Uzun yol için bisiklet önerisi

Ozan Güven

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Ekim 2006
Mesaj
669
Tepki
201
Şehir
Avrupayakası
Gelecek yaz için plan yaparken beni düşündüren bi nokta var ve bunu sizlere paylaşıp fikir almak istedim..
bi kaç arkadaş kafamızda bir şekilde bi uzun yol yapmak var ancak kafamızı kurcalayan şey uzun yolda yani 500 km üstü bir tur için yani ne gibi bi bisiklet kullanmamız gerekir( bu soruları aynı zamanda tur ağırlıklı bisiklete bincek bi arkadaşım içinde soruyorum)
1.acaba mevcut bisikletlerimiz ki mtb kendileri üstlerindeki donanımlarla kullanılabilir mi ( yani amortisör gibi ağırlık yapacak malzemelerle)?
2. yada yol maşası takıp mı kullanmalıyız?
3.28 inch bi city bike işimizi görür mü?
4.yoksa adam gibi yol bisikletimi kullanılmalı?

son iki soru yeni bisiklet alıcak arkadaş için daha ağırlıklı:D herkese şimdiden teşşekür ediyorum...
 
Scudo

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.442
Şehir
Alanya/İstanbul
Selam Ozan,
Ben görüşlerimi sıralıyayım,
1-2 Ben kişisel olarak amortisör maşa yerine düz maşa tavsiye ederim, hem hafiflik hem güvenilirlik açısından, ayrıca ön bagaj montajı da kolay olacaktır...
3-4 Ben ce yola göre modifiye edilmiş bir mtb kullanılmalı, bunların hem parçaları bol ve ucuz hem de daha sağlam olacaktır.
Ayrıca kadro için alu yerine konforlu bir cromoly tercih edilebilir, hem daha sağlam güvenilir hem de şok emme kabiliyeti açısından uzun yolda daha rahat olacaktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ozan Güven

Ozan Güven

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Ekim 2006
Mesaj
669
Tepki
201
Şehir
Avrupayakası
hakan abi çok teşşekkür ediyorumm yorumların için birde ek olarak uzun yola yol bisikletiyle çıkan var mı onu merak ediyorum. herkese şimdiden çok teşekkür ederim..
 

Fatih Buzgan

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Ekim 2004
Mesaj
2.562
Tepki
3.085
Şehir
İzmir
İşte bir grup yeni turcu daha! Ne güzel, sevindim :)
500km ve üstü mesafedeki turları kaç günde katetmek istediğinze de bağlı olarak sonuç değişebilir, fakat genelde uzun turcular günlük 75-100km arası binerler.
Buna göre;
1) Sahip olduğunuz mtb'lerin marka-modellerini, özelliklerini açıkça belirtmemişsiniz fakat yine de yeterki isteyin, ayarları iyi yapılmış her bisikletle tur yapılır.Türkiye turu bir Bisan Art 920 ile yapılmıştır.
Gerekli modifiyeyi yaptığınız taktirde mtb ile gidemeyeceğiniz yer yoktur.

2) Amortisörsüz = Sabit maşa takmanız, pedal çevirme anınızda esneme yüzünden oluşan verim kaybını engelleyecek, gücünüzü daha iyi şekilde yola aktaracaktır.Fakat yollarımız malum, kaymak asfalt sadece otobanlarda mevcut.Bu yüzden 2 seçeneğiniz var, ister kilitleme özelliği (lock-out) olan bir amortisör taktırın, ister sabit maşa taktırın.
Yokuşlarda sabit maşa ve kilitlenmiş amortisörlü maşa çok büyük fayda sağlayacaktır.Fakat sabit maşa hiçbir zaman esnemediği için beklenmedik çukurlarda veya uzun mesafeli bozuk yollarda ellerinizi ve bileklerinizi yoracaktır.
3) 28" tekerlekli her bisiklet uzun yolda 26" e göre avantajlıdır.
4) Yol bisikletinin adında yol kelimesi geçse de yol bisikletleri daha çok uzun turları kısa sürede ve hızlı şekilde katetmek isteyenlere hitap ediyor.Yol bisikletlerini arabalardan Formula 1'lere benzetebilirsiniz.
Bir yol bisikletiyle bir günde 300km bile yapılabilir fakat 2.gün 100km bile binmek istemeyeceksinizdir.Çünkü konfor yoktur.Aynı yarış arabalarındaki gibi, hız amaçlanmıştır.Bu yüzden yollarımız yol bisikletlerine, özellikle uzun turlara müsait değil.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ozan Güven

