Scudo Sports

Ülkemizde bisikletliye bakış açısı...

geçenlerde az buçuk samimi olduğum bir arkadaşla muhabbet ediyorduk. muhabbet huylu huyundan vazgeçmez konusu etrafında dönüyordu derken lafın arasında 45 yaşına gelmişsin hala bisiklet biniyorsun diye lafı yerleştirdi ama ses tonuna şahit olmanız gerekiyordu. vah vah yazık gibisinden alttan alttan mesajlar veriyordu :D ciddiye alıp cevap bile vermedim. mantalite belli çünkü. bu tür zihniyete göre okulun varsa okuyacan yoksa askere gelip gidecen ondan sonra çoluk çocuğa karışıp ev araba sahibi olacaksın ki toplumda adam yerine konasın. :)

Scudo
Size biraz geç gelecektir kuşkusuz : 2015 yılında Belçika'da bisiklet kültürünü edindikten sonra bu spora/hobiye başladım. Bisikletim eski ve giriş seviyesinin de altında bir dağ bisikleti. Yaklaşık 1500 km sürdüm toplamda. Elimden gelen her fırsatta ulaşımımı bisikletle sağlıyorum. Turlara da çıkıyorum. Bursa içi izlenimlerim aşağı yukarı şöyle;

Son yıllarda bisiklet yollarına verilen bir önem var. Şu sıralar düşük bir ivmeyle artsa da, etrafta bolca bisiklet yolu bulmak mümkün; özellikle yakın olduğum Nilüfer ilçesi mahallelerinde.

Pek fazla olmayan, sadece 2 yıllık tecrübem bana diyor ki; bu şehirdeki insanlar bisiklete saygılı sayılırlar. Sadece 2 gün önce, arkamdan gelip beni sollayan aracın sağ ön yolcu koltuğundaki şahıs, şöyle bir tükürdü. Tabi bir kısmı üstüme geldiği için biraz alındım ama bana mı tükürdü yoksa sadece yolun sağına mı bilemiyorum. Bunun dışında sadece bir defasında bir araç önüme kırdı; çok da problem değildi. Bunlar dışında neredeyse hiç problem yaşamadım trafikte. Hatta özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde -eğer bisiklet yolu yoksa yolun en sağından gidiyorum- araçlar benimle aralarına en az 1 araçlık mesafe koyarak geliyorlar arkamdan. Kavşaklarda yol veren sayısı da bir hayli fazla. Yine de her şehirde olduğu gibi fevri davranışlarda bulunan arabalar var tabi. Dikkatli olmak lazım. Tabii ki trafik kurallarına uymamakta ısrarcı olan (bisiklet yolu varken dahi yolda süren, kaldırımda süren, yolda fevri hareketler yapan, yüksek hızlara çıkmaya çalışan) birçok bisikletliyi şahsen görüyorum her gün. Bu kurallar iyi öğrenilmeli... Sinyal nasıl verilir, acil fren nasıl yapılır şeklinde her türlü el-kol hareketi de iyi öğrenilmeli ve uygulanmalı.

Bu şehirde bisiklet sürmek isteyen ancak birçok sebeple fırsat bulamadığı için cesaretini toparlayamayan nice insan var. Basit ötesi (Salcano Excel) bisikletim ve yine basit ötesi ekipmanlarımla (kask-eldiven-yedek lastik vb.) 2 kişiyi bisiklete başlattım. Umarım devamını getirebilirler. Ayrıca zaman zaman köylere gittiğimde etrafta nereden gelip nereye gittiğimi, ne kadar sürdüğümü soranlar oluyor. Ekipmanlarım basit ötesi olmasına rağmen ekipmanları aldığım yerler/fiyatlar soruluyor. Eski bisikletlerine bakım yapıp yollara çıkmayı planladıklarını söyleyen insanlara rastlıyorum sürekli. Bu eğilimlerle karşılaşmamda sanırım biraz dış giyimimin de etkisi var. 2015'te katıldığım Mudanya Bisiklet Turu'nda ücretsiz verilen bisiklet formasını kullanıyorum. Sanırım ilgi çeken yer burası. Geri kalanı şort ve düz ayakkabı zaten.

Çok uzatmayayım, yakın zamanda bu şehri ikinci kez terk ediyorum. Bu sefer geri dönüş de yok. Ancak 1500 kilometrelik kısa tecrübem bana birkaç güzel şey öğretti bu şehir hakkında. Normalde Bursa'yı da sevmem. Umarım bir gün döndüğümde etrafta bisiklet süren daha fazla insan görürüm.

