günde 3-7 saat ortalama . 5 tane bisikleti varmış vs...

(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: Fırat Dizman

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
olimpik düzeyde bir sporcu için ortalama çalışma süresi 1600 saat civarı,tabi bu tek bir branş için bahsettiğin sporcu gerçekten iyi zaman kullanmış ve tabi yalandan kullnılmış bir zamanda değil.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cem Unden

Mustafa İçdağ

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Temmuz 2007
Mesaj
1.277
Tepki
3.323
Şehir
Kadıköy, İstanbul
@Fırat Dizman

Olimpik karşılaşmalarda bildiğim kadarı ile;
- Ağır siklet Boks
- Su Topu
- Grekoromen Güreş
-Dekatlon
-Ağır siklet Halter
-50 km. saate karşı Bisiklet.
Bunların arasında hangisi daha zordur bilmiyorum, fakat en tehlikelisi olarak Boks gösteriliyor.

Sanıyorumki Ironman yarışmaları tüm yukarıdaki disiplinlerden en zorlusu.
Gerçi buda göreceli, olimpik karşılaşmalara katılım ve süreç çok daha uzun, karşılaşmalara uluslararası birçok yarışma ve elemeden sonra geliniyor.
 

Soner Sarihan

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2005
Mesaj
3.888
Tepki
8.301
Şehir
İznik
Bisiklet
Cannondale
@Fırat Dizman

Konuyu saptırdığımız için üzgünüm Fırat Hocam. Çok yaralı hissettiğimiz bir alanda "topa girmek" ( bak futbol deyimi kullandım :))kaçınılmaz oldu. :( :(

Ben konuya olumlu katkı yapmaya devam edeyim.

(link)

okyanus kürekçileri derneğinin sitesi.

Sayfanın altında şu anda okyanusta bulunan sporcular ve 2011 de kürek çekerek okyanus geçecek kişiler yer alıyor.

(link)

Yapılan yarışlar ile ilgili bir site.