Scudo Sports

Vegan beslenme

tıp doktoru oldugum için
Bir tıp doktorundan verilen kaynakları okumadan, genel geçer bilgilerle konuşmasını beklemiyor insan. Ki subliminal değil alenen yazdım yazacaklarımı. Umarım konuyu, mesajları ve paylaşılan linkleri okumaya değer bulup okursunuz bir gün.

Scudo
@BerkEvren hocam başta da dediğim gibi bazı yönleri ile bende katılıyorum size... sadece çok zor bir süreç oldugunu vurgulamaya çalıştım yanlış ifade de etmiş olabilirim bazı şeyleri.. neyse inşallah bir ara okumayı düşünüyorum... neyse ben konuyu daha fazla kirletmiyeyim iyi forumlar diliyorum

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve BerkEvren
sadece çok zor bir süreç oldugunu vurgulamaya çalıştım
Hayvansal gıda üzerine oturmuş bir sistemin - alışkanlıkların - toplumun içinde tabiki çok zor. Bu sebeple konuyu derinlemesine ele almak, incelemek, araştırmak çok önemli. Ben neredeyse 2 yıldır kafamdaki sorularla boğuşuyordum bu konuda. Hatta bu konunun başlarında mesajlarım bile duruyor. Şimdi baktım 45 gün olmuş ben başlayalı. Evde, işte ve dışarıda tüm yemek sistemimi oturttum. Ne yerim ne yaparım stresi kalmadı artık. Sadece bana ne kadar iyi geldiğini görüp tadını çıkartıyorum bu yeni düzenimin :harika:

Aslinda bu baslik, konu hakkinda tecrubeleri paylasmak olacakken konuyu baltalamaya calismayi anlayamiyorum. Isteyen istedigi sekilde beslenme turunu benimser, uygular ozgur iradesi ile.

Ben kendim bu yolu sectim. Canliya uygulanan siddeti benimsemedigim icin bir yildan fazladir et turevlerini yemeyi kesmistim, bir kac aydir da hayvansal gidalari tuketmeyi tamamen biraktim. Kendi bildigim yoldan ilerlemeye calisiyorum. Veganlik sacmalik, dogamiza aykiri, etciliz biz gibi cumlelere guluyorum. Arada yaptirdigim tahlillere gore hersey yolunda gidiyor. Selamlar.

bazı arkadaşlar seviyeyi neden diplere çekmekten zevk alıyor hala anlamış değilim....

Son düzenleme:
41 yasindayim, evliyim, cocugum var. Hergun ise bisikletle gidiyorum, veganim, kahve ile ugrasiyorum. Yarismaci arkadaslara basarilar diliyorum. :p

Insan istedikten sonra hayat rutinini cesitlendirebiliyor. Fakatlari keskeleri atin hayatinizdan pamuk gibi olursunuz.

Not: yemek en cok ihtiyaci olana gore piser, siz yiyebileceklerinizi yersiniz. Herkes mutlu olur.

@BerkEvren hocam konu niye kirlensin ya allah allah sizde bir noktada hemen yok konu saptı yok konu başka yöne gidiyor vs... burda anne sıvısı diye bahsettiğiniz şey anne sütüdür içindeki değerler inek sütü ve keöi sütündeki değerler ile hemen hemen aynıdır... şimdi sırf veganizmi savunacaz diye bilimsel verileri mi değiştiricez.... neyse ben daha fazla yorum yapmak istemiyorum ama veganizm temelinde sıkıntılı birşeydir 2 -3 tane insan bunu destekliyor diye onları okudum aaa ihya oldum tamam olay bitti diyecek halimiz yok....
bir büyükbaş bir kg gıda( bu arada gıdadan kastı ne oda muallak?) üretimi için 15 litre su harcıyor tamam güzel.. e bizde onlarla aynı statüdeyiz insan olarak bizde 1 kg kas yapacaz diye belki 15 litreden daha fazla su tüketiyoruz....ne yapalım su içmeyelim mi

cahıllık almış yürümüş... sana cahıl olduğun ıçın değıl bır sey bılmedığın halde ahkam kestığın ıçın kızıyorum :mad::mad:

Benim gördüğüm kadarıyla eti de sebzeyi de meyveyi de yeterince ve dengeli bir şekilde tüketmek lazım. Bir tanesi ağır basarsa vücut da aynı bir makina gibi ona göre yanıt veriyor. Bunu kullanabiliriz elbette, bu bizim sihirli kapımız. Hangi sonucu elde etmek istiyorsak, ona göre girdiler sağlarız. Çıktılar istediğimiz şekilde olur. Hedeflenen verimlilik bu girdilerle kazanılır. Ya ben başka bir şey diyecektim, laf karıştı.

