Evrim
Herhalde oldukca zor bir hafta gecirdin ve bu gunlerde Luang Parabang'dasin. Sehirdeki saray ufak ancak garajdaki arabalar cok hosuma gitmisti. Amerikada normal vatandaslarin kullandigi arabalar Laos'da kral arabasi.
Ben sana gecen iki seneki tecrubelerimden biraz aktarayim. Yollarimiz sadece onundeki gunlerde ayni. Otellerin yerlerini belirtmeye calistim, etaplari buna gore ayarlayabilirsin. Gerci artik sen de yeterli tecrubeye sahip oldun sayilir oralarda.
Luang Parabang - Phu Khoun 134 Km
Bu etap oldukca uzun ve cok zor. Sehirden cikinca biraz yokus ve ilk kasaba 28 km sonra ve buradan sonra cehennem azabi basliyor. Yanina tuzlu birseyler de al zira tuz kaybindan artik tatli birseyi agzina koymak istemiyorsun. Ayrica Laos'un kopekleri uysaldir ancak her tarafta yilan var dikkat et, yolda karsilasirsan aman ayaklarini kaldirabildigin kadar yuksek tut.
Bu kasabadan sonra bir 17 km cikacaksin tahminen 3 saatini filan alir ama tepedeki koyde bakkal var icecek bulabilirsin buradan 15 km inis var tadini cikar.
Vee irmagin gectigi koprude bisikletten in ve soyle biraz nehri ve koy insanlarini seyret sanki yuzyillar oncesinin hayatina geri doneceksin. Burada otel yok cok yorulursan baska yontemler aramak zorundasin.
Gelecek 22 km lik cikis icin kendini hazirla arada hic bir sey yok.
Kiu Kacham (Kiew Keshkow)'da otobulerin mola verdigi 5-6 restaurant ve 2 guest house var. Burada kalabilirsin
Istersen Pho Khoun'a kadar devam edebilirsin ancak ben bu etap'tan sonra bayagi bir yorulmustum. Pho Khouna kadar yol inisli cikisli ilerde 9 km ve kasabaya gelmeden once 6 km yokus var. Ben bu kasabada iki senedir konakliyorum. Dort yol daki iki otelin distan gorunusleri fena degil ama ici ayni ikisininde ucret 40 bin kip.
Pho Khoun - Viang Vieng 105 km
Bir onceki gunden sonra kisa olmasina ragmen ban cok zor gelmisti bu etap. Ilk 7 km inis cikisli sonra 15 km inis var sonra 8 km cikiyorsun. Ha bu cikisin baslarinda kaplica ve guest house var. istersen etaplari kalacagin yerlere gore ayarla, tepedeki koyde solda temiz bir kadinin bakkali var icerde kadin hem terzi hem bakkal hemde ayni yerde yasiyor, kisa bir icecek molasi verebilirsin.
Cikistan 47 km sonra Kasi'ye varacaksin burada da oteller var. 58 km daha gidersen turistik kasaba Vang Vieng' e varacaksin. Sehirlerde biraz merkezden uzakta kalirsan oteller daha ucuz ve gurultusuz. 40 bin kip otel
Viang Vieng- ......... 95 km
Bu etap kisa inis ve cikislarla dolu zevkli bir yol. Ben tam 95 km sonra sagda restaurant gorunumlu ve arkasinda bungalovlari olan bir yerde kalmistim. 30 bin kip
Vien Tianne - 74 km.
Yol yine kisa inis cikisli fazla bir problem yok
Vien Tianne simdiye kadar gorduugum en huzurlu ve sakin bir bas sehir. Irmak kenarindaki lokantalar super otantik, benim icinde bir bira yudumla. Burada nehire dik olan yollarin birinde ismi Rue Francois Ngin olabilir tam emin degilim, nehir tarafindan girilmez bir cadde, yaklasik 50-60 metre ilerde Istanbul restaurant var. Sahibi Idris abiye ve oglu Cem'e benden selam iletiver lutfen, kahvaltilari ve muhabbetleri fena degildir. Otel konusunda burasi biraz pahali arka sokaklari tercih et.
Evrim buradan ne yap et Vietnam vizesi almaya calis, gitmisken Vietnami goremezsen yazik olur. Benim favori ulkem, sistemiyle ve insanlariyla.
Sana kolay gelsin daglarda, eger merak ettigin baska seyler varsa yardimci olmaya calisirim.
Selamlar