Her aklıma geldikçe çıldırıyorum. Gelmiş bana sokak ortasında o kadar acemi misin de kask takıyorsun dedi.

bisikleti aldım birkaç gun içinde, sokakta karşı komşum olan sevdiğim bir dayı var. zamanında memleketimin adı ile aynı olan gazetenin verdiği bisikletten var ve fren pabuçlarını değiştiriyordu. dayı hayırdır inşallah dedim. yaw biniyon bisiklete bizimde canımız çekti dedi:) pabuçları beraber değiştirdik. sonrasında uzuuun bi mahalle turu attık.. sokaklardaki insanların bakışları bile ayarsız.. ama işe gidip dönüşte kahvede saatlerce okey yada kağıt oynasak onların gözünde adam mı olacaz.. aklımdan geçen kelimeyi yazsam ceza kotam dolar.. yada biraz yumuşatıp yazayım. öperim öyle adamlığı.. :) küçük insanlar dengini, büyük insanlar kendini arar.. o modelleri zaten görmezden gelmeyi öğrendiğim için sıkıntı yok..

Arkadaş söyledi... Binadan bisikleti indirip dışarı çıkmış .. orta yaş bi kadın görmüş : söylem şu. Kocaman adam olmuş bisiklet ile oynuyor !!!

• Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
Bazen ben de yaşıyorum. Kimisi ışıldak takın akşam gözükmüyorsunuz diyor. Kimisi helal olsun size bisiklete biniyorlar diyor. Kimisi bisiklet yolumu burası diyor. ama çoğunlukla olumlu tepki alıyorum.

Bu forumda arasıra da olsa takılırsanız, yurdum ortalama insanını umursamamayı öğrenecek ve artık ortalamayı değiştirme gibi bir zorunlu misyon yüklendiğinizi fark edeceksiniz....

@4danger2 bu tür kişilere cevap vermeye bile değmez ama illa cevap verilecekse profesyoneller bile takıyorsa acemilikle alakası olamaz değil mi?

• Beğen
Tepkiler: 4danger2
Genelikle kadınlar bisikletliye fakir gariban gözüyle baķıyor gibi geliyor.:)
Genel olarak olumlu tepki alıyorum. İçinden olumsuz tepki veren varsa Allah ıslah etsin.:)

10 yıl kadar önceydi.yine böyle bir yaz vakti öğleden önce düz yol ara bir sokakta ilerliyordum hızım biraz fazlaydı hava sıcak olduğu için kimseler yolda yoktu.yola aniden tekerlekli sandalyede tek başına karşıya geçmeye çalışan bir bayan çıktı.hemen hızla fren yaparak durdum tabi arada en az 1.5 metre mesafe var.bayan bana baktı ve aynen şunları söyledi hiç unutmam.

'' eğer bana bir çarpsaydın ömrümün sonuna kadar seninle uğraşırdım ''

sanki yolda kamyon yarışı yapıyoruz.işte ülkemizde bisikletliye bakış bu şekilde.

ehe bu konulara bayiliyorum. benim icin bisikletliler, ulkemizde ki her tasit kullanan gibi, olabildigince sacmalamayi ve cevresine mumkun olan en ust duzeyde rahatsizlik vermeyi gorev edinmis kisilerdir. dikkat cekmek icin yasarlar.

@Ahmet Ayaz vatandaşın hali içler acısı..45 yaşında bisiklete mi binilirmiş?:rolleyes:

Dayım 50 yaşında ve kanserden ölmek üzere..Hiç bisiklete bindiğini görmedim..Hep sigara içerdi,bugün de bir ayağı çukurda,yine sigara içiyor..
İnsanları umursamamak lazım..

bisiklete o kadar para mı verilir diyen işyerindeki abinin'' 2014 sıfır'' dediği arabasından iki tanesiyle bir bisiklet alabildiğini öğrendiğinde yüzü düştü.. benimse tam tersi:p

Küçümseyen çirkeflik yapmaya çalışanlar illa ki olacaktır.Ülkemezideki yetişkinlerin çoğu belli bir yaştan sonra göbeği çekip oturuyor aşağı.Gizliden de olsa bir kıskançlık yaşanıyor akabinde tabi.

Özenip başlayanlar illa ki olacaktır.Üşenmeyin anlatın,destekleyin yol gösterin...İnanın bu atılan adımlar ilerde güçlü bir kitlenin oluşmasına sebep olur...
Örneğin bizim burada yüksek derece bisiklet satan bir yer açıldı.Anam taş çatlasın 13-14'lük bebeler kaskla,eldivenle bisiklet sürmeye başladı,hele bir tanesine dönüp baktım kafasında aksiyon kamerası!Ben şok...Hemde daha ben bisiklet almanın yanından bile geçemezken!(Rahat rahat kullanmak için üniye erteledim) Bursa'nında altyapısı berbat biri yeri...Tabi bu kullanıcıların kaldırımı işgal etmesi gibi bir sorun da var :D

@DurgunDeniz vaz geçen yok ben binmeye yine devam edeceğim insanları umursamamak gerekli diyorum

• Beğen
Tepkiler: venom09
Geri