Yeni sayılır bi 500 kilometre kadar önce ilk kez zincirimi değiştirdim. Bu süreçte çok önemli tecrübeler edindim, konuşulmayan ama adamın çok canını sıkan şeyler bunlar. Hep söylüyorum, kötülük yapıyorlar diye değil ama forumda da aktif üyelerin pek çoğu oldukça tecrübeli olduğu için gerçekten tecrübesiz insanların nelerle mücadele edeceğini, ettiğini yeterli seviyede anlayamıyorlar, haliyle aslında bu kadar basit bi süreç nası insanın başına bela olabiliyor ancak tecrübe etmemiz gerekiyor.
1- Zinciri alıp montajını yaptırdığım yerde üstündeki yağı temizlemeden veya tekrar yağlamadan kullanamın uygun olduğunu söylediler. Perişan oldum, ev, kıyafetlerim, bisikletin üstü başı katran gibi yağ oldu hala çıkaramadım tamamen. Tabi bu herkesin başına gelmeyebilir zira ben fazlaca ıslak ve pis ortamda sürdüm zincir değişimden sonra, her seferinde temizlik yapmaya çalışmama rağmen o ilk pislendiğinde çıkaramadığım yağlar yavaş yavaş her yere sirayet etmek suretiyle yok oluyor (olacak inşallah).
2- Daha evvel gittiğim bir Shimano yetkili servisindeki bir ustaya yağmurda da sürüş yapıyorum nasıl bi yağ kullanmam iyi olur diye sordum, ıslak zeminlere uygun diyerekten dandik bi yağ verdi bana onu kullanıyorum uzun zamandır. Şimdi burdaki hata şu; yağmurda kullanıyor olmanız yağ seçimini etkilememeliymiş bence. Esas sorgulanması gereken şu; çamurda sürüyor musun? Ben o kadar boktan yerlere girdim çıktım ki bu yağla yağlanmışken zincirim, yağ zincire tutunuyor onda problem yok ama yağ ortamdaki bütün boku püsürü de tutuyor üstünde bırakmıyor. Pırıl pırıl görünen zincir 20 km sonra zift gibi oluyor. Kaliteli bi yağ deneyimim olmadı henüz, o yüzden sanırım yine dandik bi yağ ama kuru ortam için olanından kullanacağım. Zincirin pisliğiyle uğraşıp kendi ömrümü yiyeceğime zincirin ömründen yiyeyim nedir yani
Zinciri söküyorum temizlemek için, sıcak su kullanıyorum geniş alanım da var. Fırçadır, kaptır, sabundur, yağ sökücüdür bol bol kullanıyorum, oluk oluk kapkara pislik akıyor zincirden de dişlilerden de. Kuruluyorum güzelce, her baklaya bi damla olcak şekilde yağlıyorum, fazlasını bi bezle siliyorum sonra. Yani herşey çok ideal, hiç elime falan bi pislik bişey bulaşmıyor mesela bu anlattıklarımı yaparken. Çıkıyorum kuru hava, hiç su birikintisine falan girmeden tertemiz bi sürüş yapıyorum, eve geliyorum zincire bi bakıyorum yine zift olmuş

Valla anlamadım yani nasıl bi belaya bulaşmışım. Bi dahaki sefere zinciri alıp 1 hafta tinere yatırmayı düşünüyorum kullanmadan önce