Scudo Sports

Transtoros, Konya-Antalya, kamplı bisiklet turu.

Scudo
@Mesut Girgiç

Merhaba,

Buraya kadar herşey bana göre çok güzel giderken, yukarıdaki satırları okuyunca gerçekten çok üzüldüm:( ve hemen geri dönüp yazdıklarım arasında nasıl böyle bir mana çıkabileceğini araştırdım fakat bulamadım. Sadece teknik olarak böyle birşey bana çok ilginç geldiği için irdelemek istemiştim ve de bunu da karşılıklı soru cevap yoluyla çözebileceğimi sanmıştım. Bu hız yapılamaz diye birşey demiyorum ki zaten. Ben sadece genel olarak resimdeki bazı özellikleri incelediğimde, bu hızda, otomatik ayarlarda olan bir sayısal fotoğraf makinasının nasıl olup ta böyle ilginç bir resim çektiğini irdelemek istedim. Kaldı ki ben de, birçok forum üyesi de benzer, hatta çok daha yüksek süratleri uygun "bisiklet-yol" kombinasyonlarında defalarca yapmışlardır.

Gönderdiğiniz görüntü konusunda da size bir cevap yazdım. Cevap verebilirseniz sevinir ve nihai cevabımı yazarım.

Şimdiye kadar ki ilgi ve alaka için size ve forum üyelerine teşekkür ederim.

Saygılarımla

• Beğen
Tepkiler: ZekiAlper
@basri

Üstad; siz tabiki hile yaptığımı söylemediniz. Ancak dürüstlüğü şiar edinmiş bir ekip eğer gökyüzünde dürüstlüğüne gölge düşürecek bir bulut görse dahi o buluttan ister istemez reflex olarak nem kapabilir. Sanırım bu anlamda bizler sizin yazdıklarınızın içinden kastınızı aşan manalar çıkarmış duruma düşüyoruz. Eğer sizi yanlış anladıysak biz özür dileriz. :)

Benim makina belki (?) otomatik modda olduğu için EXIF bilgilerini dosya datalarına kaydetmiyor. Zaten adam otomatik çekiyor, benim bu fotoları çekerken neler çektiğimle hiç ilgilenmiyor, o halde ben exif bilgilerini niye kaydediyim diyor. :) (makina diyor yani)
Bundan emin olmak için manuel modda çektiğim Pınar gözü şelalesi fotolarına baktım. Orada da exif bilgi kaydı bulamadım. Bu incelemelerimi hem windows gezgininde hem ACDC de, hem Picasa2 de yineledim ancak exif bilgislerinen ulaşamadım.
Bu arada haberiniz olsun manuel ayarda makinam 1/2500 e kadar ayar çekebiliyormuş. :eek: ;) :)
Her neyse belki ben vaktiyle bilerek yada bilmeyerek makinanın ilgili menü'sünden exif bilgilerini saklama fonksiyonu kısıtlamış olabilirim belki. Böyle bir şey yaptımsa da hiç hatırlamıyorum.

Tüm yukarda saydığım ihtimaller bir yana bence en kuvvetle muhtemeldir ki; fotoların exif bilgilerinin makinadan PC ye aktarılmamasının sebebi: Foto aktarma işini orijinal software kullanarak yapmamış olmamdır sanıyorum. ;)

Dolayısıyla ilgili fotonun nüfüs kayıtlarını ve TC kimlik nosunu bulamayacağız. Faili mechuller listesine kaydedeceğiz. Ama olan olmuş. Allah rahmet etsin.

Sanırım makina ironmachine olduğu için böyle bir ilginçlik yapmış.:) Siz kusuruna bakmayın. :D İnşallah bir daha net çekmemesi gereken bir şeyi(mesela asfaltları) net çekmez. :) (Sürç-ü Şaka ettikse affola :) )

Üstad, kafa yorup bilgi birikimizden bizlerin ufkunu da genişlettiğiniz için çok çok teşekkürler. Ancak lütfen bunu burada kesmeyelim.
Forumun diğer konular topiğinde bisikletin iki tekerlek üzerinde nasıl dengede durduğunu bize fiziki olarak açıklarsanız size minnettar kalırız.
Selam sevgi ve hürmetlerimizle.