Ozan Güven

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Ekim 2006
Mesaj
669
Tepki
201
Şehir
Avrupayakası
@athletic

teşekkür ederim ilginiz için ... yeni bisiklet alıcak arkadaşım bir miktar kararsız seçim konusunda yol bisikleti mi almalı yoksa city bike mı yada mtb mi ama öncelikle düşündüğü 28 inch lik bi bisiklet yolda avantaj açısından ama sanırım yol bisikletinden vazgeçecektir ... ama hala merak etmekteyim yol bisikletiyle uzun yola yol bisikletiyle çıkan var mı?..

bizim bisikletlerimize gelince mevcut durumda 3 kişi gözüküyoruz
yeni lastik ve spd pedal haricinde orjinal donanıma sahip
corratec superbow fun
corratec expert
kron lx disk
kullanıyoruz.. hepimizin maşası lock outlu maşalar amortisör konusunda ciddi sorular var kafamda çünkü yol maşasına göre muazzam bi ağırlık söz konusu ve 500 km üstü bi turda oldukça yorucu olur gibi geliyor.. ama genede yurdumuzun yollarının genelde bozuk olması ve tur sırasında asfalt olmayan yollarada girme ihtimali kafamı oldukça kurcalamakta.. önerilerinizi beklemekteyim herkese şimdiden teşşekkür ederim..
 

Fatih Buzgan

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Ekim 2004
Mesaj
2.562
Tepki
3.085
Şehir
İzmir
Rica ederim, size somut örnekler vereyim, daha kolay anlaşılır;
Mtb ile bir günde 100km, (dişli lastikli)
Mtb ile bir günde 150km, (dişsiz lastikli)
Şehir bisikleti ile günde 180km, (28" dişsiz lastikli)
Yol bisikleti ile günde 200km (28" dişsiz ince lastikli)
yaptığınızda eşit yorgunluğa sahip olursunuz.
Bu kabaca verdiğim rakamlardır.Diğer deyişle mevcut bisikletleriniz ile 100km gittiğinizde yaşayacağınız yorgunluk ile, dişsiz lastiğe çevirerek aynı yolu 180km gittiğinizde aynı yorgunluğa sahip olursunuz.
Aynı güç ile daha fazla km katedebiliyorsunuz.

Fakat şunu da unutmamalı, bir önceki mesajımda verdiğim örneği unutmayın.Yol bisikleti yukarıdaki bilgilere göre en cazip olan bisiklet gibi görünse de, uzun turda 2.gün 200km gidememenize sebep olacaktır.
Çünkü sürüş pozisyonunun öne eğik (sportif sürüş) olmasından beliniz ağrıyacak, sabit maşası, dişsiz ince lastikleri olmasından da el ve kollarınız kolay ağrıyacaktır.

Maşalarınızın ağırlıklarını dert etmeyin.Uzun turlarda maşa ağırlıkları çok önemli değildir.Kilitleme özellikleri varmış, bu iyi haber ve yeterli.

Kırmızılı cümlenize de şöyle örnek vereyim;
Yol bisikletimle uzun yol yapma şansım olmadı fakat aynı günde 170km yapmıştım.Gerçi bu mesafe zaten birçok binici için çok uzun bir mesafe.
Yol bisikletiyle bildiğim 1 günde en uzun katedilmiş mesafe 701km ile bir yabancıya ait.Arkadan rüzgarın da bol olduğu bir günde kırmış bu rekoru.

Yeni bisiklet alacak arkadaşınızın hangi türü tercih edeceğine karar vermesi açısından % kaç arazi, % kaç asfalt bineceğinin sonucuna göre şehir bisikleti veya mtb olacağına karar verebilir.
 

Ediz Tevfik Özgan

Forum Bağımlısı
Kayıt
26 Ocak 2006
Mesaj
1.141
Tepki
972
Şehir
BURSA
merhabalar aslında uzun turlara hem yol hemde hibrit bisikletlerle çıkmış olduğunu bildiğim ihtimalki mtb ilede çıkmıştır,sayın Necati abimizin bu konudaki karşılaştırmalı yorumlarını aslında çok merak ediyorum. Lütfederse bizleri aydınlatırsa çok memnun olacağım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ozan Güven

Ozan Güven

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Ekim 2006
Mesaj
669
Tepki
201
Şehir
Avrupayakası
@athletic

tekrar teşekkür ederim size, tecrübelerinizin bize yol gösterici olacağı inancındayım .. :) Bisikletle uzun tur yapan bisikletci sayısı ne yazıkki az umarım planlarımızı gerçekleştirebiliriz de tur yapanlar arasına biz katılabiliriz bu yüzden bu konuda oldukça bilgiye ihtiyacımız var..

