@Derya Keçeci
Aradaki fark kullandigimiz arka disli takimindan dolayi. Bende arkada 12-25 10 dislili kaset var.(12-13-14-15-16-17-19-21-23-25). 34/25 oraninin yetmedigi, bir kayak merkezi cikisi gibi istisnai durumlar haricinde, normal bir karayolu tahayyül edemiyorum.
2 seneye kadar 53-38 ayna disli kullandim. Tabii ki arkada 28 dis kullanma ihtiyacini duydum, yaslandikca ve kilolandikca.Ama hic bir zaman standart Shimano kaseti kullanmadim ve kendim kombine ettim. 13-14-,.....-28 gibi(Yol bisikleti)
Trekking bisikletimde (48/38/28) oldugu icin zaten zorlayici bir durum olmadi. Dag bisikleti keza!
Teknolojik gelismeyle orantili , kasetlerdeki disli sayisinin artmasina bagli olarak bu sorunlar kendiliginden cözüldü zamanla. Aradaki asiri ziplama..atlama(hangi tabir uygunsa..) oranlari yumusatildi.
53/39 ve 50/34 arasindaki fark, hem de zincir boyunun da kisalmasiyla agirlik-gramaj hesabi yapanlar icin önemli. Benim sahsi kanaatim, göbegi(!) eritmek daha faydali, hem agirliktan hem de oksijen tüketiminden iktisat acisindan!
Biz(ben) eski usül bisikletci oldugumuzdan, en büyük viteslerle yokus cikmayi marifet sayardik. Bilim bunun aksini ispatladikca durum degisti. Fakat belirli bir yastan sonra yüksek devirli pedal cevirerek yokus cikma, cok asiri özveri gerektiriyor. Ben kendim icin ikisinin arasinda bir yer buldum. 15 sene öncesine kadar 50 devir /dak. ile yokus cikiyorduk. Simdi 70 i ancak buluyoruz.
Kisaca özetlemek gerekirse; ayna disliler ve arkada kullanilan disli takimi biribirine cok bagli. Herkesin sahsi tercihi biraz!