Üstad, kafa yorup bilgi birikimizden bizlerin ufkunu da genişlettiğiniz için çok çok teşekkürler. Ancak lütfen bunu burada kesmeyelim.
Forumun diğer konular topiğinde bisikletin iki tekerlek üzerinde nasıl dengede durduğunu bize fiziki olarak açıklarsanız size minnettar kalırız.
Selam sevgi ve hürmetlerimizle.
Abi sınavlar bu hafta sonu bitiyor tabi tamamen bitmiş değiller :D hayat boyu sınavlara hazırlanıcaz , mahkumuz maalesef:( ama sadece bir süreligine vakit bulmuşken ben bu konuyu detayıyla size açıklamak canı gönülden çok isterim ;)
Mutlaka Basri(Tuncay) beyle birlikte ortaklaşa bir çalışmayla bu denge olayını sizlere bilimsel verilerle sunmak isteri(m)z.:) Benim için Büyük Büyük zevktir!:eek:
Umarım Tuncay abimiz bu ricamı kırmaz, bu rica ayrıca Mesut abimize aittir :p
SAYGILARIMLA kolay gelsin herkese

Tuncay abi sen Mesut abimizi yanlış anlamış gibi oldun!! aslında Mesut abimiz: "bize tartışmaya açık oldugunu belirtiyor".. önceki yazılarını okursan içinde bir yerde bir detayda bunun üzerine değinmiş ;) o kısımda da yine çok gülmüştüm Mesut abimin yorumları süper yaa! :p

Fizik üstadı Tuncay bey, ve baş asisten Bmx_Rider007 James Bond(ceymıs diye okunur, kısaca "hello co naaber" deseniz de olur:cool: :rolleyes: :p ) arkadaşımız bisikletin dengesini fiziksel olarak açıklasınlar, bende aynı bisikleti süren insanların beynindeki denge merkezinin fizikokimyasal işleyişinden bahsedeyim.
Fizikteki denge olayını korteks düzeyinde bilmenin, vucuttaki reflex denge yeteneğine olumlu katkılarda bulunarak denge olayını kontrol eden beyin kafa çiftlerinden nervus statoakustikus siniri(yada halk adında daha yaygın kullanılan adıyla: vestübülokohlear sinir) üzerine olumlu etkileri olup olmayacağını irdeleyeyim.
Böyle bir olayı ister istemez içinde yaşamak durumunda olduğumuz Samanyolu galaksimizde ilk olarak ben irdeleyeceğim için her ortaya attığım teoriyi aksi ıspatlanana dek doğru olarak kabul etmek zorundasınız, şimdiden diyeyim de sonra demedi demeyin. :)

Korteks düzeyinde bilme kelimesiyle ; "denge fiziğini ve fizyolojisini enteklektüel olarak kavramış bulunmak" anlamı kastedilmekte.
Reflex olarak bilmek kelimesiyle ise; "cerebellum(beyincik) deki denge merkezi ve müsküloskeletal sistem(kas iskelet sistemi) vasıtasıyla otomatikman(istemsiz) olarak kurulabilen denge marifeti kastedilmektedir.

Ayaklarınıza sağlık muhteşem bir tur olmuş tşkler.Bu gezi sayesinde bende memleketimi görmüş oldum. (Yenişarbademli) tekrar tşkler...

• Beğen
Tepkiler: AHMTB
Ahmet okadar güzelbir tur olmuşki güzelliğini anlatacak kelime bulamadım, fotolar desen,adeta belgesel olmuş .kıskandım valla inşallah işten güçten vakit bulurda.ayağımız henüz pedal basarken bizde yapabiliriz bursa da
böyle güzel turlar.
Şölen Kalpalp

• Beğen
Tepkiler: AHMTB
İki kelime ile : TEBRİKLER, TEŞEKKÜRLER

Bir de üçüncüsü : MUHTEŞEM !!!

:)

Herkese merhaba,

Fotoğraf konusunda Iron Mesut'un yardımı ile bir deney daha yapıldı ve bu sefer herşey yerli yerine oturdu. Bakın şöyle:

- Iron Mesut gerekli yakıtı alır, donanımını hazırlar ve tavukların bile uyuduğu bir saatte "tövbe estağfurullah yaa, çattık bir foto meraklısı, optikçi, astronom, forumcuya bana neler yaptırıyor bisiklet üzerinde!" deyip pedala feci basar.

- Makina hızlanır, hızlanır, sağ el gidonu bırakır, Canon Power Shot G7'yi alır, açar, yere doğru çevirir ve basar deklanşöre :)

- Deney bitmiştir. Eve dönülür, fotoğraf makinasının orijinal resim yükleme programı bilgisayara oflaya
poflaya kurulur ve sihirli resim huooop yüklenir. Bu resimde çok gizli bilgiler vardır ve ortaya çıkması
an meselesidir. Herşey bir "fotopsiyi" beklemektedir.

