Scudo Sports

Ülkemizde bisikletliye bakış açısı...

kendilerine göre doğru olanı bildiklerini sanan ve ağzı olanın konuştuğu, çevremizde bisklet kullananları trolleyen herkese verilecek en güzel cevap.. konuşmanıza bile gerek yok. bu resmi gösterin arkadaşlar:p
IMG-20160713-WA0004.jpg

Scudo
@Erdal Yılmaz

Maalesef ülkemizde özellikle son 10 yılda dediğiniz gibi sevgi, saygı, hoşgörü, empati ve kurallara uyma durumu kalmadı. Bunların olduğu bir yerde sırf bisiklet değil bir çok sorun çözülür, toplumsal bakış açımız değişir.

Özellikle bisikletle Otoban'a girmek yasak iken otobana girip, girdikten sonra da arabalara tutunarak gidenleri veya şehir içinde trafikte makas atarak gidenler dediğiniz gibi olmayan bakış açısını daha da negatif yöne itiyor. Bunu da bisikletli sayısını arttırarak ve sosyal medyada daha aktif yer alarak çözebiliriz diye düşünüyorum. 1 yanlışa karşılık 4 iyi örnek olmalı mesela. Özellikle Tura çıkanların bu konuda daha aktif olması lazım. Nasıl ki araba dünyasında onlarca kanal ve blog varsa bisiklette de aynı şekilde kanal ve blog sayısı artmalı. Youtube'a "Bisiklet" yazdığınızda gelen kanallar ve videolar belli, bir süre izledikten sonra izlenecek video kalmıyor zaten.

Burada da daha önce yazdığım gibi bisikletli sayısının artması önemli. İnsanların ciddiye alması için yollarda daha çok bisiklet görmemiz lazım.

Mangalcı tipler içinde benim bulduğum en mantıklı çözüm sabah erken saatlerde bisiklete binmek. Sabah gittiğinizde ne bir mangal ne bir duman mis gibi sahilde bisiklete biniyorsunuz.

Bisiklet yolunu kapatan mangalcıyı birinin uyarması gerekmemeli, kendi oranın yol olduğunu düşünüp mangalını kenara alması lazım. Bunu düşünen adam orada mangal yapmaz. Descartes'in sözünü düşünürsek, aslında bu adam yok :)

Bisiklet yolları konusunda da belediyeleri denetleyecek ve yol yapımını sağlaması gereken de federasyon değil midir? Ben ne kadar uğraşsam da bisiklet yolunu belediyeye tek başıma yaptıramam ancak federasyon ilk etapta pilot bölgeler seçerek bisiklet yollarının yapılmasını sağlamalı ve yapıldıktan sonra da bunları denetlemeli ki sonradan park yeri olmasın. Bu ilk önce 5 şehirle başlar 10 şehirle devam eder gerisi gelir.

Bana göre bisikletin yaygınlaşmamasındaki sebeplerden biri de bu. Yeni başlayan birinin trafikte ne bisiklet hakimiyeti olur nede trafiğe ayak uyduracak kondisyonu. Bisikleti de sürebileceği trafiğe kapalı güvenli yollar olmayınca da doğal olarak bisikletler çocukların sokakta bindiği oyuncaktan öteye gidemiyor. Çocukların bisiklete binebilcekleri güvenli yollar olsa çok değil 5 sene sonra ülkede ciddi bir bisiklet trafiği oluşur.

Burada bisiklete binen herkese aslında görev düşüyor. Hiç değilse etrafındakilere bisikleti anlatıp bir farkındalık oluşturmalı.

@Decsan

"İnsan hayretler içinde kalıyor"

O zaman hocam şunu sorayım, 5 vw'ye karşılık kaç bisikletli var?

Kendi yaşadığım 3 sokaktan bahsedeyim, 2 sokak istanbulda. Biri Anadolu biri avrupa. İkisinde de vw ve tuğralı hafif ticari sayısı çok fazla olmasına rağmen (Daha doğrusu vw olmayan arabaları saymak daha kolay.) bisikletli sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Hatta kask takan bisikletli dersek ben dahil 2 yada 3 kişidir.

3. Sokak ise Antalya'da. Semt olarak Antalya'nın en lüks semtlerinden. Sokakta 1 adet vw var ve her binada en az 7-8 bisiklet ve bisiklet parkları var. En kötü araba BMW 3 serisi diyeyim. Vızır vızır bisikletler dolaşıyor.

