Scudo Sports

Vites ve dişli hakkında teknik bilgiler

Öncelikle hoşgeldiniz, benim bu sorunuza verecek teknik bir cevabım maalesef yok ama sadece naçizane şu tavsiyelerde bulunabilirim. Birincisi bi kaç fotoğraf daha faydalı olabilir; yandan, üstten gibi. İkincisi de ekipmanın üstündeki yağ biraz eski ve kirli gibi görünüyor sanki, temizleyip yağlamakta fayda var.
Hocam aslında haklısın cumartesi günü bisiklete genel bakım yaptım.dişliler zincir herşeyi söküp temizledim ve yağladım.üzerine 50 km bisiklete bindim ve zincir bu hale geldi.decathlon'dan bir yağ almıştım,sanırım yanlış seçim yada kalitesiz.şimdi başka bir yağ alıp temizleyip tekrar uygulamalıyım.

Hatta şöyle bir şey söyleyim. ön göbek sağ taraftaki bilyelerden iki tanesi ilginç bir şekilde eksik çıktı,bunu sökünce farkettim!o bilyeler nerede hiç bilmiyorum.ama kesinlikle ne bir sallantı ne bir boşluk var.bu yüzden fark etmedim.elimde yedek olmadığı için internetten sipariş verdim 2 bilya eksik 50 km bisiklete sürdüm hiç bir sıkıntı yok .bilyeler gelince yerine ekliycem.
Arka attırıcının yaklaşık 30 cm arkasından ve teker düzlemine paralel bir foto olmalı.
Hocam elimden gelen en iyi resmi çekmeye çalıştım.dikkatli bakınca iki küçük çarkın olduğu kısım sanki ǰanta doğru eyri gibi!elimle biraz düzelttim ama daha fazla düzelmiyor.dediyim gibi vites geçişlerinde bir sıkıntı yok!sadece 8 .9 ve 10.vitese geçerken çok sert bir sesle geçiyor tak ediyor.

Dosyalar

• 20240520_142324.jpg
    20240520_142324.jpg
    118,9 KB · Okunma: 32
Son düzenleme:
Scudo
selamlar, bisan mithra ultegra r8000 setli bisikletimin dişli oranları 11-28. ben bunu 11-34 yapmak istiyorum ama destekliyor mu bilmiyorum. bunu nasıl öğrenebilirim?

selamlar, bisan mithra ultegra r8000 setli bisikletimin dişli oranları 11-28. ben bunu 11-34 yapmak istiyorum ama destekliyor mu bilmiyorum. bunu nasıl öğrenebilirim?
aktarıcının arka tarafında SS ve GS gibi ibareler yer alması gerek. SS ise desteklemez, GS yani uzun bacak aktarıcı almanız gerekir.

@Aesert dediğine ek olarak aktarıcı değiştirmek istemezsen wolfteeth aparatı da alabilirsin . Kurtdişi olarak geçiyor.

• Beğen
Tepkiler: oguz169

Kısa (SS) 30, uzun (aslında orta - GS) 34 diş destekliyor. Uzunluk kodu R8000'de bacak arkasında oyma şeklinde işli.

unknown.png

@Aesert dediğine ek olarak aktarıcı değiştirmek istemezsen wolfteeth aparatı da alabilirsin . Kurtdişi olarak geçiyor.

Uzatıcı sadece düşeyde uzatıyor, oysa orijinalde kısa ve uzun bacak mekanizmalarında salınım/çalışma aralığı farkı da var. Özellikle rublenin ve/veya aynakolun küçük-büyük dişlileri arasında dişli farkları arttıkça attırıcı gerekli açıyı veremediği için yetersiz kalıyor, uzatıcı mekanik sorunlar ve risk doğurmaktan başka pek bir işe yaramıyor.

(bu arada teeth=dişler, tooth=diş, tek bir diş gibi görünen o parça wolftooth).