- Basri'ye haber verilir ve malzeme fotopsi yapılmak üzere kendisine gönderilir. Foto halen esrarını
korumaktadır.

PROBLEM
Bisiklet üzerinde 29.6 km/saat ile giderken bir fotoğraf çekiliyor. Makina otomatik modda olduğu halde asfalt üzerinde cm boyutlarındaki özelliklerin yeterince net çekildiği görülüyor. İspatlayınız? (25 Puan +aferin)

ÇÖZÜM:
- Bisikletin hızı 29.6 km/saat ise bisiklet, üzerinden sürücüsü henüz düşmemişse :D, 1 sn'de 822 cm
yol alıyor demektir (2960000 / 3600 )

- Bir resmin net olabilmesi için poz süresi boyunca (klasik tabirle perde açık kaldığı sürece) fotoğrafı
çekilen nesnenin hareketsiz olması VEYA pozun en az nesne hızında veya daha hızlı
gerçekleşmesi lazım.

- 1 sn'de 822 cm yol alan bir bisiklet üzerinde çekilen bir fotoğrafta asfalt üzerinde yaklaşık 1 cm
boyutlarındaki özellikler (tipik mıcır) yeterince net çıkmış ise poz yaklaşık olarak saniyenin 822'de
birinde alınmış demektir. Hatta dikkatle baktığımızda asfalttaki mıcırların hafifçe bulanık çıktığı için
pozun 1/822'den biraz daha uzun bir sürede alındığı bile söylenebilir.

- Netekim; fotoğrafı ciddi bir görüntüleme programı ile açtığımızda (Mesela (link) ve hemen "Image Information" menüsünden "EXIF Info" seçeneğine tıkladığımızda fotoğrafın tüm iç organlarına ulaşırız. Burada ExposureTime (Poz süresi) başlıklı değere dikkat ettiğimizde 1/800 sn (hatta 1/807) olduğunu görürüz.

İşte "o ünlü foto"'nun fotopsi yapılmış hali:
http://www.tug.tubitak.gov.tr/~tuncay/homepage/bisiklet/fotopsi.jpg

Kıssadan Hisse:

Yeni teknoloji makinalar akıllıdırlar ama "manual" modda kullanarak harikalar yaratabilirsiniz. Mesela yukarıdaki örnekte "manual" modda "Exposure Time" 1/1000 sn'ye ayarlansaydı asfalt sanki bisiklet duruyormuş gibi net çıkabilirdi. Veya, tam tersine 1/250, 1/500 gibi değerleri deneyerek "asfaltı ağlatmış" gibi resimler çekebilirsiniz.

Evet, umarız sizlere birşeyler düşündürmüş, bilgi dağarcıklarınıza birşeyler katabilmişizdir...

Saygılarımızla

Basri - Iron Mesut

Evet! Bir sır perdesi daha aralandı ve ortaya bilimsel ve teknik bilgilere dayanan ; bilim ve insanlık adına İronman lere ait fotonun otopsisi Prof.Dr.Basri (Tuncay) Bey tarafından neticeye kavuştu!:)

Tuncay abi verdigin bilgiler için tekrardan teşekkürler! Ben de otopsiye pardon fotopsiye:) bir el atayım dedim fakat bir türlü IrfanView'in "Image Information" menüsünden "EXIF Info"'yu bulamadım. Karşıma sadece bu bilgiler çıkıyor :(
http://img185.imageshack.us/img185/7060/fotopsi2eu6.jpg
Üstelik de "IPTC info" butonuna basınca Can't Load.. uyarısını veriyor :( Bu sorunu çözemedim! Yardımcı olursan memnun olurum :)

insan hiç bisiklet binmemş olan bile bu geziye katılmak hatta bisiklet sevdalısı olur gider ya tebrikler saygılar

@basri

Hocam, bu dersten anlamam gereken ders "şu" muydu?

