Scudo Sports

Thy 2. Pilot Aday Adayı İlanı

MossoM

Daimi Üye
Tepki
452
İsim
Cihan D.
Bisiklet
Mosso
Merhaba arkadaşlar,

Forumda Thy'nin bu ilanına başvuranlar illaki vardır. Sözleşme şartları içerisinde 10 yıl kesintisiz çalışma ve 140.000 Euro (Kur sabitlemesi yok) geri ödeme şartından bahsediliyor. Konuyu burada açmamın sebebi bisiklet tutkunları olarak hayatta bakışımızın, özgürlüğün bizim için anlamının birbirimize yakın olduğunu düşünmem ve kesinlikle daha iyi anlaşılacağımı hissetmem. Bu sözleşmenin şartları benim için yeterince ürkütücü ama en basitinden buna değip değmeyeceğini kestiremediğim için kafam karışık. Bir çok sektörde olduğu gibi pilotlukta da sıradanlığa giden yol açılmış gibi geliyor gözüme son bir kaç yıldır. İş gücünü artırıp maaşları azaltmak her işte yapılan bir şey haline geldi artık. Bunu anlamak için profesyonel olmaya gerek yok. Yazılacak çok şey var ama ben sözü size bırakmak istiyorum. Umarım yeni bir bakış açısı yakalayabilirim.

• Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
Scudo
Bu sadece eğitim ücreti ve sınavı geçip pilot olacağınızın garantisi yok diye biliyorum. Detayları bilen varsa uzun uzun yazsın :D

• Beğen
Tepkiler: 19tunahan93
Keşke başka şey dileseymişim diyorum içimden.

Örneğin 2. Pilot Aday Adayı oldunuz, bir süre eğitim alırsınız. Eğitim süresince asgari ücret ödemesi olur, kesinti yapılmaz. Eğitim süresince THY 100bin euro civarı para harcar.

ikinci pilot adayı olduğunuzda ise 12binTL alırsınız. yaklaşık 4binTL'si kesilir, 8bin TL elinize kalır.

THY'de zorunlu hizmet yapan kaptan pilot yaklaşık 35binTL, ikinci pilot ise yaklaşık 25binTL alır.

Zorunlu hizmet süresi bittikten sonra aylık geliriniz anlaşmanıza göre en az 8bin euro'dan başlar.

@10urr

Baştan yapılan bu anlaşmayla sanki hiçbir maaş talep hakkı kalmıyor kişinin gibi yani kurum seni biz yarattık otur çalış üçe beşe dermiş gibi geliyor. Diyelim 6. senedeyim ben daha fazlasını hakettiğimi düşünüyorum diyerek maaşım üzerinde söz sahibi olabilecek miyim? Bu 140.000 euro yu ne zamana kadar ödemiş olurum. Kur arttıkça borcum da artacak ama maaşım tl olduğu için o hızda artmayacak. 8 bin tl yi ne kadar süreyle almaya devam ediyor 2. pilot adayları sanırım çok soru oldu :)

Zannedersem 65 yaşınıza kadar uçabiliyorsunuz. Şu an 30 yaşında iseniz 45 yaşında zorunlu hizmet ve geri ödeme biter 20 yıl da birikim vs yapayım diye uğraşırsınız sonra bir bakmışsınız ömür bitmiş :snzdglsn: çoluk çocuk rahat yaşar eğer varsa:harika:
Bildiğim kadarıyla bayram seyran vs yok mümkün oldukça uçurmaya çalışıyorlar bir nevi modern köle gerçi diğer sektörler de Türkiye için farklı değil ama pilotlar için ekstra bonuslar olabiliyor irtifada radyasyon vs olduğu için kanser oranlarının yüksek olması gibi.

Peki önceden kapatabilme ihtimalimiz var mı o 140.000 euro'yu ?

@19tunahan93
Neyle kapatıcak ki insan :) Para o kadar kazanma fırsatı vereceklerini sanmıyorum. Kapatsan bile kur farkını kurtarırsın 15 yıl boyunca hala onlarla çalışmak zorundasın. çünkü istifanın cezası 140.000 in içinde değil o ayrıca hesaplanıyor.

