Scudo Sports

Virüse rağmen bisiklete binmeye devam edenler

Bisiklet Sürerken Maske Takıyor Musunuz? Takmıyorsanız bu herhangi bir yasal sıkıntı çıkardı mı?

• Toplam katılım
    584
@-Skynet- , alkol ya da sirke bazlı dezenfektanlar kullandım.
Boyada bir bozulma gözlemlemedim.
Tabi her bisikletin malzemesi farklı olabileceğinden genelleme yapmam doğru olmayabilir...

Scudo
15913663766911342863060057625222.jpg

Virüse rağmen bisiklete binmeye devam edenler, ne gibi tedbirler alıyorsunuz? Aslında bunu ayrı bir başlıkta açıp sormak isterdim ama yetkililer Corona olayı dallandırmak istemiyor, sonra ceza yiyoruz. :)
Toplu sürüşler sıkıntılı olabilir, tek sürüşler daha güvenlidir lakin maske olayını nasıl yapıyorsunuz?

Geçende yanımdan iki yol bisikletli geçti, gayet normal giyinmişler ve yanyana sürüyorlardı. Onlar mı rahat bakıyor olaya yoksa ben mi abartıyorum bilemedim doğrusu.

Şimdi maske takmasak, havada asılı kalan virüs partiküllerine karşı savunmasız kalacağız. Ha geçtiğimiz güzergahta hasta biri geçti mi, hapşırıp öksürdü mü biraz şans işi olacak.

Maske takarsakta bu sefer tempodan dolayı nefes almak güçleşecek, hatta ciğerlere zarar verme, bayılma vs gibi sorunlarda olabilir. Özellikle rağbete kapılıp birkaç snlik yanlış manevralar bile ciddi tehlike oluşturabilir bu durumda. Sırf bu sebeplerden ötürü ve kıştan dolayı yaklaşık 5-6 aydır bisikletten uzağım. Artık sürmek istiyorum ama işte...

Bandana falan taksak, hem maske kadar koruyucu olmayacak hemde kışınki gibi rahat olmaz, kışı hava soğuk olduğundan nefesimiz ısınmıyor fakat yazın güneşin altında yine pişeriz.
Siz nasıl yapıyorsunuz?

İki gün önce @bilalfidanboy İstanbul'dan Ankara'ya gitti. Birçok arkadaş burada, sürüş yaptığına dair kayıtlar bırakıyor. Bu denli evhamlı olmanın iyi bir yanı yok yanlış anlamazsanız. Tek dikkat etmeniz gereken şey, insanlarla temasınızı korumanız. Hastanede çalışıyorum, çalıştığım hastane yalnızca karantinaya alınanlarla ilgileniyor, dün yaklaşık üç dört hastanın odasına girdik, birinde hastanın kolu sıkışmış, çıkarmaya çalıştık, yani temas da oldu mecburen. [Eldivenli ve maskeliyiz bittabi.] Demek istediğim onca veri varken evham yapmamanız gerek. Temas etmeyeceksiniz, mesafenizi koruyacaksınız. Gerekirse biri size bir şey sorarsa basıp gideceksiniz. Bize söylenen "hasta ile muhatap olmayın, konuşmayın, bir metreden fazla yaklaşmayın." Sanırım sağlık personeline söylenen bu uyarı, sizin için fazlasıyla yeterlidir.

