Scudo Sports

WD-40 bisiklet için neden kötüdür?

Ahmet Turan BABACAN

Daimi Üye
Tepki
241
Bisiklet
Colnago
WD-40 Amerikan Ordusu tarafından 1950 lerde füze parçaları korumak için bir pas çözücü önleyici-yağcı olarak geliştirilmiştir. WD40'ı binlerce insan keşfetti ve bir temizleyici, pas önleyici, gıcırtı durdurucu olarak evinde bulundurmaya başladı. Ayrıca WD40'ın menteşe, kilit, oyuncaklar gibi küçük öğeler üzerinde hafif bir yağ olarak harika çalıştığı bir gerçektir. Yüzeyler üzerindeki tozu, yağı, kiri çözer ve yerine kendisi yerleşir.

Öte yandan Bisiklet zincirleri, çok ağır yük altında ve hızlı çalışır. WD40'ın yağlama gücü bu harekete yetersiz kalır.. Nitekim, WD-40 temizlediği zincir yüzeylerine kendisi sızar. Ancak hareketten sonra yüzeye tutunamaz ve kurur. Böylelikle yürüyen aksamda 2 kuru metal yüzeyi karşı karşıya bırakarak daha çok korozyona yani aşınmaya sebep olur. Sonuç olarak bu malzemeyi zincirde veya bisikletin diğer hareketli aksamlarında kullanmak, hiç yağlamamaktan daha sakıncalıdır.

Zinciriniz için herhangi bir nalburiye dükkanından bulabileceğiniz silikonlu su geçirmez makine yağları idealdir. Metal yüzeylere uzunca süre tutunabilir ve sudan çok fazla etkilenmezler.

Kaynak: (link) (çeviridir).

Scudo
Çok güzel bir yazı olmuş. Hala her fırsatta her yerde WD-40 kullanan arkadaşlar var. Umarım dikkati çeker bu yazı...

wd-40 ı zaten bir diş fırçası yardımı ile zincirdeki çamurlaşmış yağları temizlemek ve yağmurdan sonra paslanmasını önlemek için sıkarız ardındanda hemen basınca dayanıklı bir yağ :) unutmaki paslı zincir güçlü bir pedalşörün altında anında kırılır ;)

WD40 dan ziyade oto kampana ve balatalarını temizledikleri balata temizleme spreyi zincir ve benzeri yağ toz benzeri kirli bölgeyi temizlemede daha uygun.

WD40 ile temizleme esnasında yağ biraz geç çözünebiliyor,
balata temizleme spreyi ise anında akmasına sebep oluyor,

WD40 ortam ısısına göre 30dk-2 saat arasında buharlaşırken,
balata temizleme spreyi 5-10dk da buharlaşır ve kuru temiz bir yüzey kalır.
Maddi açıdan da yaklaşık 3de 1 fiyatına balata temizleme spreyi bulabilirsiniz...

kuruduktan sonra ben Pedros ICE WAX kullanıyorum veya yağınız hangisi ise yağlamayı unutmayın...

çok faydalı bilgiler...paylaşım için teşekkürler..zannederim bisikletçilerin en büyük sorunlarından biri bu konu

wd40 sadece zincir, ruble temizlemeye yöneliktir. pas ve kir sökücü özelliği vardır. sadece temizlik için kullanılır. yağlamak için wd40 kullanılmaz. eğer kullanırsanız 2-3 saat içerisinde yağ kalmaz :)

• Beğen
Tepkiler: Cem Tunç
Ben de wd-40 ve bir fırça ile temizleyip, arexons'un sprey gres yağını kullanıyorum. İçinde PTFE (teflon) mevcut uygundur sanırım.

zincirin altındaki demir parçanın yağlanmasını önlemek için kullanılan aparatın adı ne bi bez sarılıyor ya. Ondan almam lazım

sanırım kadro koruyucu. scottun vardı ben görmüştüm. bikeandoutdoorda. ama tam olarak bende bilmiyorum :)

Ben bisikletime MS40 diye silikonlu yağlayıcı kullanıyorum.Bana bisikletçi önermişti.Sizce faydalı mıdır?

Açıklayıcı ama eksik bilgi olmuş:

(link)

http://www.wd40bike.com/img/copy/our-story/test_tube_babies.jpg

Ülkemizde resmen satılmıyor galiba:

(link)

ilanın altında temizleyici, yağ sökücü, pas sökücü ve farklı yağlar da mevcut.

@nihat ezer

Nihat bey, o da pas sökücü. Ticari işiletmeler WD40tan ucuz diye bu tür ürünler,i tercih ediyorlar. "çin vedekırkı" derler :)

@no_education

"Kadro koruyucu". Hemen her bisiklet mağazasında var. Bisikletinizin markası ya da shimano yazılı olanları var. 5 TL den fazla vermeyin!

Ben eskiden Kaykay sporuyla ilgilendigim için oradan aşina olduğum bir yağı kullanıyorum. Pahalı ancak uzun ömürlü. İçerisinde teflon partikülleri var ve bunlar yağ ile birlikte damlattığınız metal aksama yapışarak aşınmayı minimuma indiriyor. Rulmanlarda çok faydalı.

@no_education
Evet adı kadro koruyucu ama sadece yağdan korumuyor, zincirin çarpıp kadroya zarar vermesini de engelliyor. Benim salcanoda bir parça plastik vardı o bezin yerine ama korumadığını aylar sonra bisikleti ters çevirdiğimde farkettim, zincir alt kısmına bile çarpıp boyasına epey zarar vermişti. O cırtlı bezden olmalı mutlaka. Birçok firma hediye ediyor, normalde 2-3 lira.

Geri