Scudo Sports

Türkiye'de bisiklet sürmek için en yaşanılası şehir

grideniz

Aktif Üye
Tepki
24
Bu konuyu başlatmamdaki amaç bisikleti hayatımın parçalarından biri yapmak istediğim için Türkiye deki bisikletçiye saygılı, düzgün bisiklet yolları olan en önemlisi bir bisiklet kültürü olan şehir yada ilçeyi bilmek istiyorum, Kendi yaşadığım şehirlerden örnek vermem gerekirse;

BURSA coğrafi yapısı olarak asla bir bisiklet şehri olamaz dar yolları arabalara bile az gelirken bisiklet çok zorlama olur ama yine de azimli sürücülere rastlıyorum,
ANKARA ise düz bir şehir olduğundan bisiklete çok elverişli ama Ankarayı yönetenlerin bir bisiklet kültürü olmadığı için bisiklet yolu,bisiklete saygı gibi kavramları ele almalarını beklemek hayal olur onun dışında Ankara trafiğini mahveden taksici-dolmuşcu-halk_otobüsü üçlüsü zaten bu oluşuma baştan baltalıyorlar ama Ankara ,memur kenti yanında öğrenci şehri olmasının etkisiyle bu sporla bu negatif etkilere rağmen uğraşan bir dolu insan var ben de bu gruba dahilim.

Bu şehirler dışında Konya tam bir bisiklet şehri olarak gösteriliyor Konya ya birkaç kez gittim ama öyle çok fazla bisiklet yolları hatırlamıyorum yada ben dikkat etmedim
Alanya da belediyenin bisiklet kiralama işiyle bayağı uğraştığını okumuştum

Bu şehirler dışında yaşayan arkadaşaların gözlemlerini merak ediyorum

Scudo
Kayseri diyebilirim öncelikle.. Sıkışık olmayan trafiği, düz(istenildiğinde Erciyes'e kadar 20km'lik tırmanışta var :)) ve geniş yolları. Yer yer bisiklet yolları ve binlerce bisiklet kullanıcısıyla tam bir bisiklet şehri..
Ürgüp: Antreman için bir süre Ürgüp'te bulunmuştuk yaz ortasında ve gerçekten antreman yapmak için tam bir cennet.. Neredeyse hiç trafik yok. Civardaki yollar çok tenha. İstenildiğinde en güzel araziler 3 dklık sürüş mesafesinde..

Antalya'yı anlatmak isterdim ama, henüz bisikleti dün aldığım için trafiği ve yolları bu gözle henüz değerlendiremedim. Antalya'da ki tecrübeli arkadaşlar daha güzel değerlendirme yapacaklardır. Ancak gözüme çarptığı kadarıyla, parklarda bisiklet yolları gözüme çarptı, kaldırımlarda ise bisiklet rampaları, üst geçitlerde asansörler dikkatimi çekti. Konyaaltı sahilinde ve güzelim doğasında bisiklet kullanmak eminim çok güzel bir duygudur, sabırsızlanıyorum :)

Yalova, benim icin tam bir bisiklet şehridir.

Çocukluk yıllarım dahil, bisikletin hayatın bir parcası olabileceğini Yalova'da ogrendim. Orada büyüdüm.. Göğsümü gere gere memleketim diyebileceğim bir yerdir.

Yalova, deprem sonrasında yapılan çalışmalar ile sahil seridinde bir bisiklet yoluna kavustu. hatta ilk başlarda belediye halka ücretsiz bisiklet tahsis ederdi. kimlik vererek günlük alıp kullanabiliyordunuz. ancak kötü kullanım ve çalma olayları artınca bundan vazgecildi. Şimdilerde tek tük sokaklarda görünce için eski günler geliyor aklıma.. :)

Nispeten düz bir şehir merkezi ve sahil şeridi olması nedeniyle zevkle bisiklet sürülebilecek yerlerden olabileceğini düsünüyorum..

En önemlisi haftasonu, günlük ve uzun bisiklet turları icin çok kıymetli bir doğaya sahiptir. 8 km uzaklıkta bulunan Termal ilçesinde hayallerinizdeki orman manzaraları icerisinden cok keyifli turlar yapabilirsiniz. Çevre ilçelerinde birçok şelale, orman yolları, doğa güzellikleri ile karşılaşabilirsiniz.

İsterseniz Samanlı Dağları'na dogru yol alıp tırmanırsınız, isterseniz Kocaeli tarafında düz yolların keyfini çıkarırsınız.. Üstelik sıkış tepiş gitmezsiniz, ana yola dahi çıksanız rahatsız olmazsınız..

