Can Çelik
🛠 🛠 🛠
- Tepki
- 8.101
- İsim
- Can Çelik
- Başlangıç
- 1995—96
- Bisiklet
- Diğer
- Bisiklet türü
- Fixed Gear
Yamuk maşa düzelir mi@borsert Çokça kez yaptım. Bir sorun olmadı. Eski bisikletlerle uğraşanlar alışık oluyor bu işlere. Yamuk orta göbek milini düzleme, yamuk aynakolu düzleme, yamuk dişlileri düzleme...
İlk defa bisiklet tamiratı ile uğraşacağım ondan@lekeli Sorun sadece büyük dişlideyse aynakolu neden çıkartıyorsun ki? Diş profili düzgünse, çok aşınmamışsa, yeni dişli almaya gerek yok... Dişili çıkartılıp düz bir zeminde çekiçle düzeltilip yine kullanılabilir.
İlk defa bisiklet tamiratı ile uğraşacağım ondandişli çok düzgün sadece yamulma mevcut. Gittiğim bisikletçi tek sökülmez komple değişir diyince mümkün değil sandım ama tabi adam 300 tl nin peşinde galiba. Dediğinze göre sökülüyorsa bütün yaprakları ayırıp bakacağım.
Düzelir. Şaftın iç ölçüsüne yakın çelik bir boru veya çubuk çakılınca düzelir. Bir müddet kullandıktan sonra şaftın o bölgesine bakarsınız, oradan bel verme gösterirse tornada şaftın içine sıkı geçecek çapta bir ağaç çubuk yaptırılır ve şaftın içine çakılır. Sonrasında sabitleme civatasını kelebek somun yerine içerideki ağaca monteleyerek kullanabilirsiniz.Yamuk maşa düzelir mişaft borusu.
Dün sanayide bi oto kaportacıya sordum. Sert alüminyum mu dedi evet dedım. Düzeltmesi sıkıntı onun arabalarda da bazen kaza ile yamuluyor duzektırken kırılıyo dedı
Yardımınız için teşekkürler. Bisiklet fena bir bisiklet değil. 2016 escape 2. Üzerinde sram via var. Ayna kolda trumativ yazıyor. 28-38-48 dişli. Mıknatıs ile kontrol ettiğimde çekiyor çelik sanırım. Ty 501 alsam birbirini karşılar mı bilmiyorum.Dişli çok yamulduysa düzeltirken (veya alüminyumsa sonradan da olabilir) kırılabilir. Çelik dişli değilse pek önermem. Yeni dişli almak daha makul olabilir. Dişlileri tek tek değiştirmek yerine aynakol almak da mümkün, hatta belki daha ucuza gelebilir.
Aynakolu değiştirecekseniz evde kendiniz değiştiremezsiniz, özel çektirme aleti var. mutlaka bisikletçide değiştirin. Sadece dişliyi evde değiştirmek mümkün olsa da biraz tecrübe gerekir. Alyanın arkasından da sabitleyerek sıkmanız lazım.
Eğer iyi bir grupsetiniz yoksa sadece idare eder bir aynakol değişimi için 300 tl fazla bence, erdoğanlarda 170 liraya Ty-501 aynakol var, bence çoğu bisikletçi en fazla 30-40 tl işçilikle halleder değişimi. N11de başka mağazalarda daha düşük kalite de olsa 60-70 tlye bile aynakol var.
Ama eğer iyi grupsetiniz varsa (deore ve üstü) onu bozmamak için 300 tl gözden çıkarılabilir. Ancak bu durumda zincir ve rubleyi de incelemek ve gerekiyorsa değiştirmek lazım (bana sanki küçük dişli biraz aşınmış gibi geldi, incelemek lazım tam karar vermek için)
not: parça değişimi yapacaksanız yeni aldıklarınızın ölçüsünün eskisiyle aynı olmasına dikkat edin. Dişli için dişli sayısı ve bcd, aynakol için ayrıca kol uzunluğu, vb.
Şaft borusunda delikler açacağız yani?Düzelir. Şaftın iç ölçüsüne yakın çelik bir boru veya çubuk çakılınca düzelir. Bir müddet kullandıktan sonra şaftın o bölgesine bakarsınız, oradan bel verme gösterirse tornada şaftın içine sıkı geçecek çapta bir ağaç çubuk yaptırılır ve şaftın içine çakılır. Sonrasında sabitleme civatasını kelebek somun yerine içerideki ağaca monteleyerek kullanabilirsiniz.
Ty501 sizinkine göre alt model. Zaten alyanla dişler de çıkmaz onda, tek parçadır, shimanonun en ucuz mtb setidir. Sizin bisikletçinin takacağı aynakol bisikletin üzerindekiyle aynıysa 300 tl olabilir. Biraz bütçe ve beklentilerinize göre karar verin. Ben sram setleri çok bilmiyorum ama örneğin shimano için şöyle bir sınıflandırma söylenir.Yardımınız için teşekkürler. Bisiklet fena bir bisiklet değil. 2016 escape 2. Üzerinde sram via var. Ayna kolda trumativ yazıyor. 28-38-48 dişli. Mıknatıs ile kontrol ettiğimde çekiyor çelik sanırım. Ty 501 alsam birbirini karşılar mı bilmiyorum.
Yok yahu... Şafta delik açılmayacak. Sadece şaftın iç çapına yakın çapta çelik bir çubuk veya boru çakılacak. Bu sayede şaft düzelecek. Seçtiğim kelimelerin olayı kafanızda canlandırmaya yeterli olduğunu düşünüyorum.Şaft borusunda delikler açacağız yani?
O işi yapacak kişiyi malzemeyi bulmakta zor olur. Bulsakta heralde 200 civarına çıkartır masrafı. Bakayım biraz daha bekleyeceğim malzeme için bulamazsam alternatif yolları denerim![]()
Ben ilk başta gerdirme ile düzeltmekten bahsettiniz sandımYok yahu... Şafta delik açılmayacak. Sadece şaftın iç çapına yakın çapta çelik bir çubuk veya boru çakılacak. Bu sayede şaft düzelecek. Seçtiğim kelimelerin olayı kafanızda canlandırmaya yeterli olduğunu düşünüyorum.