Scudo Sports

Üsten çekmeli mi yoksa altan çekmeli mi?

Scudo
Sanırım kadronun altından böyle geçmesi lazım ama benim öyle kelepçeler yok. (alıntı)

http://i57.tinypic.com/2dr9ik9.jpg

@Mehmet AKAN
Evet sizin ön aktarici dual pull. Gitdiginiz bisikkletci nasil bilmiyor öyle oldugunu birtürlü anlam veremedim.

Bu verdiginiz linkdeki set, dual pull oldugunu kirmizi daire icine aldigim yerden okuya bilirsiniz.

upload_2016-1-6_18-13-41.png

Resimdeki yüklediginiz bisikletde de kablo üsten geliyor, MTB lerde genelde üsten gelir.;)

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
Uzun zamandır kullanamıyordum, hevesim kırıldı öyle olunca. Bazı vites kombinasyonlarında zincir ön aktarıcıya sürtüyor. Böyle olur en fazla dedi ki kendisi çok profesyonel bisiklet tamir eden biri değil. Bulunduğum ilçede çok seçeneğim yok tamir konusunda, el mahkum :)

@Mehmet AKAN
Size tavsiyem anlayan bir bisikletciye gidin yada youtube den bakin ve kendiniz yapin. Hevesiniz kirilmasin, sizin aktariciniz iki tarafdanda calisiyor.

• Beğen
@Murat Cömez tekrardan tesekkur ediyorum, youtube a dalayim bi olmazsa haftasonu İzmir'e gidip halledeyim.

@Anonim sana da tesekkur ederim :) izledim, yarin beceremezsem haftasonu yardimlarinizla halledicez sanirim.

Bizdeki bisiklet tamircileri cerrah olsalardı memlekette adam kalmazdı.;) ( Tecrübe edinmediğim hiçbir şeyi seslendirmem :) bu konuda tecrübeyle sabit )

Sizede geçmiş olsun, bir dünya para ver ve mutlu olunacak yerde yine mutsuzluk yaşa. inşallah bir daha yaşamazsınız diyeyim.

Problemimi sonunda hallettim, aynı hataya başkası düşerse, problem ne alttan-üstten salınım ne de alttan- üstten kelepçeden kaynaklanıyor, dual modeller için tabi, problem telin orta aktarıcıya bağlandığı yerden kaynaklanıyormuş,

hatalı olan,
(link)

olması gereken,
(link)

• Beğen
Sevgili arkadaşlarım tam da benim bu konuyla ilgili bir sorum olacak.Ben bu hafta forumdaki bir arkadaşımızın önerisiyle vites kolu değişikliği yaptım.Almış olduğum model bu (link) buraya kadar her şey güzel bağlantıları yaptım ayar tamam yalnız ön aktarıcım yaklaşık olarak 15 yıllık shimano bisikletim 18 vites.Ön aktarıcının kolu aktarıcıyı karşılamıyor başlarda çalıştı sonradan olmadı.Yalnız burada şöyle bir sıkıntı var alttan çekmeli üstten çekmeli olayı.Bende buldum 2 model ve bunun üzerine yorumlarınızı bekliyorum.Paylaşacağım üstten çekmeli benim şuan takılı olan aktarıcıma benziyor bu arada.Teşekkürler

(link)

(link)

@serhant

Kadro üzerindeki tel yoluna göre üstten veya alttan çekilme olayını algılayabilirsin. Mevcut ön vites telin aynakol göbeğinin altından üste(aktarıcıya) doğru geliyorsa alttan çekmeli, üst borudan gelip sele borusunun kenarından iniyorsa üstten çekmeli olacaktır.

@enqinHLC evet haklısınız alttan çekmeli o zaman,alttan çıkıp üste geliyor.Peki ben herhangi bir alttan çekmeli shimano'nun ön aktarıcısını alsam yeni aldığım vites koluyla çakışma yapar mı? Çünkü malum internet üzerinden sipariş alıp işlem yapacağım normalde bisikletçiler sağolsun kazıklamaya çalışıyor :)

@serhant

Aynakol yaprak sayısı ve marka aynı ise sorun çıkacağını pek zannetmiyorum. Hiç yoktan Deore altındaki sistemlerinde uyum vardır.