Aynı şekilde bir örnek daha aklıma geldi :D

Üni mezunu Hollanda Cumhurbaşkanı mark rutte ile gerisini tahmin edersiniz zaten ;)

@televole2
Bisikletliye bakış açısının değişmesi için bisikletlinin bisikletliye bakış açısının değişmesi gerekir demişsiniz. Bu düşüncenize katılıyorum fakaaat milletin bisiklet sürerken giydiği kıyafeti eleştirmişsiniz.sürüşlerimin %85' inde basketbol şortu ve düz tişört tercih ederim. (kask her zaman takarım) Bazen uzun eşofman giyer, sağ paçasını dizimin yukarısına kıvırırım. Mesela bugün bir işim vardı ve polo yaka tişörtle asfaltta DAĞ BİSİKLETİ sürdüm. Hem önce bisikletli bisikletliye saygı duymalı diyorsunuz, hem de insanlara altındaki bisiklete, giydiği kıyafete kadar ayırıyorsunuz. Düşüncelerinizi tekrar gözden geçirmenizi öneririm, iyi akşamlar.

@Mustafa Zeybek bisikletlinin bisiklete saygi duymasi gerekir dedim orasi gozden kacti herhalde. saygi duymak ve elestirmek arasinda nasil bir baglanti kurdunuz onu da anlamadim. evet giydigi kiyafete gore ayristiriyorum tabii ki. saygi gormek isteyen once kendi yaptigi işe saygi gosterecek. basketbol sortu ve polo tisortle bisiklete binen adami ben ciddiye almam bu benim gorusum. burada bir saygisizilik yok elestiri var. bu konudaki alintilara da cevap vermicem artik cok sıkıldım ayni seyleri yazmaktan. iyi geceler.

@televole2 aslında size cevap yazdığım için kendime kızıyorum çünkü yazımı doğru düzgün okumamışsınız bile...

yazıma bir kez daha bakarsanız "Bisikletliyebakışaçısının değişmesi için bisikletlinin bisikletliye bakış açısının değişmesi gerekir demişsiniz. Bu düşüncenize katılıyorum" yazdığımı görürsünüz.

Saygı duymak ve eleştirmek arasındaki bağlantıyı tekrar anlatayım; hem bisikletçilere saygı duyulmamasını ELEŞTİRİYOR, hem de kendiniz dahi bisikletlilere SAYGI duymuyorsunuz. Büyük büyük yazdım, umarım anlamışsınızdır...

Birkaç şey daha yazmışsınız fakat hala nasıl bir çelişki içinde olduğunuzu anlamadığınız için izah etmeye çalışmayacağım.

Eğitim yok, kültür yok, kitap okumak yok. Okuduğunu anlamada bile sonlardayız, ana dilimizi okuyup yazamıyoruz. İşim gereği koskoca makamlara gelmiş insanların yazıları ile haşır neşir oluyorum, adamlarda unvan var fakat yazdıkları metin ilkokul seviyesinde. Tabi artık ben buna şaşırmıyorum, toplum mühendisliğinin bir ürünü olarak halimiz gayet normal, biraz tarih okuyunca taşlar yerine oturuyor. O bakımdan kelle koltukta yaşamaya devam. Okuma yazması olmayan insandan trafik kurallarına uymasını ya da mantıklı hareket etmesini beklemiyorum. Çok sinirlendimmi herkes gibi elimi kolumu sallayıp küfürümü ediyorum. Sinirimi atıyorum, sonra yoluma devam ediyorum. Çünkü başka türlü bu ülkede yaşamam mümkün değil, sinir hastası olup tımarhaneye filan kapatılmam lazım.

Al bak bisikletforum da bu ülkenin bi aynası mesela. Şu başlık altında bile bisiklete şunla bunla bineni ciddiye almam filan diyen garip fikirleri okuyorum. Yüzyıllardır hala insanların ne giydiğine takılıp kalmış ve bir arpa boyu yol alamamış bir toplumuz. Sene 2017 oldu, hala o ne giymiş, bu ne takmış onun derdindeyiz. Bunları bu ülke bi gün aşacak mı, elbette aşamayacak.

@Kübra C.
Sizde deseydinizya o teyzeye. Obaziteye mi girelim bisiklet surmeden

• Beğen
Tepkiler: Kübra C.
Merhaba arkadaşlar.

Yaklaşık 7-8 yıldır bisiklet kullanmadım. Sonra nedense dehşet bi istek geldi tekrar başlayıp yollarda dolaşayım dedim, başladım araştırmaya. Kendime göre 1.500-2.000 arası bi şehir bisikleti buldum, almak istiyorum, sevinçliyim, etrafımdakilere anlatıyorum ama o kadar iğrenç yorumlar yaptılar ki. Yok efendim bisiklete o para verilir mi, yok anlık bi heves pişman olursun, yok gereksiz masraf vs vs vs... Cidden bu insanların derdi ne? Neden başkalarına engel olmak, her şeyi "boş" görmek gibi bi eğilimleri var?

