Scudo Sports

Varikosel için Sele Seçimi

Tepki
1
Bisiklet
Sedona
Merhaba Herkese,

Varikosel'i olup hala bisiklet kullanan var mı? Bende de çıktı ancak net durumu haftaya belli olacak. Doktor şimdilik bisiklete binme dedi.
Selle Royal'in selelerine baktığımda ortası delik tipteki ((link) ) selelerin ilgili bölgedeki basıncı azalltığını yazıyor. Fakat benim daha önce okuğum birkaç konuda ortası delik selelerin daha fazla basınç yaptığı yönündeydi.
Konu ile ilgili bilgi sahip arkadaşların paylaşımları olursa sevinirim.

Scudo
Hocam sınırından döndüm diyebilirim.3-4 gün süren ağrılar durum çok kötüydü.Sele gerçekten önemli ve tayt giyimi çok tetikliyor.Birkaç gün okulda otururken bile zor durum yaşatıyordu :) Eğer devam etmek istiyorsan brooks sele almanı tavsiye ederim.Ya da bisikleti bırak hocam.

• Beğen
Tepkiler: Kubilay Yılmaz
@Kubilay Yılmaz
Bu konuda pek bilgim yok,bilen arkadaşlar var ise bilgilendirirler.

Arkadaşlar ciddi ve tıbbi bir konunun konuşulacağı yer bu platform değildir olmamalıdırda. Eğer varikosel teşhisi konmuşsa tedavi ve süreç hekimle sürdürülmelidir. Buradan alacağınız tavsiye ilerde sağlık açısından büyük riskler oluşturur. 1 ay bisiklete binmezseniz çok bir şey kaybetmezsiniz ama hekiminiz söylemiştir sanırım tedavi olmazsanız kısırlığa giden süreçtesiniz.Tıbbi konularda lütfen hekimleri dinleyiniz bizleri değil.

Size teşhis konulmuş.Doktorunuzu dinlemeniz gerekir.

@Serdar Unalan
Serdar öldürdün sende bizi iyice :) kısırlık filan yok korkutma arkadaşı :) sperm sayısı azalıyor o kadar milyonda bir şans devam ediyor :) ayrıca sağlıklı olduğunu zanneden 100 erkekten 15 tanesinde bu rahatsızlık vardır pek çoğu hiçbir şikayet duymadan yaşamını devam ettirir.ilerleyen evreleri de mevcuttur onlar fark eder ve direk tedaviye başlar.şimdi 17 yaşında bu hastalığın ameliyatını olmuş biri olarak arkadaşa yardımcı olayım :)

arkadaşım korkacak birşey yok yaklaşık yarım saatlik(zayıfsan yarım saat kilolu isen biraz uzuyor kasık bölgesindeki yağlanma durumuna göre) bir ameliyat ve lokal anestezi ile uygulanıyor sende izliyorsun. varisleşmiş damar kesilerek bağlanıyor iyileşme sureci de on onbeş gun o kadar .ben ameliyattan 15 gun sonra askeri okula girmiştim ve ilk askeri eğitimleri o ameliyatlı halim ile yapmıştım tabi eğitimlerin sertliğinden ağrılı bir dönem oldu ama bisiklet ve sele seçimiyle bir ilgisi yok.o ameliyatı olduktan hemen sonra başlayan askeri eğitimden bır yıl sonra çok daha sert askeri eğitime katıldım yıllarca koşu yaptım fitnes ve vucut geliştirme ile uğraştım 10 yıldır da aktıf bisiklet suruyorum. seleden inmeden 240 km gün doğumu gun batımı 350 km sürmüşlüğüm var kıssadan hisse korkma doktor ne diyorsa onu yap ameliyat derse de çekinme. dikkat etmen gereken tek şey bazı doktorlar ufak bir varisi direk ameliyatlık gösterip ilaç tedavisi ile düzelecek bir durumu ameliyata mecbur kılıyorlar sadece buna dikkat et sperm saydırmadan ultrasona girmeden el muayenesi ile ameliyat kararı alma.

son söz olarak da varikosele özel sele yoktur forumdan tavsiye ile sele seçilmez ıslak popo ile bir yüzeye oturulur iki kemik arasındaki mesafe ölçülür bu mesafeye göre sele seçilir.varikoseli etkileyen sele seçimi değil bisikletin üzerindeki oturuş şeklin ve fitting ayarlarındır

Başta Ferhat hocam olmak üzere herkese teşekkürler.
Test sonuçları umarım kötü gelmez ama sonrası için de umudu mu kaybetmedim (Ferhat hocam yazmasaydı bisikleti satışa çıkartabilirdim o ayrı :) )

Askerde hastaneye her giden varikosel ameliyatı oluyordu. Erkeklerin yüzde 10u dan fazlasında çıkıyor. :)

@Ferhat Köse
Marmara Hastanesindeki doktor bana birkaç gün vücuda yapisik kiyafetler giymememi ve vücuda yapisan kiyafetlerin testislerin sicakligini arttirdigi bunun da varikoseli tetikleyen ilk olay olduğunu söyledi hocam.Yani bence sadece bisikletteki duruş etkilemiyor :)

