Bunların hepsi orta yaş sendormu, MAMIL (middle aged man in lycra) olmaya gerek var mı?
(link)
Şaka bir yana; her sporun kendine özgü bir kıyafeti var, doğru ama bu genelde profesyonel olarak oynuyorsanız zorunlu bir hal alan bir durum. Aksi halde hiç de zorunlu değil. Örneğin ben 6 sene lisanslı basketbol oynadım, ta ki bir kaza geçirip yüzümün sağ tarafında elmacık kemiğimin üç yerinden kırarak bırakana kadar. Bu oyunu oynarken tabi ki ayakkabı, çorap, forma gibi zorunlu ekipmanları giymek zorundaydık, oysa arkadaşlarımızla sakızına maç yaparken normal bir şort ve tshirt de gayet işimizi görürdü.
Şimdi kendimize şunları soralım:
Ben bu işi profesyonel olarak mı yapıyorum?
Benim için mikro saniyeler önemli mi?
Bisiklete ne amaçla biniyorum?
Bisiklete binerken sağlımı ne derece ve nasıl koruyabilirim?
Ben kendim bu soruları cevaplıyorum:
- Profesyonel olarak bu sporu yapmıyorum.
- Mikro saniyeler, gram hesapları vs benim için önemli değil. Dolayısı ile maksimum efor sarfetmeme de üst limitlerle olmama da gerek yok. Hatta şu an kullandığım kilitli pedalı bile sorgular durumdayım, olmasa ne kaybederim ki?
- Kendi çapımda vücudumu çalıştırarak hem kültürel faaliyet yapmak, hem eğlenceli bir biçimde stresimi atmak, bunun yanında vücudumu zinde tutmak için.
- Sağlığımı her zaman korumalıyım. O zaman mevsim koşullarını da göz önünde bulunduracak şekilde, vücudumu soğuktan, sıcaktan, rüzgardan, darbeden koruyacak şekilde giyinmeliyim. Bu giyimim aynı zamanda teri üstünde tutmayacak şekilde olmalı, çünkü üstümde kalan ter ile sürmeye devam edersem daha çabuk hasta olabilirim.
Buradan çıkardığım sonuç: benim tayt vb şeyler giyme gibi bir zorunluluğum yok ama bunun yanında hareketimi beni rahatsız edecek şekilde kısıtlamayacak şekilde ve teri en kısa sürede üzerinde tutmadan atabilecek özellikte bir giyim seçmeliyim.
Ben genelde tayt üzerine şort giyerek sürüyorum. Şimdiye kadar 1 kere taytla çıktım onda da şortum kurumamıştı...
Bunun yanında bazı arkadaşların bahsettiği gibi inancım gereği de vücudumun belli yerlerini kapatma ihtiyacı hissdiyorum. Bu tamamen benim kişisel tercihimdir. Namaz da kıldığım için eğer yaptığımız tur içerisinde namaz da kılmam gerekiyorsa mutlaka diz altını kapatacak bir şortu taytın üzerine giyiyorum, kullandığım şort aynı zamanda 20cm kadar fermuar ile kısalabiliyor. Namaz kılmayacaksam alt kısmı bazen takmıyorum.