Kısa (SS) 30, uzun (aslında orta - GS) 34 diş destekliyor. Uzunluk kodu R8000'de bacak arkasında oyma şeklinde işli.

unknown.png

Uzatıcı sadece düşeyde uzatıyor, oysa orijinalde kısa ve uzun bacak mekanizmalarında salınım/çalışma aralığı farkı da var. Özellikle rublenin ve/veya aynakolun küçük-büyük dişlileri arasında dişli farkları arttıkça attırıcı gerekli açıyı veremediği için yetersiz kalıyor, uzatıcı mekanik sorunlar ve risk doğurmaktan başka pek bir işe yaramıyor.

(bu arada teeth=dişler, tooth=diş, tek bir diş gibi görünen o parça wolftooth).
Aynen teknik sorunlar yaşatıyor . Dikkatli kullanmak gerekiyor. İngilizce bilgilendirme için ayrıca teşekkürler

• Beğen
Tepkiler: oguz169
bahsettiğiniz aparatı nerede bulabilirim acaba @MAERKEK

IMG_20240625_210535.jpg
ss miş bu arada

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Benim bir sorunum var yeni konu açamadığım için buradan sorayım. Yuvarlak içine aldığım arka vites için bulunan vites küçültme kolu çalışıyor ama büyütme kolu bazen boşa basıyor yani tuşun boşa basılması gibi oluyor sanki mandal boşa çıkıyormuş gibi bir his. Eğer çok hassas bir şekilde uğraşırsam yani hafif hafif ittirmeye başladığımda bazen boşluk gidiyor normal vites atıyor. Acaba ne yapmam gerekir.1000058697.jpg

Benim bir sorunum var yeni konu açamadığım için buradan sorayım. Yuvarlak içine aldığım arka vites için bulunan vites küçültme kolu çalışıyor ama büyütme kolu bazen boşa basıyor yani tuşun boşa basılması gibi oluyor sanki mandal boşa çıkıyormuş gibi bir his. Eğer çok hassas bir şekilde uğraşırsam yani hafif hafif ittirmeye başladığımda bazen boşluk gidiyor normal vites atıyor. Acaba ne yapmam gerekir.325017 dosyayı görüntüle
Aklıma ilk gelenler ve varsayımlar,

Öncelikle tel ve kılıfını kontrol etmek. Sonrasında,
Eğer vites teli kılıf içinde sıkışıyorsa veya aşınmışsa, vites değişimi düzgün çalışmayabilir. Kabloların içeride rahat hareket ettiğinden emin ol.

Vites kolunun içindeki yaylar ve tırnaklar var ve bunlar zamanla aşınabilir. Eğer vites değişimi esnasında tırnaklar dişliye tam oturmuyorsa, mandal boşa basıyormuş gibi hissedebilirsin. Kol mekanizması sökülüp kontrol edilmeli.

Bunlar dışında aklıma bişey gelmiyor.

• Beğen
Tepkiler: oguzhan91
Aklıma ilk gelenler ve varsayımlar,

Öncelikle tel ve kılıfını kontrol etmek. Sonrasında,
Eğer vites teli kılıf içinde sıkışıyorsa veya aşınmışsa, vites değişimi düzgün çalışmayabilir. Kabloların içeride rahat hareket ettiğinden emin ol.

Vites kolunun içindeki yaylar ve tırnaklar var ve bunlar zamanla aşınabilir. Eğer vites değişimi esnasında tırnaklar dişliye tam oturmuyorsa, mandal boşa basıyormuş gibi hissedebilirsin. Kol mekanizması sökülüp kontrol edilmeli.

Bunlar dışında aklıma bişey gelmiyor.
Çok teşekkür ederim 👍

Şehirlerarası tur için hoprider 300 aynakol22/32/42 ruble 14/28 uygun mu?175 boy 75 kilo 62 yaşındayım.

