Scudo Sports

XT Aynakol ile ilgili problemim

gurkan

Forum Bağımlısı
Tepki
2.476
İsim
Gürkan
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Cervélo
Bisiklet türü
Triathlon
Yeni edindiğim 2008 Xt aynakolla ilgili bir problemim var. Aynakolun montajını yaptıktan sonra pedalı boşta çevirirken gereğinden fazla bir dirençle karşılaştığını farkettim. Boş halde 1 turu bile zor dönüyor. Aynı sorunu birkaç yerde daha okumuştum özellikle hollowtech2 göbek sistemini kullanan arkadaşlarda bu problemin olup olmadığını ve çözümüü merak ediyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

İyi Forumlar.

Scudo
bu olabiliyor ama zamanla alışır kafaya takılacak bir durum değil

Orta göbeğin yağlı olduğundan eminsiniz değilmi?

Göbek yeni ise kafanıza takmayın. Aynısını bendede yaptı. Zamanla bir miktar açılıyor...Ama bir teker göbeği kadar akıcı döneni görmedim ben ...

Evet hepsi özel shimano göbek yağı ile yağlandı. Eski tip göbeklerde çevirdiğimde oldukça fazla sayıda tur atarken bunda böyle birşeyle karşılaşınca şaşırdım. Bariz bir zorlanma var ki bu da fazla enerji harcamasına sebep olur insanın. Acaba birşeyleri mi yanlış yaptım diye düşündüm ama birebir teknik dökuman üzerinden ve birkaç yabancı video yardımıyla yaptım montajı.

Sızdırmazlık için contaları felan var sanırım, onlar zamanla aşınır normale döner. Çokta fazla güç kaybına sebep olabiliceğini sanmıyorum. Direnci ne kadar olabilirki max. 1mm lastik contanın bacağın karşısında :D

benim aynakolda da o sorun vardı çektirme vidasını gevşet tersi yönde yumuşak bi tokmakla iki tıkla çektirme vidasını diğer vidaları sıktıktan sonra boşluğunu al yeter ... sorun kalmadı benimkide yağ gibi şimdi..

Fırsat bulursam dinamometre ile ölçerim fakat alıştığım göbekler karşısında çok fazla olduğunu söyleyebilirim. Ya da şöyle ifade ediyim yatay pozisyondayken üzerine bir SE W810 ve samsung D500 ü birlikte koyduğumda hiçbir hareket olmuyor ki bir bu kadar daha koysam hareket etmiyecek gibi :)

Acera aynakolamı dönsek:rolleyes: İşin esprisi bu tabi ama gerçekten bisiklette ufacık detaylar bile perfonmansı etkiliyorsa buda etkiler diye düşünüyorum.

ben aynakol vidasını çok sıktığım da zor dönmeye başlıyor az sıkarsamda bir süre sonra boşluk oluşuyor çözümü nedir? Eskiden böyle değildi aynakol bir kere söküldü ondan sonra böyle oldu

"Aynakol vidası" ile neyi kastettiğini anlamaya çalışıyorum. @ozcelikemre

İki taraftan da alyanla sıkılan aynakolun ortasındaki vida var ya onu söylüyorum onun ismi aynakol vidası değil mi @Can Çelik

ben aynakol vidasını çok sıktığım da zor dönmeye başlıyor...
Ne demek istediğini insanlara hendek atlattırmayacak şekilde yazıya dökebilmen lazım. Yukarıda zor dönmeye başlıyor dediğin şeyden, aynakolun dönmesini anladım haliyle. Ve kolları mile bağlama civatalarının aynakolun dönme sertbestliğine bir etkisi olamaz.

Dediğim oldukça açık ve net. Aynakolun vidasını gevşetince aynakol daha rahat şekilde dönmeye başlıyor. Aynakolun dönme serbestiğine bir etkisi olmaz diyorsun bende biliyorum normalde olmayacağını. Neyden kaynaklanır neyde sorun vardır diye soruyorum size. Bu arada aynakolum kare göbek uyumlu yani bende kare göbek var. @Can Çelik

Sağ aynakolun fotosunu atar mısın?

Bu yeterli olur mu20240105_210929.jpg

Vidayı sıkınca kolun göbeğe bakan kısmı göbeğe temas ediyor mu?

Dıştan bakınca temas ediyor olarak gözükmüyor aşırı saçma geliyor böyle olması. Bu aynakolu 5-6 kere çektirme ile söküp takmışımdır. En son söküp taktıktan sonra oldu her şey. Eskiden vidayı ne kadar sıksam yinede normalce dönüyordu. @Can Çelik 20240105_213631.jpg

Böyle bir aynakol ilk defa görüyorum desem. Mili bu kadar içine alan. Daha uzun milli orta göbek kullanman gerekiyor.

• Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
Üstünde orijinal bi aynakol ve göbek var aslında. var mı önerebileceğiniz bir model orta göbek hakkında hiç bir fikrim yok boyutlarına nelere göre bakıcam

Geri