Ben kendimi foto çektiğim o anda saatte 29.6 km yol alıyor sanıyordum, oysa gerçekte 1 saniye gibi kısa bir sürede 822 cm mi gidiyor muşum ?:eek: :rolleyes: :D :p

Şaka bir yana, uzun yıllardan beri bisiklet üzerinde fotoğraf çekmek benim için bisiklet üzerinde nefes almak kadar elzem ve doğal bir şey oldu.
Ancak keşke vakit ve fırsat bulabilsem de fotoları manuel olarak çekebilsem. Manuel kullanımı özellikle ve sadece gece çekimlerinde ve akarsu fotolarında tercih edebiliyorum. Zira manuel tercihlerin görüntülemede doğru sonuç verip vermediğini kontrol edemeden ha gayret yarış atı gibi pedal çeviren diğer arkadaşlara yetişmem gerektiğinden, otomatik ayarları tercih ediyorum ki; eve varıp çektiğim tur fotolarını incelediğimde şaheserler göremesem bile sükut-u hayale de uğramayayım. :)

Bu arada "exposure süresi" ve " objenin hareket hızı" arasında birebir bağlantıyı da deneysel fotoğrafçılık çalışmasıyla ve gayet güzel şekilde sayenizde anlamış olduk.
Ancak şunu da ekliyeyim ki, fotoyu çekerken ben;
önce fotoğraf makinasının görüş sahasından bisikleti çıkartıp makina sadece asfaltı görecek şekilde yarım deklanşörle ışık ayarı + netleme yapıp sonra makinayı elimi deklanşörden hiç kaldırmadan bisikletin üzerine getirip foto çekiyordum. Yani makinanın netleme fonksiyonunu da alabildiğince asfalta yönlendirip aynı zamanda kilometre saatinin de görünebilmesi için makinayı daha sonra bisikletin üzerine getiriyordum.
Şimdi soracağım şu: ben sadece kilometre saatine netleme yapsam ama hızım yine 29.6km/sa ve enstantane ayarım sizin de buyurduğunuz üzere 1/800 de olmaya devam etseydi yine de asfalt net çıkarmıydı? Yani netleme olayını bu konu bağlamında biraz fazla dışlamış olmuyor muyuz? Şu durumda netleme olayının bize gönül koymaya-küsmeye hiç mi hakkı yoktur? :)

Fotopsi olayı için zahmet verdik, teşekkür ederiz. Hakikaten konuyu gayet güzel öğrendik.

Demekki neymiiiişş;
Bisikletçiler sadece saatte belli bir kilometre gitmiyor aynı zamanda bir saniyede de belli bir mesafeyi katetiyorlarmış. Ben hiç aynı anda iki işi birden başardığımın farkında değilmişim... :D:p

Selam Alper,

Teşekkürler yorumlar için. Eğer bir resmi irfanview'da açtıktan sonra "EXIF info"
butonu gelmiyorsa resim orijinal halde değildir ve başlık bilgileri olmayan siradan bir "JPG" resimdir. Bu yuzden böyle bilgilere ulaşılmak isteniyorsa sayısal fotoğraf makinalarından resim yüklerken mutlaka orijinal programlarının kullanılmasi gerekir. Windows'un pratik tarayici ve kamera sihirbazi maalesef çok yetersiz.

NOT: Haftasonu canta bakarken bu konuya da bakarız :)

Görüşmek üzere

• Beğen
@basri

Üstad, çanta bakmaya foto makinanızı da götürün lütfen.
Bizim de çantaya ihtiyacımız var. Piyasada ne çeşit çantalar varmış biz de görelim. Çanta paylaşımlarınızı bekliyoruz :)

• Beğen
Mesut abicim aslında çanta değil de jant demek istedi :) :p hehe
Tamm Tuncay abicim görüşrüz laflaşırız bende çok merak ediyorum fotografcılıkta bisiklet kullanan insan için hoş bir hobi aslında ayrıca gerekli de ;)
Cumartesi görüşmek üzere abicim

@Mesut Girgiç

Eee yani bunu hissediyor olmanız lazım :)

@Mesut Girgiç

Gayet profesyonelce ve zekice. Bu makinalar akıllı ama biz insanlar (bisikletçiler) kadar akıllı olamazlar :D

@Mesut Girgiç

Bizim problemimizde asfaltın netliği makinanın asfalta netlik yapıp yapmamasından değil, 29.6 km/saat hızla giderken 1/800 sn poz süresinin "asfaltı dondurmak" için tam yetmemesi idi. Dikkat ederseniz çakıl taşları vs net aslında, ama "sıvaşmış". Başka bir deyişle saniyenin 800'de birinde yaklaşık 1 cm lik bir hızın oluşturduğu etki görüntüye yansımış. En bi başka deyişle; saniyenin 800'de birinde çekilen bir resmin net olması için nesnenin tam hareketsiz olması gerekir. Oysa zemin bu sürede yaklaşık 1 cm kaymakta olduğu için tabii ki biraz "sıvaşık" (dikkat edin bulanık değil) çıkacaktır.