• Beğen
Tepkiler: serhant
Merhaba, önceden önde tek dişli olan bisikleti önde de vitesli hale getireceğim. Yani mevcut ön aktarıcısı yok. Herhangi bir model ön aktarıcıyı kullanabilir miyim, yoksa kadroya göre alttan çekmeli, üstten çekmeli gibi dikkat edilmesi gereken detaylar var mıdır? "Kelepçe çapı" diye bir değer var mesela, kadronun o kısmındaki çapı mı tutması gerekiyor?

Merhaba, önceden önde tek dişli olan bisikleti önde de vitesli hale getireceğim. Yani mevcut ön aktarıcısı yok. Herhangi bir model ön aktarıcıyı kullanabilir miyim, yoksa kadroya göre alttan çekmeli, üstten çekmeli gibi dikkat edilmesi gereken detaylar var mıdır? "Kelepçe çapı" diye bir değer var mesela, kadronun o kısmındaki çapı mı tutması gerekiyor?
Kadroda ön vites kablolarının nereden geçeceğine göre alttan veya üstten çekmeli aktarıcı gerekiyor. Vites kablosu üst borudan geçiyorsa üstten çekme aktarıcı yoksa alttan çekme aktarıcı gerek.
Bazı aktarıcılar çift yönlü hem üstten hem de alttan çekme destekleyebiliyor.
Borunun çapına uygun kelepçe olması gerekiyor. Genelde 3 çap oluyor. 28.6, 31.6 ve 34.9

Son düzenleme:
Teşekkürler. Mevcut vites kablosu yok, kadroda kablonun geçebileceği yuva mı arayayım alttan veya üstten çekmeli olduğunu belirlemek için? Yuva yoksa hangisi daha rahat kurulur?

Teşekkürler. Mevcut vites kablosu yok, kadroda kablonun geçebileceği yuva mı arayayım alttan veya üstten çekmeli olduğunu belirlemek için? Yuva yoksa hangisi daha rahat kurulur?
Genelde kablonun geçeceği klavuzlar olur. Yoksa ne kadar sağlıklı olur bilemiyorum. Kadronun üst borusunun, alt borusunun ve göbek yuvasının alttan fotoğraflarını çekip koysanız daha net bişey söylenebilir.

• Beğen
Tepkiler: VolkanÖzcan
Merhaba,

Bakabilme fırsatınız olursa fotoğrafları çektim.

Soldan baktığımızda arka frene giden kabloyu görüyoruz, başka bir yuva yok: (link)

Üstten bakıldığında da boş bir detay görülmüyor: (link)

Sağdan bakıldığında kadro içine girip, orta göbeğe yaklaşırken kablo dışına çıkan arka vites kablosunu görüyoruz, başka bir detay yok: (link)

Kablo içine girdiği delik dolmuş, hortumsuz kullanilmadigi sürece baska kablo gecmez: (link)

Sağdan, sele borusunun arka tarafını gören bir açı (aynakol dişlisi hizasında sele borusuna takılı siyah plastik, zincirin bisiklet kadrosuna doğru düşmesini engelliyor): (link)

Altan bakınca orta göbeğin altında, tel yönlendirici plastikten görüyoruz. Arka vites kablosu oradan geçiyor: (link)

Tel yönlendirici plastik detayı: (link)

Arka teker ve sele borusu arasında üstten ve alttan arka göbeğe giden çatallar arasında delikler var. Diğer fotoğraflarda da yerleri görünüyor. Üsttekinin yakın çekimi:
(link)

Alttakinin yakın çekimi: (link)

Ön vites teli nereden gelebilir, rotasını çıkartamadım.

İyi akşamlar

Dosyalar

• alt_detay.jpg
    alt_detay.jpg
    40,5 KB · Okunma: 6
  • alttan.jpg
    alttan.jpg
    58,5 KB · Okunma: 6
  • arka_teker_sele_arasi_ust.jpg
    arka_teker_sele_arasi_ust.jpg
    48,5 KB · Okunma: 8
  • arka_teker_sele_borusu_arasi.jpg