İki gün önce @bilalfidanboy İstanbul'dan Ankara'ya gitti. Birçok arkadaş burada, sürüş yaptığına dair kayıtlar bırakıyor. Bu denli evhamlı olmanın iyi bir yanı yok yanlış anlamazsanız. Tek dikkat etmeniz gereken şey, insanlarla temasınızı korumanız. Hastanede çalışıyorum, çalıştığım hastane yalnızca karantinaya alınanlarla ilgileniyor, dün yaklaşık üç dört hastanın odasına girdik, birinde hastanın kolu sıkışmış, çıkarmaya çalıştık, yani temas da oldu mecburen. [Eldivenli ve maskeliyiz bittabi.] Demek istediğim onca veri varken evham yapmamanız gerek. Temas etmeyeceksiniz, mesafenizi koruyacaksınız. Gerekirse biri size bir şey sorarsa basıp gideceksiniz. Bize söylenen "hasta ile muhatap olmayın, konuşmayın, bir metreden fazla yaklaşmayın." Sanırım sağlık personeline söylenen bu uyarı, sizin için fazlasıyla yeterlidir.
Doğru söylüyorsunuz ama işte. :)Bütün bunlar bir olasılık ve sonuçları zamanla çıkıyor maalesef. Allerjik rinitim var, evde 62-63 yaş annem babam var. İnsan bazı şeyleri iki defa hatta üç defa düşünmeden edemiyor. Virüs kan veya tükrükle bulaşan bir şey de değil, hava yoluyla çok çabuk bulaşıyor.Sen, sende olduğunu anlamadan çok sayıda kişiye bulaştırabilirsin haberin olmaz bile. O yüzden biraz paranoya iyidir diyorum. :D Tv yayınlarıyla, ezanlarla, belediye anonsları ile zaten sen istemesende bunun bir parçası bilinç altına yerleşiyor. Aslında bütün bunlar birazda virüse yönelik net verilerin olmamasından kaynaklanıyor. Misal kimi bilim adamı virüsün havada asılı kalamayacağını, ağırlığından ötürü kısa sürede yere ineceğini söylüyor; kimisi ise en az 2-3 saat bulunduğu ortamda asılı kalabildiğini söylüyor. Kimisi 1metre mesafe yeterli derken kimisi 2m den fazla durmalısınız diyor, kimisi semptonlar gözükmeden başkasına bulaşmaş derken kimisi aksini söylüyor.Bir doktor çıkıyor, tuzlu su ile ağız burun yıkanınca ölüyorlar diyor, kimisi tuzlu suyunda,sirkeli suyunda faydasının olmadığını söylüyor vs Ha bütün bunların sıradan kişiler değil farklı farklı bilim adamı, doktorlar diyor.Durum böyle olunca oyunun kurallarını öğrenmek zorlaşıyor. Sen bir sağlık çalışanı olarak bu bilgileri nasıl ifade ediyorsun mesala?Ama insanlara fazla yaklaşmamayı, yaklaşılacaksa maske takmayı,hijyene dikkat etmeyi yapıp gerisini kadere bırakmak gerekiyor. Devletlerin şuanlık elinden gelen tek gerçek strateji, kontrollü bir şekilde herkesin buna yakalanmasını sağlayıp doğal yoldan bağışıklık kazanması. İlacı net olmasada ciddi yol aldırdığını okudum,ilklerdeki gibi haftalarca sürmediğini daha az yıpranmayla atlatıldığını duydum.Bu haber tabi sevindirici bir şey. Lakin aşının stabil olarak piyasaya çıkacağı tarihe kadar nüfusun çok büyük bir bölümü zaten enfekte olacaktır.Sıkıntı atlattıktan sonra kalıcı organ hasarının olup olmamasında...

@-Skynet- Biz en başta hasta odalarına filan girmemek için çok tartıştık, birimim Teknik Atölye bu arada, hasta odalarını boşaltın, ancak öyle işlem yaparız diye ayak direttik. Evet, biraz paranoya lazım, ve biz atölye olarak çokça kavga ettik. Fakat gelgelelim, yaşatmayan, hep korkutan bir şey olarak kaldı. Hasta odasına girdikten sonra ailemizden ayrı kalmaya çalıştık vs vs. Mesela havada asılı kalma muhabbetine epey korktuk, fakat koridordan geçerken hastaların kullandığı koridorlardan geçiyoruz. Hakeza hastanın kolu kalorifer peteğinin arkasına sıkıştığında [hasta, çocuğumuz. Altı yaşlarında. Oyun olsun diye eski tip kalorifer kazanın arkasına sıkıştırıyor kolunu] kolunu tutarak çıkarmaya çalıştık. Yetmedi, diğer hastalar da destek verdi peteği oynatmak için. Dip dibeydik. Şunu demek istiyorum, teorikte verilerle tahmin edilir, pratikte ise tahminler ya boşa çıkar, ya da doğrulanır. Bense size pratik tarafından bilgi veriyorum. Ve siz asla hastane içinde olmayacaksınız. Sürüş yaparken tokalaşmayacaksınız. Sizin bu durumda tek riskli durumunuz havada asılı kalan kabarcıklar, değil mi? İşte bu durum da pek gerçek değil gibi görünüyor. Yatan hastaların çoğu alt-kesim sınıfından. Kayıtlara göre düğünden, taziyeden ve misafir ziyaretlerinden yakalanmışlar. Yani birebir temas olan yerlerden. Sizse yolunuzda olacaksınız, ve en önemlisi metrobüs gibi yerlerde dip dibe gitmeyeceksiniz.