Bunu şöyle deneyebilirsiniz. Makinayı "manual" moda alın ve poz süresini 1 sn verin ve caddeden geçen bir arabayı çekin. Sonuç benzer "sıvaşmanın" çok bariz bir örneğini verecektir.

@Mesut Girgiç

Ben teşekkür ederim, bilgi paylaşmak içindir.

@Mesut Girgiç

Ohoo bisikletçiler pedal basarken daha neler oluyor neler. Aslında branşınızla ilgili çok ilginç bilgileri dinlemek isteriz bu sayfalarda. Şahsen ben çok merak eder ve okurum insan vücudu ve mekanizmasıyla ilgili yazıları...

Selamlar

• Beğen
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Ne deseeeem , ne deseeeem
konya'dan antalyaya bisikletle gidilir dersen birine
kesinlikle imkasız der
ama siz evet SİZ imkansızı başardınız
bu yolculuğa sözler yetmez
İRONMAN takımına sınırsız teşekür ediyorum
hem doğayı sevdiriyorsunuz hemde şehirler vb. yerler hakkında bilgi veriyorsun mesut abi buna nasıl teşekür edilir bilmem
daha çok söz bulamadım yoksa yazardım
Size sonsuz saygılarımla teşekkür ediyorum
umarım BİR zaman bende böyle bir tura çıkarım
içim gidiyor bu yolculuğu,hayvanları,manzarayı görünce
HEPİNİZE İYİ PEDAL ÇEVİRMELER DİLEYİ İLE HOŞCA KALIN

Bisiklet almak=kredikart otobüsle tatile çıkmak=kredikart
parayla alınabilen herşey için Masterkart
KAS GÜCÜYLE ANTALYA'YA SÜRMEK PAHA BİÇİLEMEZ

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

@basri

Üstad,
tamam, evet, kabul, okey, eyvallah, pes, anladım... :)

Amma ve lakin bir yeri hala anlayamadım... :p :cool:
Şöyle sorayım.

Mesela 29.6 km/saat hızla giderken "asfaltı dondurmak" için tam yetecek oranda pozlama süresi ayarlamış olsak
amaaa sırf kafa karıştırmak maksasıyla netlemeyi; sonsuza yada nebileyim mesela makro ayarına falan getirsem, yine de şu meşhur asfaltımızdaki çakıl taşları net görünmeyi becerebilirler mi? (ben ce çıkmaz gibi, ama net çıkarlarsa o çakıltaşlarını alınlarından öpmek gerekir)

Yani sizin şu netleme konusunu benim fotolarımdan bu kadar soyutlamanızı hala tam anlayabilmiş değilim. Zaten sanırım bu saatten sonra anlarsam da arap olacam gibi geliyo... :)

not: Bisiklet sürerken yaşadığımız solunum fizyolojisi konusuna ise ilk fırsatta değinmeye çalışacağım.

not: Bisiklet sürerken yaşadığımız solunum fizyolojisi konusuna ise ilk fırsatta değinmeye çalışacağım.

Mesut abi çok hoşsun valla :D:D:D:D:D bende pedala basarken harcadıgımız kalori/ pedal atım sayısını araştırayım :p belki böyle ilginç konulara değenirsek insanlık ve bilim adına güzel bir gelişme olur ! Maksadımızı aşan kelimelerle forumu oyaladıgımı sananlara cevap olarak Einstein in meşhur sözünü armagan ederim:p "Hayaller gerçeklerden daha önemlidir" ayrıca benim hayallerim yapabileceklerimi gösterir ,herkes gibi:eek:

@BMX_rider07
Sana katılıyorum. Bu bir oyalama değil. Geyik; hiç değil. :cool:

Bu konuştuklarımızı geyik sananlar bir gün herhangi bir yerde "TÜYLERİ SIVAŞMIŞ BİR GEYİK FOTOSU" gördüklerinde, zavallı hayvanın bir yerlere sürtünmek yada kaşınmak gibi vesair sebeplerle tüylerini o hale getirdiğini zannederken;
Tuncay hocamın optik derslerini dinleyip anlayanlar ise söz konusu geyiğin, kendisinin fotoğrafı çekilirken ön görülen pozlama süresini dikkati nazara almadan koşarak santimere kareye düşen tüy(yada kıl) sayısının net görünmesine engel olduğunu anlayıverecek ve geyiğe herhangi bir cilt hastalığı yada sakatlık isnad etmeyeceklerdir. :) ;)

Saygılarımla
İmza: Geyik-optiği uzmanı. :D

-o-o-o-o-o-o-o-o-
not: Şu linke göz atınız lütfen.

.

Geri