Şehirlerarası tur için hoprider 300 aynakol22/32/42 ruble 14/28 uygun mu?175 boy 75 kilo 62 yaşındayım.
Bisikletin bakımlarını yaptırdıktan ve uygun ekipmanları sağladıktan sonra her bisiklet ile tur yapılabilir. 28 ruble dişlisi biraz küçük gibi dik yokuşlar için ama ön ayna kol yaprağı 22T olduğu için çok da zor olmayabilir. Sizin kondüsyonunuza bağlı. Bi kaç yokuş tırmanın uzun yollarda eğer çok zorlayacak gibiyse ve bisiklet destekliyorsa arka rubledeki en büyük yaprağı 30,32 yada 34 diş yaprak ile değiştirtin bisikletçide.

Bisikletin boyunuza uygun olup olmadığını anlamak için bisikletin kadro boyunu bilmek gerekir.

Ön 22 olduğu müddetçe arkanın 28 olmasının hiç bi sakıncası yok bence. Gayet de güzel tur yapılır..

@ikincibahar Merhaba ;bende 62 yaşındayım ve 3×9 sistemde 22-32-42 aynakol ,11-36 ruble kullanıyorum..Hoprider 300 sanırım 3×7 sistem..14-34 ruble ile turlarda rahat edersiniz diye düşünüyorum.Kolay gelsin..

Gayet uygun olabilir fakat, bir kaç kriter var duruma göre karar verirsiniz.

Düz ve hafif yokuşlu yollarda 42T büyük dişli ve 14T küçük ruble dişlisi ile yeterli gelecektir. 32T orta dişli ve 28T ruble, hafif-orta eğimli yokuşlarda yeterli olur. Eğer tur süreniz uzun değilse ve ağırlık taşımayacaksanız mevcut dişli oranları yeterlidir.

Uzun mesafeli turlarda, özellikle yokuşlarda, daha geniş bir dişli aralığı gerekebilir. En küçük aynakol 22T ile en büyük ruble 28T oranı çok dik yokuşlarda bacakları fazla yorar. Eğer yokuşu çok bölgelerde sürüş yapacaksanız, 11-34T veya 11-36T rubleye geçmek sizi daha rahat ettirecektir.

Sevgili arkadaşlar, ruble dişlilerinin diş sayılarına bakarak yorum yapmak doğru değil, lütfen oranlara odaklanınız. 22/28 ayna/ruble oranı 0,79 gibi bi oran yapıyor. 0,6 - 0,7 gibi oranları olan dağ bisikletleri varken şehirlerarası tur için en düşük 0,8 gibi bi orana sahip set gayet de iş görür.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Uyku tulumu, şişme mat,çadır,köpük mat v.sbunların hepsi 6 kg ve hepsi arka port bagajda.ön çanta yok ağırlık arkada.Deneme yaptım çok yokuşlarda biraz zorluyor.az yokuş ve düzde daha hızlıyım gibi.ne önerirsiniz? Her gün Çatalca subaşı arası 20 km sürüş yapıyorum ama yüklü ne yapabilirim bilemiyorum.

Son düzenleme:
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Uyku tulumu, şişme mat,çadır,köpük mat v.sbunların hepsi 6 kg ve hepsi arka port bagajda.ön çanta yok ağırlık arkada.Deneme yaptım çok yokuşlarda biraz zorluyor.az yokuş ve düzde daha hızlıyım gibi.ne önerirsiniz? Her gün Çatalca subaşı arası 20 km sürüş yapıyorum ama yüklü ne yapabilirim bilemiyorum.
Disli oranlari bence bu agirliklar icin yasinizida katarak konusuyorum sizi yorar. Kamp yükünüzünde önemi var tabi nekadar yüklü olursaniz okadar daha zorlasacaktir işiniz. O tarz bir bisikletin boş agirligi 15kilo civariyken kamp yüküyle eger ekipmanlariniz ultralight degilse çok rahat 30 35 kilolari bulur. 15kilo bisikleti yokus yukari cikarmakla 30 35 kilo bisikleti yokus cikarmanin arasinda dağlar var emin olun.

• Beğen
Tepkiler: ikincibahar
Merhaba Geotech Air Speed 5 Model bisikletimin fren ve vites kollarını değiştirmek istiyorum linkteki kollar uyumlu olur mu?
(link)
(link)
geotech air speed 5.png

Geri