Var mı aranızda buna benzer şeyler yaşayanlar? Biraz muhabbet edelim, dertleşelim kardeşlerim..

Ne zamandır aklımda böyle bir konu açmak vardı, aradım ama böyle bir başlık bulamadım.
Bisiklet kullanan yetişkinlerle büyük oranda dalga geçildiğini görüyorum.
Ben görüşümü en sonda söyleyeceğim, sizler ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında?

bisikletçinin gardına bağlı bir durum bence. eğer kendini iyi anlatan bir adamsa, dalga geçilse bile karşı tarafı yumuşatıp oyun hamuruna çevirebilir

dalga geçilme demeyelimde,ülke olarak bisiklet olayını idrak etmemiz zaman aldı,hala spor veya ulaşım aracı olarak bakamayan insanlar var.tabi bulunduğumuz bölgelerin sosyokültürel yapısıyla veya bölge farketmeksizin kişilerin görgü yapısı ile de alakalı diye düşünüyorum.koca adam şortla,taytla bisiklet biniyo diye dalga geçende oldu,harika bir iş yapıyorsun diye takdir aldığımda oldu.ama hiçbiri beni yıldıramadı aksine o kadar çok kişiye bulaştırdımki bu hastalığı :komik:

Oda birşey mi yol bisikleti kullanan Mtb yi asfaltta kullanla dalğa geçiyor :)
Çok hoştu ya. Çok güldüm. Bende MTB ciyim. Daha yolcular yada karboncular tarafından dalga konusu olmadım. :koptum: Vatandaş ilk etapta bakıyordu sinsi sinsi. Şimdilerde alıştılar. Pala Dayı Maşallahın var diyor gençler. Emsallarim ise keşke sendeki azim bizde olsa diyor.
Tayt giymek isterim , sorunda değil umursamam kimseyi. Yalnız ezan okununca sıkıntı oluyor, ya yanında eşofman , olmadı uzun kapri gibi birşeylerin olacak. Eee ilahi huzura çıkınca dikkatli olmak icap eder. Cemaat kafamdaki kaska bile alıştı. Onlarda maşallah diyor.

Sorun olarak araç kullanıcıları kaldı. Geçenlerde asfalt yolda sürüyorum abartı egzost sesini duydum. Tam laf atacaktı tofaşçı gençlik dönüp bir baktım arabaya. Sağdaki çocuk dedi şoföre bas oğlum bırak dalgayı görmüyonmu lan dayıda bir kilo bıyık var. Nasıl güldüm anlatamam.:D

İşin aslı hoşgörülü olacaksın , kimse seni olduğun gibi kabul etmek zorunda değil. Fakat sen insanları olduğu gibi kabul edeceksin. Vatandaş bir süre sonra alışıyor vesselam.:harika:

Üniversiteme bisikletle gittiğimde güvenlik görevlileri beni kimlik sormadan içeri alıyorlar(dı) ve beni tanıyorlardı ve selamlaşıyorduk görevlilerle ama şu an eğitim işini evden hallediyoruz tabi ki. Genel olarak okul arkadaşlarım bisikletle gelmemi takdir ederlerdi, hatta bisikletim bir kız arkadaşımı tavlamayı başarabilmiştik mesela fakülteden kütüphaneye yürürken bisikletimi o itiyordu ama kadrosu ona büyük geldiğinden ve sele yüksekliği benim boyuma göre olduğundan "bi tur binmedi" (o 170 cm ben 190 cm). Bazen yaya olarak yürüyen amcaların da takdirini aldığım oluyor. Baba parasıyla BMW'ye binen müteahhit bebeleri; bazı taksi, minibüs, halk otobüsü, servis araçları şoförleri, motokuryeler; İstanbul sakini olmayıp plakası "yobaz" olarak bilinen şehirlere ait olan 2000w ses sistemli, neonlu, çakma bbs jantlı sürüngen tofaş sürücülerinin tacizleri haricinde motorlu araç sürücüleri de genel olarak saygılı davranıyor ve arada mesafe bırakarak solluyorlar. Bisiklete özel olarak saygıdan bağımsız olarak bazı kadın sürücülerin aracı kullanmaya odaklanmak yerine telefonda sosyal medya kurcalaması veya makyaj yapması da trafikteki diğer unsurları tehlikeye atıyor.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin ve CNC
Adama bak devlet memuru olmuş halen bisiklete binecem diyor. (Babam diyor bunu)
Bu lafı kendi üzerime aldım. :) Allah nasip ederde görmek nasip olursa benim evlatlarda şöyle derler herhalde 10 yıl sonra ( Adama bak emekliliği geldi hala bisikletin üzerinde pedal çevireceğim diye didinip duruyor).

Geri