@Melih Muratoğlu

çok ünlü bir sporcunun tarihe geçmiş bir lafı vardır"Asla antreman yapmayanlardan tavsiye almayın özellikle doktorlar ve televizyon proğramlarındaki yorumcular"

o doktor sana neden o tavsiye bulundu bilemiyorum, eğer sperm saydırmak için perhiz süresi içerisinde giymemeni söyledi ise mantıklı (sperm saydırmadan önce bir kaç gün bazı şeyler yasaklanır amacı sperm kalitesini yüksek tutmak doğru sayım için) ama genel durum için söylediyse anlam veremedim birkaç gün giyemeyince ne düzelecek çok merak ettim.sonra giymeye devam mı edeceğiz yada yapışık dediği şey bisiklet taytı ise o yapışık gözükür ama esnektir ayrıca soğutması gündelik kıyafete göre çok daha üstündür.

yukarıda brooks sele filan tavsiye etmişsin ama o sele ile performans sürüşü olmaz o tip sele ile 100 kadans 30 üstü ortalama tur yaparsan varikoselden daha büyük sağlık problemlerin olur. her kullanımın kendine has selesi vardır ve sele seçiminin ana unsurunu yazdım ıslak popo ıle suyu emen bir kağıda oturulur destek kemiklerinin arası ölçülür ve o ölçüye göre sele alınır doğru seleyi alsanız bile doğru kadro ve ayarlar ile kullanmazsanız yine sıkıntı yapar.

Yukarıda da arkadaşlar belirtmiş yüz erkekten minimum 10 kişide görülen gayet basit bir şey sonucu da korkutucu değil. bana ilk teşhis konduğunda 17 yaşındaydım ve askeri okula giremeyeceğim söylenmişti ve aynı karaktersiz doktor çocuğun olmaz demişti (askeri okula girmek için çocuğunun olması gerekıyor sankı okula almama sebebıdır bu hastalık)insanları böyle korkutarak ameliyata zorluyorlar tabiki ameliyat gerekli ise yaptırılacaktır ama bu el muayenesi ile olmaz. sperm sayımı ve ultrason bilgisi şarttır.Bana bu olayı yaşatan doktor müsveddesi askeri okula giriş şartını kullanarak günde 5-6 cocuga çalıştıgı özel poliklinikte paralı ameliyat yaptı paraları cebe indirdi.Ben ilk önce hacettepeye gidip sperm saydırıp ultrason sonucuna göre baktırdığımda çok hafif oldugunu ilaç ile düzeltilebileceği söylendi ama o doktor müsveddesi kabul etmem ameliyat şart hatta başkasının yaptıgı ameliyatı da kabul etmeyebilirim bakmam lazım dedi ve parayı alıp ameliyatı yapıp sağlık raporunu onayladı bir sene sonra mahkemeye çıkıp askerlikten atıldı ama hala doktor.(benim gibi yüzlerce insandan parayı cebe indirdiği için)

Kıssadan hisse her meslekte olduğu gibi doktorlukta da iyisi var kötüsü var doğru insanı bulmadan vucudumuza birşey yaptırmamalıyız.Korkulacak bir rahatsızlık değil tedaviden sonra bisiklete de engel de değil.

Bilemiyorum hocam bana denen bu.El muaynesi ile bir şey yok fakat için rahat olsun ultrasona yollayayim dedi,sonuç olarak da tayt giyme okulda rahat kıyafetler giy böyle devam ederse varikosele dönebilir dedi.Ağrılarım geçtikten sonra da aynı tempoda spora devam ettim sorun olmadı.

@Melih Muratoğlu
o bölgedeki her şiş veya ağrı varikosel değildir nitekim de doktorun sana el muayenesinde hissetmediğini söylemiş bana kalsa ultrasona muhakkak giderdim daha net bilgi için.
Tayt mevzusuna gelince hiç tayt giymemiş bir doktordan tayt giyme tavsiyesi alınmaz. bilseydi ki o tayt püfür püfür estiriyor o bölgeyi daha serin tutuyor havalandırması daha bol ve pedi sayesinde bölgeyi koruyor emin ol oda taytsız binme derdi. fakat bazı arkadaşların yaptığı gibi içine tayt giyip üstüne hava almaz bir kapri yada pantolon eşofman giyiliyorsa o zaman da o giyilen taytın hiçbir faydası yoktur aksine sıcaklığı arttırır hava akışı olmadığı için ve ped terden ıslanarak nemli ve sağlıksız bir ortam oluşturur.

