Öncelikle hemen hemen her fren tutan, pedalı dönen, ortadan amortisörü olmayan bisikletle uzun turlar yapabilirsiniz. Amaca uygun olmayıp sürekli gezen bisiklet amaca uygun ama mağazada bekleyen bisikletten daha iyidir.
Ben amortisörsüz tur bisikletimle (Sedona 321 2011 model - o modelin geometrisi ve parça seçimi tur bisikletine daha yakındı. Yeniler biraz daha şehirli.) yaklaşık 2000 km yol yaptım. Bir sefer bir karış yapış yapış çamurun içinden geçtim. Patikalara da girdim. Hızınızın düşmesinden başka problem yaşatmıyor bu makinalar. O yüzden Türkiye'de yollar bozuk dağ bisikletine binelim saçmalığına kulak asmayın. Her haftasonu araziye gitmeyecekseniz dağ bisikletinden verim alamazsınız.
Dağcılık tecrübeniz olduğuna göre yola hafif çıkmanın avantajlarından haberiniz var. Çantanızda teknik tırmanış malzemesi bir haftalık yemek vs olmayacağı için çanta ağırlığınız 15 kiloyu bulmayabilir bile. Örneğin aşağıdaki malzemelerle 5 gece 6 günlük İsviçre turu yaptım. Bir şeyin eksikliğini de hissetmedim. Hatta iki dağcı arkadaş bir heybeyi ortak kullandık. (link) adresinde turla ilgili bilgiler var.
- 3 t-shirt
- 5 çorap
- yedek iç çamaşırı
- Yüzme şortu
- Terlik
- Havlu
- Uyku tulumu
- 4x4m ince tente. (Gerekirse bisikletleri ters çevirip çadır direği gibi kullanarak üçgen çadır yapabiliriz diye almıştık. Hem hafif (bir kilodan az) hem de uygun fiyatlıydı.)
- Tamir seti (Pompa, yama seti, alyan çakı, yedek iç lastik)
- Temizlik kiti (Islak mendil, sabun, deodorant) (Küçük bir şampuan alsak güzel olurmuş.)
- Müzik çalar, fotoğraf makinesi
Daha önce tur bisikletleriyle ilgili bir yazı yazmıştım. Buraya güncelleyerek kopyalıyorum. Belki işinize yarar.
@Koray Uzun
Bagaj
Bu mesajda yazmadığım bir de bagaj mevzusu var. Mutlaka bagaj bağlamaya uygun bisikletler seçilmeli. İdare eder şekilde tutturulan her bagaj sizi yarı yolda bırakacaktır. Kırık bagajlı bisikleti elinizle bile süremeyeceğiniz için en az teker arızası kadar can sıkar. Sele borusuna bağlanan bagajlar da uzun turlarda mutlaka eğilecektir. Bagaj alırken dandiğine kaçmamak gerek. Aynı şekilde fazla yüklememeye de dikkat etmek lazım. Bir haftalık bir tura götürdüğünüz mangal bagajınızı kırarak size pek de keyifli anlar yaşatmayabilir. Ön bagaja Türkiye içine ihtiyacınız olmayacaktır. Ne zaman ki aylarca sürecek bir yolculuğa çıkarsınız her şeyin hazır olması gerekir. Yazlık kışlık kyafetler beraber taşınacaktır. Güneş panelleri vs devreye girer. O zaman ön bagaj alırsınız.
http://img160.imageshack.us/img160/1658/bagajveheybe003gy2.jpg
Bu şekilde arkaya doğru u şeklinde bir çıkıntısı olan bagajlar heybenizi tekerden uzak tutarak heybenizin tekere sürtünüp delinmesini engeller.
Heybeler
Çok çeşitli şekillerde olabilirler. Genelde resimdeki gibi yumuşak malzemeden yapılmış heybeleri tavsiye etmem. içine koyduğunuz şeyler formunu değiştirip tekere sürtmesine sebep olabilirler.
http://1.bp.blogspot.com/-vZ_Cznt2f3U/UOm0UbEXp0I/AAAAAAAADAs/nBGQ0bHRIxg/s1600/konnixbisikletheybesi.jpg
Aşağıdaki gibi iç tarafı sert ve ayar için çengeli bulunan heybeler daha kullanışlıdır. Arkaya taktığınızda ayağınıza çarparsa biraz geri alma şansınız olur. Ve iç kısmı sert olduğu için bagajınızda uzantı olmasa bile tekere değmeyecektir.
http://pedalzamani.files.wordpress.com/2013/05/dsc_1837.jpg
Ağzı torba gibi büzülen cepsiz çantalar maksimum eşya taşıma verimi sağlar. İkinci sırada ağzı dürülerek kapanan çantalar gelir. Küçük çantada çok eşya taşıyabilirsiniz. Akıllı bir yerleştirmeyle bu çantaların her milimetrekaresini kullanabilirsiniz. Cep sayısı arttıkça da düzenli yerleştirme şansınız artar ancak ölü hacimler artacağı için kayıp hacimleriniz çok olur.
Su geçirmezliği pek kafanıza takmamanızı öneririm. Yağmurlu olabilecek turlarda ıslanabilecek eşyalarınızı poşete koyarak çantaya yerleştirmek işinizi görecektir. (Dağcılıktan bu alışkanlığa hali hazırda sahip olduğunuzu düşünüyorum.)
Seyahat süresi ayları bulduğunda da askı kancaları vs kırılabilir. Bununla ilgili yanınızda tamir malzemesi taşımalısınız. Bir parça tel veya 3mm'lik yardımcı ip işinizi idareten görebilir.
Akşam kampı kurduktan sonra hava kararmadan bisikleti gözden geçirmekte de bagaj vidalarını kontrol etmekte fayda var.
Umarım unuttuğum bir şey yoktur. Aklınıza takılan bir şey olursa sorabilirsiniz.