Herkese merhaba yaklaşık bir yıldır siteyi misafir olarak takip ediyorum ve sonunda üye oldum.
Trainer kullanarak powermetre olmadan yapılabilecek alternatif antrenmanlari çok araştırdım. Kadans, nabız antrenmanlari var fakat çok daha genel kalıyor kişinin fizyolojik durumuna göre düzenlemek pek mümkün değil.
İşte tam da bu konu ile ilgili sizlerin fikirlerine ihtiyacım var.
Power metre olmadan FTP antrenmanlari yapılır mı?
Soru ilk başta saçma gelse de aslında fikir şöyle;
20 dakikalık FTP antrenmanlarinda malum FTP düzeyimizi watt cinsinden öğrenip bunun üzerinden sweetspot vs gibi varyasyonlu idmanlar yapabiliyoruz. Peki bunu basit bir hız ölçer ile yapamaz mıyız?
Örneğin elimizde bir adet fluid trainer (magnetic trainerda direnç kolu olduğundan işler değişebilir) bir adet hız ve ortalama hız gösteren yol bilgisayari olsun.
İnternette kadans ve vites oranları girilerek hızın hesaplanacagi bir çok tablo var ve benim bisikletimin tablosu şu şekilde.
257078 dosyayı görüntüle
Bunu da hazır ettik.
Çıktık trainerin tepesine ısınmayı yaptık durup km sayacini sifirladik avg speed time vs hepsi 0, başladık 20dk FTP idmanına ve sonunda hemen durup verileri not ettik. Daha sonra sogumamizi yaptık.
Ve sonuçlar, 20 dakikalık sürüş sonunda çıkan ortalama hız 31 km/h olsun. (Tabloda 31 çok olduğu için bunu örnek verdim)
Yani bu demek oluyor ki biz 20 dakika boyunca kaç watt olduğunu bilmesek dahi traineri ortalama 31 km hız ile çevirebilecek kadar güç ürettik.
Şimdi asıl can alıcı soru şu, kadans ile watt değişir mi? Örnek vermek gerekirse tablodaki gibi 50x18 viteste 90 kadans çevirirken ortalama 31kmh hız ile dönen trainer atıyorum 200 watt güç üretiyor olsun. Ben vitesi 50x20 yapıp 100 kadans çevirdiğimde yine 31kmh hız ile dönen trainerda ürettiğim güç yine 200 watt mi olur yoksa değişir mi? ( 200 watt temsili değerdir )
Eğer bu şekilde direnci doğrusal olarak artan fluid trainer kullanırken uretilen watt kadansa gore değişmez ise, o zaman ben evde FTP idmanı yapabilirim.
Sweetspot için FTP'nin %90inda 20 dakika mi çalış dedi , peki 31x0.90 = 27,9 demekki ben 20 dakika boyunca sürekli 28kmh hız ile cevirmeye odaklanacagim vites oranı ve kadans farketmeksizin.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.