Scudo Sports

Tek yaprak aynakol kullanmak.

Yeni bașlık açamadığım için yazıyorum 11-42t 10 vites sunrun plakaya en iyi hangi tek diș aynakollar olur

Scudo
En iyisini soruyorsan, 10s zincirin boşluğunu tam dolduracak yaprağa sahip bir aynakol en iyisi olur. Yaprağın sacının kalınlığı 2 mm olmalı.

Eğer yaprağın diş sayısını soruyorsan, o senin kondisyonuna bağlı. 40 veya 42 diş olabilir. Yokuş çıkacaksan ve kondisyonluysan diş sayısı 46 seçilebilir.

Bu arada, 1x sistemde attırıcının gergi kolu uzun olmalıdır. Bu da yetmiyor, büyük viteslerde (yani zincir arkada küçüklerdeyken) vites değiştirirken zincirin ön yapraktan çıkmaması için zincir kılavuzu gerekiyor.

• Beğen
Tepkiler: lrfan
Arkadaşlar 2x10 sram x5 vites sistemim var. aynakol dişlileri yendi ve bazen zincir atma yapıyor. değiştirmek istiyorum ama ruble de eski bu kadar sistem değiştireceğime 1x12 sistem yapayım, tek yaprakla hem tırmanırım hem de hız yaparım (36 aynakol yaprağı ile) diye düşündüm ve ön vitesten de kurtulurum ona da para harcamam.
ruble olarak shimano 12li 10-51t ve arka göbek olarak grx qc500 ms 135 mm kullanıcam.

Bir bisikletçi aynakol da değişmen lazım. sadece yaprak değiştirerek yapamazsın, pulu yapraktan terse de alsan zincir dışta kalır dedi.

Vites rublede tam ortadayken, zincir düz olmalı bunu biliyorum ama bunun bir çözüm yolu var mı? sram x5 gxp aynakol tek yaprak destekliyor mu yoksa aynakolu da mı değiştirmeliyim.

Siz internetten set satın almaya çalışın
Sebebini özetlemeye çalışarak yazayım.

Sramdan-shimano 12 li sisteme geçtiğinizde Shimano 12 sistemden microspline arka göbek kullanıyor, arka göbeğinde değişmesi lazım.

Aynakolu bir şekilde sizinde dediğiniz gibi perçinleri falan patlatarak takabilirsiniz ama zincir ekseni farklı olacağı için Büyük ihtimal vites geçişlerdine sıkıntı yaşarsınız. Zincir olması gerekenden daha fazla çapraza düşer.

sram x5 gxp nin üstü civatlıya benziyor perçinli değil herhalde ?

Ben eski bisikletimi ilk başta parça parça toplamıştım önce arka 12 li ruble seti almıştım, ön vites de 3 lu tourney vardı, aynakolun her yaprağı arka rublenin farklı dişli aralıklarında sorunsuz çalışıyordu.

2 li 3 lu aynakol falan hiç uğraşmayın, 12 li set bulup takın gitsin.
(link)

Böyle bir set Alın gitsin bence en azından göbek değiştirmek ile ugrasmazsınız

Son düzenleme:
Siz internetten set satın almaya çalışın
Sebebini özetlemeye çalışarak yazayım.

Sramdan-shimano 12 li sisteme geçtiğinizde Shimano 12 sistemden microspline arka göbek kullanıyor, arka göbeğinde değişmesi lazım.

Aynakolu bir şekilde sizinde dediğiniz gibi perçinleri falan patlatarak takabilirsiniz ama zincir ekseni farklı olacağı için Büyük ihtimal vites geçişlerdine sıkıntı yaşarsınız. Zincir olması gerekenden daha fazla çapraza düşer.

sram x5 gxp nin üstü civatlıya benziyor perçinli değil herhalde ?

Ben eski bisikletimi ilk başta parça parça toplamıştım önce arka 12 li ruble seti almıştım, ön vites de 3 lu tourney vardı, aynakolun her yaprağı arka rublenin farklı dişli aralıklarında sorunsuz çalışıyordu.