• Beğen
Tepkiler: Melih Muratoğlu
Hocam Geçmiş Olsun Bu Olay Beni de Düşündürüyor ama benim sele ucu aşağı eğik ve fazla yük binmiyor(diye düşünüyorum)Birde nasıl tanı koyabiliriz bilmiyorum ağrı sızı vs.. şekil damar bozukluğu dikat çekmiyor ama bisiklet sürdüğümüz için aklımıza takılıyor..Askeri okullar tam komedi 3 4 sene önce girmiştim ilk sene ön sağlıktan geçtim ikinci sene tekrar denemiştim komisyonda kaybedince ilk sene geçiren doktor ikinci girişimde geçirmedi..2 Metre öteden de iyi hastalık uyduruyorlar.Çok kişinin emeğini,umudunu ve parasını harcattılar..Ankara Ankara Memlekette başka il yok sanki bütün torpiller orada dönüyor ya koordine yeri belli..Doktorlar da her sene aynı doktor...

• Beğen
Tepkiler: Kubilay Yılmaz
@can akıncılar
Can selenin ucu aşağı eğik olunca asıl o zaman yük biner çünkü aşağı doğru kayarsın. hem o bölgeye yük biner hemde ellerine bileklerine fazla yük biner .selede kalça kemiği üzerine oturulur yumuşak bölgeye yük binmez yani sele düz durur. eğik durması gerekseydi üretimden eğik olarak çıkarırlardı.

Ferhat abi öyle rahat ediyorum(diyecem de ellerime biraz ağrı giriyor,toto kemikleride zaten 50 km'den sonra uyuşmaya başlıyor bacağıma ağrı giriyor)yarın düzelteyim olmadı valla hep sıkıntı bastı nereden gördüm bu konuyu:D

Ben de jelli bir sele alıp biraz eğik denemiştim sadece 1-2 saat sonra ağrı oluşmuştu sonra hemen kaldırdım.
Anlamadığım bir nokta:
Daha önce ar-ge konusu olarak söylenen ve boşluklu selelerin malum yerlere daha çok baskı yaptığı ispatlandığını yazmışlardı.
Ancak çoğu yerlerde de ortası delik selelerin daha az baskı yaptığı yazıyor.
Ferhat hocam ölçü konusundaki yönlendirmen için teşekkürler, ancak bu sele tipleri için bilgin var mı?

@can akıncılar
sen yabancı değilsin :) yarın müsaitim faceden yandan bir foto yolla beraber yapmaya çalışalım ayarı konuşuruz detaylıca.

@Kubilay Yılmaz

sele seçimi bu forumun en çözümsüz konusudur yıllardır tartışılır :) hep aynı şeyi yazarım tavsiye ile sele alınmaz ölçme veya ölçtürme şansınız yoksa deneyeceksiniz. denemeleri de öyle bir iki kısa sürüşle değil 3-5 gün 100-200 km sürüp karar vereceksiniz.kendim için söylersem sert ve kıvrımlı seleler de rahat ediyorum genel kanı da yabancı forumlarda zayıf insanların kıvrımlı sele kullandıkları kilolu insanların düz selede rahat ettikleri yönünde ama dediğim gibi göreceli bir kavram.yıllarca ful carbon selede oturdum cok rahat ettim sattığım arkadaş da bu forumdan oda rahat ettiğini söyledi ama aynı seleye oturup 2 km sonra inenleri de gördüm kıssadan hisse dene bul ve bırakma.Seleni seçerken de kullanma şeklini belirle yani performans sürüşü yapacaksan brooks olmaz yada kocaman tur seelsi olmaz ama şehir içi okula git gel yapacaksan jelli geniş seleler cok rahattır.tt selesi farklıdır yol bisikleti selesi farklıdır mtb farklıdır hepsini onlarca mühendis sürüş şartlarına göre hesplayıp çiziyor saygı duymak lazım bizden fazla bildikleri gerçekler var. 3-4 kadro değiştirdim selem hep bende kaldı asla satmadım memnun olduğum seleyi. hatta yedeğide hazır bekliyor başına bir iş gelirse diye. Senin sorduğun boşluklu seleyi mtb bisikletimde idareten kullanıyorum birkaç aydır sele italyanın bir modeli bana göre çok esnek performansa uygun değil altımda sallandıgını hissediyorum ha rahat mı evet rahat geldiği kesin ama yarış koşmam o seleyle bir daha.

Bir ekleme daha yapayım eğer ki haftada bir iki gün sele üstüne oturuyorsanız ağrı duymanız normaldir.Eskilerin bir tabiri vardır kıçınızın kösele olması lazım :) yani sele değiştirmeden önce muhakkak haftada kaç saat bindiğinizi belirleyin sadece haftasonu sosyal etkinlik için sele üstüne cıkılıyorsa 30 km den sonra ağrı olması gayet doğal benim gibi haftanın minimum 5 günü sele üstündeyseniz zaten neye oturursanız oturun 30-70 km arası ağrımaz 100 km den sonra ağrı herkeste olur antremanlı arkadaşta yarım saat sonra geçer antremansız 2 gün ağrı çeker.

@can akıncılar
Sanırım sol yumurtaya yayılan ağrılar varikoselin belirtisi çok yerde öyle okudum.

Melih bu konular internetten bakarak karar verilecek şeyler değil. İnternetten bakarsan kendinde birçok hastalık bulabilirsin. Ferhat konuyu çok iyi açıklamış, bu konu doktorlar tarafından gereksiz yere çok suistimal edilen bir konudur.

Geri