Scudo Sports

Viraj tekniği

Bisiklet konusunda tecrübem yok fakat motosiklet tecrübemden yola çıkarak kontra tekniğini kullanmadan dönüş yapmanın mümkün olmadıgını soyleyebilirim.
gvenc_mtb arkadasimizin dedigi gibi istesek te istemesek te bu tekniği kullanıyoruz. Ben de ilk zamanlar duydugumda kafa patlatmıstım nasıl olur diye. Sonra durdugum yerde gidonu sola çevirdiğimde farkettim ki motosiklet sağa düşmeye çalışıyor. Demek ki yolda giderken de sağ elçiği hafifçe ittiğimizde motosikleti sağa devirip lastiğin yanağına oturtuyoruz.

Tabi ki virajı alırken de doğru pozisyonumuzu alıp , limit noktası takibi yaparak ve yavas gir-hızlı çık sistemi ile akışkanlığımızı bozmadan virajları bir bir arkamızda bırakıyoruz..

Bisiklette durum biraz daha farklı olabilir. Sistem hafifçe itmeyle ne kadar işler.Lastiğin ebatı, yanak kalınlığı, sürat vs. tamamen farklı. Değişkenler farklı olsa da sonuç olarak 2 tekerlekli herşey kontraya muhtaç.

Bi bisikletimi alıp tepesine binebilsem uygulayacağım ama beceremedik henüz o işi. :)

Serhan Yıldırım.
Omm-İzmir

Scudo
@Taner Yavuz

Dün, çok dik bir yokuşta, yokuş aşağı inerken pedal çevirdim (vites attırmak için) sonra viraja geldim, yavaşlayabileceğimi hesap etmiştim, fakat hesaplar tutmadı.

Arka freni sıktım teker kaydı tabi, bir daha sıktım bir daha kaydı ama yavaşlamadım. Aynı hızda devam ediyorum. Baktım duracağım yok kendimi kaldırımın kenarındaki toprak yığınının üstüne attım, zaten düşecektim aksi taktirde. Kolum süründü yere. Bayağı yara oldu. Ayrıca dizim de yara oldu ve morardı. Ön fren kolu ters döndü, vitesler bozuldu, zincirim attı.

Özellikle yokuş aşağı inerken viraj şakaya gelmezmiş bunu anladım. Dikkatli olun arkadaşlar, gereksiz yere hızlanmayın.

Kaza yaptığım noktayı merak edenler için:

picasaweb.google.com/gorkigorki/YaraBereAlbumu#5369448449212784930

konuyu açan ve anlatan abiye çok teşekkür ediyorum.zaten 2 tekerlekli her hangi bir araçla viraja girmeden önce biz bunu refleks olarak yapıyoruz.olay kısacası viraja girmeden önce aracımızı ve kendimizi hazırlamak amacıyla mesela sola dönülecek ise ilk önce gidonu sağa sonra sola döndürerek (döndürmekten kastım milim oynatmak) vücud ağırlığımızı sol pedalın üstüne doğru vermek (pedallerin konumu ise sol yukarıda sağ ise aşağıda ).yanlışım varsa düzeltin yanlış bilgi vermek istemem ben genellikle virajlara böyle giriyorum ama doğrumu bilmiyorum, ben kendimce buna genişten alıp dara girmek diyorum :)

G. Akpınar, eçmiş olsun yaralarınız gerçekten kötü .viraja gelince aslında o kadar da zor bi viraj değil. sizinki sadece biraz panik yapmanızdan dolayı olmuş gibime geliyor.tekrardan geçmiş olsun.

• Beğen
Tepkiler: krankmili
Gürsel, öncelikle foruma sıklıkla içerikli bakamadığımdan konuyu kaçırmışım. Cevabımın geçikmesinden ötürü özür dilerim. Bu tekniği yazınızı okuduktan sonra ilk fırsatta Varyantta denedim (izmir). Bucada oturduğum için sıklıkla varyanttan geçmek zorunda kalıyorum. Aslını sorarsanız orada bir defasında da kayıp düşmüştüm. Yokuş aşağı ve yolların kaymak gibi olması keskin virajlarda kayma olasılığını arttırıyor. Arka frene de fazla yüklenmemek ön freni daha etkin kullanmak gerekiyor. Önceki dönüşlerimden çok daha hızlı dönebiliyorum. Gidonu dönüş yönünün tersine itekledikçe virajda bisiklet kendini daha içe alıyor. Bu daha içten viraj almamızı ve savrulmamamızı sağlıyor. Tabi herşeyin bir ayarı var. İstemsiz denge sağladığımızdan ne gidonu fazla itebiliriz nede gereğinden fazla yatabiliriz. Hızımızı da dikkatlice ayarlamamızda fayda var. Gereğinden fazla hızlı olursak hiçbir teknik işe yaramaz. Virajı kaçla döndüğümü hatırlamıyorum fakat varyant dışında başka bir virajda yaklaşık 35 (+ -)km hızla döndüğümü hatırlıyorum. Teşekkürler. Hatırlamışken söyleyim. Keskin virajlara çok hızlı giren prof. bisikletçiler arka tekeri virajın tersine ufak ufak zıplatarak bisikletin yoldaki konumunu ve yönünü düzeltip daha etkin dönebiliyorlar. Umarım doğru duyduğum bir bilgidir. (TV de yarışı izlerken anlatan spiker söylemişti)

Ben bu teknikle 60'la viraj dönebiliyorum, tabii ki keskin viraj değil. Önceden 50 ile viraj alırken bariyerlere girdiğim yerden 55 ile dönebiliyorum. Teşekkürler Gürsel bey.