@edi55

necati abiyi ben şahsen tanıyımıyorum ama :) bende yorumlarıyla bizi aydınlatmasını bekliyorum madem ..
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.442
Şehir
Alanya/İstanbul
@ozan_

Rica ederim,
Uzun yola (tura) yol yarış bisikletiyle çıkan görmedim pek, ama Turing tibi daha sağlam kadrolu, daha geniş lastikli 28" cant bisikletlerle çıkılıyor genelde citybike ile çıkan da çok var ama dediğim gibi bunlar hem ülkemizde yaygın değil hem de parçası bulunmuyor o kadar, yapacak olduktan sonra pinokyo tipi bisikletle bile çıkan gördüm uluslararası turlara...
 
Kayıt
3 Ekim 2012
Mesaj
108
Tepki
31
Şehir
istanbul
Bisiklet
Schwinn
şuanki lastiklerin değişmesi gerekiyor

almanya için uzun bir tura çıkıcam 20 günlük bisiklet ön ve arka heybeli yüklü olucak bayağa

700 32 c yada daha ince mi yoksa 700 35 mi alsam karar veremedim

biraz seri bir tur olucak ama daha 700 35 den incesinde sorun olurmu karar veremedim
 
Kayıt
9 Nisan 2013
Mesaj
27
Tepki
10
Şehir
Isparta
İsim
Mehmet Ünsal
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Bianchi
Merhaba arkadaşlar. elimde şu anda 250 tl lik market bisikletlerinden var. dağ bisikleti. zayıflamak için 1 ay önce binmeye başladım baktım çok zevkli oluyor bu sefer kilometre saati alıp tüm şehri dolaşmaya başladım günlük 20-30 km yapıyorum. ve bu süreçte yemekten kesmeden 5 kg verdim. lakin bu bisiklet bana yetmez oldu halbu ki daha alalı 2 ay olmadı ama uzun tura çıkmak istiyorum. işim nöbetli olduğu için boş vaktimde yeteri kadar oluyor. şöyle 3-4 günlük turlara çıkmak istiyorum. bütçemi 1500-2000 tl arası tuttum. olmuşken kaliteli olsun istiyorum. uzun yola çıktığımda beni yolda bırakmasın. mesela lastik patlama olayı olmasın. geçen 20 km kadar şehirden uzaklaşmıştım lastik patladı bayağı mağdur oldum. bu konuda sizin tavsiyelerinizi almak istiyorum. hangi markayı önerirsiniz? bir de tur bisikleti değil de daha fazla hız yapmak için yol bisikleti alsam onunla da uzun turlara çıkabilir miyim? bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim saygılar, sevgiler...
 

Murat Cömez

En yeni üye - Kayıt: Az önce
Kayıt
21 Nisan 2013
Mesaj
7.779
Tepki
19.390
Yaş
51
Şehir
Giresun
İsim
Murat Cömez
Bisiklet
Colnago
Hangi bisiklet iyi olur bilemem ama ben sizden bir sey rica edecem, eger o dedigniz patlamayan lastigi bulursaniz banada söyleyin. Bende almayi düsünüyorum yanliz simdiye kadar bulamadim. :)
 
Kayıt
9 Nisan 2013
Mesaj
27
Tepki
10
Şehir
Isparta
İsim
Mehmet Ünsal
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Bianchi
iyi bir bisikletin lastiği de kaliteli olur diye düşünmüştüm :) mesela motosikletler öyle ikide bir tekeri mi patlıyor sanki. ama ben bisikleti alalı 45 gün oldu 3-4 defa teker patlattım. tamirden de anlamıyorum hiç ama araştırdım iç lastikle dış lastik arasına şerit çekiliyormuş. aldığım bisiklete onu uygulayacağım artık.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
uzun tur için tur bisikletleri var fakat uzun tur derken 120-130 km den azsa tur bisikletine gerek yok bence yol bisikleti kullanıcısıyım yanınızda bagaj taşımıcaksanız yol bisikleti alın alet çantası yedek lastik gibi şeyleri küçük çantalara sıkıştırabilirsiniz fakat bir yerde yatacaksanız tur bisikleti alabilirsiniz
 

Bilal Demir

Forum Demirbaşı
Kayıt
30 Haziran 2011
Mesaj
438
Tepki
214
Şehir
İstanbul Esenkent
Bisiklet
Scott
Lastik patlaması her zaman olabilir. En kaliteli lastik de patlayabilir. Sadece patlamaya karşı dirençli lastikler var. Ama en garantisi sizin iç lastik değiştirmeyi ve yama yapmayı öğrenmenizdir. Sonra patlaktan korkmazsınız. Geçen bir arkadaşa merida speeder T2D aldık, 1600 liraya, gayet güzel bisiklet. Tabi aksesuar, giyim, kask, arabada taşıma aparatı, 2000 lirayı geçti.

Sedona 321 modelini de tavsiye ederim. 1000 lira civarında. Bu da iyi bisiklettir.
 