2 li 3 lu aynakol falan hiç uğraşmayın, 12 li set bulup takın gitsin.
(link)

Böyle bir set Alın gitsin bence en azından göbek değiştirmek ile ugrasmazsınız
evet arka göbek değişecek, parça parça almak istememin sebebi rubleyi 10-51 yani küçük dişliyi 10 istiyorum, 90 kadansta 5 km hız farkı var. bir de ön yaprak 36 olunca 3 km kadar hız farkediyor. tabi set olanları bu şekilde bulamıyorsunuz. 32 aynaya 11-52 falan var en iyi ihtimal 34 ayna ki tr de bulma şansı düşük varsa da yüksek komponentler pahalı oluyor. arka göbek benim 135mm olmalı, aslında SRAM PG-1230 kullanmak mantıklıymış. aşağı yukarı aynı paraya geliyor shimano rulmanlı göbek ve microspline deore kaset 1k daha ucuz tabi dizdirmesi de var. ama sram ın vites kolu aktarıcısı falan daha pahalı

ben 10-12k ya göbek, ruble, vites kolu, aktarıcı, aynakol yaprağı(narrow wide çin), zincir çözebiliyorm. aynakol yaprağı harici hepsi shimano deore sadece vites kolu 8000 olması lazım

yok hocam perçinli değil. iki taraftan da alyanla sökülüyor. hocam sen kullanırken, 2 aynadayken rublede 51e çıkabiliyor muydun mesela. veya 11 de sıkıntı çıkarıyor muydu.

şöyle de bir inceleme yaptım, sorun olmadan kullanırsın diyor
(link)

@profmillerson vites geçişlerinde sorun olmuyordu,
Aynakol arka rublenin belirli aralıklarlında sorunsuz çalışıyordu, o aralığın üstü veya altı vitese geçtiğimde zincir artık yavaş yavaş rublenin alta yada üst vitelerine sürtmeye başlıyordu yada zincir diğer vitese atlamaya çalışıyordu. Bu sorun özellikle 8 ve 12. gibi dişlileri birbirine çok yakın olan viteslerde daha çok oluyor du.

Aynakol Çalışma aralığını şöyle örnekleyeyim
1. Yaprak arka rublenin 1 ila 6.vitesinde
2. Yaprak arka rublenin 4 ila 9.vitesinde
3. Yaprak arka rublenin 7 ila 12.vitesinde

Bu rakamları salladım ama mantık genel olarak böyleydi. Bu aralıklarda hiçbir sürtme ya da atlama olmadan sorunsuz çalışıyordu.

ChatGpt fikir almak için çok işe yarıyor ama verdiği bilgiler %100 doğru olmuyor . İyi araştırmak gerekli.
Shimano sistem toplamaya kararlıysanız shimano nun web sitesinde parça uyum tablosu var oradan bakmanızı tavsiye ederim.

Set alırsanız aynakol yapraklarını Ali expressten çok ucuza kargo vergi dahil ₺400-500 liraya mal getirtebilirsiniz.

Eğer sram setten devam ederseniz. Arka göbek için harcayacağınız parayı (Bir de bunun jant dizilimi falan filan da var) Yeni bir orta göbek alarak ve tek yapraklı uyumlu aynakola geçebilirsiniz

Ben mesela bunun 32li olanını kullanıyorum
(link)

Shimano uyum tablosu mtb
(link)

bu kısım daha detaylı

(link)

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: profmillerson
@profmillerson ayna kolda sıkıntı olacağını sanmıyorum, en fazla bir öne geleceği için kadronun desteklemesi falanda yaprak büyüklüğü sıkıntı olabilir diye düşünüyorum. Benim hali hazırda kullandığım dağ bisikletindeki ayna kola deore 2li FC-M610/612/615 (24-38 olması lazım) ama ben aliexpressten aldığım 32T tek yaprak kullanıyorum 104BCD. Arka göbek olarak da bende eski 9-10-11li sistemdeki gibi HG göbek var. Aliexpress tipi rubleden kaynaklı.

• Beğen
Tepkiler: profmillerson
@KnowX eyvallah hocam açıklayıcı bilgiler için teşekkürler.
Shimano daki uyumluluklara verdiğin siteden bakmıştım zaten. sram x5 aynakola çinden narrow wide 36 diş yaprak alacağım

@MakRo eyvallah hocam teşekkürler. Yani pek de sıkıntı olmuyor anladığım kadarıyla

Geri