Herkese keyifli forumlar.. Ben de 1-2 anekdot vermek isterim kendi çapımda.. Pazarlama, şekil, modernite,güncelleme,kapitalite... artık ne derseniz, bu konuları bir defa her birimiz geçmeliyiz. Burası Türkiye... Ama nasıl Türkiye?Eski Türkiye yok artık birilerinin deyimiyle.. Öyle... Mesela eskiden iç lastikmiş, rubleymiş, yeni bisiklet almakmış falan, bunlar konu değildi.. Şimdilerde, o aşağılanan eski Türkiye nin zamanının tersine, araba fiyatına grup set, jant seti alacagız neredeyse.. Şimdi böyle bir durumda bu grup set kıyaslamaları boşa çıkıyor. Türkiye'de pek cok profesyonel geçinen takım ya da sporcular bile marjinal kazanımların hesabını yap(a)mıyor... Dura Ace lenmek, belki 3-4 etapta +10 dakikalara varan farklar yaratabilecekken (jant,lastik,kadro,sporcu kondisyonu, vs değişkenleri ultegra ya da altı grup setli değişkenleriyle sabit olmak şartıyla) neden ultegra kullanıyorlar? Ya da daha ulaşılabilir kadrolar, jantlar, lastikler? Dura ace aratalım bakalım kac tane bisiklet ya da kompenent bulabileceksiniz?Ultegra ya da altı arattıgımızda keza kac tane?
Parası olanlara ve showu sevenlere elbette lafım yok, onlar zaten dilediği gibi hayatını yaşıyor, bisikletini diziyor. Esas mevzu sen ben gibi belki ömrü hayatında 1 ya da 2 kez karbon bisiklet alabilecek, grup set ya da jant seti opsiyonu lüksüne sahip olacak kişilerin esas ölçüsü; grup set adı soyadı serisi değil; ''hedef-bütçe-ihtiyaç'' 3 lemesini atlaması. Bir defa kabul edelim , elektronik olmadığı sürece mekaniklerde tiagra ile dura ace arası pek bir değişiklik yok. Elektronik olsun, yine pek bir değişiklik yok. Shimano için konusuyorum tabi.. Fark var mı? Tabi birazcık var, mesela ağırlık. Onun dışında power metre eklentisi. Ama bunun için de basamak 105 ile başlıyor. Soranın aktarıcı mekanizmasının kolunu çıkarın, dura ace e takın, sorun yok. Ayna kol tasarımı keza...SRAM için konusuyor olsaydık, kendi vites grup seti ailesi içinde bile, çok daha fazla fark sayardık, o ayrı. Ama shimano'da işler biraz daha geleneksel, biraz daha gri geçişler söz konusu. Sram'da ise işler daha keskin ve net oluyor. Hele campagnolo dan bahsetmek bile vergiye tabi.. Ne yedek parçasını bulabılıyorsunuz ne rublesını ne ruble sökme anahtarını ya da ona özel jant ureten firmayı ve jantını...Param olsa idi tabi, evimin salonuna astıgım bir italyan kadronun üstünde süper record izlemek büyük keyif verirdi kahvemi yudumlarken... Nyse , Dura ace e çıkana kadar 105, onun sundugu her şeyi(*) sunuyorken, neden dura ace alalım ki? Hala ayna kolu full karbon değil, aktarıcı rulmanları seramik değil, kablosuz diye satılıp kablosuz değil. Power metresi bile hakiki bir hizmet vermekten uzak iken? İşte, işler böyleyken, bizim ülkemizde yukarıda sözünü ettiğim 3 lemeyi düşündüğümüzde, gözümüzdeki perdeler biraz daha kalkmış oluyor. Bisiklet üreticileri, neredeyse fransa turundaki bisiklet kadrolarını, en düşük vites sistemleri ve jantlarla sunmaya çalışıyorlarken, 105 di2 alan ya da alabilen bizler için, ''dura ace ten aşagı kalır yanı yok '' züürt edebiyatları, genel kanı olusturuyorken işin derinine inenler için ise laf salatasından başka bir şey değil. Dura Ace diye bir seçenek sunan Shimano yoksa bu işi bilmiyor mu? Boşuna mı üretiyor bu grup setleri? Hiç sanmıyorum. Farklar var ama Türkiye zihinyeti bu farkları hissedecek raddede değil malesef... O yüzden yedek parça sıkıntısı çekmek istemeyen, iyi-kötü performansı olsun diyen, her yerde yaptırabileceğim bir ustası olsun diye düşünenler için en mantıklı marka shimano, en mantıklı grup setler, yine shimano ama 105-ultegra...
Özetle; tekrar etmek istiyorum,''hedefler/bütçeler/ihtiyaçlar'' ekseninde bir filtre oluşturduktan sonra ''dura ace mi?Ultegra mı?105 mi? Tiagra mı? konusu tartışılabilir diyorum. Bu elbette kişisel düşüncelerim. Herkesin düşüncesine saygı duymak gerekir. Shimano da modeller arasında farklar vardır ama farkları konuşmak, son yıllarda daha da anlamsızlaşıyor.
,