Hatırlarsanız bu virüs Türk genine işlemiyor diyen de çıkmıştı, ve ilginç bir şekilde bunu diyen de bir doktordu. Teori ve pratik ayrımını bu şekilde anlatabilirim size. Veriler her zaman, en azından yaşanılan gün itibariyle başvurulacak ilk göstergedir. Eğer isteğiniz varsa rahat bir şekilde çıkıp sürebilirsiniz dikkat etmek koşuluyla. İsteğiniz yoksa zaten sürüş için ne kadar beklediğiniz çok da önemli değildir.

Not: Doktorları vs yargıladığım gibi bir anlam çıkıyor, niyetim o değil. Zira bizi uyaranlar da çalışma arkadaşımız olan doktorlarımız. O ezanlar, TV'de dönen görüntüler, uyarılar dikkat edilirse vaka sayısındaki uç noktayı engellemek için. Türkiye'deki bir insana ya korkutarak istenilen şeyi yaptırırsın, ya da daha fazla korkutarak. Yani onların hedef kitlesi daha ziyade gelir olarak alt seviyede kalan vatandaşlarımız için. Onlarla, kitlesel olarak iletişim kurabilmenin tek yolu bu maalesef. Yoksa hangi devlet istemez, "mesafeye dikkat edin" afişini yayımladı mıydı tak diye tokalaşmayı kesecek vatandaşları? Sağlık kurumunda bile birbiriyle öpüşen, sarılan insanlar var maalesef.

Son düzenleme:
(link)
(link)
bunları aldım ama karbon kadroya uymadı. İsteyen olursa verip 700x28 almayı düşünüyorum...

kafam insanların alışveriş stresini koşuşturmasını kaldırmıyordu sırf gece ezandan sonra eve geliyordum bu yönden iyi oldu fakat sokağa çıkma yasağının hep yanlış bir karar olduğunu düşünüp karantinaya inanmışımdır

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Maskeli sürüşlerde sıkıntı yaşadınız mı? Bir haberde spor yaparken maske takan birisinin akciğerlerdeki hava keseciklerinin patlamasına maruz kaldığı yönünde haber okumuştum.Bir doktorda aynı şekilde maske ile spor yapmanın çok riskli olduğunu söylemişti.
(link)

(link)
N95 ve diğer maskeler ile spor yapılması önerilmiyor. Ben şahsen buff ile sürüyorum ne kadar korur bilmem ama hiç önlem almamaktan bir tık daha iyi.

N95 ve diğer maskeler ile spor yapılması önerilmiyor. Ben şahsen buff ile sürüyorum ne kadar korur bilmem ama hiç önlem almamaktan bir tık daha iyi.
N95 tipi maskeler hasta ile doğrudan yakın temas içinde olan veya hasta olan kişi ve çevresinden kullanılıyor. Genelde acildeki doktorlar hemşire veya personel bu tip kullanıyorlar.
Biz hastane içinde normal tip maske kullanıyoruz ofise gelince zaten çıkarıyoruz. Hatta bazı zamanlar kapımız açıktır, şükür her gün ateş ölçümü vs yaptırıyoruz bir sıkıntı çıkmadı. Zaten dediğiniz gibi spor yaparken bence buff türü bir şey daha iyi olacaktır hatta trafikten ve insandan uzaklaştıkça çıkarmak daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. Bir kere kısa mesafeli sürüşte maske taktım burunda kapalı olunca buharlı makineler gibi oldum, böyle olunca görüşü de engelliyor.
Yarın izin günüm nasip olursa bir tura çıkmayım diyorum. Yanıma yine maskemi alırım, medeniyetten ayrıldıkça onu da çıkarırım, bu sefer istediği kadar nefes alan bir şey olsun biriken nemden kaynaklı başka mikrop/bakteri/virüslerin maskeye yapışmasına neden olacaktır.