Ayda 1000₺ kendime ayrılır geri kalanını 140.000€ için verilebilir.

@Uçan
Özetle 45'e kadar ancak işler oturur o zamana kadar kazandığını yersin ya da eksiklerine gider diyorsun haklısın. Evde oturanla pilot olanın harcaması da değişir yine elde bir şey kalmaz. Memur gibi çalışılacak bir iş istemiyorum ki nerede kaldı bu pilotluk havası hani havalı işti :D

Ha birde bu radyasyon madem gerçek neden bir şey yapılmıyor bu konuda çok enteresan :(

Yıllar önce okuduğum bir köşe yazısı veya bir haber aklıma geldi..Onkologlar ile milletvekillerinin bir kıyaslaması filan yapılmıştı..
Adam onkolog..Seni ölümden geri döndüren doktorlardan artık..Türkiye'de bu konuda uzman 3-5 tane iyi isim varmış..Bu adam da bunlardan birisi..Ben diyor,şu kadar maaş alıyorum,öteki tarafta vekil şu kadar alıyor..Benim şöyle haklarım var,vekillerin şöyle hakları var..Saymışlar artık..
Buraya nereden geldim?Kaptan pilot 35.000 TL maaş alıyormuş,oradan..!
Türkiye'de bu parayı kazanan doktor var mı?Zor..!

Pilot dediğiniz şey de,kamyon şoföründen farksız birisi..İki düğmeye basıyor filan..Kamyoncu da debraja basıyor:D
Dur daha..:)
Askerde,yeni gelen poşetlerin evrak işlerine verdiler beni..Poşetlerle muhabbette ediyoruz..Ben de usta poşetim artık:D
Bir asker dedi ki,''ben kaptan pilotum''..
Üzülmüştüm açıkçası..Çünkü birkaç gün sonra dağ başında ot yolmaktan bitap düşeceklerdi..Öyle de oldu zaten..:D

Hocam havası veya heyecanı için yapmak istiyorsan hiç bulaşma derim. Kışın kayak veya snowboard diğer mevsimlerde de yol bisikleti ile bu heyecanı(uçmaya çok benziyor:)) yaşayabilirsin.

@Uçan
Yok yok o kafada değilimi biliyorum uçmak çocukluk hayalim diyenlerin istediğinin bu olmadığını. tıpkı motorsporları tutkunu olup tır sürmeye benziyor diye bir örnek görmüştüm haklıydı da. Parası için profesyonel bir meslek olarak görüyorum. Tutkum falanda yok olsada bir kaç uçuşa sıkılırım zaten. Yamaç paraşütünde bile kalkış ve iniş harici sıkılan insanım :) 15 yıl gözümü o yüzden korkutuyor ben bağlanamam o kadar yani imkansız. Ama onu yapmayıp daha boktan bir işi yıllarca yapmaktan korkmuyor değilim. Ha bu arada eğitime hak kazanacağım kesin değil ama bu kararı eninde sonunda vermem gerekiyor.

@19tunahan93
Mesele kaç düğmeye bastığı değil yanlış yerlere odaklanmayalım :)

Uçmayı seviyorsanız düşünün tabii ki. Sadece doktorlara ve pilotlara özel kredi imkanı diye mercedes in araba ilanlarını gördü bu gözler bu ülkede ve ayrıca abd pilotlarının 4 ek işte çalışıp geçinemediğini izledi bir belgeselde aynı bu gözler. İşsiz 1000 pilot olmasına rağmen thy nin yabancı pilot çalıştırdığını da okudu bu gözler.
Özetle, uçmak sizin için tutkuysa ne duruyorsunuz.

@Mehmet Metin Levent
Tutku değil orası kesin

@19tunahan93 hangi dugmeye me basacagi bir kitapçıkta yazili zaten. Sadece o kitapcigi okuma ve ucagin konsolunun egitimini aliyorlar diye biliyorum. Yoksa parayi veren düdüğü calar demezler. En asagi muhendis olacak soyle teknik egitim almis olman lazim falan sarti kosarlar yani.

• Beğen
Tepkiler: Afyon35
Geri