Kendi sahip olduğumuz çevrede yetişen ürünleri tercih etmeliyiz. Bizim topraklarımızda yetişmeyen mango, passion meyvesi gibi çin turbu, zoptirizonkzunk çayı gibi aslen bizim toprağımızda yetişmeyen ürünler kağıt üstünde binbir derde deva olsa bile bizim için çok da faydalı olmayabilir. Bilinçli bir şekilde ve uzun zaman sonuçları test edilip gözlemlenerek tüketilirse çok daha faydalı olacağı kanaatindeyim.
kaynak :(link)

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: dryakup23
@mehmetbulak sen kimsinde bana cahil deme cüretini kendinde buluyorsun arkadaş.... senin yaşın kadar kitap okumuşum ben adama bak birde kızıyormuş ....bu ne cüret ya hakaretler ..cahilsin demeler sana kızıyorum vs... tövbe tövbe
hani veganizm saygıyı iç huzuru sağlığı beraberinde getiriyordu.... hakaretler yağdır yağdır sonra bana veganizmden bahset....

• Hahaha
Tepkiler: Şeffaf
@mehmetbulak sen kimsinde bana cahil deme cüretini kendinde buluyorsun arkadaş.... senin yaşın kadar kitap okumuşum ben adama bak birde kızıyormuş ....bu ne cüret ya hakaretler ..cahilsin demeler sana kızıyorum vs... tövbe tövbe
Arkadaşım, hocam, canım kardeşim, doktorum.. Gözünü seveyim okuduğun kitapları, yaptığın ihtisasları, isminin temelini anlatana kadar azıcık noktalama işareti kullanmayı öğren.
Sonra lütfen okuyup, öğrenip konu başlığında bildiklerini tartış. Bilmiyorsan da öğrenmek için sor, sorarak sorgulama. Üslubun, kelimelerin, bilgilerin belli ki yanlış, hala da malum siteye iki kelime yazıp araştırmıyorsun. Yazdığın gibi, başlığı kirletmeden git ne olur...

@emreertuna arkadaşına destek olacaksın diye burda bana ahkam kesme güzel emre hocam emre canım emre arkadaşım emre..... ben noktalama işaretlerinden ziyade yanlış doğru kime neye göre bunun kararını kim veriyor sen ve senin gibi insanları yargılayan kişiler mi?
@dryakup23 bilmiyorsam senden mi öğrenecem ayrıca .... bisiklete biniyorsun diye orantılı olarak herşeyi bilme vahiyimi iniyor ?

Yok anam yok. Biz toplum kavga etmeden hiç bir konuda uzlaşamıyoruz. Hayır uzlaşmak zorunda da değiliz yani. Tamam, sen böyle düşünüyorsun, ok. Ben de böyle düşünüyorum, bu da ok.

ee?
işte mesele bundan sonra başlıyor. Bize göre ok olan şeyin karşıya göre de ok olmasını istiyoruz. Çünkü biz doğru olanı biliyoruz. O ise yanlış.

Kimse kimsenin ok'ni benimsemek zorunda değil, ama benimsetmek için diretiyoruz ya, asıl mesele burada. Herkesin ok'ine kimse karışamaz. Senin düşüncen bana göre doğru da olabilir yanlış da olabilir, bu senin meselen. Beni ilgilendiren şey, senin bana bunu diretmen olur. İşte o zaman sana karşı çıkarım. Senin kabul ettiğin gerçek her ne olursa olsun, benim gerçeğimi etkilemez zaten. Sen yanlış yoldasındır, olabilir. Belki fikrimi beyan eder,m ama ısrar etmem ve diretmem.

Konuya dönelim.
Ben şahsen sadece vegan bir yiyecek tarzını asla benimsemem. Benimseyip buna göre yaşayanlar var. Ve hatta nedenlerini araştırdım, okudum, bizzat sordum, dinledim. Kendi savunmalarına göre mantıklı ve haklılık payları da olabileceğini gördüm. Ama bunların hepsi o kişiyi ilgilendiren bir şey. Onlar istiyor diye ben vegan olmam, ben istiyorum diye onlar da kuzu kavurma yemez.

