Satış sektöründe çalışıyorum, iş için günde en az 10-15 arası insanla whatsapp üstünden iletişim kuruyorum. benim kapatmam için bütün iletişim halinde olduğum kişi ve kuruluşların başka platforma geçmesi lazım. Ben bi kaç şey merak ediyorum ayrıca;
1- Whatsapp'da en başından beri ufacık bir reklam bile yok, spam mesajlar yok, banner yok hiçbişey yok. Whatsapp'ın nerden para kazandığını sanıyorsunuz? Para kazanmadan manyak gibi milyonlarca dolar server parası ödüyor yani gönüllülük esasıyla? Dikkat ederseniz android'in de hiçbir yerinde banner, reklam vs yok ve hepimiz kullanıyoruz.
2- Whatsapp, instagram ve facebook aynı firmanın ürünleri. 3'ünde hesabı olan var mı onun bir anketini tutmak lazım aslında. Bu uygulamalarda hesap açarken o çooook uzun kullanıcı sözleşmesinin bir satırını okumuşluğunuz var mı? Herhangi bir hesap açarken bir satır kullanıcı sözleşmesi okumuşluğunuz var mı?
3- En son hangi market, dondurma firması, avm çekilişinden otomobil kazanma hayaliyle ev adresi, cep telefonu numarası t.c. kimlik no paylaştınız avm'de asgari ücrete çalışan personelle?
4- Sahibinden.com, letgo gibi uygulamarda ilan açarken konum giriyor musunuz? Giriyorsanız kapınıza kadar gelebilirim diye düşünüyorum, telefonunuz da var adresiniz de, isminiz de? Spam mesaj ve aramaların 1 numaralı bilgi kaynağı sahibinden.com'dur bunu biliyor muydunuz?
5- Bip'e güvenirken gerçekten içiniz nasıl rahat ediyor? Turkcell dediğiniz firma yakın geçmişte telefonların doğal bir özelliği olan wifi hotspot özelliğini paralı özellik haline getirmeye çalıştı haberiniz var mı? Turkcell gibi para göz bir firmanın size kucak açması size güven veriyor mu gerçekten?
6- Kaç kişi akıllı saat kullanıyor dünya da acaba? Çünkü nabız takibi ve gps konumunuza kadar uyduruk saatinizle paylaşıyorsunuz ve o saat google amcayla her dakika selamlaşıyor.
Bu liste böyle uzar gider. Bu olay whatsapp, teknoloji vs olayı değil bu kapitalizm. Bu mevzu reklam verenleri bir yasaya bağlayamayışın mevzusu. Reklam veren hangi yoldan reklam vermek istiyorsa dünya ona göre evriliyor. Para reklam verenlerin elinde olduğu sürece bilginizi de alır her şeyinizi de alır. Hatırlar mısınız, yakın geçmişte hepimiz windows xp kullanırken bir fotoğrafımızı birine göstermeye çekiniyorduk, telefon numaramızı herkese vermemeye çalışıyorduk. Sosyal medyanın çıkış amacı budur. The Social Network filmini izlerseniz eğer her şey bir kız meselesi yüzünden başlamış gibi görünüyor. Kızlar fotoğraflarını, kiminle çıktıklarını, nerde olduklarını mahremiyet altında tutuyorlardı, Mark bu bilgileri insanların seve seve paylaşabileceği hale getirdi. Sonra neden şöyle düşünmüş olmasın; "İnsanlar istemediği değil istediği reklamları görmesi için firmalara neyle ilgilendiklerini söyleyebilirim. Sonuçta kendileri gönüllü paylaşıyorlar bu bilgileri!".
Bütün dünya bunun üzerinde şekilleniyor şuan. Netflix, amazon prime, spotify gibi uygulamalara size verilecek hizmetin ve ürünün bedelini ödersiniz ve konu kapanır. Apple ekosistemi de böyle görünüyor hatta. Neden özellikleri günceli bile takip edemeyen bir firmanın ürünleri bu kadar pahalı sizce? Reklamla değil o parayı sizden en başında alıyorlar çünkü. Bir uygulamayı, ürünü, hizmeti bedava kullanmaya çalışırsınız her yerinden reklam fışkırır ve bammm: ÜRÜN SİZSİNİZ!
Reklamsız nasıl olacak diyeceksiniz, reklamsız olmayacak. Reklam verenler uluslararası anlaşmalar ve yasalarla kanuna bağlanacak. Bu olmadan hangi dijital deliğe saklanırsanız saklanın herkesin gözünün önündesiniz. Bundan kurtulmanın tek yolu içinde tek dijital şeyin uydulu tv ve ev telefonu olduğu, internetsiz sim kartsız bir evde yaşamak. Yani "whatsapp bilgilerimi çalıyor" diyerek inanılmaz küçük duruma düşüyorsunuz, yapmayın. Bu benim söylediklerim de komplo teorileri ya da bir takım orgeneral organlarımın uydurduğu şeyler değil. Her gün fox tv'de Bahçeli kime yavru kurt dedi, Haşmetlimiz kime one minute! dedi Kılıçdaroğlu bugün 6 oku kime fırlattı onu izleyeceğinize arada youtube'u açın, enis baturu geçin, webteknoya gelmeden durun, orda teknoseyir var ve Levent Pekcan - Murat Gamsız ikilisinin haftalık gündem değerlendirmesi diye bir programı var, oturun izleyin. Bakın bakalım bizim haber kanalları mı 21.yy'ın haberlerini veriyor yoksa bu adamlar mı?