Murat Cömez

En yeni üye - Kayıt: Az önce
Kayıt
21 Nisan 2013
Mesaj
7.779
Tepki
19.390
Yaş
51
Şehir
Giresun
İsim
Murat Cömez
Bisiklet
Colnago
Sen kaliteli KOLAY patlamayan bir lastik istiyorsun, böyle daha iyi anlasiliyor. O dedigin serit ic lastikle dis lastigin arasinda nereye cekiliyormus ve nasil bir seritmis dogrusu onuda merak etim. Öyle bir serit var ama oda janta cekiliyor ve bu serit ucuz veya pahali, kaliteli veya kalitesiz jantlarin hepsinde var, senin uygulamana gerek yok. Sana tavsiye sen kaliteli bir lastik ve jant al tublar olsun icinide ic lastik yerine sivi koyun. Patlasada kendi kendini aninda tamir ediyor. (Tabiki bu patlama kücük delikler icin gecerlidir)

NOT: Motosiklet ve bisiklet lastigini karsilastirmak dogru degil. Motorsiklet lastigi araba lastigi gibidir. Neticede o lastigin üzerinde 200-250km sürat yapiliyor.
 
Kayıt
9 Nisan 2013
Mesaj
27
Tepki
10
Şehir
Isparta
İsim
Mehmet Ünsal
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Bianchi
şerit hakkında tam bilgim yok benim aklımda o şekilde kaldı demek ki. motosiklet lastiğinle kıyaslamamın sebebi o da iki teker diye kıyaslamıştım. hem ince tekerli motorlarda var mesela eski mobiletler öyle kalın teker falan değil ama onlar da kolay kolay patlamazdı. neyse tekeri patlamayan bisiklet yok onu öğrenmiş oldum :) en garantisi iç lastik değişimini öğrenmek. teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için peki 1500-2000 tl arasında önerebileceğiniz markalar yok mu çok fazla alternatif var aldıktan sonra pişman olmayayım.

@Mert-Demir aslında hız yapmak istiyorum onun için yol bisikleti de aklımdan geçmişti. bagaj olayını da sırt çantam var o şekilde halledebilirim ama bazı yerlerde yol bisikleti için uzun gidemezsiniz demişler. pozisyondan dolayı fazla yol kat edemezsiniz diyorlar bir de jantlar çok ince olduğu için tırtıklı yolda dahi zarar görebilirmiş. ama dünya bisiklet yarışlarına baktığımız zaman 180 km yol yapıyorlar ve neredeyse otobüs zamanıyla aynı sürede varıyorlar böyle bir avantajı var. benim planım mesela antalyadan çıkacağım 4-5 gün çevre illeri gezeceğim. çadır taşımam şart değil pansiyonlarda da kalabilirim. işte onun için forumdaki arkadaşlara danışmak istedim yol bisikleti mi avantajlı olur tur bisikleti mi ve hangi modeli daha uygundur diye. forumdakilerin çoğu uzun tur yapmış kişiler az çok öneride bulunabilirsiniz bana. bu arada tekrar hatırlatmak istiyorum 250 tl lik bisikletimle günlük 30 km yol yapıyorum daha da yaparım belki ama bisiklete güvenmiyorum. uzun yol potansiyeli var yani.

@Bilal Demir bisiklet tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. dikkate alacağım.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Kayıt
2 Ekim 2012
Mesaj
19
Tepki
5
Şehir
izmir
patlamayan lastik yoktur tabi ama kendinden korumalı lastikler var buda bir gerçek 1 den 5 e kadar dereceli olarak sınıfları oluyor katman katman bir şey batsa bile (diken, cam vs.) o katmanda kalıyor ve lastik patlamıyor katman arttıkça lastiğin ağırlığıda doğal olarak artıyor bu konuda benim bilgim bu kadar
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@Mehmet Çöl

Yol bisikletleri hakkında size söylenenler, afedersiniz de tek kelimeyle asparagas. :) Yok uzun yol gidemezmişsiniz, yok tırtıklı yolda bile dağılırmış falan filan; alayı palavra. Daha yeni tur gerçekleştirdi Ferhat Köse ve birkaç arkadaş. Ferhat Bey tek günde 340 kilometre, arkadaşı da 400 kilometre yol katettiler. En fazla lastiğiniz patlar, onda da yenisini takar devam edersiniz, bu kadar. Günlük uzun turlar için yol bisikleti her daim en iyi bisiklettir eğer dağa-taşa tırmanmayacaksanız. Konaklamalı turlarda bagaj sıkıntınız olur. Vagon şeklinde bagaj almak gerekebilir çünkü yol bisikletinde bagaj-heybe çözümleri çok kısıtlıdır.