Türkiye sürekli kendini bir yerlere ispat etme çabasında olan bir ülkedir. Neden sürekli kendini bir yerlere ispat etme çabasında olduğu, her vatandaşın kafa patlatıp çözmesi gereken bir sorundur. Bence tarihçilere büyük bir rol düşmektedir.
Biz, Futbol (ata sporumuz ha yani) maçlarında, özellikle Avrupa kupalarında maç yaparken şu tezahüratı yaptık yıllarca, bıkmadan usanmadan. Hatta geçen sene bile hala yapıldığına şahidim.
Avrupa Avrupa duy sesimizi,
İştu bu Türklerin ayak sesleri,
Türklerle kimse başa çıkamaz,
Manchester i...si kolla kendini.. (oynanan rakip takıma göre değişiyor)
Sesimizi çok iyi duyduklarından ben eminim... Ama o tezahürattan değil...
Geçen sene bir Avusturyalı tanıdığım, maç girişinde polis cebimizde bozuk para var mı diye bakarken ve olanları toplarken, neden bozuk paraları cebimizden topladıklarını sordu. Gözlerindeki hayreti ifade edemem. Belki o benim son param, belki o parayla metroya binecem !!!
Kendisine cevap olarak, sahaya atılıyor, bunu engellemek için topluyorlar, dedim.
Bana her mantıklı insanın aklına gelecek soruyu sordu. Neden sahaya para atanları toplamıyorlar ve cezalandırmıyorlar ?? dedi, cevap veremedim ve sadece gülümsedim.
Evet, bu işe ancak sahaya para atılmaması gerektiğinin eğitiminin verilmesi ve buna rağmen atanların cezalandırılması ile önüne geçilir. Kurunun yanında yaşı da yakarak değil. Çünkü para atma eğiliminde olan kişilerin para veya başka bir cisim atmasını toplayarak engeleyemezsiniz ve bu sorun düzelmek yerine artarak devam eder.
Özet; biz ne kadar bağırırsak bağıralım, her yerden, her noktadan, kendimizi ele veriyoruz. Biz, ne kadar çok sorunu halının altına itersek, o halı o kadar çok kabarıyor ve günün birinde bir yerden o veya bu şekilde patlıyor.
Toplum olarak verilmesi araştırılması gereken çok konumuz ve dürüstçe verilmesi gereken çok cevabımız var. Ve bunu yaparken en büyük hatalarımızdan biri olan "ötekileştirmek" hatasına düşmemeliyiz. Toplum olabilmek ve bu şekilde yaşayabilmek için.
Saygılar,