Tüm bunları güzel ülkemizin trafik koşullarında cok kolay olmasa da, yapabilirsiniz.. Son ve en önemli konulardan biri de, Yalova halkının bisikletciye saygılı olmasıdır. Uzaydan geliyor muamelesi görmezsiniz. Bunda, benimde icinde bulunduğum Yalovalı bisikletcilerin önemli rolünün olduğunu düsünüyorum. Geçmiş yıllardan bu zamana Yalova, bisiklet ve bisikletçiyi özümsemiştir.

Umarım bir gün, Yalova'da bisiklet sürme şansınız olur...

Adapazarı'nı bu listede ilk üçe gözü kapalı ekleyebilirsiniz. Bu şehirde 5 yaşından 75 yaşına kadar herkes bisiklet kullanır. Her evde en az bir tane bisiklet görürsünüz. Koca şehirde bir tane tepe vardır. Gerisi alabildiğine düzdür. Ayrıca depremden sonra en ücra köylerine kadar yolları asfaltlanmıştır. E daha ne olsun ;)

Eğer bisiklet sporcusuysanız tabii ki Alanya, yüzlerce km kaymak asfalt yollar, etrafı dağlarla çevrili, 0 dan 2000 metre irtifaya kadar tırmanışlar, deniz kum, her yönüyle sporcu cenneti, zaten milli takım kampları da bu özelliklerinden dolayı genellikle Alanya da yapılıyor...

bence mersine gelmeyinde nerede sürerseniz sürün burada bisiklet sürülmez yayaların motorlu araçların motorsuz araçların hiçbir saygısı sevgisi yok birde belediye önüne gelen yeri kazıyor yolları mahvediyor Anlayacağınız bizim anayolumuz tam bir kros arazisine dönüyor. birde bu yollardaki sinirli şöförleri düşünürsek . oho oooooooooooo

İznik, İznik , İznik. :) :) :)

Sürücüler çok mu saygılı , hayır.
bisiklet yolları mı var ? hayır
kask ve tayt kullanana uzaylı gibi bakmıyorlar mı ? hayır

yine de iznik iznik iznik . :) :) :)

Türkiye'de en çok motosiklet ve bisikletin Konya'da olduğunu haberlerden duymuştum. Konya'da ana caddelerde genellikle bisiklet yolları mevcut fakat yol bisikleti ile o yollarda bisikletle keyif almak biraz zor. Ulaşım açısından şehir içinde bisikleti kullanıyorum. Tramvaydan daha çabuk gideceğim yere ücretsiz ve ayakta beklemeden varabiliyorum. Mtb yapmak için şehirden o kadar da uzaklaşmaya gerek yok. Şehrin batı taraflarında dağlar boy boy gözüküyor zaten. Ufak tefek de olsa ormanlarımız da var :) Belki Antalya'da sahil kenarındaki yollar gibi manzaralı yollarımız yok fakat her türden bisikletçinin zevk alacağı yolları olduğunu düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: Atasoy
bildiğim kadarıyla konya dümdüz dayım orda okumuş tam bisiklet şehriymiş.

Şu ana gördüğüm en bisiklet dostu kent Adapazarı. Nerdeyse her ailede bisiklet var. Kentin hafif engebeli Serdivan tarafı hariç genel olarak düz yayılışının da bunda payı var.

Ankara`nin düz olduguna pek katilamiyorum. Bisiklet kullanimi bir ulasim araci cercevesinde tasrada oldukca yaygin, nerdeyse büyüksehirlerden daha yaygin, mesela aydin, konya vs.

Kesinlikle Ürgüp MTB kullanıcıları için bir cennet. Hem harika doğasını tanırsınız hemde bisiklet sürmekten keyif alırsınız. bu resimdeki polonyalı bir arkadaş kız arkadaşıda ingiltereliymiş bisiklet sırtında taa oralardan ürgüp ve civarındaki tarihi turistik yerleri görmeye gelmişler 2 hafta kadar once karşılaştık.

BURSA - Gemlik
Bence Türkiye'nin en güzel trekking , doğa sporları ve bisiklet parkurları üssüdür diyebilirim. İster al bisikletini Uludağ'ın zirvesine çık , ister deniz kenarından miss gibi iyot kokusunu içine çekerek zeytin ağaçlarının arasından körfezi dolaş , yada Delmece Yaylasına tırman kamp kur. Denizden sıkıldıysan bas pedallara İznik gölünün etrafını dön, Gürle kayasına tırman , uçaktan bakıyormuş hissine kapıl :) anlat anlat bitmez. Yolunuz düşerse başımızın üstünde yeriniz var. :)

"Salih kardeşim'in dediği gibi Yalova'da ayrı bir cennettir. "

Geri