• Beğen
Tepkiler: Gürsel A.
Dönülen virajın çapı açısı ve yolun eğimi hangi hızda döneceğinizi etkileyen önemli faktörler olduğundan girdiğiniz viraj eğer ilk geçişiniz ise daha dikkatli geçmelisiniz (binevi keşif denebilir.) Asvaltın yapısı hava sıcaklığı ve lastiklerinizin kalitesi,yapısı ve hatta kilonuz bile. Tüm faktörler dönüş performansınız etkiler. Umarım doğru biliyordurum.

Arabaların takla atmasıyla ilgili bir araştırma yapmıştım ve sitemde yayınladım. (link)

Arabalar da aynı mantıkla takla atıyor. Diyelim siz belli bir hızda giderken direksiyonu aniden sağa çevirdiniz. Bu sırada Hareketin Korunumu Kanunu gereğince araba buna direniş gösteriyor. Yani düz gitmek istiyor. Arabayı sağa çeviren kuvvet yer hizasından etki ediyor ama arabanın buna karşı olan direnişi daha yukarıdan olduğu için araba aniden takla atıyor.

Bisikletle de herhangi bir şekilde viraja girdiğiniz an hareketin korunumu Kanunu gereği, bisiklet ve siz buna direniş gösteriyorsunuz. Bu yüzden ağırlığınızı bir şekilde dengelemeniz gerekli. Döndüğünüz yöne doğru vücudunuzu eğmelisiniz ki kuvvetler dengelensin.

Bisiklet düz giderken tamamen denge içindedir. Ama belli bir yöne döndüğünüz an bu denge tamamen değişir. Bunu sağlamak için bedeninizi döndüğünüz tarafa doğru eğersiniz.

Tüm bilgileriniz için teşekkürler bunları öğretecek kitaplar ,kurslar olmalı sizin gibi güzel anlatanlar yazmalı kitapları, daha az düşerdim belki de :)

Bunları daha önce bilip ona göre kendimi geliştirseydim bende daha az düşerdim sanırım :)

Bilgiler için teşekkürler...

O fiyat konusu ayrı bi durum fakat hala bu yapılabilir mi diye düşünmekteyim :)

benim kafam karıştı iyice ayrıntılı bir yarışvideosu yada bu tekniği görebileceğimiz başka bir video koyarsanız sevinirim ben virajlarda viraj içine bisikleti viraj dışına kendimi yatırıyordum motor fotolarının tam tersi şimdi okuduklarımdan iyice kafam karıştı konuya hakim birisi net bi açıklama yapıp nokta koyarsa sevinirim.

yaminkutlu, Yol bisikletinde öyle bir şey yok. Ancak dağ bisikletinde keskin virajları arka tekeri toprakta kaydırarak dönme tekniği var. Ama bunu çok dikkatli yapmak lazım çünkü kayan bir teker kontrolden çıkmış demektir.. (Bu buz üzerinde tuhaf motosikletlerle yapılan yarış için geçerli değil)

• Beğen
Tepkiler: yaminkutlu
Bu yazıyı okuduktan sonra farkettim ki ben bunu bilmeden önceleride bunu uyguluyordum :D Açıkçası başlarda biraz korkuyorsunuz ön lastik kayıp düşeceksiniz diye ama sonra farkediyorsunuz ki dengeyi sağladıktan sonra hiçbirşey olmuyor. Hatta benim mtb lastiğin kenarlarını bu yöntemle aşındırdım:) Bu yazıyı yazarkende şunu farkettim bu hareketi sağ tarafa doğru yapabiliyorum ama sol tarafa doğru yapamıyorum içimde bir önyargı var sanırım ''sol'' tarafa :D

Çok süper bi konuya değinmişsiniz bu konu ben ve benim gibi bisikletçi arkadaşlarımın çok iyine yarayacak teşekkür ederim .

Gürsel Abi bu tekniği GPA2'de anlattığında inanması başta zor gelmişti gerçekten de ama hemen ertesi gün Balıkaşıran yolunda sanki teoriyi uygulamaya geçirmemiz için önümüze özellikle konmuş özellikteki (uygun açılı bir viraj, polis eskortu olduğu için de geniş-boş bir yol) bir virajda bunu deneyip gördüm. Ancak tabii ki dikkatli olunmalı. Dikkat sadece bu teknik için gerekmiyor ama zaten değil mi?:D

• Beğen
Tepkiler: Gürsel A.
Geri