Sorun var mı? Buraya kadar yok. Bundan sonra bir ısrar bir sen yanlışsın bir diretme olursa işte o zaman içinden çıkalamaz hale gelir.
amma yazdım ya tamam bitti

@Şeffaf hocam kaldı ki ben kimsenin kişiliğine vs. hakaret edici birşey yazmıyorum sadece fikirlerimi paylaşıyorum bende hakaret etmesini bilirim ama elime ne geçecek sonucta... burda bazı insanların kavgasına yer yer şahit olup yumuşatmak için çaba sarfeden ben nefsi müdafaa yapmak durumunda kalıyorum niye? çünkü araya giren başka arkadaşlar sırf birbirlerini desteklemek adına karşısına aldıkları kişiyi linç ediyorlar.... yok noktalama işareti ile yok efendim cahilmişiz yok efendim okumuyomuşuz sorarak sorguluyomuşuz yok efendim bilmem ne....
sonrada bana veganla ilgili konuları okumayı tavsiye ediyor .... okuyanlarıda görüyoruz

• Hahaha
Tepkiler: Şeffaf
Hazır konu canlanmışken vegan beslenme ve spor üzerine çokça çalışan, özellikle profesyonel sporculara rehberlik eden bir diyetisyenin (Kevser Başkara) sayfasını paylaşayım. Okumaya sabrı olanlar için güzel yazılar var;
(link)
Gün içinde de güzel tarifler ve ip uçları paylaşıyor; (link)

(Danışmanlık yaptığı sporcular arasında Ünsal Arık gibi şampiyonlar mevcut)

Bu linkleri kesinlikle reklam amaçlı paylaşmıyorum bu arada. Ben çok faydalandım bir başkasının da işine yarayacaktır mutlaka :harika:

Sayın forumdaşlar, konu başlığını okuyup aydınlanmak, soru sormak yada önerilerde bulunmak v.b. dışındaki iletilerin 34 sayfalık birikime bir katkısı yok ise lütfen daha seçici olalım....Aramızda atışmak zamanla kişisel bir kördöğüşüne dönmemeli, eğer aranızda bir sorun var ise özel ileti yoluyla birbirinizle iletişim kurunuz, saygılar...

@BerkEvren kendisi ile tanışıklığınız var mı bilmiyorum, fakat benim de içerisinde bulunduğum vegan camiada (bu camia da fraksiyonlara ayrılmış durumda maalesef) pek sevilen bir kişi değildir. Verdiği bilgilerin doğruluğu değil sorun, bu işi icra ederken hem veganlara hem de danışmanlık verdiği kişilere karşı tutumundan çok fazlaca şikayet var, bilgim varken paylaşmamazlık etmek istemedim. Sadece forumdaşça bir uyarı :)

• Beğen
Tepkiler: rodya
bence en sağlıklısı ketojonik beslenme. bol kuyruk yağlısından.

insanın hayat döngüsünde proteinde olmalı, karbonhidratta olmalı, yağda olmalı... Veganlıkta protein ayağında biraz eksiklik olduğunu düşünüyorum.. buda benim fikrim

@BerkEvren kendisi ile tanışıklığınız var mı bilmiyorum, fakat benim de içerisinde bulunduğum vegan camiada (bu camia da fraksiyonlara ayrılmış durumda maalesef) pek sevilen bir kişi değildir. Verdiği bilgilerin doğruluğu değil sorun, bu işi icra ederken hem veganlara hem de danışmanlık verdiği kişilere karşı tutumundan çok fazlaca şikayet var, bilgim varken paylaşmamazlık etmek istemedim. Sadece forumdaşça bir uyarı :)
Şahsen tanışmıyorum. Türkçe kaynak azlığı içinde kaynak göstererek bilgi veren az sayıda kişilerden olduğu için takip ediyorum uzun zamandır. (İşin spor kısmını da ele aldığı için dikkatimi çekmişti)
Veganlıkta protein ayağında biraz eksiklik olduğunu düşünüyorum..
Bu kanıya nereden vardınız bilmiyorum ama protein eksikliğini vegan beslenme dahilinde görmedim/duymadım/yaşamadım ben.
Ki öyle olsa boksöründen futbolcusuna, bisikletçisinden vücut geliştirmecisine kimse bu beslenmeyi sürdüremezdi.

• Beğen
Tepkiler: rodya
Geri