Evet bu sefer video ile geldim. Yasak iptal olmasaydı bunu çekmeye enerjim kalmamıştı. İptal olan yasak sonrası allak bullak kafa ile çekmeye çalıştım. %10 civarı eğim hatası o kadar kusur da olsun artık. Ayar yaparken güneş karşıdan fena vuruyordu babalar.

• Beğen
Gelincikler dökülmüş , erikler olgunlaşmış, leylekler gelmiş, dereler kurumuş ise yaz mevsimi gelmiş demektir...
Bu baharı doya doya yaşayanlar konu başlığında doğaya çıkan arkadaşlar oldu....
Ama büyük insanlık bundan mahrum kaldı...
Artık ev izolasyonu bir daha olmaz diye umut edip herkesin korunma ilkelerini uygulayarak, spor yapıp doğayla bütünleşmek için evin dışına çıkmasını bekliyoruz...
IMG_20200605_201309.jpg

Bugün anormal bir trafik vardı, Akyaka yolu benim için bitti, emniyet şeridinin daraldığı yerler, yol çalışmaları, birde üstüne sizi test eden sapık ruhlu (işini düzgün yapanları tenzih ederek) TIR şoförleri..Biri resmen emniyet şeridine girmiş vaziyette geçti yanımdan, kollarımdaki tüylere sürtündü desem yeridir..Çok korktum..Birde ne hikmetse sizi geçerken sağ çizgiyi sıfırlayıp geçtikten sonra şeridi ortalayanlara anlam veremiyorum. Ben olsam olabildiğince uzağından geçerim..Niye gariban bir bisikletçiyi (bisikletin motoru olmadığı için gariban) sıkıştırmak isterki normal bir insan?

@cazci abi bahardan hiç bir şey anlamadım yaz çökmüş. Bahar kış gibi geçti, mevsimler acaip bir hal aldı. Sabah uyandım dondum . Öğle vakti yandım. Anadolu bu şekilde giderse çöle döner. Birgün elimizle yaptığımız baraj setlerini evlatlarımız yada torunlarımız yıkarsa şaşırmam. Çünkü iklimleri etkilediler.Kışlar karsız ve ılık geçiyor bahar yağmur yok. Yazlar kurak. Sonbahara bir hal olmuş.

Meyve ağaçları bol yapraklı, kırağı yakmış hiç meyve yok. 2 gündür dağda geziyorum. İlaç şifa niyetine dağ meyvelerinde hiç döl yok. Bu sene çok farklı olacak sinyalleri baştan belliydi. Buraya yazdım yazmasam çatlayacaktım. Enerji uğruna derelerimiz kurudu. Eski hesap daha mayısın son günleri. Sonumuz hayır olur İnşallah.

Yeni yerler keşfetmek için Anadolu'nun köylerine yol bisikletiyle gitme inadı :( Yaklaşık 15 U dönüşüne denk geldiğim için keyfimi kaçırmadı. 86 KM/1911m+

IMG_0373.jpg

Öyle bâkir yerler ki sol altta "name?" yazıyor :)
WhatsApp Image 2020-06-05 at 22.40.54.jpeg

Son düzenleme:
@Burak Altaç bravo dostum. bende işe gidiş gelişlerde kullanmaya başladım. İş temposu biraz yoğun bide 12 saat çalışma olunca fazla yüklenemiyorum şimdilik 14 km. Yazın sonuna doğrum bende çıkarım diye düşünüyorum 50 km üstüne. Kazasız belasız sürüşler paylaşım için teşekkür ederim. İlham veriyor

• Beğen
Virüse rağmen binecektim bugün ama köpeğe rağmen binemedim. 😀 Güzel bir yayla var oraya çıkıp çay keyfi yapacaktım. Yolda bir evin önünde at vardı. Bisikleti yaklaştırdım. Demir at ve gerçek at resim çekeyim dedim. O sırada çoban köpekleri kibarca burayı terk et yoksa kaba etinden koparırız dediler. Bende orayı terk etmek zorunda kaldım maalesef. 😀 Birazdan arkadaşlarla Bolu Dağı yapacağız inşallah

Dosyalar

• IMG_20200606_090550_HDR.jpg
    IMG_20200606_090550_HDR.jpg
    940 KB · Okunma: 52
  • IMG_20200606_090538.jpg
    IMG_20200606_090538.jpg
    1,6 MB · Okunma: 48
Geri